Dwergpinscher

Andere namen: Miniatuur Pinscher, Zwergpinscher, Medium Pinscher, Duitse Pinscher, Min Pin, King of Toys

Dwergpinscher
Volwassen Dwergpinscher

Er zijn twee verschillende Dwergpinschers, je hebt de middelgrote Duitse Pinscher en de miniatuur Pinscher (ook wel Toy genoemd). Het hoofdzakelijke verschil zit in de afmeting, maar ook dat de Duitse Pinscher een waakhond is. Voor de rest zijn deze twee honden net zo actief en levendig, zien deze er allebei uit als kleine Dobermans zonder dat beide verder iets gemeen hebben met deze hond.

Algemene informatie Dwergpinscher

Hoe oud wordt een Dwergpinscher? :

7

20

12

15

Karakter :

Speels

Grootte Dwergpinscher :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Deze honden hebben prehistorische wortels, zoals archeologische elementen die teruggaan tot het neolithicum kunnen getuigen. De oorsprong van de miniatuur Pinscher is recent. In de tweede helft van de vorige eeuw zijn deze ontstaan in Duitsland. De norm werd in 1895 in Duitsland vastgesteld en de eerste rasvereniging werd datzelfde jaar opgericht. De Duitse Pinscher en de miniatuur Pinscher zijn afstammelingen van de Doberman. Beide rassen werden in 1955 officieel erkend door FCI en beschikken over hun eigen onderscheiden officiële normen.


 

Uiterlijke kenmerken Dwergpinscher

 • Dwergpinscher
  Dwergpinscher

  Grootte Dwergpinscher

  Teef : 45 tot 50 cm

  Reu : 45 tot 50 cm

  Grootte van minatuurvariateit:

  Reu: tussen de 25 en 30 cm
  Teef: tussen de 25 en 30 cm
   

  Gewicht Dwergpinscher

  Teef : 14 tot 20 kg

  Reu : 14 tot 20 kg

  Grootte van minatuurvariateit:

  Reu: tussen de 4 en 6 kg
  Teef: tussen de 4 en 6 kg

  Vachtkleur Dwergpinscher

  Vachttype

  Oogkleur Dwergpinscher

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Dwergpinscher

  Het zijn honden die in een goede verhouding zijn, met een strak profiel, rustige eigenschappen en over het algemeen een egaal uiterlijk. De middelgrote Dwergpinscher lijkt op een miniatuur Doberman. Het kleine ras mag nooit tekenen van dwerggroei laten zien (zoals hangende ogen, verlengde rug of hoofd enz.). De anotomie van het bovenlijf moet zo vierkant mogelijk zijn. Het hoofd is robuust en langwerpig, met een rechte uitloop en een waarneembaar stop. De ogen zijn van een gemiddeld formaat en hebben een ovale vorm. De oren staan hoog op het hoofd en kunnen in een V-vorm naar voren hangen of helemaal rechtop staan. De lichaamsdelen zijn recht en staan perfect rechtop. De staart staat rechtop naar voren gebogen.

  Goed om te weten

  De miniatuur Pinscher is het gevolg van het mixen van de Duitse Pinscher (middelgrote variätie), de Italiaans Windhond en de Teckel.

  Soorten

  Medium Pinscher ( German Pinscher, Deutscher Pinscher)

  Miniature Pinscher (Zwergpinscher, Toy Pinscher)

  Karakter

  • 66%

   Aanhankelijk

   Deze kleine Duitse hond is zeer gehecht aan familieleden en zal deze aanhankelijkheid duidelijk aan je laten zien.

   Ondanks de aanwezige aanhankelijkheid is deze hond heel goed in staat om te begrijpen wanneer het niet de tijd is om bij de familie te zijn. Als het nodig is weet de Dwergpinscher goed afstand te houden.

    

  • 100%

   Speels

   Deze kleine hond is heel speels en loopt over van de energie. Interactie met zowel kinderen als volwassenen daar haalt dit hondje veel plezier uit. Het is een goede manier voor verdere ontwikkeling en het versterken van de band met de groep.

  • 33%

   Rustig

   Of het nu gaat om de Duitse Pinscher of om de miniatuur Pinscher, beide zijn bijzonder opgewekt en blijven geen moment rustig. Van nature zijn deze honden erg actief en gevoelig voor prikkels.

   
    
  • 66%

   Intelligent

   Deze kleine Duitse hond is intelligent en slim genoeg om ervoor te zorgen dat je geeft wat de hond aan je vraagt. De viervoeter is heel dapper en nergens bang voor, dit zal ervoor zorgen dat het aanpassen in verschillende omgevingen geen probleem zal zijn.

  • 66%

   Jager

   Deze kleine hond werd vroeger gebruikt om op knaagdieren te jagen, zoals ratten en muizen. Een matig jachtinstinkt is nog altijd aanwezig, toch is dit goed onder controle te houden omdat de fokkerijen een voorkeur geven aan gezelschaphonden.

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze kleine Doberman is heel zachtaardig binnen de familie, maar achterdochtig tegenover vreemden. Het kost veel tijd voordat deze hond het vertrouwen aan je geeft en als het niet snel klikt zal deze behoorlijk gaan blaffen.

  • 66%

   Onafhankelijk

   Dit kleine hondje, vol met energie, kan net zo afhankelijk als aanhankelijk zijn. De training die de Dwergpinscher krijgt en de relatie die deze hond heeft met de familie of de sociale groep zal daarin bepalend zijn.

    

   Gedrag Dwergpinscher

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Als je deze kleine Duitse hond ruim voldoende beweging biedt en deze vanaf jongs af aan, op een rustige en positieve manier, aanleert om alleen thuis te zijn, dan kan het door de hond worden geaccepteerd. 

    Wees wel voorzichtig, zorg ervoor dat je geen uren achter elkaar weg bent. Een hond die zich verveelt, klein of groot, kan schade aanrichten in je huis.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Beide honden zijn relatief makkelijk te trainen. Deze kleine Dobermans zijn gehecht aan de verzorger en willen deze graag plezier doen. De honden zijn erg meewerkend als de manier van trainen respectvol, eerlijk en logisch is.

    Brutaliteit mag nooit deel uitmaken van de manier waarop deze kleine hond opgevoed wordt. Geweld of een oneerlijke correctie daar kan deze hond niet mee omgaan. Door consequent te zijn, prioriteit te geven en het belonen van goed gedrag, kan je deze hond heel goed opvoeden.

    Deze hond staat erom bekend eigenwijs te zijn, maar zoals spreekwoordelijk gezegd zal de "ijzeren vuist in fluwelen handschoen" een goede interactie met de verzorger niet in de weg staan.

    Let erop dat dit ook geldt voor de miniatuurversie. Er wordt vaak gedacht dat door de afmeting van deze kleine hond, het minder belangrijk is als deze trekt en springt. Dit is niet juist, continuïteit en inzet is van belang voor de basis van de training van deze hond, wat de afmeting ook is.

   • 100%

    Blaft graag

    De Dwergpinscher is erg dapper en is nergens bang voor. Bij het ervaren van direct gevaar is deze hond een woeste "blaffer". Op deze manier is de hond een goede allarmerende waakhond.

     

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Als de Dwergpinscher elke dag naar buiten mag en er aan alle behoeften is voldaan, dan zal er voor deze hond geen reden zijn om weg te lopen.

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    De Pinscher-puppy kan enigzins storend en vernielzuchtig zijn, maar dat kan goed onder controle worden gehouden met een goede training, stressmanagement en door op de juiste wijze te reageren wanneer de hond zijn energie kwijt moet.

   • 33%

    Eetlust

    De Dwergpinscher zal geen maaltijd overslaan, maar toch is deze niet gulzig. Dit kan ervoor zorgen dat dit hondje tijdens de training niet geïnteresseerd is iets lekkers. Spelletjes en speelsheid is voor deze hond een goede manier om gemotiveerd te worden.

   • 66%

    Geschikt als waakhond

    De middelgrote hond kan worden gebruikt als waakhond, de miniatuur ervan zal door voor de hand liggende redenen alleen als gezelschapshond of als alarm in hondenvorm worden ingezet.

   • 66%

    Geschikt als eerste hond

    We denken vaak dat voor een eerste hond een kleine hond geschikter zal zijn. In bepaalde gevallen en afhankelijk van het ras is dat zeker waar, maar ga er niet vanuit dat iedere kleine hond een bankhanger is.

    Deze hond zal alleen een beroep doen op de verzorger die veel tijd besteedt aan de energiebehoefte van dit kleine bolletje. Daarnaast is ook de tijdsinvestering, wat betreft de training, met dit hondje van groot belang, zonder dat kan deze snel een grote last worden.

     

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Dwergpinscher geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 100%

     Kan de Dwergpinscher in een appartement leven?

     Voor de Dwergpinscher is een huis met een tuin wenselijk, dit aangezien het een zeer actieve hond is. 

     Het leven in een flat is niet ideaal maar wel mogelijk met deze kleine Doberman. Of het nu gaat om de miniatuur Pinscher of de Duitse pinscher, dat maakt niet uit, deze hond kan zich goed aanpassen aan iedere leefomgeving. 

     Onder geen enkele omstandigheid mag deze hond in extreem weer buiten verblijven. 

     Of je nu woont in een appartement, een huis, de stad of op het platteland, deze hond heeft dagelijkse wandelingen nodig om aan de energiebehoeften te voldoen. 

    • 66%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Ondanks de kleine afmeting is de Dwergpinscher erg actief. De hond heeft een verzorger nodig die beschikbaar is en actief genoeg is om aan de energiebehoefte van deze hond te voldoen.

     Deze viervoeter heeft meerdere wandelingen per dag nodig, anders kan het hoge energieniveau leiden tot gedragsproblemen.

     De wandelingen kunnen het beste samengaan met spelletjes en hondenactiviteiten, aangepast aan de leeftijd van de hond. Daarnaast is er gewone speeltijd nodig die de band en het trainingsproces tussen de hond en verzorger versterkt.

      

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Ondanks dat deze hond heel energierijk is, kan je de miniatuur versie makkelijk vervoeren in een reistas. Als je de hond geleidelijk, ruim van tevoren en op een postieve manier laat wennen, zal dat prima gaan. 

     De Duitse pinscher (middelgrote afmeting) kan niet reizen in een reistas. Maar een effectieve training, met aan de lijn lopen en op de plaats blijven zitten of liggen, zal ervoor zorgen dat reizen zonder problemen verloopt.

     Wees voorzichtig met het vervoeren van de middelgrote hond in een vliegtuig. Doordat deze heel gevoelig is kan het erg vermoeiend zijn in het vrachtruim.

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Dwergpinscher samen met katten?

      De Dwergpinscher is van nature redelijk sociaal met andere dieren, een goede relatie met een kat is mogelijk als de hond al op jonge leeftijd in aanraking komt met deze dieren.

     • 66%

      Kan een Dwergpinscher samen met honden?

      De Pinscher houdt niet zo van andere honden, maar als je deze samen laat opgroeien met een andere pup dan kan er een mooie vriendschap ontstaan. 

      Als de pup ruim van tevoren wordt gesocialiseerd, voordat deze zelfs maar 3 maanden is, dan zal de pup gedragscodes van andere honden hebben geabsorbeerd en kan de hond respectvol communiceren met soortgenoten.

     • 66%

      Is de Dwergpinscher een kindvriendelijke hond?

      Deze kleine hond kan heel goed overweg met alle familieleden, zolang dit respectvol gaat. Kinderen moeten leren om de hond met rust te laten als deze aan het rusten is. Ouders bepalen wanneer het goed is om met de hond te spelen en heel belangrijk, plaag deze hond niet en gebruik het zeker niet als speelgoed.

     • 100%

      Is een Dwergpinscher geschikt voor ouderen?

      Deze viervoeter is erg aantrekkelijk voor ouderen, maar onder geen enkele voorwaarde kan deze hond een zittend leven lijden. De aanwezigheid van de verzorger is een groot voordeel, toch is het belangrijk om aan de uitlaatbehoefte te voldoen. Overweeg om bij moeilijkheden een hondenuitlaatservice in te schakelen.

      %}

      Wat kost een Dwergpinscher?

      De prijs van een Dwergpinscher is afhankelijk van de afkomst, leeftijd en het geslacht. Je moet rekening houden met ongeveer €750.

      Het maandelijkse budget dat nodig is om aan de fysiologische behoefte te voldoen zit tussen de €40 en €60, afhankelijk van de grootte van de hond. Kwalitatief goede voeding en de jaarlijkse basiszorg (vaccinaties, ontwormen, enz.) zijn het belangrijkste.

      Verzorging

      De Dwergpinscher is heel makkelijk te verzorgen omdat deze geen ondervacht heeft en niet dagelijks geborsteld moet worden, zelfs niet tijdens de bekende ruiseizoenen. Deze kortharige hond heeft ondanks dat wel wekelijks een borstelbeurt nodig om de vacht gezond te houden.

      Haaruitval

      De afwezigheid van een ondervacht maakt de ruiseizoenen niet relevant.

      Voeding Dwergpinscher

      De Dwergpinscher is behoorlijk rustiek en is niet moeilijk om te voeren, wel heeft deze hond kwalitatief goede voeding nodig.
      Premium brokken of zelfgemaakte maaltijden kunnen worden gegeven. Voor zelfgemaakte maaltijden is het belangrijk om te weten wat de hond nodig heeft. Het wordt geadviseerd om de recepten te laten controleren door een dierenarts.

      De voeding moet aangepast worden aan de leeftijd, fysieke activiteiten en gezondheid van de hond. Toezicht van een dierenarts wordt aanbevolen om de naadloze groei van de pup te garanderen.

      Eén maaltijd per dag, bij voorkeur in de avond, is voldoende om de eetlust van deze hond te stillen.
       

      Gezondheid Dwergpinscher

      Hoe oud wordt een Dwergpinscher?

      De gemiddelde levensverwachting is 14 jaar.

       

      Sterk/ bestendig

      Het is een vrij robuuste hond, die door de afmeting in bepaalde opzichten kwetsbaar blijft.

      Kan goed tegen warmte

      Ondanks dat de Dwergpinscher heel goed tegen hitte kan heeft deze altijd toegang tot vers water nodig, zeker in tijden van extreme hitte.

      Kan goed tegen kou

      De afwezigheid van een ondervacht maakt deze kleine hond behoorlijk kwetsbaar tijdens slecht weer en vochtigheid. Het is niet raar om een andere Dwergpinscher tegen te komen die een hondenjas draagt in de winter.

      Neiging om snel aan te komen

      Deze atletisch gebouwde hond met een levenslustig karakter en constante activiteit, gecombineerd met een matige eetlust, maken het onwaarschijnlijk dat deze hond overmatig aan zal komen.

      Veelvoorkomende ziektes

      • Kanker (goedaardig huidgezwel)
      • Huidaandoeningen (kaalheid met verkleuring)
      • Suikerziekte, vooral bij oudere niet gesteriliseerde teeftjes
      • Auto Immune Hemolytisch Anemie (AIHA)
      • Nierstenen (een gevolg van nierafwijkingen)
      • Sensorische neuropathie (AMS)
      • Progressieve Retina Astrofie (PRA)
      • Cataract (oogaandoening)
      • Cornea dystrofie (oogaandoening)
      • Verplaatsing van de lens
      • Ontwrichting van de patella (luxatie)
      • Eclampsie of puerperale tetanie (gevolg van moeilijkheden tijdens de bevalling)
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen