Aanbieding

Man jacht samen met zijn hond

Man jacht samen met zijn hond

© Shutterstock

Top 10 meest bekende jachthondenrassen

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Er zijn jachthondenrassen voor verschillende terreinen; het bos, het water, het veld en onder de grond. Elk ras heeft een eigen specialiteit tijdens de jacht. 

Je denkt erover om een jachthond aan te schaffen of te adopteren. Maar wat weet je nou eigenlijk van jachthonden? Het is belangrijk je goed in te lezen over een ras voordat je besluit deze in huis te nemen. Je hebt een hond immers niet voor even.

Jachthonden in het kort

Jachthonden worden niet aanbevolen voor beginnende honden(h)ouders. De opleiding voor van jachthonden is rasspecifiek. Jachthonden worden gemiddeld 8 tot 15 jaar oud. 

De 6 verschillende soorten jachthonden

Om te helpen bij de jacht worden deze trouwe viervoeters speciaal opgeleid. De jachthonden zijn onderverdeeld in zes categorieën:

 1. Wijzende honden
 2. Lopende honden
 3. Aardhonden
 4. Bloedhonden
 5. Retrievers
 6. Jachthonden

Een wijzende hond wijst de jager op het wild. De hond zoekt zelfstandig naar wild en drijft het naar de jager. Een bloedhond heeft de taak om gewond wild op te sporen en naar de jager te brengen. Aardhonden jagen op wild in een hol. Retrieverhonden zijn getraind om geschoten wild op te halen voor de jager. De jachthond wordt beschouwd als het basis soort van de jachthond. 

Bovendien zijn de volgende rassen, waarvan sommige in subcategorieën vallen, bijzonder populaire jachthonden

 • Brakken
 • Loophonden
 • Setters
 • Waterhonden

De meest populaire hondenrassen op een rijtje

Jachthonden zijn het best geschikt voor ervaren hondenbezitters. Met name populair in Nederland zijn de apporterende honden. Je hebt verschillende soorten jachthonden en hieronder volgt een mooie lijst. 

Duitse korthaar

De Duitse korthaar is een geweldige jachthond die uiterst betrouwbaar en onafhankelijk kan handelen tijdens de jacht. Ze zijn geschikt voor de jacht op elk type terrein, zo ook in het water. 

Weimaraner

De majestueuze Weimaraner is een uitstekende wijzende hond. Ze hebben een goede neus en en nog beter uithoudingsvermogen. De Weimaraner kan goed overweg met kinderen en waardeert alle genegenheid die naar de viervoeter wordt getoont enorm. Deze Duitse hond is het meest geschikt voor actieve en dynamische verzorgers.

Grote Münsterlander

De grote Münsterlander is een veelzijdige jachthond die zowel in het veld, in het bos als in het water kan worden ingezet. Hun grootste kracht ligt in het werken na het schot. 

Magyar Vizsla

De Hongaarse Magyar Vizsla ,een staande hond onderverdeeld in de kortharige en ruwharige variant, is een veelzijdige jachthond. Ze hebben een uitstekend reukvermogen en zijn met name goed in het aanwijs- en apporteerwerk. 

Ierse Setter

Als uitzonderlijk snel wijzende hond met zeer goed reukvermogen staat deze mooie Ierse Setter ook bekend als de rode duivel. Jachtliefhebbers waarderen ze voor de passie die ze tonen tijdens de jacht. Hetzelfde geldt voor de andere soorten setters. 

Beagle

Deze middelgrote jachthond is bijzonder geschikt voor de jacht op konijnen. Beagles zijn geschikt om als gezinshond te adopteren, maar zullen bij iedere mogelijkheid op zoek gaan naar sporen. 

Foxterriër

De dappere en aanhoudende Foxterriër is een zelfverzekerde jachthond. Ze kunnen erg goed graven en worden daarom vaak gebruikt bij de jacht op vossen en dassen. 

Teckel

De Teckel is een jachthond met een ongebruikelijke lichaamsbouw. Ze zijn vastberaden, intelligent en moedig, wat ze populaire jachthonden maakt. Je hebt ruwharige en kortharige teckels.

Engelse Springer Spaniël

Zoals alle spaniëls is de Engelse Springer Spaniël een uitstekende jachthond die ook op groot wild kan jagen. Ze zijn bijzonder goed in apporteren en sneller en veerkrachtiger dan andere spaniëls. 

Duitse staande draadhaar

De Duitse Staande Draadhaar is een veelzijdige wijzende hond kan zowel in het veld als in het bos worden ingezet. Ze zijn goed in apporteren, maar ook op het jagen van konijnen. 

Jachthond adopteren uit het dierenasiel of kopen bij een fokker?

Voordat je een jachthond adopteert moet je goed bedenken waar je een jachthond gaat kopen. In principe vind je zowel bij een fokker als in het asiel prima jachthonden. Uiteraard is het altijd goed om voor een hond uit het dierenasiel te kiezen, daar is het ook erg druk. Houd er echter wel rekening mee dat een hond uit het dierenasiel een trauma kan hebben opgelopen. Deze ervaringen hebben invloed op het gedrag van de hond en hebben daarom meer training nodig. 

Je hebt natuurlijk ook de optie om een jachthond van een fokker te adopteren. Het is wel verstandig een puppy te adopteren van een gerenommeerde fokker en niet op het internet zoals op Marktplaats. Op die manier heb je zekerheid dat het dier zich goed heeft ontwikkeld en is opgegroeid in diervriendelijke omstandigheden. 

Jachthond adopteren: hier moet je op letten

Als je met een jachthond wilt samenwerken moet je een band hebben. Een goede relatie met de hond brengt succes tijdens de jacht. Daarom is het belangrijk om meerdere fokkers te bezoeken en uit te zoeken welke hond bij je past. Wanneer je verschillende puppy's ziet zul je vanzelf merken wanneer de juiste pup hebt gevonden. Neem hier uitgebreid de tijd voor. 

Kijk hoe je aanstaande gezinslid opgroeit. Naast de toegang tot water en voedsel is gedrag erg belangrijk. Actieve en vriendelijke karakters zijn een goede keuze. Observeer de moeder en haar gedrag naar de pups. Liefdevolle teefjes zijn een teken dat normaliter de pups in het nest ok zijn. 

Voor de jachthond – deze accessoires heb je nodig

Voordat je een jachthond adopteert en deze wilt trainen en inzetten voor de jacht, moet je de juiste spullen aanschaffen. Naast voer, voerbakken en riemen zijn er ook jacht accessoires. Je kunt je viervoeter trainen terug te komen met een fluitje. Als je de hond kwijt bent heb je hiervoor speciale signaalhalsbanden. Deze bevatten jouw telefoonnummer en adres. Als de hond is gevonden wordt je direct op de hoogte gesteld. Tevens kan een tracker een goed alternatief zijn. Zo kun je altijd zien waar je hond is. 

Voor de jacht worden signaalvesten aanbevolen. Deze zijn opvallend waardoor je de hond snel terugvindt. Er zijn ook speciale schoenen voor de hond die een bijzondere afdruk achterlaten op de grond. 

Jachthondenschool – waarom een bezoek wordt aanbevolen

Er zijn veel hondenscholen in Nederland. Sommige trainen jachthonden. De viervoeters worden voorbereid op een jachthondentest op een speciale jachthondenschool.

In het begin wordt gewerkt aan het versterken van de basisgehoorzaamheid. Ze leren eenvoudige commando's op te volgen zoals "zit" en "kom." Vervolgens wordt apporteren en schotvastheid getraind. Bij apporteren leren ze om een gedood of gewond dier terug te brengen. Als onderdeel van de schotvastheidstraining wordt de hond getraind ongevoelig te worden voor harde geluiden. 

Het trainen van een jachthond kost veel tijd en geld. Het duurt vaak jaren voordat de hond klaar is voor de jachthondentest. Ons advies: aanleg en raskenmerken zijn belangrijk bij de keuze voor adoptie van een jachthond. 

De meest geliefde jachthonden namen

Heb je een jachthondenras gekozen en ben je jezelf voor aan het bereiden op de komst van het nieuwe gezinslid? Dan is het tijd om een leuke naam te verzinnen. 

Enkele van de meest geliefde hondennamen voor jachthonden zijn:

 • Reutjes: Lux, Ajax, Max, Janko, Arko
 • Teefjes: Anka, Aika, Zita, Cora, Kaja

Je kunt het beste een korte naam kiezen voor jee jachthond. Hierdoor kunnen ze sneller reageren wanneer je ze roept. Daarnaast is het slim een makkelijk uit te spreken naam kiest die niet lijkt op een commando.

Puzzelen: jachthonden in kruiswoordpuzzels 

Jachthonden in kruiswoordpuzzels komen vaak voor. Een drieletterig dier is de vos. Ben je op zoek naar een jachthond met 14 letters is dit de Engelse Pointer. Dan heb je nog een aantal 13 letterige soorten zoals de Cocker Spaniël en nog een aantal 6 letterige soorten zoals de Setter, Teckel, Beagle en Basset.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen