Duitse Spitz

Andere namen: Middenslag Keeshond, Duitse Spitz, Dwergspitz, Kleine Spitz, Middenslag Spitz, Wolfspitz

Duitse Spitz
Volwassen Duitse Spitz

De Pomeriaan en de Keeshond behoren tot het ras: Duitse Spitz. De Duitse Spitz vind je in verschillende formaten, variërend van klein naar groot. Daarvan is de dwergkeeshond of ook wel de Pomeranian de kleinste en de keeshond de grootste. Keeshonden zijn super vrolijke, liefdevolle en levendige huisgenootjes, die vaak echter wat wantrouwend staan ten opzichte van onbekenden. Dit maakt ze prima geschikt als waakhond. 

Door hun slimheid en meegaande karakter zijn deze hondjes makkelijk te trainen. Een fijn huisdier voor met name gezinnen met kinderen, maar ook voor andere soorten huishoudens.  

Algemene informatie Duitse Spitz

Hoe oud wordt een Duitse Spitz? :

7

21

12

16

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Grootte Duitse Spitz :

Herkomst en geschiedenis

Nog verder terug in de geschiedenis. Keeshonden zijn zeer oude honden die rechtstreeks afstammen van de Canis familiaris palustris rutimeyer die in de steentijd i(prehistorie) in de veengebieden leefde, en van de Spitz die in nederzettingen tijdens de nieuwe steentijd voorkwam 11.000 v Chr tot en met de bronstijd.  De Duitse namen van de verschillende variëteiten zijn Wolfspitz, Grosspitz (groot), Mittelspitz (middelgroot), Kleinspitz (klein) en Zwergspitz (dwerg). De FCI heeft het ras in 1957 officieel erkend. 

FCI groep

FCI groep

Groep 5 - Spitsen en oertypen

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Duitse Spitz

 • Duitse Spitz
  Duitse Spitz

  Grootte Duitse Spitz

  Teef : 18 tot 55 cm

  Reu : 18 tot 55 cm

  De grootste keeshond heeft gemiddeld een schofthoogte van 49 cm; daarna aflopend van 46 cm voor een grote keeshond, tot 34 cm voor een middelgrote 34 cm, 26 cm voor een kleine en tenslotte 20 cm voor de dwerg. 

  Gewicht Duitse Spitz

  Teef : 3 tot 20 kg

  Reu : 3 tot 20 kg

  Vachtkleur Duitse Spitz

  Vachttype

  Oogkleur Duitse Spitz

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Duitse Spitz

  Het hoofd doet denken aan die van een vos, met spitse, kleine en dicht bij elkaar staande oren. De ogen zijn amandelvormig en het voorhoofd breed en rond. De snuit is niet erg lang en loopt vanaf de schedel taps toe naar het puntje van de neus. Het lichaam is vierkant, met goed geproportioneerde benen van middelmatige lengte en volkomen recht. Heel bijzonder is de staart die sierlijk gekruld over de rug wordt gedragen.

   

  Goed om te weten

  Even een geschiedenislesje: Keeshonden waren favoriet bij een indrukwekkende reeks belangrijke historische figuren: zoals Catharina van Rusland, Marie-Antoinette, Mozart, Michelangelo en Emile Zola.

  Soorten

  Keeshond of Wolfspitz

  Giant Keeshond

  Middenslag Keeshond

  Miniatuur Spitz

  Pomeriaan

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   Van welk formaat dan ook, keeshonden zijn ontzettend trouw en gehecht aan hun verzorgers. Heel goedaardig en met een aanstekelijke vrolijkheid, wat hen ook fijne huisgenoten maakt voor alleenstaanden. 

  • 100%

   Speels

   Deze levendige en vrolijke hondjes slaan door hun behoefte om zich uit te leven nooit een speelpartij over.  Door die speelsheid kan een spel ook heel goed het begin zijn van de training.   

  • 66%

   Rustig

   Tijdens uitjes en speelpartijen is dit hondje super actief. Maar waag het niet te storen als ze hun pauze pakken. Om met rust gelaten te worden houden zij zich oostindisch doof. 

  • 100%

   Intelligent

   Keeshonden kunnen goed luisteren en hebben dingen snel door. Daaraan merk je hoe intelligent deze huisdieren zijn. Zij begrijpen vliegensvlug wat je van hen verwacht en passen zich makelijk aan. 

    

  • 33%

   Jager

   Hoewel deze hondjes over geen enkel jachtinstinct beschikken, moet je hen wel aanleren om te reageren als je hen roept, zodat ze tijdens wandelingen los gelaten kunnen worden. 

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze hond staat wantrouwend ten opzichte van onbekenden en het duurt even voor je het vertrouwen kan winnen. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Als jij hen welwillend en respectvol behandeld zullen keeshonden zich snel aan je hechten en zelfs tegen je opkijken. 

   Gedrag Duitse Spitz

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Zolang je niet al te lang wegblijft, kan de Duitze spits best een tijdje alleen zijn. Het beste is dit hen al heel jong en op een positieve manier aan te leren. 

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze hondjes verkeren graag in het gezelschap van hun verzorgers en vinden het leuk om te leren. Dit vergemakkelijkt vanzelfsprekend de opvoeding.  
    Aan de andere kant, is de Duitse Spits ook gevoelig en vergeven zij een onaardige behandeling nooit. Dus zorg voor een gestructureerde trainingsaanpak en stel je geduldig en welwillend op. 

   • 100%

    Blaft graag

    Keeshonden hebben een schelle en luidde blaf en laten van zich horen als zij iets zien of horen dat zij niet vertrouwen. Een doordachte trainingsaanpak met veel aandacht voor sociale vaardigheden kan het hanteerbaar maken.  
     

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Omdat keeshonden het liefst bij hun verzorgers blijven, gaan zij niet snel op ontdekkingstocht. 

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Alleen als deze levendige hond zich verveelt of niet genoeg uitdaging krijgt, gebeurt het soms dat het dingen stuk gaat maken. Maar in principe, als zij het naar hun zin hebben, zijn keeshonden wijs en evenwichtig. 

   • 66%

    Eetlust

    Misschien niet het meest gulzig van alle hondenrassen. Desalniettemin zullen zij iets lekkers niet snel laten staan en dat kan leiden tot overgewicht. 

   • 66%

    Geschikt als waakhond

    De kleinste soorten keeshonden zullen door hun beperkte misschien weinig indruk maken, maar de grotere zijn prima waakhonden.

    Ten eerste vanwege hun natuurlijke wantrouwen in de richting van onbekenden, en ten tweede omdat zij luidkeels blaffen als zij iets ongewoons bemerken. 

   • 100%

    Geschikt als eerste hond

    Omdat de keeshond in vijf verschillende groottes voorkomt, vind je er al snel eentje die je bij je past. 

    Welke omvang je ook kiest, dit huisdier is een prima eerste hond. Loyaal, inschikkelijk, sociaal en makkelijk in de omgang, wat wil je nog meer?  

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 100%

     Kan de Duitse Spitz in een appartement leven?

     Kleinere formaat keeshonden zijn gezellige huisgenoten voor een bovenwoning in een stedelijke omgeving. Iets grotere honden van dit soort gedijen ook heel goed in een huis met tuin. De keeshond heeft een heel goede weerstand en is daarom prima bestand tegen de kou. 

    • 66%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     De Duitse Spits is minder kwetsbaar dan het lijkt. Je zal nog verbaast staan door het uithoudingsvermogen. Honden van dit ras vermaken zich daarom steeds vaker in behendigheidscursussen, waar zij niet onderdoen voor de overige deelnemers.  

      Hoe dan ook, om hun energie kwijt te kunnen, hebben deze honden dagelijks een lange en uitdagende wandeling nodig. 

    • 100%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Het ligt voor de hand dat de kleinste keeshonden, zoals de Pomeranian, het makkelijkst mee te nemen zijn. Zij passen tenslotte in een transport tas. Toch gaan zelfs de grootste formaten zonder problemen mee op reis, zeker zij dit van jongsaf aan gewend zijn en een sociale instelling hebben. 

     Gezelschap

     • 100%

      Kan een Duitse Spitz samen met katten?

      Keeshonden gaan over het algemeen prima samen met katten, vooral als beiden huisdieren samen opgroeien. 

     • 100%

      Kan een Duitse Spitz samen met honden?

      De Duitse Spits is heel sociaal en daarom een uitstekend gezelschap voor een andere hond. Anderzijds moeten sociale vaardigheden wel al vroeg getraind worden, zodat de puppy zich kan ontwikkelen en de juiste gedragscodes aanleert. 

     • 100%

      Is de Duitse Spitz een kindvriendelijke hond?

      Als je kinderen leert om respectvol met keeshonden om te gaan, hebben zij aan deze van nature speelse en vrolijke huisdieren fantastische speelkameraden. 

     • 100%

      Is een Duitse Spitz geschikt voor ouderen?

      Levendigheid en vriendelijkheid maken de Duitse Spits tot fijne huisgenoten voor wat oudere verzorgers, in het bijzonder mensen die een wat teruggetrokken bestaan hebben. Deze hond past zich makkelijk aan, hoewel de dagelijkse wandeling niet vergeten mag worden. 

      %}

      Wat kost een Duitse Spitz?

      De prijs van een Duitse Spits verschilt en is afhankelijk van de stamboom, de soort, de leeftijd en het geslacht. De grootste kosten gemiddeld €1200 en de kleinsten circa €1800 Voor de mooiste stambomen kan de prijs oplopen naar €3600,-

      Qua onderhoud ben je voor de kleinste variant maandelijks ongeveer €50,- kwijt en voor de grootste zo rond de €90,-
       

      Verzorging

      Anders dan het lijkt, is de vacht van de Keeshond niet ingewikkeld qua onderhoud, al vereist het wel de nodige tijd en aandacht. Borstel tenminste een keer per week en ook van onder naar boven, zodat de dikke ondervacht niet overgeslagen wordt. 

      Om te voorkomen dat de vacht haar schoonheid of beschermende kwaliteiten verliest, doe je de Duitse Spits liefst niet te vaak in bad. Twee wasbeurten per jaar is voldoende. Anderzijds, als de hond meedoet aan schoonheidswetstrijden, laat de uiterlijke verzorging dan over aan een professionele hondensalon, zodat de natuurlijke kwaliteiten in tact blijven. 

      Haaruitval

      Door de dikke vacht is de haaruitval tijdens de rui vrij aanzienlijk, dus in die periode moet de hond vaak, liefst zelfs dagelijks, worden geborsteld. Buiten de rui valt het haarverlies mee. 

      Voeding Duitse Spitz

      In principe vind je binnen het reguliere aanbod aan hondenvoer voldoende kwalitatief goede producten, die beantwoorden aan wat de Keeshond nodig heeft. Desondanks, door hun stevige en robuuste bouw, zijn zelfgemaakte maaltijden met rauw vlees en verse groenten aan te raden. 

      Voor elke formaat is een maaltijd per dag voldoende, liefst 's avonds en met een hoeveelheid die overeenkomt met de mate van lichaamsbeweging. 

      Gezondheid Duitse Spitz

      Hoe oud wordt een Duitse Spitz?

      Keeshonden worden gemiddeld veertien jaar. 

      Sterk/ bestendig

      Schijn bedriegt! De Duitse Spits is geen teer hondje, maar heeft een uitstekende weerstand en kan daarom vrij oud worden. 

      Kan goed tegen warmte

      De dikke vacht maakt dat Keeshonden goed tegen zowel koude- als warme temperaturen kunnen. Maar stel dit huisgenootje te lang bloot aan de zon, om een zonnesteek te voorkomen. 

      Kan goed tegen kou

      De dubbele vacht van deze hond, een prachtige bovenvacht in combinatie met een dikke ondervacht, beschermt de Duitse Spits heel goed tegen de kou. Grotere formaten kunnen zelfs buiten leven.

      Neiging om snel aan te komen

      Let op: Keeshonden hebben aanleg om dik te worden als de hoeveelheid eten niet aangepast is aan de hoeveelheid dagelijkse lichaamsbeweging. 

      Veelvoorkomende ziektes

      • Huidaandoeningen 
      • Tracheal collaps (aandoening aan de luchtwegen)
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen