Leonberger

Andere namen: Leonberg, Leo

Leonberger
Volwassen Leonberger © Shutterstock

De Leonberger, ook wel bekend als de Leeuw, is hoofdzakelijk een waakhond en ook een hele lieve gezelschapshond. Zeer loyaal, extreem aanhankelijk en geduldig met kinderen, deze berghond is over het algemeen rustig en openhartig. Ondanks dat, kunnen deze honden heel gevaarlijk worden als er een dreiging is naar de familie of het eigendom.

Algemene informatie Leonberger

Hoe oud wordt een Leonberger? :

4

17

9

12

Karakter :

Rustig

Grootte Leonberger :

Herkomst en geschiedenis

Er zijn verschillende theorieën over waar de Leonberger vandaan komt, maar het lijkt erop dat dit ras vrij recent is. In 1846 zou raadslid Henri Essig de Leonberg (vandaar de naam van het ras) een eigen Newfoundland hebben gekruist met een Sint Bernard en met berghonden uit de Pyreneeën, waardoor een nieuw ras is ontstaan. Het ras werd in 1955 officieel erkend door de FCI.

Uiterlijke kenmerken Leonberger

 • Leonberger
  Leonberger

  Grootte Leonberger

  Teef : 65 tot 75 cm

  Reu : 72 tot 80 cm

  Gewicht Leonberger

  Teef : 45 tot 55 kg

  Reu : 55 tot 65 kg

  Vachtkleur Leonberger

  Vachttype

  Oogkleur Leonberger

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Leonberger

  De Leonberger is een grote hond, een "reus" met een gespierd maar elegant en een goed geproportioneerd lijf en een levendig temperament. De kop is matig gewelfd, met een schedel die lager en smaller is dan die van een Sint-Bernard, het ras waar de Leonberger van afkomstig is. Het hoofd lijkt dieper en breder, de huid heeft geen rimpels in het gezicht, de snuit is iets dieper: nooit spits. De stop is matig. De afschuining is licht gehaakt. De oren zijn hoog aangezet, hangend en afgeplat aan de zijkanten van het hoofd. De poten zijn sterk en robuust, van een stevig frame en goed uitgelijnd. De staart wordt halfhangend gedragen, nooit opgerold boven de rug. 

  Goed om te weten

  Fokkers ondervinden veel problemen op het moment van voortplanting: teefjes hebben soms problemen om zwanger te zijn, en de geboorte is soms moeilijk.

  Karakter Leonberger

  • 66%

   Aanhankelijk

   Van een vriendelijke aard, de Leeuw, zo genoemd door liefhebbers van dit ras, is een vriendelijke metgezel en zachtaardig voor hun familie.

  • 66%

   Speels

   Het temperament wordt omschreven als gemiddeld, dit betekent dat deze hond nooit over de top gaat. Dat laten de honden ook zien tijdens het spelen, nooit teveel en nooit te weinig.

  • 100%

   Rustig

   Deze honden zijn zo indrukwekkend als deze kalm zijn. Rustig, dit ras is zeker één van de meest evenwichtige van dat soort.

  • 66%

   Intelligent

   Het is een zeer veelzijdige hond die de intelligentie bewijst door de aangeboren zoekvaardigheid (lawinehond, speuren, man achterna etc.). Het geheugen en het vermogen om te leren zijn inderdaad opmerkelijke troeven en vooral erg nuttig in bepaalde situaties.

  • 33%

   Jager

   De Leonberger is geen roofdier, deze honden kunnen het vaak heel goed vinden met andere honden.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Hoewel deze honden evenwichtig, vredig en kalm zijn, kan de Leeuw klaarstaan ​​met een snelle reactie als de familie wordt bedreigd. In feite staat ​​de Leonberger soms wantrouwend tegenover vreemden, maar dit is vooral zodat deze hond de tijd kan nemen om de situatie te analyseren.

   Door de natuurlijke assertiviteit en uitzonderlijke zelfbeheersing zullen deze honden nooit agressief of beangstigend worden.

  • 66%

   Onafhankelijk

   De verzorgers van Leonbergers beschouwen deze honden over het algemeen als aan zich vastplakt. En inderdaad, de honden moeten zich volledig geïntegreerd voelen in het gezin en houden er niet van om buitengesloten te worden. Door het briljante temperament weten deze honden heel goed hoe er afstand gehouden moet worden als dat nodig is.

   Gedrag Leonberger

   • 100%

    Kan goed alleen zijn

    Ondanks dat deze hond heel gehecht is aan dierbaren, de Leeuw vindt het niet erg om zonder de verzorger te zijn. Als dit maar vanaf jonge leeftijd op een progressieve en positieve manier word aangeleerd.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Hoewel deze hond deels lijkt op een leeuw, is het duidelijk niet de moeilijkste hond om te trainen. De Leonbergers zijn volgzaam en hebben prachtige natuurlijke leercapaciteiten. Dit moet volop worden benut zodra de pup thuiskomt om te voorkomen dat de deze slechte gewoonten aanneemt.

    Hoewel de Leonbergers zeker niet agressief zijn, mag de training niet worden verwaarloosd. Zonder vroege opleiding en socialisatie kan deze hond met een gewicht tot 70 kg gevaarlijk zijn.

   • 66%

    Blaft graag

    Deze hond kan blaffen, maar doet dit nooit zonder reden.

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    De Leonberger is geen hond die zal wegrennen, zelfs zonder schutting zal deze hond dat niet doen. De voorkeur van deze hond gaat ernaar uit om op een observatiepunt te zitten en uit te kijken naar kleine gebeurtenissen.

   • 33%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Deze Molosser is zeer rustig en kan alleen gelaten worden, de hond is absoluut niet vernielzuchtig. Als deze honden van jongs af aan wordt geleerd om alleen te zijn, dan zullen deze kalm blijven als de verzorger er niet is.

   • 100%

    Eetlust

    Zoals alle reuzengrote honden, eet de Leonberger veel. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze honden niet aankomen, want deze mag op geen enkele manier te zwaar worden.

   • 100%

    Geschikt als waakhond

    De Leeuw wordt niet beschouwd als een waakhond in de strikte zin van het woord. Deze honden zijn zeker zeer beschermend, maar zijn niet erg luidruchtig. Hoewel de Leonbergers sommigen misschien bang maken, blijven deze in het algemeen heel lief, behalve als de honden worden uitgelokt.

    Deze hond is een waakhond die echt het huis “bewaakt”, altijd heel oplettend is en zeer wantrouwend tegenover vreemden. Maar hier kent de Leonberger het verschil tussen een indringer en een gast. Deze honden kunnen een ongelooflijke kalmte bewaren en zullen nooit gek worden.

    Bovendien moedigt de grote wijsheid van deze hond het aan om een ​​indringer te achtervolgen zonder aan te vallen of agressief te zijn.

   • 66%

    Geschikt als eerste hond

    Deze hond heeft alle kwaliteiten van een goede gezinshond: evenwichtig, zachtaardig, loyaal, aanhankelijk, beschermend, rustig enz. Praktisch perfect…, het is meer de grootte waarmee rekening moet worden gehouden bij het overwegen van adoptie. Verzorgers moeten bereid zijn om een ​​ongebruikelijke hond in huis te integreren.

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 33%

     Kan de Leonberger in een appartement leven?

     Although very large, the Leo does not need much space to be happy; they will be as long as they are with their owners. They can therefore cope with city life, even living in an apartment.
     However, they still prefer a peaceful life in the countryside, they don’t even need a huge garden, just to be able to wander in and out at their leisure and guard the house when they see fit.

    • 66%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     As soon as they stop growing, this teddy bear of a dog needs exercise. Without being the sportiest of Molassers, they love swimming and can even accompany owners on a run.

     Be careful, they are not advised to practise defence sports, such as ring sports. They can, however, excel in other disciplines such as agility, tracking, yoking or obedience.

    • 33%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Although they are very sociable and like to follow their owners around, their very imposing size is not the most suitable for journeys.

     However, the Leonberger puppy must absolutely comprehend every aspect of social life. It’s therefore necessary to make them experience many positive encounters when they’re young by encouraging them to discover many new situations that will become normalised.

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Leonberger samen met katten?

      Deze hond is helemaal niet roofzichtig, de Leonberger pup heeft een goed aanpassingsvermogen en kan de aanwezigheid van een kat accepteren. Wees wel voorzichtig met de reacties, die kunnen voor een kat soms iets te abrupt zijn.

     • 66%

      Kan een Leonberger samen met honden?

      De Leonberger is van nature sociaal en evenwichtig, vanaf de eerste maanden van het leven heeft deze hond eersteklas socialisatie nodig om goed met andere dieren te leren communiceren. Als er geen regelmatige positieve ontmoetingen met andere honden zijn, kunnen verdere interacties lastig zijn. 

     • 100%

      Is de Leonberger een kindvriendelijke hond?

      Het zijn uitstekende familiehonden die houden van het gezelschap van kinderen. De honden zijn heel zachtaardig en zeer geduldig met kinderen.

     • 66%

      Is een Leonberger geschikt voor ouderen?

      Door het rustige temperament kunnen deze honden leven met actieve senioren. Wees wel voorzichtig, om dit goed te laten verlopen, moeten socialisatie en training van deze jonge Molosser erg serieus worden genomen en uitgevoerd.

      %}

      Wat kost een Leonberger?

      De prijs van een Leonberger varieert afhankelijk van de afkomst, leeftijd en het geslacht. Een Leonberger met stamboom kost gemiddeld €2000.

      Per maand moet je rekening houden met een gemiddeld budget van maar liefst €130 om aan de behoeften van een hond van deze omvang te voldoen.

      Verzorging

      Hoewel de vacht bijna 'zelfreinigend' is, moet de Leonberger in iedergeval één keer per week geborsteld worden. Dit om te voorkomen dat er knopen ontstaan ​​en om de schoonheid en beschermende eigenschappen van de vacht te behouden. De hangende oren van deze fantastische zwemmer moeten goed in de gaten worden gehouden, vooral als deze honden vaak baden.

      Haaruitval

      In tegenstelling tot de dichtheid van de vacht, verliest de Leonberger eigenlijk niet zoveel haar. Aan de andere kant is haaruitval tijdens de twee jaarlijkse ruiperiodes aanzienlijk! Dagelijks schoonmaken is dan noodzakelijk.

      Voeding Leonberger

      Grote honden hebben een gevoelige groeiperiode en daarom een ​​bepalend dieet. Tijdens de eerste levensjaren van deze hond is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het dieet is aangepast om een ​​goede lichamelijke ontwikkeling mogelijk te maken.

      Het beste dieet is zelfgemaakte maaltijden, maar in verband met tijd en organisatorische redenen is het soms makkelijker om de hond op een kant en klaar dieet te zetten.

      Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer merken die koekjes maken van hoge kwaliteit met daarin verstandige ingrediënten.

      Twee maaltijden per dag, en eten in een rustige omgeving, heeft de Leeuw nodig om maagklachten te voorkomen. De hond mag nooit toegang hebben tot overdadig voedsel, behalve dat er altijd een waterbak staat.

      Gezondheid Leonberger

      Hoe oud wordt een Leonberger?

      De levensverwachting van dit ras is ongeveer 9 jaar.

      Sterk/ bestendig

      De Leonberger is erg robuust en waarschijnlijk de meest resistente hond van "reuzenformaat" tegen ziekten.

       

      Kan goed tegen warmte

      Het is belangrijk om te zorgen voor een grote kom met vers water en een schaduwrijke plek (of een koel huis) als het warm is, omdat deze hond niet goed met warmte kan omgaan.

      Kan goed tegen kou

      De dikke en dichte ondervacht geeft deze hond een goede bescherming tegen de kou. De Leonberger houdt ook van de sneeuw. Het wordt echter aangeraden langdurige blootstelling aan regen te vermijden.

      Neiging om snel aan te komen

      Ondanks de dichtheid van hun vacht, moet de vorm van de hond altijd herkenbaar zijn door de vacht. Ze mogen niet aankomen, ook al is het soms moeilijk om de hond te weerstaan, vooral als deze als puppy om voedsel bedelen.

      Veelvoorkomende ziektes

      • Verwijde cardiomyopathie
      • Heupdysplasie
      • Polyneuropathie
      • Dilatatiesyndroom
      • Torsie van de maag
      • Osteosarcoom
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen