Boxer

Andere namen: German Boxer, Duitse Boxer

Boxer
Volwassen Boxer © Shutterstock

Boxers zijn honden vol temperament. Ze hebben veel energie en zijn van nature zeer geschikt als waak- en beschermingshond. Desondanks zijn deze viervoeters ook hele goede gezelschapshonden. Ze worden beschouwd als de beste oppashonden in hun soort. Ze houden meer van kinderen dan van wat dan ook, wat integreren in het gezinsleven gemakkelijk maakt. Deze Molossers zijn sportief en vergezellen hun verzorgers graag bij verschillende activiteiten, te meer omdat ze er niet van houden alleen te zijn. 

Algemene informatie Boxer

Hoe oud wordt een Boxer? :

4

16

9

11

Karakter :

Aanhankelijk Speels

Grootte Boxer :

Herkomst en geschiedenis

Dit Duitse hondenras is afkomstig van de Bullenbeisser of de Brabanter Bullenbeisser, een minder gedrongen en wendbaarder type Bullenbeisser. De Boxer is het resultaat van het kruisen van deze Bullenbeisser met een Engelse Bulldog. De vereniging voor dit ras werd opgericht in het land van herkomst, Duitsland, tegen het einde van de 19e eeuw in 1895. De eerste rasstandaard werd in 1902 gepubliceerd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden ze ingezet als werkhonden en namen ze ook deel aan het eerste kampioenschap voor politiehonden in 1924.

Uiterlijke kenmerken Boxer

 • Boxer
  Boxer
 • Boxer
  Boxer
 • Boxer
  Boxer
 • Boxer
  Boxer
 • Boxer
  Boxer

  Grootte Boxer

  Teef : 53 tot 59 cm

  Reu : 57 tot 63 cm

  Gewicht Boxer

  Teef : 24 tot 32 kg

  Reu : 30 tot 38 kg

  Vachtkleur Boxer

  Vachttype

  Oogkleur Boxer

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Boxer

  Deze hond is middelgroot, stevig, maar ook gebouwd met harmonie en elegantie. Het hoofd is hoekig, de snuit kort in verhouding tot de schedel (1: 2). De boxer heeft een overbeet, wat betekent dat de onderkaak iets over de bovenkaak uitsteekt. Deze positie van de kaak wordt voor de meeste hondenrassen als een vergissing beschouwd, maar wordt expliciet voorzien in de rasstandaard voor de Duitse Boxer. De oren vallen naar voren met een lichte plooi. De staart is hoog aangezet en van gemiddelde lengte.

  Goed om te weten

  Het zijn veelvoorkomende honden, en daarom is het makkelijk om een pup te vinden. Echter zijn niet alle honden even goed gefokt. Het is daarom aan te raden naar een goed ras te kijken, omdat honden uit slechte nesten soms niet het prachtige karakter hebben zoals eerder beschreven. 

  Karakter Boxer

  • 100%

   Aanhankelijk

   Ze houden van knuffelen en kan zelfs opdringerig worden wanneer ze de aandacht van hun verzorgers proberen te trekken. 

  • 100%

   Speels

   De Boxer is levendig, dynamisch en bruist van energie. Ze zijn erg speels en spelen dan ook het liefst met kinderen, hun favoriete mensen. 

  • 33%

   Rustig

   Deze honden kunnen niet als rustig worden omschreven, ze zijn namelijk hyperactief. 

   Wees echter voorzichtig met de term hyperactief, omdat deze nog wel eens verkeerd gebruikt wordt. Het is belangrijk te onthouden dat het hyperactiviteitssyndroom een gedragsstoornis is die moet worden gediagnosticeerd door een dierenarts die gespecialiseerd is in gedragsonderzoek. 

   In feite zijn dit honden die een enorme hoeveelheid energie in zich hebben. Ze kunnen niet rustig zijn totdat hun drang om te bewegen is vervult. 

  • 66%

   Intelligent

   De intelligentie van deze Molossers is merkbaar door hun grote veelzijdigheid, omdat ze kunnen worden geadopteerd als gezelschaps- waak- en werkhond. 

  • 66%

   Jager

   Hun onstuimige karakter zorgt er voor dat ze makkelijk achter een prooi aangaan, vaak om hun energie kwijt te raken. Om ze vrij te laten rondlopen moet je naar een omheinde plek. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze honden worden nooit gevaarlijk voor hun gezin, maar zijn wantrouwend tegenover vreemden en kunnen erg boos worden wanneer ze merken dat hun adoptiegezin in gevaar is. 

   Je moet ze op de juiste manier voorstellen aan nieuwe mensen voordat deze honden hun aanwezigheid in huis accepteren. Als dat eenmaal gebeurt, zijn ze bijzonder aardig. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Waakhonden zijn altijd erg gehecht aan hun sociale groep. De Boxer is dan ook alles behalve onafhankelijk en hebben de reputatie zeer aanhankelijk te zijn naar hun adoptiegezin. 

   Gedrag Boxer

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Alleen zijn is voor deze honden een absolute nachtmerrie. Eenzaamheid is één van de ergste gevoelens voor ze en kan ernstige gedragsstoornissen veroorzaken, voornamelijk uit verveling, frustratie of angst. 

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Als een echte Molosser zijn de Boxers niet bepaald gemakkelijk te trainen als ze beginnende verzorgers hebben die ze met veel laten wegkomen. Echter, als ze een professionele hondentrainer inschakelen voor hun training of als ze zelfverzekerd en ervaren zijn, kun je met deze honden zeer goede resultaten behalen.

    Educatieve methoden moeten respectvol, positief, samenhangend en geweldloos zijn. Deze honden kunnen erg prettig zijn om op te voeden omdat het erg belangrijk voor ze is om hun verzorgers gelukkig te maken.

    De opvoeding moet vroeg beginnen. Dit geldt vooral voor dit ras, omdat de honden een sterk karakter hebben. Aangezien de Boxerpup al erg slim is, kan de basis van de training worden geleerd vanaf het moment dat ze bij hun nieuwe huis aankomen.

   • 100%

    Blaft graag

    Vanwege hun sterke beschermingsinstinct blaffen ze veel, maar altijd met een goede reden. 

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Deze honden zijn zeer sociaal en erg gehecht aan hun sociale groep, en daarom hebben ze niet de neiging weg te rennen. Ze blijven om hun dierbaren te beschermen. 

   • 100%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Wanneer ze zich vervelen of niet genoeg beweging krijgen zonder op een positieve manier te hebben geleerd om alleen te zijn, kunnen ze het hele huis op hun kop zetten. 

   • 100%

    Eetlust

    Ze hebben een grote honger, dus pas op wanneer je etensresten op tafel laat liggen, want deze honden zijn praktisch stofzuigers. 

   • 100%

    Geschikt als waakhond

    Deze Molossers zijn zeer goede waakhonden en buitengewoon moedig. Ze kunnen erg afschrikkend zijn wanneer iemand hun territorium binnendringt of in hun ogen een bedreiging vormt voor een lid van hun sociale groep. Het is altijd beter om een Boxer aan je zijde dan tegen je te hebben. 

   • 100%

    Geschikt als eerste hond

    Beginners kunnen problemen hebben met het opvoeden van deze karaktervolle Molosser, maar als je klaar bent om de uitdaging aan te gaan, kan het de moeite waard zijn. Als deze honden goed getraind en gesocialiseerd zijn, zijn het ideale metgezellen voor het hele gezin.

    Bij het adopteren van een bokser als eerste hond, moet ervoor worden gezorgd dat je een goed ras kiest om een ​​goed uitgebalanceerde hond te krijgen met de eigenschappen die kenmerkend zijn voor het ras.

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 66%

     Kan de Boxer in een appartement leven?

     Ze kunnen net zo goed op het platteland als in de stad leven. Het maakt ze ook niet uit of ze binnen of buiten leven, zo lang ze maar veel bij hun verzorger zijn zodat ze zich volledig kunnen ontwikkelen. Let op: aangezien deze honden niet van veranderingen houden, is te vaak verhuizen niet goed voor ze. 

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Deze honden hebben veel energie en sportieve eigenaren nodig om een goed leven te leiden. Simpele wandelingen in de buurt aan een korte lijn zijn niet voor deze hond. 

     Je moet lange wandelingen maken met ze (minimaal een uur) en regelmatig hondensporten met ze beoefenen. Ze zijn hier erg goed in, en vele sporten zijn geschikt voor ze, zoals Canicross, spoorzoeken, behendigheidsspelletjes enz. 

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Ondanks hun middelgrote formaat is het niet praktisch om veel te reizen met deze honden. Je moet tevens autorijden tijdens de hitte vermijden, aangezien deze honden met platte snuit veel last hebben van de hitte. 

     Als het weer het toe laat en ze voldoende gesocialiseerd zijn kun je ze in principe overal mee naartoe nemen, mits ze zijn toegestaan natuurlijk. 

     Gezelschap

     • 100%

      Kan een Boxer samen met katten?

      Ze kunnen goed overweg met katten die ze kennen en deel uitmaken van hun sociale groep. Echter moeten ze hier wel aan gewend raken als pup. 

     • 66%

      Kan een Boxer samen met honden?

      De teefjes zijn socialer in de omgang dan reutjes, maar in ieder geval hebben niet-gecastreerde honden van hetzelfde geslacht soms problemen om vreedzaam met elkaar om te gaan, vooral wanneer ze niet samen zijn grootgebracht. 

      Het wordt aangeraden deze honden vanaf jongs af aan regelmatig, en op een positieve manier met andere soortgenoten te laten kennis maken, zodat ze kunnen wennen aan andere honden.  

     • 100%

      Is de Boxer een kindvriendelijke hond?

      Ze zijn heel lief voor kinderen en vinden ze ontzettend leuk en verdienen de prijs voor "beste viervoetige babysitter ter wereld."

      Zorg er echter wel voor dat alle gedragsregels worden nageleefd. De kinderen mogen bijvoorbeeld nooit alleen gelaten worden met honden en ze moeten leren om de hond niet te storen wanneer deze in de mand ligt. 

     • 66%

      Is een Boxer geschikt voor ouderen?

      Ze zijn niet gemaakt voor een rustig leven. Toch kunnen ze bij oudere mensen wonen die genoeg energie hebben om in hun behoefte te voorzien. Ze hebben met name dagelijks lange wandelingen nodig en een sportief en educatief programma. 

      Senioren wordt echter afgeraden om een pup te adopteren. 

      %}

      Wat kost een Boxer?

      De prijs van een bokser varieert op basis van hun afkomst, leeftijd en geslacht. Een hond met een stamboekinschrijving kost gemiddeld € 1200, -. De meest waardevolle lijnen kunnen worden verkocht voor meer dan €2500.

      Het gemiddelde budget dat nodig is voor de fysieke behoeften van een hond van deze omvang is ongeveer €85 per maand (voeding, verzorging en verzekering).

      Verzorging

      Deze kortharige honden hebben geen speciale zorg nodig. Om te voorkomen dat ze te veel haar verliezen moeten ze een tot twee keer per week geborsteld worden. 

      Bovendien moet je hun ogen en oren in de gaten houden en regelmatig schoonmaken. 

      Haaruitval

      Haarverlies is matig bij Boxers, behalve tijdens de rui periode. Dan moeten ze dagelijks geborsteld worden. 

      Voeding Boxer

      De Duitse Boxers eten graag en veel. Het wordt daarom aanbevolen ze twee maaltijden per dag te geven, een lichte in de ochtend en een grotere in de avond om een goede spijsvertering te garanderen en maagklachten te voorkomen. 

      Om een pup zich zo goed mogelijk te laten ontwikkelen hebben ze vier maaltijden per dag nodig tot ze 4 maanden oud zijn, daarna 3 en ten slotte 2. 

      Verder zijn het ongecompliceerde honden die tevreden zijn met industrieel geproduceerd voer, mits van goede kwaliteit. 

      Gezondheid Boxer

      Hoe oud wordt een Boxer?

      Ze worden gemiddeld 10 jaar oud. 

      Sterk/ bestendig

      Het zijn redelijk robuuste honden, maar kunnen enkele gezondheidsproblemen hebben die vaak verband houdt met hun grootte en platte snuit. 

      Kan goed tegen warmte

      Zoals alle honden met een korte snuit hebben Boxers moeite met ademhalen wanneer het erg warm is. 

      Kan goed tegen kou

      Ze kunnen ook in de winter in een tuin leven, mits ze een geschikte schuilplaats hebben. Echter wonen ze het liefst binnen bij hun verzorgers, omdat ze buitengewoon sociaal zijn. 

      Neiging om snel aan te komen

      Ze zijn nogal hebzuchtig en dus is het belangrijk om op hun gewicht te letten om overgewicht te voorkomen. Ze hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig om calorieën te verbranden en hun juiste gewicht te behouden. 

      Veelvoorkomende ziektes

      • Hartziektes
      • Hypothyreoïde
      • Spondylose (een vorm van artrose)
      • Ademhalingsmoeilijkheden
      • Heupdysplasie
      • Aortenstenose
      • Maagkantelingen
      • Doofheid bij witte Boxers
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen