Boxer

Andere namen: German Boxer, Duitse Boxer

Boxer
Volwassen Boxer © Shutterstock

Boxers zijn honden vol temperament. Ze hebben veel energie en zijn van nature zeer geschikt als waak- en beschermingshond. Desondanks zijn deze viervoeters ook hele goede gezelschapshonden. Ze worden beschouwd als de beste oppashonden in hun soort. Ze houden meer van kinderen dan van wat dan ook, wat integreren in het gezinsleven gemakkelijk maakt. Deze Molossers zijn sportief en vergezellen hun verzorgers graag bij verschillende activiteiten, te meer omdat ze er niet van houden alleen te zijn. 

Algemene informatie Boxer

Hoe oud wordt een Boxer? :

4

16

9

11

Karakter :

Aanhankelijk Speels

Grootte Boxer :

Herkomst en geschiedenis

Dit Duitse hondenras is afkomstig van de Bullenbeisser of de Brabanter Bullenbeisser, een minder gedrongen en wendbaarder type Bullenbeisser. De Boxer is het resultaat van het kruisen van deze Bullenbeisser met een Engelse Bulldog. De vereniging voor dit ras werd opgericht in het land van herkomst, Duitsland, tegen het einde van de 19e eeuw in 1895. De eerste rasstandaard werd in 1902 gepubliceerd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden ze ingezet als werkhonden en namen ze ook deel aan het eerste kampioenschap voor politiehonden in 1924.

Uiterlijke kenmerken Boxer

  Grootte Boxer

  Teef : 53 tot 59 cm

  Reu : 57 tot 63 cm

  Gewicht Boxer

  Teef : 24 tot 32 kg

  Reu : 30 tot 38 kg

  Vachtkleur Boxer

  Vachttype

  Oogkleur Boxer

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Boxer

  Deze hond is middelgroot, stevig, maar ook gebouwd met harmonie en elegantie. Het hoofd is hoekig, de snuit kort in verhouding tot de schedel (1: 2). De boxer heeft een overbeet, wat betekent dat de onderkaak iets over de bovenkaak uitsteekt. Deze positie van de kaak wordt voor de meeste hondenrassen als een vergissing beschouwd, maar wordt expliciet voorzien in de rasstandaard voor de Duitse Boxer. De oren vallen naar voren met een lichte plooi. De staart is hoog aangezet en van gemiddelde lengte.

  Goed om te weten

  Het zijn veelvoorkomende honden, en daarom is het makkelijk om een pup te vinden. Echter zijn niet alle honden even goed gefokt. Het is daarom aan te raden naar een goed ras te kijken, omdat honden uit slechte nesten soms niet het prachtige karakter hebben zoals eerder beschreven. 

  Karakter Boxer

  • 100%

   Aanhankelijk

   Ze houden van knuffelen en kan zelfs opdringerig worden wanneer ze de aandacht van hun verzorgers proberen te trekken. 

  • 100%

   Speels

   De Boxer is levendig, dynamisch en bruist van energie. Ze zijn erg speels en spelen dan ook het liefst met kinderen, hun favoriete mensen. 

  • 33%

   Rustig

   Deze honden kunnen niet als rustig worden omschreven, ze zijn namelijk hyperactief. 

   Wees echter voorzichtig met de term hyperactief, omdat deze nog wel eens verkeerd gebruikt wordt. Het is belangrijk te onthouden dat het hyperactiviteitssyndroom een gedragsstoornis is die moet worden gediagnosticeerd door een dierenarts die gespecialiseerd is in gedragsonderzoek. 

   In feite zijn dit honden die een enorme hoeveelheid energie in zich hebben. Ze kunnen niet rustig zijn totdat hun drang om te bewegen is vervult. 

  • 66%

   Intelligent

   De intelligentie van deze Molossers is merkbaar door hun grote veelzijdigheid, omdat ze kunnen worden geadopteerd als gezelschaps- waak- en werkhond. 

  • 66%

   Jager

   Hun onstuimige karakter zorgt er voor dat ze makkelijk achter een prooi aangaan, vaak om hun energie kwijt te raken. Om ze vrij te laten rondlopen moet je naar een omheinde plek. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze honden worden nooit gevaarlijk voor hun gezin, maar zijn wantrouwend tegenover vreemden en kunnen erg boos worden wanneer ze merken dat hun adoptiegezin in gevaar is. 

   Je moet ze op de juiste manier voorstellen aan nieuwe mensen voordat deze honden hun aanwezigheid in huis accepteren. Als dat eenmaal gebeurt, zijn ze bijzonder aardig. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Waakhonden zijn altijd erg gehecht aan hun sociale groep. De Boxer is dan ook alles behalve onafhankelijk en hebben de reputatie zeer aanhankelijk te zijn naar hun adoptiegezin. 

   Gedrag Boxer

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Alleen zijn is voor deze honden een absolute nachtmerrie. Eenzaamheid is één van de ergste gevoelens voor ze en kan ernstige gedragsstoornissen veroorzaken, voornamelijk uit verveling, frustratie of angst. 

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Als een echte Molosser zijn de Boxers niet bepaald gemakkelijk te trainen als ze beginnende verzorgers hebben die ze met veel laten wegkomen. Echter, als ze een professionele hondentrainer inschakelen voor hun training of als ze zelfverzekerd en ervaren zijn, kun je met deze honden zeer goede resultaten behalen.

    Educatieve methoden moeten respectvol, positief, samenhangend en geweldloos zijn. Deze honden kunnen erg prettig zijn om op te voeden omdat het erg belangrijk voor ze is om hun verzorgers gelukkig te maken.

    De opvoeding moet vroeg beginnen. Dit geldt vooral voor dit ras, omdat de honden een sterk karakter hebben. Aangezien de Boxerpup al erg slim is, kan de basis van de training worden geleerd vanaf het moment dat ze bij hun nieuwe huis aankomen.

   • 100%

    Blaft graag

    Vanwege hun sterke beschermingsinstinct blaffen ze veel, maar altijd met een goede reden. 

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Deze honden zijn zeer sociaal en erg gehecht aan hun sociale groep, en daarom hebben ze niet de neiging weg te rennen. Ze blijven om hun dierbaren te beschermen. 

   • 100%