Leonberger

Andere namen: Leonberg, Leo

Leonberger
Volwassen Leonberger © Shutterstock

De Leonberger, ook wel bekend als de Leeuw, is hoofdzakelijk een waakhond en ook een hele lieve gezelschapshond. Zeer loyaal, extreem aanhankelijk en geduldig met kinderen, deze berghond is over het algemeen rustig en openhartig. Ondanks dat, kunnen deze honden heel gevaarlijk worden als er een dreiging is naar de familie of het eigendom.

Algemene informatie Leonberger

Hoe oud wordt een Leonberger? :

4

17

9

12

Karakter :

Rustig

Grootte Leonberger :

Herkomst en geschiedenis

Er zijn verschillende theorieën over waar de Leonberger vandaan komt, maar het lijkt erop dat dit ras vrij recent is. In 1846 zou raadslid Henri Essig de Leonberg (vandaar de naam van het ras) een eigen Newfoundland hebben gekruist met een Sint Bernard en met berghonden uit de Pyreneeën, waardoor een nieuw ras is ontstaan. Het ras werd in 1955 officieel erkend door de FCI.

Uiterlijke kenmerken Leonberger

  Grootte Leonberger

  Teef : 65 tot 75 cm

  Reu : 72 tot 80 cm

  Gewicht Leonberger

  Teef : 45 tot 55 kg

  Reu : 55 tot 65 kg

  Vachtkleur Leonberger

  Vachttype

  Oogkleur Leonberger

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Leonberger

  De Leonberger is een grote hond, een "reus" met een gespierd maar elegant en een goed geproportioneerd lijf en een levendig temperament. De kop is matig gewelfd, met een schedel die lager en smaller is dan die van een Sint-Bernard, het ras waar de Leonberger van afkomstig is. Het hoofd lijkt dieper en breder, de huid heeft geen rimpels in het gezicht, de snuit is iets dieper: nooit spits. De stop is matig. De afschuining is licht gehaakt. De oren zijn hoog aangezet, hangend en afgeplat aan de zijkanten van het hoofd. De poten zijn sterk en robuust, van een stevig frame en goed uitgelijnd. De staart wordt halfhangend gedragen, nooit opgerold boven de rug. 

  Goed om te weten

  Fokkers ondervinden veel problemen op het moment van voortplanting: teefjes hebben soms problemen om zwanger te zijn, en de geboorte is soms moeilijk.

  Karakter Leonberger

  • 66%

   Aanhankelijk

   Van een vriendelijke aard, de Leeuw, zo genoemd door liefhebbers van dit ras, is een vriendelijke metgezel en zachtaardig voor hun familie.

  • 66%

   Speels

   Het temperament wordt omschreven als gemiddeld, dit betekent dat deze hond nooit over de top gaat. Dat laten de honden ook zien tijdens het spelen, nooit teveel en nooit te weinig.

  • 100%

   Rustig

   Deze honden zijn zo indrukwekkend als deze kalm zijn. Rustig, dit ras is zeker één van de meest evenwichtige van dat soort.

  • 66%

   Intelligent

   Het is een zeer veelzijdige hond die de intelligentie bewijst door de aangeboren zoekvaardigheid (lawinehond, speuren, man achterna etc.). Het geheugen en het vermogen om te leren zijn inderdaad opmerkelijke troeven en vooral erg nuttig in bepaalde situaties.

  • 33%

   Jager

   De Leonberger is geen roofdier, deze honden kunnen het vaak heel goed vinden met andere honden.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Hoewel deze honden evenwichtig, vredig en kalm zijn, kan de Leeuw klaarstaan ​​met een snelle reactie als de familie wordt bedreigd. In feite staat ​​de Leonberger soms wantrouwend tegenover vreemden, maar dit is vooral zodat deze hond de tijd kan nemen om de situatie te analyseren.

   Door de natuurlijke assertiviteit en uitzonderlijke zelfbeheersing zullen deze honden nooit agressief of beangstigend worden.

  • 66%

   Onafhankelijk

   De verzorgers van Leonbergers beschouwen deze honden over het algemeen als aan zich vastplakt. En inderdaad, de honden moeten zich volledig geïntegreerd voelen in het gezin en houden er niet van om buitengesloten te worden. Door het briljante temperament weten deze honden heel goed hoe er afstand gehouden moet worden als dat nodig is.

   Gedrag Leonberger

   • 100%

    Kan goed alleen zijn

    Ondanks dat deze hond heel gehecht is aan dierbaren, de Leeuw vindt het niet erg om zonder de verzorger te zijn. Als dit maar vanaf jonge leeftijd op een progressieve en positieve manier word aangeleerd.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Hoewel deze hond deels lijkt op een leeuw, is het duidelijk niet de moeilijkste hond om te trainen. De Leonbergers zijn volgzaam en hebben prachtige natuurlijke leercapaciteiten. Dit moet volop worden benut zodra de pup thuiskomt om te voorkomen dat de deze slechte gewoonten aanneemt.

    Hoewel de Leonbergers zeker niet agressief zijn, mag de training niet worden verwaarloosd. Zonder vroege opleiding en socialisatie kan deze hond met een gewicht tot 70 kg gevaarlijk zijn.

   • 66%

    Blaft graag

    Deze hond kan blaffen, maar doet dit nooit zonder reden.

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    De Leonberger is geen hond die zal wegrennen, zelfs zonder schutting zal deze hond dat niet doen. De voorkeur van deze hond gaat ernaar uit om op een observatiepunt te zitten en uit te kijken naar kleine gebeurtenissen.

   • 33%