Samojeed

Andere namen: Samoiedskaïa Sabaka, Laika Samojedskaja

Samojeed
Volwassen Samojeed © Shutterstock

De Samojeed is een Noorse hond met een majestueuze uitstraling. De dikke witte vacht en goede humeur geven dit ras een bijzonder koninklijk uiterlijk. Van nature is de hond onafhankelijk, maar vooral met kinderen wordt de Samojeed een echte gezinshond. Doordat dit oorspronkelijk een sledehond was, is er nog steeds regelmatige fysieke activiteit nodig om deze ietwat eigenwijze hond gelukkig te houden. Een sportieve, ervaren verzorger past perfect bij dit ras!

Algemene informatie Samojeed

Hoe oud wordt een Samojeed? :

5

17

10

12

Karakter :

Speels Intelligent

Grootte Samojeed :

Herkomst en geschiedenis

Oorspronkelijk werd de Samojeed in Scandinavië gebruikt als sledehond. De naam komt van de Samojeed-stam, een stam uit het verre noorden. Deze honden waren echter niet wit, maar zwart. Tijdens het fokken van dit ras is de witte vachtkleur ontstaan.

Wist je dat dit ras tegelijkertijd in Engeland en de Verenigde Staten werd gefokt? Zo ontstonden het ‘beertype’ en het ‘wolftype’. Eerst werd het Ras aan Engeland toegeschreven, maar inmiddels wordt de hond echt als Noord-Russisch en Siberisch gezien. Dit ras valt onder de Nordic Kennel Union.

Uiterlijke kenmerken Samojeed

  Grootte Samojeed

  Teef : 45 tot 50 cm

  Reu : 50 tot 55 cm

  Gewicht Samojeed

  Teef : 15 tot 22 kg

  Reu : 20 tot 30 kg

  Vachtkleur Samojeed

  Vachttype

  Oogkleur Samojeed

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Samojeed

  Deze White Arctic Spitz is een elegante, sterke hond. De allure weerspiegelt de kenmerkende trots, robuustheid en zelfverzekerdheid. Het verschil tussen de twee geslachten wordt duidelijk aangegeven.

  Goed om te weten

  Deze Noordse hond heeft niet alleen een ongelooflijke charme, dit ras kan ook glimlachen. Dit komt doordat de lippen lichtjes gekruld zijn en zo de typische ‘Samojeed-glimlach’ vormen.

  Karakter

  • 66%

   Aanhankelijk

   Deze zachtaardige, aanhankelijke hond houdt van knuffelen met de verzorgers, maar wil ook een bepaalde afstand bewaren.

  • 100%

   Speels

   Zelfs als volwassene is deze Noorse hond dol op spelen, vooral met kinderen.

  • 66%

   Rustig

   Deze sledehond is erg dynamisch. Als de behoeften worden vervuld door middel van verschillende stimulerende activiteiten weet de hond zich kalm te gedragen. De Samojeed kan dan genieten van lekker in de mand liggen.

  • 100%

   Intelligent

   Het aanpassingsvermogen van deze hond is een bewijs van intelligentie. Toch werkt deze hond niet gemakkelijk samen. Als de hond geen vertrouwen heeft in de verzorger of de opvoeding inconsistent is, zal communiceren met de Samojeed moeilijker verlopen. Ook dit is een vorm van intelligentie.

  • 66%

   Jager

   Deze witte hond is een goede jager, al is dit ras er niet dol op. Kleine dieren worden al snel als prooi gezien. Dit instinct is echter niet overdreven erg aanwezig.

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   In tegenstelling tot veel honden is de Samojeed vrij gastvrij. De hond zal niet bang of agressief reageren naar vreemden en zal eerder om aandacht vragen.

  • 100%

   Onafhankelijk

   Zoals alle Noorse honden heeft ook de Samoiedskaya Sabaka een bijzonder onafhankelijk karakter. Toch is de hond erg gehecht aan de familie. 

   Gedrag Samojeed

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Deze hond kan niet tegen opgesloten zitten of alleen thuisblijven. In deze gevallen kan de hond gaan blaffen of destructief gedrag vertonen.

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Over het algemeen is het lastig om een Noorse hond op te voeden. De onafhankelijkheid en het sterke karakter bevorderen de samenwerking niet. Als de verzorger vertrouwen, vastberadenheid en geduld toont zal dit ras vanzelf meewerken.

    Om slechte gewoonten te voorkomen is het belangrijk om de opvoeding van de puppy al vroeg te starten. Tijdens de opvoeding mag er geen wreedheid aanwezig zijn.

   • 100%

    Blaft graag

    De Samojeed blaft veel als manier om te communiceren. Dit gebeurt naar mensen toe, maar ook naar andere honden.

   • 100%

    Neiging om weg te lopen

    De combinatie van het onafhankelijke karakter en het jachtinstinct zorgt ervoor dat de Noordse hond kan weglopen. Ook als de hond niet genoeg uitgelaten wordt of niet genoeg tijd krijgt om te snuffelen, kan de Samojeed ervoor kiezen om weg te lopen.

   • 66%