Teckel

Andere namen : Dachshund, Dashond

#11

Wamiz's top rassen

Teckel
Volwassen Teckel © Shutterstock

De Teckel is een kleine jachthond met een atypische bouw. Door de korte pootjes en het langwerpige lichaam, doet deze komische hond je al snel denken aan een saucijs of hotdog. Deze kleine jachthond is vastberaden, intelligent, moedig, levendig en erg joviaal. Zonder moeite past deze viervoeter zich aan alle levensstijlen aan, zolang de hond maar regelmatig naar buiten kan. De Teckel heeft een sterk karakter en kan, mits goed getraind, een goed gezinslid zijn. Er zijn drie verschillende soorten teckels : de standaard, dwerg en kaninchen. Ook zijn er verschillende soorten vacht, namelijk lang, kort of ruw.  

Algemene informatie Teckel

Hoe oud wordt een Teckel? :

7

19

12

14

Karakter :

Speels Intelligent Jager

Grootte Teckel :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De Teckel wordt beschouwd als een redelijk nieuw ras, dat dateert uit de 18e en 19e eeuw. Voorouder van de Teckel is de Duitse Basset. Door een kruising met een Pincher is het huidige formaat van de Teckel ontstaan. Dit is waarschijnlijk gebeurd in Beieren, Duitsland. Ook in Engeland wordt de Teckel gefokt, als jachthond en als gezelschapshond. 

De dwerg- en kaninchen Teckel zijn recenter. De korte vacht is de oudste, gevolgd door de langharige, die is ontstaan door een kruising met Spaniëls. De ruwharige Teckel is het jongste type Teckel, die in de 19e eeuw is ontstaan uit een kruising tussen kortharige Teckels, Schnauzers, Dandie Dinmont Terriërs en waarschijnlijk de Schotse Terriër. 

FCI groep

FCI groep

Groep 4 - Dashonden (Teckels)

Uiterlijke kenmerken Teckel

Teckel
Teckel
Teckel
Teckel
Teckel

Grootte Teckel

Teef : 17 tot 25 cm

Reu : 17 tot 25 cm

Bij dit ras telt vooral de borstomvang en dit heeft voorrang in de officiële norm. Zo heeft de standaard teckel een borstomvang van 37 tot 47 cm, is de borstomvang van de miniatuur teckel tussen de 30 en 37 cm en heeft de kaninchenteckel een borstomvang tussen de 25 en 32 cm. 

Gewicht Teckel

Teef : 3 tot 9 kg

Reu : 3 tot 9 kg

Vachtkleur Teckel

Vachttype

Oogkleur Teckel

Bruin

Uiterlijke kenmerken Teckel

Deze hond heeft een langwerpig lichaam, staat laag op de poten en heeft een goed spierstelsel. Het hoofd is sierlijk, met een vrij platte kop en een kleine snuit. De hond bestaat uit drie soorten grootte, die op hun beurt weer zijn onderverdeeld aan de hand van de vachtsoort. 

Goed om te weten

Soorten

Dwarf dachshund

Karakter

66%

Aanhankelijk

Over het algemeen is de Teckel erg vriendelijk naar de familie toe. Wel is er verschil in karakter bij de verschillende vachttypen. Zo zal de langharige Teckel een wat zachter, aanhankelijker karakter hebben dan de andere soorten. De ruwharige Teckel is onafhankelijker, een resultaat van het kruisen van verschillende Tërriers. De kortharige Teckel heeft het meeste temperament. 

100%

Speels

Wat de grootte of vacht van de Teckel ook is : deze hond heeft veel energie en houdt van dingen doen. Spelen is een ideale manier voor de teckel om wat energie kwijt te kunnen. Vooral spelletjes waarbij deze jachthond kan speuren worden zeer gewaardeerd. 

66%

Rustig

De Teckel is een jachthond en daarmee ook gek op in beweging blijven. Pas wanneer  de hond voldoende is uitgelaten, kan de Teckel rustig genieten van de vrede en rust die een eigen mandje biedt. 

Langharige Teckels zijn over het algemeen rustiger dan andere Teckels. 

100%

Intelligent

Deze kleine hond is bijzonder intelligent, mede dankzij het vermogen om zich aan te passen aan verschillende levensstijlen. Of de hond nu in de stad of op het platteland woont, gebruikt wordt voor de jacht of als metgezel, de Teckel vermaakt zich wel. 

Deze intelligentie kan ook op een sluwe wijze worden ingezet. Zelfs de kleinste zwakte van de verzorger ziet de Teckel als kans om eigen belangen te dienen.  

100%

Jager

Hoewel de Dackel (de Duitse benaming voor de Teckel) tegenwoordig voor velen als gezelschapshond wordt gezien, is het belangrijk om te onthouden dat de Teckel aanvankelijk voor de jacht werd gebruikt. De Teckel is nog steeds een uitstekende jager, met name de ruwharige Teckel. 

66%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

Deze kleine hond is nogal gereserveerd tegenover onbekenden. Met name bij de kortharige Teckel is dit merkbaar: de hond concentreert zich op de verzorger en zal niet snel affectie tonen naar anderen. 

66%

Onafhankelijk

De Teckel is een redelijk evenwichtige hond: niet te onafhankelijk, ook niet te ‘plakkerig’. 

Gedrag Teckel

66%

Kan goed alleen zijn

Als er voldoende te doen is voor de Teckel, zal deze de afwezigheid van zijn verzorgers best kunnen accepteren. Maar wanneer de Teckel zich verveelt, kan de hond al snel dingen slopen of ander kattenkwaad uithalen. 

66%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

Deze stoere jachthond laat zich, ondanks het kleine formaat, niet snel betuttelen. Hierdoor kan het opvoeden van de hond soms best een uitdaging zijn. Hoewel de hond er schattig uitziet, is het belangrijk om geen slechte eigenschappen toe te staan: de Teckel heeft een sterke wil en zal dit andersom ook niet toestaan. Een vroegtijdige, consistente opvoeding is belangrijk om de Teckel optimaal te laten ontwikkelen. 

De intelligentie, het enthousiasme en de speelse kant zorgen ervoor dat de Teckel effectief te werk gaat. Vooral als er een beloning voor goed gedrag wordt aangeboden. 

100%

Blaft graag

Omdat de Teckel van nature wantrouwend is tegenover vreemden, heeft dit ras de neiging om te blaffen en zo de familie te waarschuwen. 

66%

Neiging om weg te lopen

Gebrek aan training, een slechte relatie tussen hond en verzorger en onvoldoende gehoor geven aan de behoeften van de Teckel kunnen ervoor zorgen dat de Teckel wegloopt. 


Het is belangrijk om de omgeving goed te beveiligen en de Teckel terug te roepen wanneer dit nodig is om te voorkomen dat het jachtinstinct het overneemt en de hond ervandoor gaat. 

66%

Neiging om dingen kapot te maken

Deze jachthond is enigszins nieuwsgierig en kan daarom  op onderzoek uitgaan en daarbij dingen per ongeluk kapotmaken. Door het vastberaden karakter geeft de hond niet snel op. 

100%

Eetlust

Ondanks het kleine formaat is de Teckel een grote eter die gemakkelijk overgewicht kan krijgen. 

66%

Geschikt als waakhond

Vanwege het systematische geblaf bij het zien van een vreemde, is de Dachshund een goede waarschuwingswacht. Het formaat van de teckel is echter weinig afschrikwekkend. 

66%

Geschikt als eerste hond

De Teckel is, mits goed opgevoed, een goede gezelschapshond. Wanneer de Teckel niet goed wordt opgevoed, zal de hond precies doen waar deze zelf zin in heeft. Daarom is het belangrijk niet te tolerant te zijn. 

Als eerste adoptie kan deze hond geschikt zijn, maar het is belangrijk om veel te weten over de verschillende typen. Het is namelijk niet zomaar een hond die overal gemakkelijk mee naartoe kan. Het is erg belangrijk om alle aspecten van de persoonlijkheid van een Teckel in overweging te nemen voordat je een hond adopteert. 

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Teckel ter adoptie Dieren ter adoptie

Is het ras Teckel geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

100%

Kan de Teckel in een appartement leven?

De Teckel is een echte jacht- en landhond. Deze hond blijft een voorkeur voor het buitenleven houden. Zolang er genoeg gewandeld wordt, kan deze hond zich wel aanpassen aan het stadsleven in een appartement. Ook als de hond in een buitengebied woont is het belangrijk om regelmatig te wandelen. 

De stevige bouw en het moedige karakter zorgen ervoor dat de hond ook bij lagere temperaturen buiten kan blijven.  Let op: de warmte en het comfort van een thuis zal de Teckel ook erg waarderen ! 

De langharige Teckel is geschikter om in een appartement te wonen door het rustigere, aanhankelijkere karakter. 

66%

Behoefte aan beweging/ sportief

Deze jachthond is erg actief en moet meerdere keren per dag uitgelaten worden om energie kwijt te kunnen. Favoriete activiteiten van de Teckel zijn speuroefeningen en spellen waarbij het reukvermogen van de hond goed aan bod komt. Oefeningen zoals sprongen zijn niet geschikt voor Teckels. Dit  komt door de bouw: de Teckel kan hier veel rugproblemen aan overhouden. Vooral als pup moet hierop gelet worden. Veterinair toezicht wordt dan ook sterk aanbevolen. 

 

66%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

De dwergteckel en kaninchen kunnen zonder moeite reizen in een transporttas. De standaardteckel, die tot 9 kg kan wegen, mag echter niet in een draagtas reizen. Honden boven de 7 kg moeten aan de lijn reizen, eventueel met een muilkorf om. 

Het kleine formaat zorgt ervoor dat de Teckel makkelijk overal mee naartoe kan. Om een goede reis te hebben, is het belangrijk om de hond van pup af aan goed op te voeden, zodat veranderingen in de omgeving en verschillende situaties de jachthond niet bang maken. 

 

Gezelschap

33%

Kan een Teckel samen met katten?

Een Teckel kan gemakkelijk opgroeien met een kat. Maar als volwassen hond kan het moeilijk zijn om met nieuwe katten om te gaan, aangezien de jachthond katten al snel als prooi zal zien. 

66%

Kan een Teckel samen met honden?

De Teckel is gewend om in groepen te jagen en kan dan ook in dit verband goed met anderen overweg. Wel kan het zijn dat de kleine jachthond wat grof en eigenwijs is. 

Het is belangrijk om de Teckel als pup al te leren om respect te hebben voor zijn medemensen. Vroege socialisatie is bij dit hondenras dan ook erg belangrijk. 

Hoe meer verschillende hondenrassen de Teckel tegenkomt tijdens de dagelijkse wandelingen, hoe meer de hond leert om respectvol te communiceren met anderen. Dit geldt voor zowel honden als mensen. 

66%

Is de Teckel een kindvriendelijke hond?

Deze hond kan prima overweg met kinderen. De hond kent het verschil tussen volwassenen en kinderen en zal zich bij de laatste groep dan ook veel meer uitleven. Agressie tonen tegen het kind zit niet in de aard van een Teckel, agressie tonen tegen een onrespectvolle volwassene wel. 
Zoals bij elk hondenras is het ook bij de Teckel belangrijk om regels op te stellen zodat de veiligheid van zowel de kinderen als de teckel gewaarborgd wordt. 

66%

Is een Teckel geschikt voor ouderen?

De Teckel is niet direct een goede hond voor ouderen. Hoewel de langharige Teckel door de zachtere, rustigere aard wel bij ouderen past, zijn de ruwharige en kortharige al snel te energiek. 

%}

Wat kost een Teckel?

De prijs van een Teckel varieert op basis van afkomst, leeftijd en geslacht. Gemiddeld kost een pup met stamboom €1000. De  duurste rashonden zijn te koop voor ongeveer €1400,-.

Voor een hond van klein formaat kun je rekenen op kosten tussen de €30 en €60 per maand voor voeding, verzekering en verzorging.

Verzorging

Het is niet erg moeilijk om een Teckel te verzorgen, maar het vereist wel een zekere strengheid. Het baden van de hond is niet erg nodig, het ontwarren van de vacht wel. Dit is vooral nodig bij langharige Teckels, specifiek na het wandelen in het bos. Voor ruwharige Teckels zijn tweejaarlijkse knipbeurten nodig. 

Haaruitval

Haarverlies is vrij matig, maar wel gedurende vrijwel het hele jaar. Regelmatig borstelen helpt hier goed bij. 

Voeding Teckel

Deze kleine hond heeft een dieet nodig dat is aangepast aan de bouw, leeftijd, gewicht en conditie. Ook is het belangrijk om het eten af te stemmen op het dagelijks leven van de Teckel, vooral als je hond veel jaagt. Een check up door een dierenarts of andere professional kan helpen om een evenwichtig, gezond dieet te houden. 

Door het snelwerkende metabolisme kan de Teckel een grote maaltijd in één keer opeten. Ideaal voor deze hond zijn twee maaltijden per dag : een kleinere maaltijd ‘s ochtends en een grotere ‘s avonds. 

Het eten kan nat, droog, of zelfs zelfgemaakt zijn. In ieder geval is de keuze voor hoogwaardig eten essentieel om de gezondheid van de hond te waarborgen.  

Gezondheid Teckel

Hoe oud wordt een Teckel?

The life expectancy is estimated at 13 years.

Sterk/ bestendig

Deze rustieke, robuuste hond heeft een lange levensverwachting. De atypische morfologie kan zorgen voor gezondheidsproblemen. 

Kan goed tegen warmte

In de zomer is het belangrijk om de Teckel onbeperkt water en genoeg schaduw te geven. Intense activiteiten zoals lange wandelingen worden met warm weer afgeraden. 

Kan goed tegen kou

De vastberadenheid en moed van deze kleine jager zorgen ervoor dat de Teckel koud weer makkelijk trotseert. Wanneer de Teckel niet fysiek gestimuleerd wordt, kan de hond niet zo dol zijn op de kou.

Neiging om snel aan te komen

De Teckel is een echte lekkerbek en kan snel aankomen. Wees daarom voorzichtig met het voeren van traktaties : door de kleine bouw kan overgewicht bij Teckels zorgen voor ernstige rugklachten. 

Veelvoorkomende ziektes

 • Kanker
 • Hartziektes
 • Neurologische ziektes
 • Rugklachten door de lengte van de wervelkolom
 • Hernia’s
 • Discopathieën
 • Risico op overgewicht
Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen

2 reacties

 • Lucky2007
  Lucky2007
  Heel aanhankelijk, veel liefde en vriendschap. Hij is ook heel waakzaam en eist aandacht.
 • Tuuretje
  Tuuretje
  Prachtige beesten geven veel liefde en vriendschap
  Snel jaloers
  Je kunt lachen met hun hondenstreken
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

2 reacties op 2