Eurasier
Andere namen: Eurasier hond, Eurasiër

De Eurasier is een middelgrote hond met een dikke vacht en een trotse, majestueuze uitstraling. Deze metgezel is sociaal naar mensen en andere dieren. De Eurasier past zich aan veel leefomgevingen aan en raakt zeer gehecht aan de familie.
Algemene informatie Eurasier
Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...
Herkomst en geschiedenis
Dit hondenras dankt het bestaansrecht aan de beroemde etholoog Konrad Lorenz, die het lang uitgestorven hondenras Laika de Nenets nieuw leven in wilde blazen. Deze oude Russische hond was een kruising tussen een Wolfspitz en een Chow-Chow en leefde voornamelijk in het wild. Toen Lorenz dezelfde kruising probeerde, ontstond de Eurasier.
In 1973 werd de Eurasier erkend door de FCI en kwam de hond naar Duitsland, Oostenrijk, Nederland, België, Zwitserland en Spanje. Helaas is deze prachtige hond hier nooit echt populair geworden. Dit zou kunnen komen doordat de Eurasier lijkt op de Chow-Chow, een veel beter bekend, gewaardeerd hondenras.
FCI groep
FCI groep
Groep 5 - Spitsen en oertypen
Rubriek
Uiterlijke kenmerken Eurasier
Grootte Eurasier
Teef : 48 tot 56 cm
Reu : 52 tot 60 cm
Gewicht Eurasier
Teef : 18 tot 26 kg
Reu : 23 tot 32 kg
Vachtkleur Eurasier
Alle vachtkleuren, behalve zuiver wit, witbont en bruin worden geaccepteerd.
Vachttype
De Eurasier heeft een halflange vacht.
De bovenvacht varieert, afhankelijk van het gebied, van een korte tot middellange vacht. De ondervacht is dicht.
Oogkleur Eurasier
De Eurasier heeft donkere ogen.
Uiterlijke kenmerken Eurasier
De Eurasier is een middelgrote, langharige hond met een vrij rechthoekig figuur. Het hoofd lijkt sterk op dat van een wolf: kegelvormig met rechtopstaande oren van gemiddelde grootte, een platte schedel en een duidelijke centrale rimpel. De ogen zijn donker, niet te diep in de schedel en hebben een lichte amandelvorm. De ledematen zijn perfect loodrecht en de hond heeft stevige botten. De staart hangt naar beneden als de hond in rust is, maar wordt opgerold over de rug gedragen als de hond in actie is.
Goed om te weten
Hoewel de hond niet heel bekend is in Europa, is de Eurasier wel de ideale hond voor iedereen die dol is op het uiterlijk van een Chow-Chow, maar wel graag een hond wil met een wat liever karakter.
Karakter
Gedrag Eurasier
Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Is het ras Eurasier geschikt voor jou?
Doe de testLevensstijl
Gezelschap
Wat kost een Eurasier?
De prijs van een Eurasier varieert op basis van afkomst, leeftijd en geslacht.
Maandelijkse kosten voor een Eurasier komen uit op ongeveer €50,- per maand. Dit is inclusief voedsel en veterinaire zorg zoals ontwormingsmiddelen en vaccins.
Verzorging
De gelaagde vacht van deze Spitz kan eigenaren die geen uren willen besteden aan het borstelen van hun hond afschrikken. Toch heeft de hond niet heel veel onderhoud nodig. Om de schoonheid en beschermende eigenschappen van de vacht te behouden is het belangrijk om de hond wekelijks een keer te borstelen.
Maximaal twee keer per jaar baden is meer dan voldoende bij deze hond, tenzij het om een showhond gaat.
Haaruitval
De Eurasier heeft een ruiperiode in de lente, waarbij de hond flink wat haar verliest. Het is belangrijk om de hond dan dagelijks te borstelen.
Voeding Eurasier
Het voeren van een Eurasier is geen ingewikkeld karwei : Of het nu om brokjes, rauw vlees of een zelfgemaakte maaltijd gaat, deze hond eet alles.
Bij pups wordt veterinaire opvolging geadviseerd. Dit is om zeker te weten dat ze kunnen profiteren van een solide groei. Hetzelfde geldt voor honden die steeds hetzelfde eten. De menu’s moeten worden gecheckt om er zeker van te zijn dat ze alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen.
Naarmate de hond ouder wordt veranderd het dieet van de Eurasier. Ook verandert het aantal maaltijden aan de hand van de leeftijd, dagelijkse activiteiten en mogelijke gezondheidsproblemen.
Deze hond heeft voldoende aan één maaltijd per dag. Deze maaltijd wordt bij voorkeur ‘s avonds rond een vast tijdstip gegeven. Hoewel de hond niet direct vatbaar is voor maagklachten, is het alsnog raadzaam om de Eurasier zich een uur voor en een uur na de maaltijd niet te veel te laten inspannen.
Gezondheid Eurasier
Hoe oud wordt een Eurasier?
De levensverwachting is gemiddeld 12 jaar.
Sterk/ bestendig
De Eurasier is een robuuste hond, wat voornamelijk komt door de verschillende kruisingen van bijzonder resistente honden. Deze hond wordt zelden ziek en heeft een zeer lange levensverwachting.
Kan goed tegen warmte
Bij warm weer mag de Eurasier niet te lang in de zon blijven staan. Vers water en een plekje in de schaduw zijn ideaal voor deze hond. ‘s Zomers en bij hittegolven kunnen wandelingen het best verplaatst worden naar ‘s morgens vroeg en ‘s avonds laat.
Kan goed tegen kou
De dikke boven- en ondervacht van de Eurasier bieden de hond een goede bescherming tegen regen.
Neiging om snel aan te komen
De Eurasier kan snel aankomen wanneer de hond niet genoeg beweegt. Door het eten en dagelijkse wandelingen in evenwicht te brengen komt de hond vanzelf weer op gezond gewicht.
Veelvoorkomende ziektes
- Heupdysplasie
Een aandoening die helaas regelmatig bij honden voorkomt, is heupdysplasie (HD). 'Dysplasie' betekent 'het abnormaal gevormd zijn'. In dit geval gaat het om het heupgewricht dat verkeerd gevormd is, zodat de onderdelen niet goed op elkaar passen. Dat geeft pijn en problemen bij het lopen. - Primair glaucoom (genetische oogziekte)
- Distichiasis (defect in de ontwikkeling van de haarzakjes)
- Entropion
Bij entropion is de ooglidrand in meer of mindere mate naar binnen gekruld. Entropion kan in verschillende gradaties voorkomen. In het ergste geval komt de ooglidrand direct tegen het hoornvlies aan te liggen, wat kan leiden tot ernstige beschadiging. Entropion is erfelijk en komt bij bepaalde rassen, zoals Bulldogs, meer voor. - Dandy-Walker-misvorming