Shih Tzu

Shih Tzu
Volwassen Shih Tzu © Shutterstock

De Shih Tzu is een kleine Tibetaanse hond. Ze worden uitsluitend gehouden als gezelschapshond en zijn geen ideale honden voor sportieve eigenaren. Ze zijn prettig om mee om te gaan in het dagelijks leven, ook al zijn ze soms eigenwijs. Ze zijn sociaal en vriendelijk voor iedereen. Deze kleine, levendige, intelligente en speelse leeuwenhonden zijn relatief gehoorzaam als ze een samenhangende opvoeding krijgen. 

Algemene informatie Shih Tzu

Hoe oud wordt een Shih Tzu? :

6

21

11

16

Karakter :

Speels

Grootte Shih Tzu :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Dit ras is erg oud: de Shih Tzu is het resultaat van een kruising tussen honden die in het Chinese Keizerlijk Paleis woonden en waarover weinig bekend is, en de Lhasa Apso. Er wordt gezegd dat ze oorspronkelijk uit Tibet komen en vervolgens exclusief in China zijn ontwikkeld. In het Tibetaans betekent hun naam "Tibetaanse leeuw" en niet "leeuwenhond" zoals velen denken. In het verleden werd hun vacht geschoren om eruit te zien als een kleine leeuw. Dit dier is heilig in de boeddhistische religie en ook het heraldische dier van Tibet. In Duitsland ontstond dit Chinese ras pas in de jaren vijftig.

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Shih Tzu

Shih Tzu

Grootte Shih Tzu

Teef : 20 tot 25 cm

Reu : 22 tot 27 cm

Gewicht Shih Tzu

Teef : 4 tot 8 kg

Reu : 4 tot 8 kg

Vachtkleur Shih Tzu

Vachttype

Oogkleur Shih Tzu

Bruin

Uiterlijke kenmerken Shih Tzu

De Shih Tzu is een kleine hond met een arrogante houding, evenals een vrij langwerpig, compact en krachtig lichaam. Het hoofd is breed, rond, breed bij de ogen en heeft een warrige vacht die over de ogen valt. Deze hond heeft een dikke sik en snorharen. De vacht op de snuit groeit naar boven. De snuit is hoekig en kort, maar niet gerimpeld. De ogen zijn groot, donker, rond en steken niet uit. De oren zijn groot, hangend en zo bedekt met haar dat ze nauwelijks van de rest van het lichaam te onderscheiden zijn. De poten zijn kort, sterk en gespierd, met een stevig skelet. De staart is voorzien van een dikke bos haar en wordt gerold over de rug gedragen. Deze is hoog aangezet en vrolijk gedragen.

Goed om te weten

Karakter

66%

Aanhankelijk

Deze kleine aanhankelijke honden zijn vaak op zoek naar aandacht, maar niet overdreven. Zo nu en dan kunnen ze ook gereserveerd zijn en zich afzijdig houden. Al met al zijn het uitstekende gezelschapshonden. 

100%

Speels

Deze kleine honden zijn bijzonder actief en houden van spelen wat handig is bij de opvoeding. Ze zijn zachtaardig en vrolijk tegelijk, waardoor het de perfecte speelkameraden zijn voor kinderen. 

66%

Rustig

Wanneer aan hun behoeften wordt voldaan, kunnen deze kleine Tibetaanse honden hun rustige kant laten zien. Deze eigenschap maakt hen een ​​ideale gezelschapshond voor ouderen of om in een appartement te wonen. Hoewel ze actiever zijn dan de meeste in hun soort, kunnen ze ook uren in hun mand slapen.

66%

Intelligent

Ondanks alle schijn is de Shih Tzu een intelligent hondje en begrijpen ze vlug wat er van hen gevraagd wordt. Wanneer een verzorger zich vals en oneerlijk gedraagd herkennen ze dit en zullen ze een hekel krijgen aan deze verzorger. Ondanks hun levendigheid zijn het uitsluitend gezelschapshonden. Ze zijn niet al te veelzijdig en kunnen behoorlijk eigenwijs zijn.

66%

Jager

Het zijn gezelschapshonden en hebben geen scherp jachtinstinct, maar kunnen wel nieuwsgierig en speels zijn ten opzichte van hun prooi. 

Dit instinct wordt vaak onbewust versterkt wanneer verzorgers balspelletjes met ze doen. Dergelijke activiteiten versterken dit instinct. 

33%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

Deze honden zijn erg sociaal en dol op aandacht, ongeacht of ze de ander kennen of niet.

Tenzij mishandeld of gedwongen om bepaalde handelingen te verrichten, zal deze hond gelukkig zijn en vriendelijk tegen iedereen.

Afhankelijk van het karakter van de Shih Tzu kan het echter gebeuren dat ze vreemden gewoon negeren zonder zich angstig of agressief tegenover hen te gedragen.

66%

Onafhankelijk

Deze honden zijn niet bepaald onafhankelijk, maar wel hebben ze een rustige plek nodig om zich af en toe terug te trekken. 

Gedrag Shih Tzu

66%

Kan goed alleen zijn

Deze honden kunnen niet goed alleen zijn. Ze zijn graag bij hun verzorgers, want deze honden ook geschikt maakt voor ouderen. 

66%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

Door hun intelligentie en levendigheid kunnen deze kleine honden erg prettig te trainen zijn. Je moet echter weten hoe je met hun soms eigenwijze karakter moet omgaan. Als ze oneerlijk worden behandeld of zich gedwongen voelen om iets te doen, kunnen ze snel mokken en niet langer meewerken.

Een strikte en zachte opvoeding is daarom vereist. De educatieve basis moet vroeg worden geleerd om te voorkomen dat de hond slechte gewoonten krijgt.

Je moet de opvoeding niet verwaarlozen door te denken dat het een kleine, rustige hond is. Leuke spelletjes zijn geweldig om deze honden te trainen en tegelijkertijd een goede relatie op te bouwen.

Als eigenaar moet je geduld, samenhang en doorzettingsvermogen tonen om de gewenste resultaten te krijgen.

66%

Blaft graag

Deze honden zijn sociaal en heel vriendelijk. Toch zijn ze geschikt als waakhond, want ze zullen blaffen als iemand nadert. 

Een juiste opvoeding kan deze karaktereigenschap juist versterken of verzwakken afhankelijk van de behoeften van de verzorger. 

33%

Neiging om weg te lopen

Eenzaamheid is hun grootste vijand. Het zal dus nooit bij ze opkomen om alleen op avontuur te gaan. Ze geven duidelijk de voorkeur aan wandelen met hun verzorgers. 

33%

Neiging om dingen kapot te maken

Doordat ze zo kalm zijn kunnen deze hondjes urenlang slapen en zullen ze niets kapot maken. 

Mochten ze iets vernielen is het makkelijk ze te vergeven omdat ze zo schattig zijn. 

66%

Eetlust

Deze kleine hondjes hebben een gezonde maar niet overdreven grote eetlust. Ze waarderen eten en traktaties als beloning. 

66%

Geschikt als waakhond

Alleen al vanwege het formaat zijn het niet de beste waakhonden. Echter kunnen ze wel prima alarm slaan door te blaffen wanneer er in hun ogen iets ongebruikelijks gebeurt. 

100%

Geschikt als eerste hond

De Shih Tzu is perfect voor een eerste hondenadoptie. Ze kunnen wennen aan het leven met eerste hondenbezitters die veel tijd met hen kunnen doorbrengen, maar ook aan het leven met gezinnen met kinderen of gepensioneerde ouderen.

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Shih Tzu ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Shih Tzu geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

100%

Kan de Shih Tzu in een appartement leven?

Een leven in een appartement is het beste voor deze kleine gezelschapshond. Ze kunnen niet buiten leven, ook al waarderen ze een tuin waar ze overdag wat stoom kunnen afblazen. 

Het leven op het platteland zou ze ook niet vervelen, maar ze kunnen niet buiten leven. Ze zijn in de eerste plaats honden die de comfort van een bank weten te waarderen. 

66%

Behoefte aan beweging/ sportief

Deze schoothondjes hebben ondanks hun formaat en luie karakter wel beweging nodig. 

Eenvoudige wandelingen van een kwartiertje zijn al voldoende. 

Ze hebben meerdere wandelingen per dag nodig om hun fysieke en mentale gestel in balans te houden. Tevens stimuleer je hun reuk- en socialisatievermogen tijdens deze wandelingen. 

100%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Door hun kleine formaat zijn ze gemakkelijk te vervoeren. In het openbaar vervoer springen ze graag in de hondendraagtas. Per vliegtuig kunnen ze meereizen in de passagiersuimte en wanneer je met de auto reist is een kleine transportbox genoeg om veiligheid te garanderen. 

Gezelschap

100%

Kan een Shih Tzu samen met katten?

Deze kleine honden zijn erg sociaal en kunnen goed overweg met katten. Dit geldt met name als ze samen opgroeien. 

100%

Kan een Shih Tzu samen met honden?

Deze kleine honden zijn zich niet echt bewust van hun kleine formaat en zijn daarom niet bang contact te maken met grotere honden. 

Je moet natuurlijk wel voorzichtig zijn, want het blijven kwetsbare honden. 

Deze gezellige en speelse honden houden van het spelen met andere honden om stoom af te blazen. Om de socialisatie te versterken wordt ook aanbevolen om veel te spelen met andere honden. 

100%

Is de Shih Tzu een kindvriendelijke hond?

Dieser kleine tibetanische Hund ist ein sehr guter Gefährte für Kinder, aber diese müssen respektvoll mit ihm umgehen und dürfen ihn nicht als lebendiges Stofftier ansehen.

Es müssen Verhaltensregeln aufgestellt und von allen befolgt werden, denn auch ein kleiner Hund kann die Geduld verlieren und ein Verhalten an den Tag legen, das als unpassend oder sogar potenziell gefährlich angesehen werden kann.

100%

Is een Shih Tzu geschikt voor ouderen?

Die zahlreichen positiven Charaktereigenschaften dieses kleinen Hundes passen perfekt zu älteren Menschen: Er ist gesellig, klein, angenehm im Umgang und braucht nicht allzu viel Auslauf.

%}

Wat kost een Shih Tzu?

De prijs van een Shih Tzu varieert op basis van hun oorsprong, leeftijd en geslacht. Een hond met een stamboekinschrijving kost gemiddeld € 900, -. De meest waardevolle lijnen kunnen worden verkocht voor maximaal € 2.000.

Het maandelijkse budget dat je moet plannen ligt tussen de €40 en €60 maand om voor deze hond te zorgen.

Verzorging

De Shih Tzu heeft regelmatig verzorging nodig, vooral als ze op het platteland wonen. Hun lange vacht moet meerdere keren per week worden geborsteld.

Je kunt ook een professionele hondenkapper inschakelen.

Hun ogen moeten regelmatig tot dagelijks worden schoongemaakt, aangezien deze hond aanleg heeft voor waterige ogen die sporen achterlaten op de vacht. 

Haaruitval

Ze verliezen niet veel haar en ook tijdens de ruiperiode valt dit erg mee. Regelmatig borstelen is nog steeds een vereiste om hun vacht mooi te houden. 

Voeding Shih Tzu

De dagelijkse hoeveelheid moet worden aangepast op basis van hun leeftijd, fysieke toestand en conditie. Je kunt ze droogvoer of huisgemaakt eten geven. 

Deze kleine honden mogen niet teveel eten, anders kunnen ze snel te zwaar worden. Vermijd te allen tijde een volle etensbak. 

Een maaltijd per dag is voldoende voor deze honden. Bij voorkeur 's avonds, om de spijsvertering te vergemakkelijken. Het tijdstip wordt bepaald door de verzorger en niet door de hond. 

Men moet een Shih Tzu-puppy voorzien van alle noodzakelijke voedingsstoffen die ze nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling. In de groeifase is het raadzaam om regelmatig met ze naar een dierenarts te gaan.

Gezondheid Shih Tzu

Hoe oud wordt een Shih Tzu?

Ze worden gemiddeld 13 jaar oud. 

Sterk/ bestendig

Ondanks alle schijn zijn deze kleine honden ontzettend taai en worden ze relatief oud. 

Kan goed tegen warmte

De Shih Tzu verdraagt ​​de hitte niet erg goed. Pas dus op dat je ze niet in de zon laat liggen. Ze hebben toegang nodig tot water, dat regelmatig moet worden ververst, en een koele plek in de schaduw om uit te rusten.

Kan goed tegen kou

Hun vacht biedt goede bescherming tegen kou en nattigheid. Kleine honden krijgen vaak een jas aan bij koud weer, maar dat hebben deze honden niet nodig. 

Neiging om snel aan te komen

Ze zijn van nature niet vatbaar voor overgewicht, maar hun luie aard zorgt er voor dat ze makkelijk aankomen in gewicht. Geef ze dus een gebalanceerd dieet en ga elke dag met ze wandelen. 

Veelvoorkomende ziektes

  • Hartziektes
  • urologische ziektes
  • Kanker
  • Nierdysplasie
  • Spier- of botproblemen
  • Oogziektes (progressieve retinale atrofie, verzakking van oogmembraan, etc.)
  • Zonnestek
  • Moeilijke geboortes
Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen