Samojeed

Andere namen : Samoiedskaïa Sabaka, Laika Samojedskaja

Samojeed
Volwassen Samojeed © Shutterstock

De Samojeed is een Noorse hond met een majestueuze uitstraling. De dikke witte vacht en goede humeur geven dit ras een bijzonder koninklijk uiterlijk. Van nature is de hond onafhankelijk, maar vooral met kinderen wordt de Samojeed een echte gezinshond. Doordat dit oorspronkelijk een sledehond was, is er nog steeds regelmatige fysieke activiteit nodig om deze ietwat eigenwijze hond gelukkig te houden. Een sportieve, ervaren verzorger past perfect bij dit ras!

Algemene informatie Samojeed

Hoe oud wordt een Samojeed? :

5

17

10

12

Karakter :

Speels Intelligent

Grootte Samojeed :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Oorspronkelijk werd de Samojeed in Scandinavië gebruikt als sledehond. De naam komt van de Samojeed-stam, een stam uit het verre noorden. Deze honden waren echter niet wit, maar zwart. Tijdens het fokken van dit ras is de witte vachtkleur ontstaan.

Wist je dat dit ras tegelijkertijd in Engeland en de Verenigde Staten werd gefokt? Zo ontstonden het ‘beertype’ en het ‘wolftype’. Eerst werd het Ras aan Engeland toegeschreven, maar inmiddels wordt de hond echt als Noord-Russisch en Siberisch gezien. Dit ras valt onder de Nordic Kennel Union.

Uiterlijke kenmerken Samojeed

Samojeed

Grootte Samojeed

Teef : 45 tot 50 cm

Reu : 50 tot 55 cm

Gewicht Samojeed

Teef : 15 tot 22 kg

Reu : 20 tot 30 kg

Vachtkleur Samojeed

Wit

Vachttype

Oogkleur Samojeed

Bruin

Uiterlijke kenmerken Samojeed

Deze White Arctic Spitz is een elegante, sterke hond. De allure weerspiegelt de kenmerkende trots, robuustheid en zelfverzekerdheid. Het verschil tussen de twee geslachten wordt duidelijk aangegeven.

Goed om te weten

Karakter

66%

Aanhankelijk

Deze zachtaardige, aanhankelijke hond houdt van knuffelen met de verzorgers, maar wil ook een bepaalde afstand bewaren.

100%

Speels

Zelfs als volwassene is deze Noorse hond dol op spelen, vooral met kinderen.

66%

Rustig

Deze sledehond is erg dynamisch. Als de behoeften worden vervuld door middel van verschillende stimulerende activiteiten weet de hond zich kalm te gedragen. De Samojeed kan dan genieten van lekker in de mand liggen.

100%

Intelligent

Het aanpassingsvermogen van deze hond is een bewijs van intelligentie. Toch werkt deze hond niet gemakkelijk samen. Als de hond geen vertrouwen heeft in de verzorger of de opvoeding inconsistent is, zal communiceren met de Samojeed moeilijker verlopen. Ook dit is een vorm van intelligentie.

66%

Jager

Deze witte hond is een goede jager, al is dit ras er niet dol op. Kleine dieren worden al snel als prooi gezien. Dit instinct is echter niet overdreven erg aanwezig.

33%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

In tegenstelling tot veel honden is de Samojeed vrij gastvrij. De hond zal niet bang of agressief reageren naar vreemden en zal eerder om aandacht vragen.

100%

Onafhankelijk

Zoals alle Noorse honden heeft ook de Samoiedskaya Sabaka een bijzonder onafhankelijk karakter. Toch is de hond erg gehecht aan de familie. 

Gedrag Samojeed

33%

Kan goed alleen zijn

Deze hond kan niet tegen opgesloten zitten of alleen thuisblijven. In deze gevallen kan de hond gaan blaffen of destructief gedrag vertonen.

33%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

Over het algemeen is het lastig om een Noorse hond op te voeden. De onafhankelijkheid en het sterke karakter bevorderen de samenwerking niet. Als de verzorger vertrouwen, vastberadenheid en geduld toont zal dit ras vanzelf meewerken.

Om slechte gewoonten te voorkomen is het belangrijk om de opvoeding van de puppy al vroeg te starten. Tijdens de opvoeding mag er geen wreedheid aanwezig zijn.

100%

Blaft graag

De Samojeed blaft veel als manier om te communiceren. Dit gebeurt naar mensen toe, maar ook naar andere honden.

100%

Neiging om weg te lopen

De combinatie van het onafhankelijke karakter en het jachtinstinct zorgt ervoor dat de Noordse hond kan weglopen. Ook als de hond niet genoeg uitgelaten wordt of niet genoeg tijd krijgt om te snuffelen, kan de Samojeed ervoor kiezen om weg te lopen.

66%

Neiging om dingen kapot te maken

De Samojeed is van nature een vrij actieve hond. Verveling is dan ook de ergste vijand van deze hond. Als de hond te lang alleen wordt gelaten, zal de Samojeed destructief gedrag vertonen om energie kwijt te kunnen. Dit geldt niet voor honden die regelmatig buiten wandelen en gestimuleerd worden.

66%

Eetlust

Deze grote witte hond is dol op traktaties, maar deze mogen alleen worden gegeven bij goed gedrag. Overgewicht past niet bij deze hond, dus moet je de hond leren om niet te gaan bedelen en rustig te wachten tot het etenstijd is.

33%

Geschikt als waakhond

Het goede karakter en enthousiasme bij vreemden zorgen ervoor dat dit ras geen goede waakhond is. Wel kan de hond goed waarschuwen door middel van het geblaf.

33%

Geschikt als eerste hond

Het majestueuze, nobele uiterlijk van deze hond zal vele harten stelen. Toch is het belangrijk om de aard van deze Noordse hond in gedachten te houden. Niet iedereen kan omgaan met een eigenwijze hond die constant behoefte heeft aan activiteit. De adoptie kost veel tijd, geduld en investeringen.

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Samojeed ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Samojeed geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

33%

Kan de Samojeed in een appartement leven?

Deze hond kan niet goed een binnenleven leiden. Deze zeer rustieke hond moet regelmatig trainen om gelukkig te zijn. Het gelukkigst is de Samojeed als de hond in een landelijk gebied of in de bergen woont. Waar de hond dan ook woont, de Samojeed moet regelmatig lange wandelingen maken.

100%

Behoefte aan beweging/ sportief

Deze geboren atleet moet eigenlijk iedere dag even rennen om de energie kwijt te kunnen. Een simpele buurtwandeling is niet genoeg om de hond tevreden te houden.

Naast het aanbieden van deze wandelingen, is het nodig om je hond regelmatig echt te laten sporten. Dat kan door cani-sports, agility, gehoorzaamheid of tracking. De hond zal hier erg goed in worden!

66%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Door de gemiddelde grootte kan dit ras gemakkelijk met de verzorgers meereizen. Om het reizen soepel te laten verlopen zijn een goede opleiding en hoogwaardige socialisatie essentieel.

Gezelschap

33%

Kan een Samojeed samen met katten?

Het jachtinstinct van de Samojeed is beperkt, maar nog steeds aanwezig. Dit ras jaagt op kleine dieren, waaronder katten. Samenwonen met katten gaat dan ook alleen als de hond van kleins af aan al omringd is door katten.

66%

Kan een Samojeed samen met honden?

Deze witte hond heeft een vechtlustig karakter. Om deze ietwat vervelende eigenschap te beheersen is een goede socialisatie nodig. Voor niet-gecastreerde mannetjes zijn geen wonderen te verwachten.

100%

Is de Samojeed een kindvriendelijke hond?

Deze zachte, aanhankelijke, zorgzame hond is dol op kinderen en kan de perfecte speelkameraad zijn. Wel moeten er leefregels op worden gesteld om de veiligheid en rust te garanderen.

33%

Is een Samojeed geschikt voor ouderen?

De grote energie van dit ras past helaas niet bij het vaak zittende leven van ouderen.

%}

Wat kost een Samojeed?

De prijs van een Samojeed varieert op basis van afkomst, leeftijd en geslacht. De gemddelde prijs ligt rond de €1500.

De kosten voor het verzorgen van deze bijzondere hond kunnen oplopen tot €100,- per maand voor voeding, verzekering en verzorging. 

Verzorging

Het verzorgen van de overvloedige vacht van de Samojeed vereist tijd, precisie en regelmaat. Dagelijks borstelen is nodig tijdens de ruiperiodes. Verder is wekelijks poetsen voldoende.

Als de hond regelmatig in de sneeuw speelt, moet er aandacht wordt besteed aan de poten van de hond.

If regularly exposed to snow, special attention will have to be paid to its paws (applying vaseline before an outing, wearing boots in case of an injury, etc).

Haaruitval

Dit ras heeft aardig wat last van haarverlies, vooral in de ruiperiodes. Overtollig haar moet dan dagelijks worden verwijderd.

Voeding Samojeed

Industrieel voer maakt het voor eigenaren gemakkelijk om Noordse honden van een goed dieet te voorzien. Het is echter nog steeds belangrijk om gespecialiseerde winkels en websites te bezoeken om zo goed mogelijk aan de behoeften van deze hond te voldoen.

Als de Samojeed een traditioneel dieet volgt, heeft de hond extra bronnen van vet en vitamines nodig die in het dagelijkse rantsoen worden geïnjecteerd, waaronder rauw vlees, groenten en goedgekookte rijst.

Deze hond moet twee maaltijden per dag krijgen: een kleinere portie 's ochtends en een grotere portie' s avonds. Eén maaltijd per dag kan echter ook voldoende zijn, bij voorkeur 's avonds.

Het dieet van je hond moet altijd worden aangepast aan de leeftijd en fysieke conditie.

Gezondheid Samojeed

Hoe oud wordt een Samojeed?

Dit ras wordt gemiddeld 11 jaar oud.

Sterk/ bestendig

Deze hond is extreem sterk, met name dankzij de dubbele vacht. Daarnaast wordt de Samojeed vrijwel nooit ziek en heeft dit ras een goede levensverwachting.

Kan goed tegen warmte

Hoewel deze Noordse hond zich heeft aangepast aan de Europese klimaten, kan de Samojeed nog steeds niet goed tegen warmte.

Kan goed tegen kou

Door de ongelooflijke vacht kan de hond zeer goed tegen lage temperaturen.

Neiging om snel aan te komen

Als de hond elke dag genoeg beweging krijgt, zal de Samojeed het gewicht in vorm kunnen houden. Pas wel op voor overgewicht bij honden die geen goede conditie hebben. 

Veelvoorkomende ziektes

  • Heupdysplasie
  • Zonnesteek
  • Retinale Atrofie
  • Cerebellaire corticale abiotrofie (vernietiging van cellen in het cerebellum)
  • Huidproblemen
  • Nierfalen
  • Neurdegeneratieve aandoening
  • Myasthenia gravis (auto-immuunziekte die spierzwakte veroorzaakt)
  • Diabetes
Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen