Rottweiler

Andere namen: Rott, Rottie,

#36

Wamiz's top rassen

Rottweiler

De Rottweiler is groot, krachtig en indrukwekkend. Geen hond die je snel over het hoofd ziet. Type ruwe bolster met een zachte pit. Honden dit ras voelen zich sterk verbonden met hun verzorgers en staan daarom wat wantrouwend ten opzichte van vreemden.  Maar is het vertrouwen eenmaal gewonnen, dan zijn zij gezellig, vrolijk en aanhankelijk, en leuke speelkameraden voor de kinderen. Helaas kampt dit ras ten onrechte met een vrij slecht imago. Het zijn eigenzinnige types die een stevige begeleiding vergen en daarom niet zo geschikt zijn voor beginnelingen. Reislustige types moeten in hun achterhoofd houden dat is sommige landen, zoals Frankrijk, heel strenge regels gelden voor honden van dit ras, zodat je ze soms lastig mee op reis kan nemen.

Algemene informatie Rottweiler

Hoe oud wordt een Rottweiler? :

3

15

8

10

Karakter :

Rustig

Grootte Rottweiler :

Herkomst en geschiedenis

Honden van het molosserachtig type zoals de Rottweiler stammen af van de Tibetaanse Mastiff.  De molosserachtige honden zijn in Duitsland tot ontwikkeling gekomen en vernoemd naar allerlei Duitse plaatsnamen. Zo verwijst de naam Rottweiler naar de stad Rottweil, waar de vroegere "slagershond" heel veel voorkwam. Deze werd ingezet om slagers en hun vee te beschermen.  In het begin van de 20e eeuw voerde de Duitse overheid een verbod in op het gebruik van Rottweiler Metzgerhunds voor het drijven en bewaken. Maar de Rottweiler kan verschrikkelijk veel, en dus zag je deze al snel in allerlei andere rollen terug, zoals wachthond, beschermhond of sledehond. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontdekte de Duitse politie deze veelzijdige hond en daarna ook de rest van de wereld.

Uiterlijke kenmerken Rottweiler

  Grootte Rottweiler

  Teef : 56 tot 63 cm

  Reu : 61 tot 68 cm

  Gewicht Rottweiler

  Teef : 42 tot 50 kg

  Reu : 45 tot 54 kg

  Vachtkleur Rottweiler

  Vachttype

  Ruw

  Oogkleur Rottweiler

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Rottweiler

  Deze robuuste, middelgrote tot grote honden hebben een massief, gespierd lichaam dat hen een ongelooflijke kracht, souplesse en uithoudingsvermogen geeft. Een ding: dit is een ras dat veel kracht heeft in kaakspieren, dus kijk uit!

  Goed om te weten

  Wees erop bedacht dat er soms ‘speciale versies’ van een Rottweiler worden aangeboden om de waarde te verhogen. Bijvoorbeeld een ‘Rottweiler Royal (extra groot), witte Rottweilers, Rottweilers met een witte vlek op de borst of Rottweilers met lang haar. Volgens de rasvereniging zijn dit echter 'lookalikes' die niet aan de standaarden voldoen.

  Verder: in Nederland zijn fokkers van onder andere Rottweilers verplicht een zogenaamde Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag (MAG)-test te laten afnemen bij de dieren waarmee zij willen fokken. Op die manier zouden agressiviteit en onhandelbaarheid vermeden moeten kunnen worden. 

  Rottweiler karakter

  • 66%

   Aanhankelijk

   Lief, vrolijk en heel trouw aan de verzorgers. Een Rottweiler is heel evenwichtig en een echte knuffel die graag blijken dat het van je houdt. Jammer van dat vrij agressieve imago, want dat komt echt niet overeen met de werkelijkheid. 

  • 66%

   Speels

   Deze huisgenoot houdt van spelen, en dan vooral van leerspelletjes die intellectueel uitdagend zijn.

  • 100%

   Rustig

   Rottweilers hebben van nature een rustig en evenwichtig karakter. Door een goede, consequente en rechtvaardige opvoeding gaan die eigenschappen vanzelf de boventoon voeren.

   Thuis zijn zij kalm en beheerst, maar altijd waakzaam op onverwachte geluiden.

  • 66%

   Intelligent

   De Rottweiler is multi-inzetbaar omdat het zowel slim is als lichamelijk sterk. Deze kameraad snapt snel wat je verwacht. 

   Dit ras leert graag en voert graag taakjes uit, tenminste zolang er logica zit in wat er van hen gevraagd wordt.

  • 66%

   Jager

   Aan honden van dit ras heb je fantastische spoorzoekers, omdat de geurzintuigen heel goed ontwikkeld zijn.

   Het roofinstinct is anderzijds weer wat minder sterk aanwezig en laat zich makkelijk in toom te houden.

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   In de eerste instantie zijn Rottweilers wat wantrouwend. Bij onbekenden kijken zij eerst even kat uit de boom om de situatie in te kunnen schatten. Heb je het vertrouwen eenmaal gewonnen, dan ontpopt deze hond zich tot een zachte, lief en aanhankelijk gezinslid. 

   Dit huisgenootje heeft een enorme liefde en beschermingsdrang voor de verzorgers. Bij onraad zet deze alles op alles om je eigendommen te beschermen. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   Qua onafhankelijkheid heeft de Rottweiler twee gezichten. Heel aanhankelijk, trouw en dol op gezelschap aan de ene kant. Maar  ook daadkrachtig en initiatiefrijk als de situatie dat vereist. 

   Samengevat: zelfredzaam als het moet, aanhankelijk als het kan. 

   Gedrag Rottweiler

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Een Rottweiler houdt er niet van alleen te zijn. Hyper afhankelijk is niet het goede woord, maar dit gezelschapsdier voelt zich het best als de verzorgers in de buurt zijn. 

    Toch kan je dit huisgenootje wel leren om zichzelf te redden, zolang deze energie kan ontladen en je niet te lang wegblijft.

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Rottweilers hebben het predicaat ‘moeilijk opvoedbaar’. Dit ondanks hun intelligentie en bereidwilligheid.

    Het is belangrijk dat je vanaf het begin zorgt voor een stevige begeleiding, duidelijk, consequent maar ook rustig en geduldig.

    En zorg ervoor dat je de touwtjes stevig in handen houdt. Voor dat je het weet pakt deze sterke hond het stuur van je over en ben jij de controle kwijt.  . 

    Overal het algemeen is een teefje van dit ras wat makkelijk op te voeden dan een reu, die niet makkelijk autoriteit accepteert. Hoewel alles uiteindelijk afhangt van het karakter, de opvoeding en de band die samen opbouwt.

   • 33%

    Blaft graag

    Blaffen doen Rottweilers bijna nooit. Om af te schrikken gebruiken ze hun lichamelijk kracht, niet hun stem.

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    De Rottweiler is een trouwe huisgenoot die graag de verzorgers om zich heen heeft. Weglopen zal het niet zo gauw doen.

   • 66%