Bobtail

Andere namen: Oud-Engelse schapenhond, Old English Sheepdog

Bobtail
Volwassen Bobtail © Shutterstock

Als een echte herdershond houdt de Bobtail ervan om schapen te hoeden. Daarbij proberen ze altijd groepen mensen of dieren bij elkaar te brengen. Tegenwoordig worden ze voornamelijk als gezelschapshonden gebruikt. Ze zijn erg zachtaardig en vriendelijk, maar niet noodzakelijk volgzaam. Hiervoor heb je ervaring nodig. Het zijn goede waakhonden, maar nooit agressief en een geweldige speelkameraad voor kinderen van alle leeftijden. 

Algemene informatie Bobtail

Hoe oud wordt een Bobtail? :

5

17

10

12

Karakter :

Speels

Grootte Bobtail :

Herkomst en geschiedenis

Het is een oud Engels hondenras. De Bobtail stamt waarschijnlijk af van de Centraal-Aziatische Ovcharka, waaruit de Briard in Frankrijk, de Bergamasque Shepherd Dog in Italië en de Komondor in Hongarije voortkwamen. De Bobtail werd voor het eerst met naam genoemd ten tijde van de Honderdjarige Oorlog, en de Briard behoort zeker tot hetzelfde geslacht.

WIST JE DAT: De bekende hond Samson van Samson en Gert een Bobtail is?

FCI groep

FCI groep

Groep 1 - Herdershonden en veedrijvers

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Bobtail

 • Bobtail
  Bobtail

  Grootte Bobtail

  Teef : 56 tot 60 cm

  Reu : 61 tot 65 cm

  Gewicht Bobtail

  Teef : 35 tot 40 kg

  Reu : 35 tot 40 kg

  Vachtkleur Bobtail

  Wit

  Vachttype

  Oogkleur Bobtail

  Bruin
  Diverse kleuren

  Uiterlijke kenmerken Bobtail

  De Bobtail is een grote, krachtige, compacte hond met een vierkante torso. Ze hebben veel haar over het hele lichaam, dat stevig en gespierd is. Ze hebben een brede en vrij vierkante schedel die rond het voorhoofd is afgerond. De stop is duidelijk gedefinieerd en de snuit is sterk en vierkant. De kleine oren worden aan de zijkanten van de schedel gedragen. De poten moeten absoluut recht zijn. Soms heeft de bobtail een natuurlijke stompstaart, anders is hij gecoupeerd en overvloedig behaard.

  Goed om te weten

  "Bobtail" betekent "korte staart" in het Engels omdat de Engelse herders de staart hebben gecoupeerd tijdens de eerste levensdagen van de pups.

  Sommigen zeggen dat Engelse herders dit gebruikten om de "luxebelasting" te vermijden die hondenbezitters moesten betalen: de gecoupeerde staart was een teken dat de honden niet werden tentoongesteld of als huisdier dienden, maar dat het werkhonden waren.

  Anderen zeggen dat het couperen om hygiënische redenen was. Het moet voorkomen dat de staart vuil wordt. Deze praktijken zijn ook gebruikelijk bij schapen.

  Karakter

  • 66%

   Aanhankelijk

   Ondanks het karakter vinden deze honden het prettig om in de buurt van hun verzorgers te zijn. Ze zijn liefdevol, vooral in de omgang met kinderen, zonder al te uitbundig te zijn. 

  • 100%

   Speels

   Ze zijn erg actief en moeten dagelijks worden educatieve en speelse oefeningen doen. Ze houden van spelen en dat is handig voor de training van deze honden. 

  • 66%

   Rustig

   De Bobtail is wat driftig, maar wanneer aan de behoeften wordt voldaan zijn het zeer fijne maatjes. 

  • 66%

   Intelligent

   De Bobtail is actief, betrouwbaar, intelligent en flexibel. Het is echter moeilijk deze honden te trainen, wat laat zien hoe slim deze honden zijn. Ze laten zich niet voor de gek houden. 

  • 33%

   Jager

   Dankzij hun afkomst is de Bobtail enkel geïnteresseerd in dieren om ze als schapen bij elkaar te brengen. Ze zien andere dieren dus niet als prooi en willen enkel de groep leiden. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Bobtail is nooit zonder reden angstig of agressief. Net als veel andere honden hebben ze vertrouwen nodig om zich volledig te ontwikkelen. Als je eenmaal vreemden aan ze hebt voorgesteld accepteren hun aanwezigheid. 

  • 100%

   Onafhankelijk

   Het zijn onafhankelijke honden die niet aan verzorgers gebonden zijn. Desalniettemin is menselijke aanwezigheid belangrijk voor hun psychologische en sociale evenwicht. 

   Gedrag Bobtail

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    De Bobtail hond kan alleen zijn, zo lang het maar niet te lang is en er speelgoed aanwezig zodat ze zich niet gaan vervelen. 

    Bovendien moeten ze goed uitgelaten zijn voor je ze alleen laat. Hierdoor verklein je de kans op een kapotte bank. 

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Het opvoeden van de Bobtail is niet moeilijk als je begint wanneer ze pup zijn. Consequent opvoeden, evenals aan de lijn lopen en socialisatie zijn essentieel voor het werken met deze soms overijverige honden. 

   • 66%

    Blaft graag

    Het zijn oplettende honden die komst van vreemden direct opmerken en aankondigen door te blaffen. 

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Zoals elke goede herdershond blijft de Bobtail liever bij het gezin en in hun vertrouwde omgeving dan dat ze wegrennen. 

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Ze zijn actief en speels van aard. Als ze niet voldoende worden uitgedaagd kunnen ze destructief worden. 

   • 66%

    Eetlust

    De Bobtail is een vrij gemakkelijke eter. Ze zijn niet kieskeurig en een goede opvoeding zorgen ervoor dat ze niet hebzuchtig worden. 

   • 66%

    Geschikt als waakhond

    De Bobtail is een goede waakhonden die zal blaffen wanneer ze een vreemde spotten. Echter is het niet makkelijk om ze op te voeden als waakhond omdat ze zo liefdevol zijn. Deze honden kunnen maar moeilijk geloven dat er mensen zijn met slechte bedoelingen. 

   • 33%

    Geschikt als eerste hond

    Vanwege het sterke karakter en krachtige voorkomen kunnen beginnende hondenbezitters snel overweldigd raken. Wanneer ze zich niet goed gedragen kunnen ze al snel oncontroleerbaar worden, vooral tijdens het lopen. Ervaren hondenbezitters zijn geschikter voor dit ras. 

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 66%

     Kan de Bobtail in een appartement leven?

     Hoewel ze zich kunnen aanpassen aan een leven in de stad geeft de Bobtail de voorkeur aan een leven in de frisse lucht wat tevens goed is voor hun vacht. 

     Als ze in een stad wonen moeten ze meerdere keren per dag erop uit. Geen eenvoudig rondje in de buurt, maar een echt stevige wandeling. 

     Een huis met tuin is geschikter, maar zelfs met een grote tuin hebben deze honden nog steeds veel beweging nodig. 

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Laat je niet misleiden door hun formaat. De Bobtail heeft een hoge levensverwachting en zijn geen simpele showhonden die indruk maken op het podium. 

     Het zijn herdershonden die dagelijks fysieke en mentale stimulatie nodig hebben om zich volledig te kunnen ontwikkelen. 

    • 33%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     De grootte van deze honden kunnen het lastig maken om te reizen. Het is niet eenvoudig om een plekje te vinden waar je deze grote honden mee naartoe kunt nemen. 

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Bobtail samen met katten?

      Wanneer de Bobtail opgroeid met katten gaat het samenleven vele malen beter dan wanneer er later een kat bijkomt. 

      Hun enthousiasme voor andere dieren is vaak bevordelijk voor de relatie met andere dieren, tenzij de kat de aanwezigheid van de hond niet accepteert. 

     • 66%

      Kan een Bobtail samen met honden?

      Dit ras is erg sociaal. Ze willen altijd spelen met andere honden. Door hun ruwheid en gebrek aan besef van hun kracht vinden sommige mensen ze snel overweldigend. 

      Je moet er voor waken dat deze honden uit de buurt blijven van honden die hun enthousiasme niet kunnen waarderen. Het is daarom nodig de Bobtail vroeg te socialiseren zodat je kunt werken aan hun temperament. 

     • 100%

      Is de Bobtail een kindvriendelijke hond?

      Ze houden van spelen met kinderen van alle leeftijden. Ze waarderen hun aanwezigheid en spelen graag met ze. Ze worden ook wel als oppashond gezien. 

     • 33%

      Is een Bobtail geschikt voor ouderen?

      De kracht van een oncontroleerbare Bobtail kan veel schade aanrichten. Daarom zijn ze niet direct geschikt voor ouderen. 

      %}

      Wat kost een Bobtail?

      De prijs van een Bobtail varieert afhankelijk van de oorsprong, leeftijd en geslacht. Je moet rekening houden met een gemiddelde van € 1000,- voor een geregistreerde hond. De meer waardevolle rassen kunnen oplopen tot € 1200, -.

      De kosten voor voer etc. bedragen ongeveer 50 € per maand.

      Verzorging

      De lange vacht van deze hond moet dagelijks worden verzorgd om te voorkomen dat er klitten ontstaan. Borstelen is een dagelijkse uitdagingen voor verzorgers van een Bobtail.

      Showhonden kunnen op de show worden gepresenteerd met een natuurlijke of gestileerde uitstraling. Ambitieuze verzorgers touperen het haar van hun lieveling. Dit is tegenwoordig de meest gebruikelijke praktijk en honden zonder getoupeerd haar worden vaak lager beoordeeld.

      Haaruitval

      Haarverlies is matig en neemt toe in de lente en herfst tijdens het wisselen van de vacht. Borstelen moet dan vaker worden gedaan om de schoonheid en beschermende functie van de prachtige vacht te garanderen.

      Voeding Bobtail

      Alle soorten voedsel zijn geschikt voor de Bobtail. Ze zijn zowel met traditioneel voer als hoogwaardig droogvoer tevreden. 

      Het enige wat je nooit moet doen bij dit ras is wisselen van dieet zonder overgangsfase van ongeveer een week. Men moet geduld hebben tijdens het wisselen van voer. 

      Pas op met maagkantelingen. Om dit te voorkomen kun je ze het beste twee maal per dag eten geven waarna ze minimaal een uur moeten rusten. 

      Gezondheid Bobtail

      Hoe oud wordt een Bobtail?

      Ze worden gemiddeld 11 jaar oud. 

      Sterk/ bestendig

      Dit ras is bikkelhard en zelden ziek.

      Kan goed tegen warmte

      Hoewel de vacht van de Bobtail vrij dik is, beschermt het even goed tegen de kou als de hitte. Pas echter op met zeer enthousiaste en actieve honden, want die willen nog weleens tot het uiterste te gaan zonder de hitte op te merken. 

      Kan goed tegen kou

      De ondervacht van de Bobtail vormt een waterdichte laag en beschermt zo optimaal tegen slecht weer en kou.

      Neiging om snel aan te komen

      Deze honden zijn zo actief dat ze praktisch geen overgewicht kunnen krijgen. Als ze toch te zwaar worden dan is dat te wijten aan een gebrek aan beweging. 

      Veelvoorkomende ziektes

      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen