Eurasier

Andere namen: Eurasier hond, Eurasiër

Eurasier

De Eurasier is een middelgrote hond met een dikke vacht en een trotse, majestueuze uitstraling. Deze metgezel is sociaal naar mensen en andere dieren. De Eurasier past zich aan veel leefomgevingen aan en raakt zeer gehecht aan de familie.

Algemene informatie Eurasier

Hoe oud wordt een Eurasier? :

6

18

11

13

Karakter :

Intelligent

Grootte Eurasier :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Dit hondenras dankt het bestaansrecht aan de beroemde etholoog Konrad Lorenz, die het lang uitgestorven hondenras Laika de Nenets nieuw leven in wilde blazen. Deze oude Russische hond was een kruising tussen een Wolfspitz en een Chow-Chow en leefde voornamelijk in het wild. Toen Lorenz dezelfde kruising probeerde, ontstond de Eurasier.

In 1973 werd de Eurasier erkend door de FCI en kwam de hond naar Duitsland, Oostenrijk, Nederland, België, Zwitserland en Spanje. Helaas is deze prachtige hond hier nooit echt populair geworden. Dit zou kunnen komen doordat de Eurasier lijkt op de Chow-Chow, een veel beter bekend, gewaardeerd hondenras.

 

FCI groep

FCI groep

Groep 5 - Spitsen en oertypen

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Eurasier

 • Eurasier
  Eurasier
 • Eurasier
  Eurasier
 • Eurasier
  Eurasier
 • Eurasier
  Eurasier
 • Eurasier
  Eurasier

  Grootte Eurasier

  Teef : 48 tot 56 cm

  Reu : 52 tot 60 cm

  Gewicht Eurasier

  Teef : 18 tot 26 kg

  Reu : 23 tot 32 kg

  Vachtkleur Eurasier

  Vachttype

  Oogkleur Eurasier

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Eurasier

  De Eurasier is een middelgrote, langharige hond met een vrij rechthoekig figuur. Het hoofd lijkt sterk op dat van een wolf: kegelvormig met rechtopstaande oren van gemiddelde grootte, een platte schedel en een duidelijke centrale rimpel. De ogen zijn donker, niet te diep in de schedel en hebben een lichte amandelvorm. De ledematen zijn perfect loodrecht en de hond heeft stevige botten. De staart hangt naar beneden als de hond in rust is, maar wordt opgerold over de rug gedragen als de hond in actie is.

  Goed om te weten

  Hoewel de hond niet heel bekend is in Europa, is de Eurasier wel de ideale hond voor iedereen die dol is op het uiterlijk van een Chow-Chow, maar wel graag een hond wil met een wat liever karakter.

  Karakter

  • 66%

   Aanhankelijk

   Deze hond houdt niet van eenzaamheid en vindt het moeilijk om weg te blijven van het gezin. Daarom is dit hondenras absoluut niet geschikt om buiten te wonen. Regelmatig contact met gezinsleden is erg belangrijk voor de Eurasier.

   Wanneer er vanaf jonge leeftijd getraind wordt met korte periodes alleen zijn, kan de Eurasier dit toleren. Het is wel belangrijk dat deze periodes niet te lang duren.

  • 66%

   Speels

   De Eurasier is vrolijk en speels als puppy. Op volwassen leeftijd blijft de hond joviaal, maar wordt de viervoeter iets terughoudender.

  • 66%

   Rustig

   De Eurasier is een kalme, evenwichtige hond maar kan onrustig zijn wanneer er niet genoeg gewandeld wordt.

    

  • 100%

   Intelligent

   Deze intelligente hond luistert naar bevelen met trots en elegantie.

  • 33%

   Jager

   De officiële rasstandaard van de Eurasier maakt duidelijk dat deze hond geen jachtinstinct heeft. 

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Ondanks het gezellige karakter blijft de hond een gereserveerd dier dat de toevoeging van een vreemde aan de groep niet zo gemakkelijk accepteert als men zou denken.

   Zelfs zonder een sterk jachtinstinct is de Eurasier een goede verdediger. Dit komt ook door de sterke gehechtheid aan het gezien. 

   Bij nieuwe mensen is de hond in het begin vaak wat onverschillig. Toch zal de Eurasier nooit uit zichzelf agressief zijn.

    

  • 66%

   Onafhankelijk

   Ondanks een zekere onafhankelijkheid ten opzichte van andere honden (vooral deze waarvan de Eurasier afstamt, zoals de Chow-Chow en Samojeed), blijft de Eurasier dicht bij de sociale groep en kan dit hondenras het niet verdragen uit de groep gestoten te worden.

    

   Gedrag Eurasier

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Deze hond houdt niet van eenzaamheid en vindt het moeilijk om weg te blijven van het gezin. Daarom is dit hondenras absoluut niet geschikt om buiten te wonen. Regelmatig contact met gezinsleden is erg belangrijk voor de Eurasier.

    Wanneer er vanaf jonge leeftijd getraind wordt met korte periodes alleen zijn, kan de Eurasier dit toleren. Het is wel belangrijk dat deze periodes niet te lang duren.

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Het opvoeden van deze hond is erg eenvoudig door de vele kwaliteiten die de Eurasier erg volgzaam maken. Dit hondenras houdt ervan om de verzorger een plezier te doen en de beste manier om dit te doen is door te laten zien hoe goed je met de hond kunt samenwerken.

    Socialisatie, iets was bij de Eurasier-pup al vroeg moet gebeuren, is door het open karakter van deze prachtige Spitz erg gemakkelijk.

    De eenvoud van interacties met de hond mag niet zorgen voor lakse eigenaren. Het opvoeden van de hond moet vroeg, eerlijk en consequent gebeuren, zonder dat er een machtsstrijd ontstaat tussen de hond en de mens.

     

   • 33%

    Blaft graag

    Mede door het afstammen van de wolf, blaft deze hond zelden en weet hij aanwezig te zijn.

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    Zoals bij veel honden hebben ook de Eurasiers verleidingen. De drang om te rennen zal vooral voorkomen als de hond weinig wordt uitgelaten.  Het uitlaten moet wel verder zijn dan in de eigen tuin.

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Als puppy kan de speelsheid van de Eurasier leiden tot vernieling, vooral bij afwezigheid van de familie.

     

   • 66%

    Eetlust

    Hoewel deze hond prima maat kan houden, wordt het niet aanbevolen om de hond zichzelf te laten bedienen. Daarnaast is de eetlust van een Eurasier een ideale motivatie om te leren. De hond belonen met snoepjes motiveert de Eurasier om het nog beter te doen.

   • 66%

    Geschikt als waakhond

    Zelfs zonder te blaffen of agressief te zijn, weet de Eurasier een afschrikmiddel te zijn. De geringe afstand tussen de hond en de familie en het natuurlijke wantrouwen tegenover vreemden zorgen ervoor dat het geblaf extra indruk maakt.

     

   • 100%

    Geschikt als eerste hond

    De Eurasier past zich goed aan omgevingen en levensstijlen aan. Het karakter van de hond houdt vaak verband met het karakter van de hondeneigenaar.

    Voor een eerste hond is dit hondenras ideaal, vooral als je van primitieve honden houdt. De Eurasier bezit alle fysieke kwaliteiten, maar heeft een veel zachter karakter dan verwante hondenrassen.

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Eurasier geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 66%

     Kan de Eurasier in een appartement leven?

     Deze hond heeft een natuurlijk kalm en sociaal karakter, wat ervoor zorgt dat de Eurasier makkelijk in een apartement kan wonen. Wel moet de hond minimaal drie keer per dag buiten uitgelaten worden.

     Natuurlijk is de Eurasier blij met een landelijke omgeving of een huis met een tuin, maar dit mag niet als vervanging voor de wandelingen zijn. Bovendien is het belangrijk dat de hond wel onderdeel van het gezin blijft. Een plekje dichtbij de hondeneigenaren is ideaal voor de Eurasier om optimaal te kunnen ontspannen.

    • 66%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Wanneer we zeggen dat de Eurasier een sportieve hond is, liegen we. Dit ras is nog steeds vrij ‘traag’. Toch is het niet ongebruikelijk om een Eurasier te zien uitblinken in agility training.

     Het is belangrijk om te wachten totdat de hond volgroeid is voordat je met jouw hond gaat sporten of zware fysieke activiteiten onderneemt. Om zich lichamelijk, mentaal en sociaal volledig te ontwikkelen is het belangrijk voor de Eurasier om dagelijks te wandelen.

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Hoewel de hond een goed karakter en een groot aanpassingsvermogen heeft en de hondeneigenaar overal zal volgen, kan het formaat van de hond het reizen wat ingewikkeld maken.

     Gezelschap

     • 100%

      Kan een Eurasier samen met katten?

      De Eurasier kan goed overweg met katten. Ook als de Eurasier niet opgegroeid is met katten en dus niet aan deze dieren is gewend, zal de hond zich aanpassen. Ondanks het goede begrip van de hond kan het onvoorspelbare gedrag van een kat ervoor zorgen dat deze krabt. Daarom moet de kat altijd de kans krijgen om te vluchten en op een hoger gelegen plek kunnen schuilen.

     • 100%

      Kan een Eurasier samen met honden?

      De Eurasiatische hond, zoals de Angelsaksen hem noemen, kan vanwege het gezellige karakter met vrijwel elke hond overweg.

      De Eurasier houdt niet van ruzie. Vijandigheid en conflict gaat dit hondenras maar al te graag uit de weg.

      De natuurlijke aanleg van een Eurasier mag niet in de weg staan van de socialisatie. Dit heeft de hond namelijk nodig om te ontwikkelen en te versterken.

     • 100%

      Is de Eurasier een kindvriendelijke hond?

      De Eurasier heeft alle kwaliteiten die nodig zijn in een gezin met kinderen. Zo is de hond speels, zachtaardig en geduldig. Wel is het belangrijk dat er goede regels worden opgesteld om de gemoedsrust van de hond te garanderen.

      Een aantal voorbeelden :

      • Stoor de hond niet wanneer deze in de mand ligt
      • Vraag altijd toestemming van een ouder voordat je met de hond gaat spelen
      • Trek niet aan de vacht van de hond en klim er niet bovenop
      • Stop al het contact zodra de hond ‘lacht’. Dit kan zijn door het laten zien van de tanden, grommen, blaffen, et cetera.
     • 100%

      Is een Eurasier geschikt voor ouderen?

      Hoewel de Eurasier eruit ziet als een vrij sterke hond, is dit ras ideaal voor ouderen. De hond is volgzaam, beheerst en niet erg hebzuchtig. Ook kan de hond zich makkelijk aanpassen aan de leefomgeving van gepensioneerden. Bovendien zorgt de constante aanwezigheid van de verzorgers ervoor dat de Eurasier zich optimaal voelt.

      Wanneer hondeneigenaren voornamelijk zitten en niet meer zelf de hond kunnen uitlaten, is het belangrijk om hulp van buitenaf in te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld via een uitlaatservice.

      %}

      Wat kost een Eurasier?

      De prijs van een Eurasier varieert op basis van afkomst, leeftijd en geslacht. 

      Maandelijkse kosten voor een Eurasier komen uit op ongeveer €50,- per maand. Dit is inclusief voedsel en veterinaire zorg zoals ontwormingsmiddelen en vaccins.

      Verzorging

      De gelaagde vacht van deze Spitz kan eigenaren die geen uren willen besteden aan het borstelen van hun hond afschrikken. Toch heeft de hond niet heel veel onderhoud nodig. Om de schoonheid en beschermende eigenschappen van de vacht te behouden is het belangrijk om de hond wekelijks een keer te borstelen.

      Maximaal twee keer per jaar baden is meer dan voldoende bij deze hond, tenzij het om een showhond gaat.

      Haaruitval

      De Eurasier heeft een ruiperiode in de lente, waarbij de hond flink wat haar verliest. Het is belangrijk om de hond dan dagelijks te borstelen.

      Voeding Eurasier

      Het voeren van een Eurasier is geen ingewikkeld karwei : Of het nu om brokjes, rauw vlees of een zelfgemaakte maaltijd gaat, deze hond eet alles.

      Bij pups wordt veterinaire opvolging geadviseerd. Dit is om zeker te weten dat ze kunnen profiteren van een solide groei. Hetzelfde geldt voor honden die steeds hetzelfde eten. De menu’s moeten worden gecheckt om er zeker van te zijn dat ze alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen.

      Naarmate de hond ouder wordt veranderd het dieet van de Eurasier. Ook verandert het aantal maaltijden aan de hand van de leeftijd, dagelijkse activiteiten en mogelijke gezondheidsproblemen.

      Deze hond heeft voldoende aan één maaltijd per dag. Deze maaltijd wordt bij voorkeur ‘s avonds rond een vast tijdstip gegeven. Hoewel de hond niet direct vatbaar is voor maagklachten, is het alsnog raadzaam om de Eurasier zich een uur voor en een uur na de maaltijd niet te veel te laten inspannen.

      Gezondheid Eurasier

      Hoe oud wordt een Eurasier?

      De levensverwachting is gemiddeld 12 jaar.

      Sterk/ bestendig

      De Eurasier is een robuuste hond, wat voornamelijk komt door de verschillende kruisingen van bijzonder resistente honden. Deze hond wordt zelden ziek en heeft een zeer lange levensverwachting.

      Kan goed tegen warmte

      Bij warm weer mag de Eurasier niet te lang in de zon blijven staan. Vers water en een plekje in de schaduw zijn ideaal voor deze hond. ‘s Zomers en bij hittegolven kunnen wandelingen het best verplaatst worden naar ‘s morgens vroeg en ‘s avonds laat.

      Kan goed tegen kou

      De dikke boven- en ondervacht van de Eurasier bieden de hond een goede bescherming tegen regen.

      Neiging om snel aan te komen

      De Eurasier kan snel aankomen wanneer de hond niet genoeg beweegt. Door het eten en dagelijkse wandelingen in evenwicht te brengen komt de hond vanzelf weer op gezond gewicht.

      Veelvoorkomende ziektes

      • Heupdysplasie 
       Een aandoening die helaas regelmatig bij honden voorkomt, is heupdysplasie (HD). 'Dysplasie' betekent 'het abnormaal gevormd zijn'. In dit geval gaat het om het heupgewricht dat verkeerd gevormd is, zodat de onderdelen niet goed op elkaar passen. Dat geeft pijn en problemen bij het lopen.
      • Primair glaucoom (genetische oogziekte)
      • Distichiasis (defect in de ontwikkeling van de haarzakjes)
      • Entropion 
       Bij entropion is de ooglidrand in meer of mindere mate naar binnen gekruld. Entropion kan in verschillende gradaties voorkomen. In het ergste geval komt de ooglidrand direct tegen het hoornvlies aan te liggen, wat kan leiden tot ernstige beschadiging. Entropion is erfelijk en komt bij bepaalde rassen, zoals Bulldogs, meer voor.
      • Dandy-Walker-misvorming
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen