Aanbieding

De beste hondenstranden van Nederland: de 14 beste stranden om uit te waaien met de hond

Hondenstrand

Dit zijn de leukste hondenstranden per provincie! Op deze plekken kunnen jij en jouw hond twaalf maanden per jaar zonder gedoe uitwaaien.

© Ivonne Wierink / Shutterstock

Super veel zin om met de hond een duik te nemen?  Wamiz ging alvast op onderzoek uit. Lees verder voor de meest hondvriendelijke zwemplekken van Nederland.

Door Faïrouz Ben Salah

Online sinds

Niet op alle stranden zijn honden welkom. En soms gelden er allerlei regels. Met onze tips wordt jullie dag sowieso een succes. 

Hondenstranden in Noord-Holland

#1 Hondenstrand IJmuiderslag

Zowel op een zonnige dag als met stormachtig weer: dit strand is perfect voor jou en hond. Jullie kunnen het hele jaar terecht op het hondenstrand bij IJmuiderslag en in de duinen. Ten zuiden van strandpaal 57.5 mag jouw vriend op vier voeten los spelen, rennen en zwemmen.

#2 Texel

Jullie zijn het hele jaar welkom! Op de bewaakte stranden en naaktstranden moet je hond aangelijnd blijven. Maar tussen 1 september en 1 maart, dus buiten het broedseizoen, zijn er ook in deze bewaakte zones plekken waar jouw maatje los mag lopen. 

Hondenstranden Friesland

#3 De waddeneilanden: Schiermonnikoog, Vlieland en Terschelling

Hier mogen honden het hele jaar hun gang gaan. Een perfecte locatie voor een vakantie in eigen land!

Hondenstranden Groningen

#4 Hondenstrandje Lauwersmeer 

Het hondenstrand bij het Lauwersmeer hoort bij het Nationaal Park Lauwersmeer. Een prachtig gebied! Vanaf de openbare parkeerplaats, op een kleine 100 meter naast het strandpaviljoen, loop je meteen het hondenstrand op. Jullie zijn het hele jaar door van harte welkom. Voor jou is er een picknickbankje en je kan gebruik maken van openbare toiletten. 

Vanaf de zijkant kunnen honden via het gras het water in. Het water wordt wel dieper, maar loopt niet stijl af. 

Hondenstranden in Drenthe

#5 Zwemplas Ellertshaar

Bij Drenthe denk je niet direct een zonnige zandstranden, maar zwemfanaten op vier voeten komen hier niets tekort. Heel leuk is de zwemplas Ellertshaar in Schoonloo, ten zuidoosten van Assen. Een ware speeltuin, met heerlijk helder water.

Hondenstranden in Flevoland

#6 Hondenstrand Erkermerderstrand, Zeewolde

Nog zo een locatie die niet in deze top mag ontbreken. Een ideaal strand voor honden, zo een 1,5 lang, met hoge stukken strand, gras en bosjes

#7 Almeerderstrand 

Een sober maar fijn hondenstrand, aan de Noordkant van de Hollandse Brug. Jouw vriend op vier voeten kan hier elke maand van het jaar helemaal zichzelf zijn. 

Het gebied loopt vanaf de toilethuisjes tot aan het einde van het strand bij de spoordijk, ongeveer 500m lang. 

Hondenstranden in Utrecht 

#8 Middelwaard bij Vianen

Beste tip van hondenverzorgers is Middelwaard bij Vianen. Richting de Lek vind je een paar heerlijke strandjes waar het voor mensen én honden het hele jaar door fantastische spelen en zwemmen is. Over de dijk zijn een paar rustige strandjes met ondiep water. Pas op: ga niet te diep ivm vrachtverkeer. In de recreatieplas bij de Lek lopen jullie dat risico niet. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mafitalpaca (@mafitalpaca)

Hondenstranden in Zuid-Holland

#9 Hondenstrand Noordwijk

Gelegen in het prachtige natuurlijk gebied Hollands Duin ligt het strand van Noordwijk. Hier kan je, op het strand ten zuiden van afrit 1, richting katwijk, samen met je hond een heerlijke strandwandeling maken over het vier kilometer lange hondenstrand. Je hond kan er zich fantastisch uitleven en er zijn hondvriendelijke restaurants.

#10 Hondenstrand Kijkduin,  Den Haag

Vaak genoemd als favoriet! Vanaf strandslag 2 zuidwaarts tot aan Monster (gemeente Westland) is je hond het hele jaar welkom.

#11 Deltastrand Buitenhaven bij Stellendam 

Op het natuurstrand naast de haven van Stellendam kunnen jij en je hond het hele jaar door heerlijk jullie gang gaan. Zwemmen, rennen, stoeien.. 

Dit paradijsje begint links van de haven en loopt zo’n 2 km door het strand De Kwade Hoek. 

Hondenstranden in Gelderland

#12 Hondenstrand Eiland van Maurik te Maurik

In de Betuwe is het hondenstrand op het Eiland van Betuwe voor mensen én honden twaalf maanden per jaar the place to be! 

Het bestaat sinds oktober 2019 en is circa 700 meter lang. Zwemmen, sporten, stoeien en wandelen,het kan allemaal! 

De ligging is perfect: in de baai van Nederrijn, stromend water dus minder risico op ziekten door blauwalg. 

Let op: er geldt een opruimplicht. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Timber (@timber_aussie_)

Hondenstranden in Overijssel 

De provincie Overijssel heeft honden heel veel te bieden, maar strand-en zwemliefhebbers op vier voeten en hun verzorgers laten dit gebied liever links liggen.

Hondenstranden in Brabant 

#13 Loonse Duinen

Technisch gezien ligt Brabant niet aan zee, dus qua (honden)stranden is er niet zo gek veel keus. Maar op en rond de hondenstranden de buurt van Kaatsheuvel (Loonse duinen) kunnen jij en je vriend op vier voeten toch iets van dat heerlijke strandgevoel beleven. Honden mogen het hele jaar door los rondom het ven. Achter restaurant De Roetselberg begint het zwemparadijs. Tropische temperaturen kunnen we niet garanderen, wel een grote zandvlakte en verschillende kleine hondenstrandjes. Iets verderop vind je een paar rustige plekjes waar honden het water in mogen.

Hondenstranden in Zeeland

#14 Oosterstrand

In Zeeland kunnen jij en jouw hond het hele jaar terecht op het Oosterstrand tussen Domburg en Oostkappelle. 

Hondenstranden in Limburg

In onze zuidelijkste provincie hebben wij nog geen hondenstrand kunnen vinden. Heb je tips? Laat het onze redactie weten!  

Wamiz wenst  jullie veel speel- en zwemplezier. Maar let altijd op de risico’s in en rond het water voor het dier, zoals blauwalg en botulisme.

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen