Shih Tzu

Andere namen: Leeuwenhond

Shih Tzu
Volwassen Shih Tzu © Shutterstock

De Shih Tzu is een kleine Tibetaanse hond. Ze worden uitsluitend gehouden als gezelschapshond en zijn geen ideale honden voor sportieve eigenaren. Ze zijn prettig om mee om te gaan in het dagelijks leven, ook al zijn ze soms eigenwijs. Ze zijn sociaal en vriendelijk voor iedereen. Deze kleine, levendige, intelligente en speelse leeuwenhonden zijn relatief gehoorzaam als ze een samenhangende opvoeding krijgen. 

Algemene informatie Shih Tzu

Hoe oud wordt een Shih Tzu? :

6

21

11

16

Karakter :

Speels

Grootte Shih Tzu :

Herkomst en geschiedenis

Dit ras is erg oud: de Shih Tzu is het resultaat van een kruising tussen honden die in het Chinese Keizerlijk Paleis woonden en waarover weinig bekend is, en de Lhasa Apso. Er wordt gezegd dat ze oorspronkelijk uit Tibet komen en vervolgens exclusief in China zijn ontwikkeld. In het Tibetaans betekent hun naam "Tibetaanse leeuw" en niet "leeuwenhond" zoals velen denken. In het verleden werd hun vacht geschoren om eruit te zien als een kleine leeuw. Dit dier is heilig in de boeddhistische religie en ook het heraldische dier van Tibet. In Duitsland ontstond dit Chinese ras pas in de jaren vijftig.

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Shih Tzu

  Grootte Shih Tzu

  Teef : 20 tot 25 cm

  Reu : 22 tot 27 cm

  Gewicht Shih Tzu

  Teef : 4 tot 8 kg

  Reu : 4 tot 8 kg

  Vachtkleur Shih Tzu

  Vachttype

  Oogkleur Shih Tzu

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Shih Tzu

  De Shih Tzu is een kleine hond met een arrogante houding, evenals een vrij langwerpig, compact en krachtig lichaam. Het hoofd is breed, rond, breed bij de ogen en heeft een warrige vacht die over de ogen valt. Deze hond heeft een dikke sik en snorharen. De vacht op de snuit groeit naar boven. De snuit is hoekig en kort, maar niet gerimpeld. De ogen zijn groot, donker, rond en steken niet uit. De oren zijn groot, hangend en zo bedekt met haar dat ze nauwelijks van de rest van het lichaam te onderscheiden zijn. De poten zijn kort, sterk en gespierd, met een stevig skelet. De staart is voorzien van een dikke bos haar en wordt gerold over de rug gedragen. Deze is hoog aangezet en vrolijk gedragen.

  Goed om te weten

  De Shih Tzu is een van de hypoallergene hondenrassen. Daarom zijn ze perfect voor mensen met een allergie voor hondenhaar en / of speeksel.

  Karakter

  • 66%

   Aanhankelijk

   Deze kleine aanhankelijke honden zijn vaak op zoek naar aandacht, maar niet overdreven. Zo nu en dan kunnen ze ook gereserveerd zijn en zich afzijdig houden. Al met al zijn het uitstekende gezelschapshonden. 

  • 100%

   Speels

   Deze kleine honden zijn bijzonder actief en houden van spelen wat handig is bij de opvoeding. Ze zijn zachtaardig en vrolijk tegelijk, waardoor het de perfecte speelkameraden zijn voor kinderen. 

  • 66%

   Rustig

   Wanneer aan hun behoeften wordt voldaan, kunnen deze kleine Tibetaanse honden hun rustige kant laten zien. Deze eigenschap maakt hen een ​​ideale gezelschapshond voor ouderen of om in een appartement te wonen. Hoewel ze actiever zijn dan de meeste in hun soort, kunnen ze ook uren in hun mand slapen.

  • 66%

   Intelligent

   Ondanks alle schijn is de Shih Tzu een intelligent hondje en begrijpen ze vlug wat er van hen gevraagd wordt. Wanneer een verzorger zich vals en oneerlijk gedraagd herkennen ze dit en zullen ze een hekel krijgen aan deze verzorger. Ondanks hun levendigheid zijn het uitsluitend gezelschapshonden. Ze zijn niet al te veelzijdig en kunnen behoorlijk eigenwijs zijn.

  • 66%

   Jager

   Het zijn gezelschapshonden en hebben geen scherp jachtinstinct, maar kunnen wel nieuwsgierig en speels zijn ten opzichte van hun prooi. 

   Dit instinct wordt vaak onbewust versterkt wanneer verzorgers balspelletjes met ze doen. Dergelijke activiteiten versterken dit instinct. 

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze honden zijn erg sociaal en dol op aandacht, ongeacht of ze de ander kennen of niet.

   Tenzij mishandeld of gedwongen om bepaalde handelingen te verrichten, zal deze hond gelukkig zijn en vriendelijk tegen iedereen.

   Afhankelijk van het karakter van de Shih Tzu kan het echter gebeuren dat ze vreemden gewoon negeren zonder zich angstig of agressief tegenover hen te gedragen.

  • 66%

   Onafhankelijk

   Deze honden zijn niet bepaald onafhankelijk, maar wel hebben ze een rustige plek nodig om zich af en toe terug te trekken. 

   Gedrag Shih Tzu

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Deze honden kunnen niet goed alleen zijn. Ze zijn graag bij hun verzorgers, want deze honden ook geschikt maakt voor ouderen. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Door hun intelligentie en levendigheid kunnen deze kleine honden erg prettig te trainen zijn. Je moet echter weten hoe je met hun soms eigenwijze karakter moet omgaan. Als ze oneerlijk worden behandeld of zich gedwongen voelen om iets te doen, kunnen ze snel mokken en niet langer meewerken.

    Een strikte en zachte opvoeding is daarom vereist. De educatieve basis moet vroeg worden geleerd om te voorkomen dat de hond slechte gewoonten krijgt.

    Je moet de opvoeding niet verwaarlozen door te denken dat het een kleine, rustige hond is. Leuke spelletjes zijn geweldig om deze honden te trainen en tegelijkertijd een goede relatie op te bouwen.

    Als eigenaar moet je geduld, samenhang en doorzettingsvermogen tonen om de gewenste resultaten te krijgen.

   • 66%

    Blaft graag

    Deze honden zijn sociaal en heel vriendelijk. Toch zijn ze geschikt als waakhond, want ze zullen blaffen als iemand nadert. 

    Een juiste opvoeding kan deze karaktereigenschap juist versterken of verzwakken afhankelijk van de behoeften van de verzorger. 

   • 33%