Newfoundlander

Andere namen: Newfie, Newfoundland Dog,

Newfoundlander
Volwassen Newfoundlander © Shutterstock

De Newfoundlander is een bijzondere hond. Dit komt niet alleen tot uiting in hun ongewone lengte, maar ook in hun waardevolle karakter. Ze zijn aanhankelijk en hebben een sterk beschermend instinct, maar zonder agressief te zijn. Ze zijn ook erg vriendelijk, loyaal, betrouwbaar en gehoorzaam voor iedereen. Al deze eigenschappen maken het een ideale metgezel voor jong en oud. Ze zijn erg intelligent, wat opvoeding en integratie in de samenleving gemakkelijker maakt. Deze hond is uitstekend geschikt voor waterreddingen en is klaar om zijn / haar leven te geven om een ​​ander te redden.

Algemene informatie Newfoundlander

Hoe oud wordt een Newfoundlander? :

5

17

10

12

Karakter :

Aanhankelijk Speels Rustig Intelligent

Grootte Newfoundlander :

Herkomst en geschiedenis

Volgens sommige auteurs zouden ze afstammen van de grote berenhonden die door de Vikingen naar Amerika zijn gebracht. Een andere hypothese is dat de Tibetaanse mastiff (voorouder van alle Molossers) met de voorouders van de Indianen via de Beringstraat, de Aleoeten en Alaska kwam. Dienovereenkomstig zou de Newfoundlander een afstammeling zijn van de "grote zwarte hond" van de Algonkine en Sioux. Deze hond werd gebruikt om te jagen, te vissen, sleeën te trekken, als waakhond, en ook om kinderen te beschermen, zoals professor Otis Mason uitlegt in zijn "Handbook of American Indian". Beide theorieën zijn waarschijnlijk correct: het bloed van de Vikinghonden zou vermengd kunnen zijn met dat van de Tibetaanse Mastiffs om de voorouder van Newfoundland te fokken.

Uiterlijke kenmerken Newfoundlander

  Grootte Newfoundlander

  Teef : 64 tot 68 cm

  Reu : 69 tot 73 cm

  Gewicht Newfoundlander

  Teef : 50 tot 60 kg

  Reu : 60 tot 70 kg

  Vachtkleur Newfoundlander

  Vachttype

  Oogkleur Newfoundlander

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Newfoundlander

  Deze honden maken indruk met hun fysieke kracht en geweldige drive. De botstructuur is stevig zonder dat ze er onhandig uitzien. Het hoofd is breed, massief en heeft een lichte stop. De snuit is kort, hoekig en bedekt met een korte, fijne vacht. De lijnen van het gezicht en de schedel lopen parallel aan elkaar. De ogen zijn klein, bruin en ietwat diepliggend. De oren zijn ook klein, ver naar achteren geplaatst en hangen zodat ze dicht bij het hoofd liggen. Het lichaam is robuust, met zeer rechte poten, die zijn uitgerust met goede spieren. De staart is van gemiddelde lengte en reikt nauwelijks tot het onderbeen. Als de hond staat, hangt hij naar beneden; als het dier in beweging is, wordt het opgetild.

  Goed om te weten

  De Newfoundlander is een echte waterrat en houdt meer van zwemmen dan wat dan ook. Ze zijn zeer goede waterreddingshonden, wat ze de bijnaam "Sint-Bernard van de Zee" heeft opgeleverd.

  Hun moed en liefde voor anderen en hun fysieke capaciteiten stellen hen in staat op dit gebied uit te blinken. De Newfoundlander heeft zwemvliezen en een waterdichte vacht die hen uitstekende bescherming bieden tegen kou en nat.

  Overigens wordt deze grote hond vaak verward met de Landseer, die waarschijnlijk hun naaste verwant is. Het is erg belangrijk om onderscheid te maken tussen hen, omdat het twee verschillende, volwaardige rassen zijn. De Landseer is groter, slanker en hebben een witte gloed op hun kop. In sommige landen is kruising tussen zwart-witte Newfoundlands en Landseers verboden.

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   Deze grote honden zijn ongetwijfeld één van de aardigste en zachtste in hun soort, en staan dicht bij hun sociale groep alsook bij iedere andere persoon die ze ontmoeten. Er zijn maar weinig honden zo attent als deze. 

  • 100%

   Speels

   De Newfoundlander, of Newfie, zoals ze in het Engels worden genoemd, houden erg van spelen, zijn erg opgewekt en kunnen goed overweg met kinderen. Ze zijn het perfecte maatje voor het hele gezin en hun levenslust en goedmoedigheid zijn besmettelijk.

  • 100%

   Rustig

   Zachtheid is een van de belangrijkste kenmerken van dit hondenras. Door deze eigenschap kunnen Newfoundlanders probleemloos met elkaar overweg in elke leefomgeving.

  • 100%

   Intelligent

   Deze honden hebben alleen maar positieve eigenschappen: ze zijn niet alleen aanhankelijk, speels, kalm en voorzichtig met kinderen, maar ook erg intelligent. Ze passen zich aan verschillende levenswijzen aan, leren is gemakkelijk en ze begrijpen snel wat van hen wordt verwacht.

   Hun intelligentie en moed maken hen tot uitstekende reddingshonden. Ze zouden hun leven geven om een ​​ander te redden.

  • 66%

   Jager

   De Newfoundlander zou afstammen van een hond die onder meer werd gebruikt voor de jacht. Ook al is het jachtinstinct in mindere mate nog aanwezig, het redden van een persoon in gevaar is voor deze hond belangrijker dan het achtervolgen van een prooidier.

   Het jachtinstinct bij deze hond is niet oncontroleerbaar. Dit geldt des te meer als het niet wordt aangemoedigd of bewust wordt versterkt.

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze grote honden zijn nooit agressief en verwelkomen iedereen die in hun vertrouwde omgeving komen. Door hun beschermende instinct kunnen ze soms wat achterdochtig zijn, maar ze weten vaak in korte tijd de situatie in te schatten. 

   Overigens toont deze hond altijd hetzelfde enthousiasme bij het redden van mensen in nood, ongeacht of ze vreemden zijn of mensen die ze kennen. Dit kunnen soms mensen zijn die eigenlijk niet gered hoeven te worden, maar alleen in zee gaan zwemmen.

  • 33%

   Onafhankelijk

   Deze honden zijn sterk afhankelijk van mensen. Ze zien ze als vertrouwenspersoon en volgen iedere stap, vooral om te zorgen dat hun verzorger veilig is. 

   Gedrag Newfoundlander

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    De Newfoundlanders zijn graag dicht bij hun sociale groep en houden er niet van alleen te zijn. 

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze honden zijn makkelijk te trainen omdat ze snel van begrip zijn en hun verzorgers graag pleasen. 

    Aangezien ze een buitengewoon karakter hebben is het verstandig om vroeg te beginnen met de opvoeding, wanneer ze nog pup zijn. 

    Uiteraard heeft een respectvolle en positieve opvoeding op basis van diezelfde principes de voorkeur. Een te strenge opvoeding kan negatief uitpakken voor deze gevoelige honden. 

    Geduld en doorzettingsvermogen zijn de sleutel tot een succesvolle opvoeding. 

   • 33%

    Blaft graag

    Ondanks hun formaat blaffen deze honden zelden. 

   • 33%