Teckel

Andere namen: Dachshund, Dashond

#37

Wamiz's top rassen

Teckel
Volwassen Teckel © Shutterstock

De Teckel is een kleine jachthond met een atypische bouw. Door de korte pootjes en het langwerpige lichaam, doet deze komische hond je al snel denken aan een saucijs of hotdog. Deze kleine jachthond is vastberaden, intelligent, moedig, levendig en erg joviaal. Zonder moeite past deze viervoeter zich aan alle levensstijlen aan, zolang de hond maar regelmatig naar buiten kan. De Teckel heeft een sterk karakter en kan, mits goed getraind, een goed gezinslid zijn. Er zijn drie verschillende soorten teckels : de standaard, dwerg en kaninchen. Ook zijn er verschillende soorten vacht, namelijk lang, kort of ruw.  

Algemene informatie Teckel

Hoe oud wordt een Teckel? :

7

19

12

14

Karakter :

Speels Intelligent Jager

Grootte Teckel :

Herkomst en geschiedenis

De Teckel wordt beschouwd als een redelijk nieuw ras, dat dateert uit de 18e en 19e eeuw. Voorouder van de Teckel is de Duitse Basset. Door een kruising met een Pincher is het huidige formaat van de Teckel ontstaan. Dit is waarschijnlijk gebeurd in Beieren, Duitsland. Ook in Engeland wordt de Teckel gefokt, als jachthond en als gezelschapshond. 

De dwerg- en kaninchen Teckel zijn recenter. De korte vacht is de oudste, gevolgd door de langharige, die is ontstaan door een kruising met Spaniëls. De ruwharige Teckel is het jongste type Teckel, die in de 19e eeuw is ontstaan uit een kruising tussen kortharige Teckels, Schnauzers, Dandie Dinmont Terriërs en waarschijnlijk de Schotse Terriër. 

FCI groep

FCI groep

Groep 4 - Dashonden (Teckels)

Uiterlijke kenmerken Teckel

  Grootte Teckel

  Teef : 17 tot 25 cm

  Reu : 17 tot 25 cm

  Bij dit ras telt vooral de borstomvang en dit heeft voorrang in de officiële norm. Zo heeft de standaard teckel een borstomvang van 37 tot 47 cm, is de borstomvang van de miniatuur teckel tussen de 30 en 37 cm en heeft de kaninchenteckel een borstomvang tussen de 25 en 32 cm. 

  Gewicht Teckel

  Teef : 3 tot 9 kg

  Reu : 3 tot 9 kg

  Vachtkleur Teckel

  Vachttype

  Oogkleur Teckel

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Teckel

  Deze hond heeft een langwerpig lichaam, staat laag op de poten en heeft een goed spierstelsel. Het hoofd is sierlijk, met een vrij platte kop en een kleine snuit. De hond bestaat uit drie soorten grootte, die op hun beurt weer zijn onderverdeeld aan de hand van de vachtsoort. 

  Goed om te weten

  Wist je dat de Teckel de eerste mascotte van de Olympische Spelen was ? Tijdens de Spelen van München in 1972 kozen de organisatoren deze atlethische, moedige hond als het gezicht van de Spelen. 

  De term ‘hotdog’ komt van deze hond, die ietwat lijkt op een worst. Het is niet officeel bewezen, maar veel historici zijn het erover eens dat hotdogs ooit bekend stonden als teckelworst. 

  Deze hond was de eerste hond die in Engeland werd gekloond. Winnie, een 12-jarig teefje, werd gekloond en deelde haar laatste jaren samen met Mini-Winnie. 

  Soorten

  Dwarf dachshund

  Karakter

  • 66%

   Aanhankelijk

   Over het algemeen is de Teckel erg vriendelijk naar de familie toe. Wel is er verschil in karakter bij de verschillende vachttypen. Zo zal de langharige Teckel een wat zachter, aanhankelijker karakter hebben dan de andere soorten. De ruwharige Teckel is onafhankelijker, een resultaat van het kruisen van verschillende Tërriers. De kortharige Teckel heeft het meeste temperament. 

  • 100%

   Speels

   Wat de grootte of vacht van de Teckel ook is : deze hond heeft veel energie en houdt van dingen doen. Spelen is een ideale manier voor de teckel om wat energie kwijt te kunnen. Vooral spelletjes waarbij deze jachthond kan speuren worden zeer gewaardeerd. 

  • 66%

   Rustig

   De Teckel is een jachthond en daarmee ook gek op in beweging blijven. Pas wanneer  de hond voldoende is uitgelaten, kan de Teckel rustig genieten van de vrede en rust die een eigen mandje biedt. 

   Langharige Teckels zijn over het algemeen rustiger dan andere Teckels. 

  • 100%

   Intelligent

   Deze kleine hond is bijzonder intelligent, mede dankzij het vermogen om zich aan te passen aan verschillende levensstijlen. Of de hond nu in de stad of op het platteland woont, gebruikt wordt voor de jacht of als metgezel, de Teckel vermaakt zich wel. 

   Deze intelligentie kan ook op een sluwe wijze worden ingezet. Zelfs de kleinste zwakte van de verzorger ziet de Teckel als kans om eigen belangen te dienen.  

  • 100%

   Jager

   Hoewel de Dackel (de Duitse benaming voor de Teckel) tegenwoordig voor velen als gezelschapshond wordt gezien, is het belangrijk om te onthouden dat de Teckel aanvankelijk voor de jacht werd gebruikt. De Teckel is nog steeds een uitstekende jager, met name de ruwharige Teckel. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze kleine hond is nogal gereserveerd tegenover onbekenden. Met name bij de kortharige Teckel is dit merkbaar: de hond concentreert zich op de verzorger en zal niet snel affectie tonen naar anderen. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   De Teckel is een redelijk evenwichtige hond: niet te onafhankelijk, ook niet te ‘plakkerig’. 

   Gedrag Teckel

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Als er voldoende te doen is voor de Teckel, zal deze de afwezigheid van zijn verzorgers best kunnen accepteren. Maar wanneer de Teckel zich verveelt, kan de hond al snel dingen slopen of ander kattenkwaad uithalen. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze stoere jachthond laat zich, ondanks het kleine formaat, niet snel betuttelen. Hierdoor kan het opvoeden van de hond soms best een uitdaging zijn. Hoewel de hond er schattig uitziet, is het belangrijk om geen slechte eigenschappen toe te staan: de Teckel heeft een sterke wil en zal dit andersom ook niet toestaan. Een vroegtijdige, consistente opvoeding is belangrijk om de Teckel optimaal te laten ontwikkelen. 

    De intelligentie, het enthousiasme en de speelse kant zorgen ervoor dat de Teckel effectief te werk gaat. Vooral als er een beloning voor goed gedrag wordt aangeboden. 

   • 100%

    Blaft graag

    Omdat de Teckel van nature wantrouwend is tegenover vreemden, heeft dit ras de neiging om te blaffen en zo de familie te waarschuwen. 

   • 66%