Newfoundlander

Andere namen: Newfie, Newfoundland Dog,

Newfoundlander
Volwassen Newfoundlander © Shutterstock

De Newfoundlander is een bijzondere hond. Dit komt niet alleen tot uiting in hun ongewone lengte, maar ook in hun waardevolle karakter. Ze zijn aanhankelijk en hebben een sterk beschermend instinct, maar zonder agressief te zijn. Ze zijn ook erg vriendelijk, loyaal, betrouwbaar en gehoorzaam voor iedereen. Al deze eigenschappen maken het een ideale metgezel voor jong en oud. Ze zijn erg intelligent, wat opvoeding en integratie in de samenleving gemakkelijker maakt. Deze hond is uitstekend geschikt voor waterreddingen en is klaar om zijn / haar leven te geven om een ​​ander te redden.

Algemene informatie Newfoundlander

Hoe oud wordt een Newfoundlander? :

5

17

10

12

Karakter :

Aanhankelijk Speels Rustig Intelligent

Grootte Newfoundlander :

Herkomst en geschiedenis

Volgens sommige auteurs zouden ze afstammen van de grote berenhonden die door de Vikingen naar Amerika zijn gebracht. Een andere hypothese is dat de Tibetaanse mastiff (voorouder van alle Molossers) met de voorouders van de Indianen via de Beringstraat, de Aleoeten en Alaska kwam. Dienovereenkomstig zou de Newfoundlander een afstammeling zijn van de "grote zwarte hond" van de Algonkine en Sioux. Deze hond werd gebruikt om te jagen, te vissen, sleeën te trekken, als waakhond, en ook om kinderen te beschermen, zoals professor Otis Mason uitlegt in zijn "Handbook of American Indian". Beide theorieën zijn waarschijnlijk correct: het bloed van de Vikinghonden zou vermengd kunnen zijn met dat van de Tibetaanse Mastiffs om de voorouder van Newfoundland te fokken.

Uiterlijke kenmerken Newfoundlander

 • Newfoundlander
  Newfoundlander

  Grootte Newfoundlander

  Teef : 64 tot 68 cm

  Reu : 69 tot 73 cm

  Gewicht Newfoundlander

  Teef : 50 tot 60 kg

  Reu : 60 tot 70 kg

  Vachtkleur Newfoundlander

  Vachttype

  Oogkleur Newfoundlander

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Newfoundlander

  Deze honden maken indruk met hun fysieke kracht en geweldige drive. De botstructuur is stevig zonder dat ze er onhandig uitzien. Het hoofd is breed, massief en heeft een lichte stop. De snuit is kort, hoekig en bedekt met een korte, fijne vacht. De lijnen van het gezicht en de schedel lopen parallel aan elkaar. De ogen zijn klein, bruin en ietwat diepliggend. De oren zijn ook klein, ver naar achteren geplaatst en hangen zodat ze dicht bij het hoofd liggen. Het lichaam is robuust, met zeer rechte poten, die zijn uitgerust met goede spieren. De staart is van gemiddelde lengte en reikt nauwelijks tot het onderbeen. Als de hond staat, hangt hij naar beneden; als het dier in beweging is, wordt het opgetild.

  Goed om te weten

  De Newfoundlander is een echte waterrat en houdt meer van zwemmen dan wat dan ook. Ze zijn zeer goede waterreddingshonden, wat ze de bijnaam "Sint-Bernard van de Zee" heeft opgeleverd.

  Hun moed en liefde voor anderen en hun fysieke capaciteiten stellen hen in staat op dit gebied uit te blinken. De Newfoundlander heeft zwemvliezen en een waterdichte vacht die hen uitstekende bescherming bieden tegen kou en nat.

  Overigens wordt deze grote hond vaak verward met de Landseer, die waarschijnlijk hun naaste verwant is. Het is erg belangrijk om onderscheid te maken tussen hen, omdat het twee verschillende, volwaardige rassen zijn. De Landseer is groter, slanker en hebben een witte gloed op hun kop. In sommige landen is kruising tussen zwart-witte Newfoundlands en Landseers verboden.

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   Deze grote honden zijn ongetwijfeld één van de aardigste en zachtste in hun soort, en staan dicht bij hun sociale groep alsook bij iedere andere persoon die ze ontmoeten. Er zijn maar weinig honden zo attent als deze. 

  • 100%

   Speels

   De Newfoundlander, of Newfie, zoals ze in het Engels worden genoemd, houden erg van spelen, zijn erg opgewekt en kunnen goed overweg met kinderen. Ze zijn het perfecte maatje voor het hele gezin en hun levenslust en goedmoedigheid zijn besmettelijk.

  • 100%

   Rustig

   Zachtheid is een van de belangrijkste kenmerken van dit hondenras. Door deze eigenschap kunnen Newfoundlanders probleemloos met elkaar overweg in elke leefomgeving.

  • 100%

   Intelligent

   Deze honden hebben alleen maar positieve eigenschappen: ze zijn niet alleen aanhankelijk, speels, kalm en voorzichtig met kinderen, maar ook erg intelligent. Ze passen zich aan verschillende levenswijzen aan, leren is gemakkelijk en ze begrijpen snel wat van hen wordt verwacht.

   Hun intelligentie en moed maken hen tot uitstekende reddingshonden. Ze zouden hun leven geven om een ​​ander te redden.

  • 66%

   Jager

   De Newfoundlander zou afstammen van een hond die onder meer werd gebruikt voor de jacht. Ook al is het jachtinstinct in mindere mate nog aanwezig, het redden van een persoon in gevaar is voor deze hond belangrijker dan het achtervolgen van een prooidier.

   Het jachtinstinct bij deze hond is niet oncontroleerbaar. Dit geldt des te meer als het niet wordt aangemoedigd of bewust wordt versterkt.

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze grote honden zijn nooit agressief en verwelkomen iedereen die in hun vertrouwde omgeving komen. Door hun beschermende instinct kunnen ze soms wat achterdochtig zijn, maar ze weten vaak in korte tijd de situatie in te schatten. 

   Overigens toont deze hond altijd hetzelfde enthousiasme bij het redden van mensen in nood, ongeacht of ze vreemden zijn of mensen die ze kennen. Dit kunnen soms mensen zijn die eigenlijk niet gered hoeven te worden, maar alleen in zee gaan zwemmen.

  • 33%

   Onafhankelijk

   Deze honden zijn sterk afhankelijk van mensen. Ze zien ze als vertrouwenspersoon en volgen iedere stap, vooral om te zorgen dat hun verzorger veilig is. 

   Gedrag Newfoundlander

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    De Newfoundlanders zijn graag dicht bij hun sociale groep en houden er niet van alleen te zijn. 

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze honden zijn makkelijk te trainen omdat ze snel van begrip zijn en hun verzorgers graag pleasen. 

    Aangezien ze een buitengewoon karakter hebben is het verstandig om vroeg te beginnen met de opvoeding, wanneer ze nog pup zijn. 

    Uiteraard heeft een respectvolle en positieve opvoeding op basis van diezelfde principes de voorkeur. Een te strenge opvoeding kan negatief uitpakken voor deze gevoelige honden. 

    Geduld en doorzettingsvermogen zijn de sleutel tot een succesvolle opvoeding. 

   • 33%

    Blaft graag

    Ondanks hun formaat blaffen deze honden zelden. 

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Ze zijn zo trouw, loyaal en gehecht aan hun sociale groep die ze ook willen beschermen dat het nooit bij hen zou op komen om weg te lopen. 

   • 33%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Als puppy kunnen ze nog wat levendig zijn, maar als volwassen hond zullen deze beesten gewoon rustig gaan liggen en zullen ze niet snel destructief worden. 

   • 66%

    Eetlust

    Deze grote honden weigeren nooit eten of iets lekkers, maar bedelen niet en zijn niet gretig.

    Ze waarderen een traktatie als beloning voor een goede actie en kunnen ook erg ontvankelijk en productief zijn om er meer van te krijgen.

    Buiten dat lukt het ze aardig om niet te bedelen. Hierbij geldt dat een vroege opvoeding omtrent omgaan met eten de sleutel is. 

   • 100%

    Geschikt als waakhond

    Deze honden zijn goede waakhonden en weten indringers af te schrikken zonder agressief te zijn. Hun beschermende instinct richting hun sociale groep, maar ook andere mensen stelt ze in staat een situatie snel te analyseren. 

    Ze zijn erg dapper en buitengewoon loyaal aan hun sociale groep. Deze honden aarzelen dan ook geen seconde om alles te doen om iedereen veilig te houden. 

   • 100%

    Geschikt als eerste hond

    Het unieke en bijzondere karakter van deze honden, naast hun gehoorzaamheid en goede humeur maken het een prima hond voor eerste hondenbezitters. Je zult nooit spijt krijgen wanneer je een dergelijke hond adopteert. 

    Hun goede karakter en majestueuze schoonheid kunnen echter niet verhullen dat het imposante honden zijn. Je moet ze in het dagelijkse leven wel onder controle kunnen houden. 

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 66%

     Kan de Newfoundlander in een appartement leven?

     Dankzij het rustige karakter van de Newfoundlander kunnen ze zich redelijk makkelijk aanpassen aan een leven in de stad in een appartement, maar het is niet de ideale omgeving. 

     Deze grote honden hebben ruimte nodig en kunnen zich beter ontwikkelen op het platteland waar ze de ruimte hebben om vrij rond te lopen. 

     Ongeacht of ze toegang hebben tot een tuin of niet, moeten ze iedere dag een wandeling maken om ze fysiek en mentaal uit te dagen en hun reukvermogen te stimuleren. 

    • 66%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     De Newfie heeft niet veel beweging nodig, maar een minimum aan dagelijkse beweging om van de frisse lucht te genieten.

     Ze zijn het gelukkigst in het water, daarom genieten ze van regelmatige wandelingen langs een rivier of vijver.

    • 33%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Ondanks de gehoorzaamheid en onopvallendheid van deze honden blijven het grote imposante beesten, en daarom kan het moeilijk zijn ze overal mee naartoe te nemen. 

     De kofferbak van de auto moet ruim genoeg zijn. In treinen zijn kaartjes voor een grote hond redelijk duur en voor vliegreizen zul je een box van het juiste formaat moeten gebruiken en ook hier heeft transport een prijs. 

     Gezelschap

     • 100%

      Kan een Newfoundlander samen met katten?

      Deze honden zijn erg sociaal en kunnen goed overweg met katten. Zeker als ze gezamenlijk opgroeien. 

     • 100%

      Kan een Newfoundlander samen met honden?

      Om ervoor te zorgen dat de Newfoundlander het goed kan vinden met leeftijdsgenoten, is socialisatie natuurlijk vereist. Het is echter handig dat ze van nature vriendelijk zijn voor zijn soortgenoten.

      Ze zoeken nooit ruzie en reageren vaak onverschillig tegenover mogelijke bedreigingen van andere honden. 

     • 100%

      Is de Newfoundlander een kindvriendelijke hond?

      Ze zijn dol op kinderen en beschermt deze graag indien dat nodig is. 

      Ondanks het geduld en uitgesproken vriendelijkheid moeten er wel gedragsregels worden opgesteld om incidenten te voorkomen een een vreedzaam samenleven te garanderen. 

     • 100%

      Is een Newfoundlander geschikt voor ouderen?

      Alle karaktereigenschappen van de Newfoundlander passen uitstekend bij ouderen. Omdat deze hond echt geniet van de aanwezigheid van hun verzorgers en er niet zo van houdt om alleen te zijn, zijn mensen met een pensioengerechtigde leeftijd perfect voor ze.

      De eigenaren moeten echter fysiek in staat zijn om elke dag lange wandelingen met hen te maken. Huur eventueel een hondenoppas in.

      %}

      Wat kost een Newfoundlander?

      De prijs van een Newfoundlander is afhankelijk van waar ze vandaan komen. Een hond met een stamboekinschrijving kost gemiddeld €1400. De meest waardevolle lijnen kunnen tot €2000 worden verkocht.

      Het maandbudget is vrij hoog: de kosten kunnen oplopen tot €140 per maand om voer en basisverzorging voor deze grote hond te kopen.

      Verzorging

      Het verzorgen van de halflange vacht van deze hond is bijzonder vervelend omdat de vacht snel verstrikt raakt. Mogelijk moet het meerdere keren per week worden geborsteld.

      Bovendien moet het worden gewassen en gedroogd na elke keer dat ze in het water zijn geweest, wat ook een bepaalde hoeveelheid tijd kost.

      Deze grote zwemmer mag in geen geval met shampoo worden gewassen, omdat dit de waterafstotende beschermende functie van hun jas zou verliezen.

      De oren van deze hond hebben speciale aandacht nodig, vooral als ze vaak in het water zijn.

      Haaruitval

      Het haarverlies is het grootst tijdens de ruiperiode in de lente en herfst. 

      Voeding Newfoundlander

      Het dagelijkse rantsoen van deze grote hond moet worden aangepast op basis van hun grootte, leeftijd, fysieke activiteit en gezondheid.

      Idealiter zou deze hond een traditioneel dieet op basis van rauw vlees moeten krijgen, maar droogvoer van goede kwaliteit kan ook voldoende zijn.

      Gezien de omvang is het aan te raden uw dagelijkse portie over twee maaltijden te verdelen: een kleine 's ochtends en een grotere' s avonds.

      De kommen moeten worden verhoogd om een ​​betere spijsvertering te garanderen.

      Veterinaire zorg wordt aanbevolen voor een puppy, zodat de hond zonder problemen kan groeien.

      Gezondheid Newfoundlander

      Hoe oud wordt een Newfoundlander?

      Ze worden gemiddeld 11 jaar oud. 

      Sterk/ bestendig

      De Newfoundlander is een stevige hond die enkel de eerste paar maanden van het leven gevoelig is voor ziektes, zoals bij alle snelgroeiende rassen het geval is. Buiten dat is hun gezondheid meestal goed en hebben ze een relatief hoge levensverwachting voor hun formaat.

      Kan goed tegen warmte

      Hun dikke vacht maakt ze relatief vatbaar voor een zonnesteek. Het is daarom belangrijk dat ze in de zomer niet te lang in de zon zijn. 

      Kan goed tegen kou

      De dubbele vacht biedt een optimale bescherming tegen de kou en vooral tegen de nattigheid. Dankzij hun vette vacht kunnen ze zelfs in ijskoud water zwemmen zonder last te hebben van de kou.

      Neiging om snel aan te komen

      Met een aangepast dieet en voldoende dagelijkse beweging zullen deze honden niet snel aan overgewicht lijden. 

      Veelvoorkomende ziektes

      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen