Dobermann

Dobermann
Volwassen Dobermann © Shutterstock

De Doberman is een Duitse hond die vooral bekend staan om hun waakhondkwaliteiten. Echter doe je deze honden tekort door ze enkel te gebruiken als waakhond. Het zijn namelijk in de eerste plaats zeer aanhankelijke gezelschapshonden die zeer gevoelig en loyaal zijn aan hun sociale groep. Ze integreren heel makkelijk in hun sociale groep wat hun beschermende instinct en loyaliteit verder versterkt.

Algemene informatie Dobermann

Hoe oud wordt een Dobermann? :

5

17

10

12

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Grootte Dobermann :

Herkomst en geschiedenis

Dit Duitse ras werd tussen 1850 en 1870 in Apolda in Thüringen gecreëerd door een belastinginner, Friedrich Louis Dobermann, die een waakhond wilde hebben die totaal anders moest zijn dan de anderen die toen bestonden. Zijn werk werd vervolgens voortgezet door andere fokkers die andere rassen kruisten, wier identiteit controversieel is: we hebben het over pinschers, Weimarans, Rottweilers en misschien bepaalde terriers. De Beauceron speelde waarschijnlijk ook een zeer belangrijke rol, aangezien de fysieke gelijkenis tussen hen en de Dobermann nog steeds duidelijk te zien is.

Uiterlijke kenmerken Dobermann

  Grootte Dobermann

  Teef : 63 tot 68 cm

  Reu : 68 tot 72 cm

  Gewicht Dobermann

  Teef : 32 tot 35 kg

  Reu : 40 tot 45 kg

  Vachtkleur Dobermann

  Vachttype

  Oogkleur Dobermann

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Dobermann

  De Dobermann is een grote, robuuste en gespierde hond met elegante lijnen en een trotse houding. Het hoofd heeft de vorm van een stompe wig. De lijnen van het gezicht en de schedel lopen parallel aan elkaar, de stop is klein, de snuit is diep en breed. De ogen zijn middelgroot en ovaal. De oren, die eerder waren gecoupeerd, zijn hoog aangezet en rechtop gedragen. Ze vallen langs de zijkanten van het hoofd en liggen dicht bij de wangen. De rug is kort en stevig. De poten zijn perfect recht.

  Goed om te weten

  Over dit ras worden veel vreemde dingen gezegd. Dit omvat in het bijzonder het gerucht dat deze honden op ongeveer zevenjarige leeftijd "gek" zouden worden omdat hun schedelholte kleiner wordt. Vanuit wetenschappelijk oogpunt is dit een van de vreemdste zaken die men is tegengekomen in de hondenwereld. Gelukkig is dat gerucht vandaag de dag grotendeels verdwenen en hoor je zelden dat honden gek worden of "onhoudbaar wild".

  Arten

  Braun mit rostrotem Brand

  Schwarz mit rostrotem Brand

  Karakter Dobermann

  • 100%

   Aanhankelijk

   Deze honden zijn buitengewoon lief, zachtaardig en sociaal. Ze zijn erg gehect aan hun sociale groep. Ondanks hun angstaanjagende uiterlijk en onterecht slechte reputatie, zijn het eigenlijk hele lieve en aanhankelijke honden. 

  • 100%

   Speels

   Deze grote honden spelen graag, met zowel de kinderen als de volwassenen uit hun adoptiegezin. Spelletjes zijn dan ook een uitstekend hulpmiddel om goede resultaten te behalen met deze honden. 

  • 33%

   Rustig

   Ze kunnen rustig zijn en deze kant laten ze van tijd tot tijd zien. Echter, hebben ze als pup al zoveel energie die ze wel kwijt moeten kunnen om de integratie in het adoptiegezin te vergemakkelijken. 

  • 100%

   Intelligent

   Deze honden zijn bijzonder intelligent en kunnen zich aanpassen aan verschillende manieren van leven. 

   Ze begrijpen vaak snel wat er van hen gevraagd wordt en voeren graag commando's uit zo lang ze respectvol worden gegeven. 

   Overigens worden deze honden vanwege hun talrijke mogelijkheden vaak ingezet als politiehond, door veiligheidsdiensten en bijvoorbeeld het leger. 

  • 66%

   Jager

   Deze honden hebben nog steeds een sterk jachtinstinct. Echter kun je dit redelijk makkelijk onder controle houden. 

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Van nature zijn deze honden terughoudend tegenover vreemden wat je vaker ziet bij waakhonden. Echter, een uitgebalanceerde hond zal nooit zonder reden agressief worden. Socialisatie van de hond is dus erg belangrijk. 

   Honden die niet uit een rasnest komen, maar een willekeurige kruising zijn kunnen soms wel wat nerveus en agressief zijn. Het is dus belangrijk om een pup te kopen uit een goed nest. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Deze honden zijn erg loyaal aan hun verzorgers en hebben veel contact nodig om zich volledig te ontwikkelen. 

   Gedrag Dobermann

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Deze zachtaardige en gevoelige honden staan zeer dicht bij de leden van het adoptiegezin en kunnen slecht tegen alleen zijn. Ze hebben dus regelmatig contact nodig. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze honden zijn gemakkelijk te trainen, maar door hun gevoeligheid zijn geduld en empathie vereist om de gewenste resultaten te bereiken. Ze kunnen soms wat ondeugend zijn. 

    Het is uitermate belangrijk om direct te beginnen met het trainen van een Dobermann pup zodat ze geen slechte gewoontes ontwikkelen. 

    De opvoeding dient altijd positief te zijn. Geweld en agressiviteit kunnen deze gevoelige hond compleet verstoren. 

   • 66%

    Blaft graag

    Deze waakhonden zullen snel alarm slaan als ze merken dat iemand van het adoptiegezin in gevaar is. Ze blaffen niet overmatig veel. 

   • 66%