Aanbieding

Kindvriendelijke hondenrassen: viervoeters voor gezinnen

Moeders met kind en drie honden

Een familiehond maakt deel uit van het gezin

© McCann Michelle / Shutterstock

Een hond is een verrijking in vele huishoudens, in het bijzonder voor gezinnen met kinderen. Er ontstaat een prachtige vriendschap tussen mens en dier omdat deze trouwe viervoeter alle ups en down met je meemaakt, en je ten alle tijde zal bestaan. Voordat je een hond in huis haalt, is het wel belangrijk om een aantal overwegingen te maken. Onderzoek naar het type hond is hierbij een absolute must, aangezien niet ieder ras geschikt is voor ieder gezin. Wil je meer weten over kindvriendelijke honden? Hier ben je aan het juiste adres.

Door Maya van Tol

Bijgewerkt op

Hoe onderscheiden familiehonden zich?

Familiehonden zijn kindvriendelijke honden met een uitzonderlijk sociaal en speels karakter. Als ware goedzakken, zijn ze gehoorzaam, warm en doen ze alles om hun gezin gelukkig te maken. Honden voor onervaren hondenverzorgers worden vaak geassocieerd met familiehonden omdat ze gemakkelijk in het gezin integreren en in staat zijn een bijzondere band op te bouwen met meerdere familieleden.

Familiehond: gemengd ras of stamboom?

Bij rashonden moet de kindvriendelijkheid van tevoren goed worden ingeschat. Daarnaast moet iedereen zich ervan bewust zijn dat honden ook individuen zijn en ze in de loop van hun leven hun eigen bijzonderheden en karakter ontwikkelen. Een familiehond is vaak makkelijk en zachtaardig, maar moet niet als speelgoed behandeld worden.

Hoe zit het met honden van gemengd ras? Ook zij kunnen de ideale familiehond zijn. Als je kiest voor een hond van gemengd ras, bijvoorbeeld een hond uit het dierenasiel, kun je advies krijgen over hoe ze met deze hond om moeten gaan. In de regel kunnen asielmedewerkers goed inschatten of de hond kindvriendelijk is en in welke gezinssituatie zij het beste passen.

Familiehonden: geschikte hondenrassen voor gezinnen

Of ze nou klein, middelgroot of groot zijn – Om goed in het gezinsleven op te trekken, moet een hond over bepaalde karaktereigenschappen beschikken, zo moet de hond kindvriendelijk zijn, geduldig en zachtaardig. Maar daarnaast zijn er meer aspecten waar je rekening mee moet houden voor je een hond opneemt in je gezin; zoals hoe actief het gezin is; hoeveel lichaamsbeweging heeft dit ras nodig; en kunnen ze in de stad, of beter op het platteland wonen?

Kleine kindvriendelijke hondenrassen

Tsvetnaya Bolonka

In het verleden was de Tsvetnaya Bolonka in handen van edelen in de Russische tsaristische huizen. Tegenwoordig is heet een razend populaire familiehond! Ze zijn erg aanhankelijk en zoeken veel contact met mensen. Ondanks dat ze maar klein van stuk zijn (gemiddelde grootte is 26 cm en gewicht is 3-4 kg), is deze kleine viervoeter erg actief en heel geschikt voor hondensporten zoals behendigheid. Ze zijn uitermate kindvriendelijk en kunnen – over het algemeen - ook goed overweg met andere huisgenoten, zoals katten.

Bolonka Zwetna© Shutterstock

Norwichterriër

Als je een actief gezin hebt, en op zoek bent naar een actieve gezinshond, zou de Norwichterriër een goede match kunnen zijn! Omdat ze in het verleden als rattenvanger werden ingezet, hebben ze nu nog steeds een hoge bewegingsdrang. Ondanks hun kleine formaat en korte pootjes, kun je uren met ze aan de wandel. Dit kleine kindvriendelijke hondenras besteed hun tijd het liefst met familie. Ravotten in hun eigen tuin is een welkome bezigheid voor de Norwichterriër.

Norwich Terrier© Shutterstock

Leeuwhondje

Deze kleine kindervriend behoort tot de bichons en is een intelligente, lieve en speelse hond. Het Leeuwhondje kan probleemloos in de stad worden gehouden en heeft dagelijks geen enorme hoeveelheid lichaamsbeweging nodig. Maar dat wil niet zeggen dat de kleine hond niet van lange wandelingen in de natuur houdt! Leeuwhondjes zijn slimme honden die je gemakkelijk allerlei trucjes leert, ook voor beginnende hondenverzorgers. Zoals bij alle honden, is een liefdevolle maar consistente opvoeding vanaf het begin vereist om een ​​evenwichtige gezinshond te hebben.

Leeuwhondje © Shutterstock

Lijst met andere kleine kindvriendelijke hondenrassen:

 • Franse bulldog
 • Maltees
 • Mopshond
 • Havanezer
 • Bichon Frisé

Middelgrote kindvriendelijke hondenrassen

Kromfohrländer

Aanpasbaar, lief en leergierig - de Kromfohrländer is een familiehond met veel charme. Met een gemiddeld gewicht van 10-12 kg en een afmeting van ca. 42 cm is het een ideale middelgrote gezinshond. Goed opgeleid, kan overal mee naartoe worden genomen en is binnen no-time bevriend met het hele gezin. Ze bouwen een sterke band op met hun favoriete familieleden en voelt zich het meest veilig als hun gezin in de buurt is. Dit houdt wel in dat ze niet te lang alleen gelaten kunnen worden.

Kromfohrländer© Shutterstock

Tibetaanse terriër

Dankzij hun vriendelijke, tolerante en aanhankelijke karakter is de Tibetaanse Terriër een ideale middelgrote gezinshond. Ondanks de naam heeft de langharige hond weinig weg van terriërs, ze staan zelfs bekend om hun kindvriendelijke en flexibele karakter. Hun drang om te werken moet echter niet worden onderschat, want deze gezellige viervoeter is absoluut geen bankhanger. Hondensporten waarbij hun behendigheid en/of gehoorzaamheid op de proef worden gesteld zijn uitstekende bezigheden voor de Tibetaanse Terriër.

Tibetaanse terriër © Shutterstock

Engelse cockerspaniël

Ondanks hun jachtinstinct kan je Engelse cockerspaniël heel goed meekomen in het gezinsleven. Ze zijn mensgericht, kindvriendelijk, speels en vinden het heerlijk om te dartelen. Voor een actief gezin is de soms eigenwijze en zeer behendige Spaniël de perfecte metgezel. Apporteerspelletjes zijn erg welkom voor deze middelgrote familiehond. Gezinnen die in appartementsgebouwen wonen, moeten er wel rekening mee houden dat de Engelse cockerspaniël graag blaft. In een huis met een eigen tuin, voelen ze zich meer thuis.

Engelse cockerspaniël © Shutterstock

Lijst met andere middelgrote gezinshonden:

 • Old English Sheepdog
 • Australische herder 
 • Bearded Collie

Grote kindvriendelijke hondenrassen

Golden Retriever

Deze grote, trouwe knuffeldieren worden beschouwd als de ultieme familiehond: de Golden Retriever! Met een soortspecifieke werkdruk en liefdevolle opvoeding voelt de Golden Retriever zich helemaal thuis in jouw gezin. Ze zijn van nature heel zachtaardig, buitengewoon vredig en kindvriendelijk. Ze willen hun familie écht een plezier doen en bewijst dat graag in hondensporten zoals behendigheid en apporteerspelletjes. Er is niets spannender voor een Golden Retriever dan rondspetteren in het koele water, dus plan deze uitjes maar vast in je agenda!

Golden Retriever© Shutterstock

Sint-Bernard

Voor fans van zeer grote, gespierde honden is de Sint-Bernard een droomhond! Ze staan bekend om hun bijzondere zachtheid en goedmoedigheid. In hun omgang met kinderen zijn ze heel liefdevol en geduldig, ze zijn niet snel gestoord. Toch zijn er enkele kenmerken waarmee je rekening moet houden bij dit ras: deze reus kan een schofthoogte van 90 cm bereiken en is daarom niet geschikt om in een appartement te houden. Actieve gezinnen moeten afzien van de Sint-Bernard, omdat ze - vanwege hun lichaamsgewicht - niet geschikt zijn om mee te joggen of fietsen.

Sint-Bernard © Shutterstock

Dalmatiër

Groot, sportief en uitermate kindvriendelijk: de Dalmatiër brengt plezier aan het hele gezin en motiveert je de natuur op te zoeken! Deze gevlekte viervoeter heeft een ervaren hondenverzorger nodig. Door te weinig beweging of training heb je namelijk je handen vol aan dit ras. Als je er echter rekening mee houdt dat je hond dol is op rennen en een constante en liefdevolle opvoeding nodig heeft, is de Dalmatiër de grote familiehond.

Dalmatiër © Shutterstock

Andere grote gezinshonden:

 • Labrador retriever
 • Border collie
 • Belgische herders
 • Berner Sennenhond
 • Newfoundland

 

Hondenrassen voor iedereen

 • Honden voor mensen met allergieën
 • Honden voor beginners
 • Honden voor werkende mensen
 • Honden voor gepensioneerden en senioren
 • Honden voor sportieve mensen
 • Honden die in een appartement kunnen wonen
Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen