Rottweiler

Andere namen : Rott, Rottie,

#2

Wamiz's top rassen

Rottweiler

De Rottweiler is groot, krachtig en indrukwekkend. Geen hond die je snel over het hoofd ziet. Type ruwe bolster met een zachte pit. Honden dit ras voelen zich sterk verbonden met hun verzorgers en staan daarom wat wantrouwend ten opzichte van vreemden.  Maar is het vertrouwen eenmaal gewonnen, dan zijn zij gezellig, vrolijk en aanhankelijk, en leuke speelkameraden voor de kinderen. Helaas kampt dit ras ten onrechte met een vrij slecht imago. Het zijn eigenzinnige types die een stevige begeleiding vergen en daarom niet zo geschikt zijn voor beginnelingen. Reislustige types moeten in hun achterhoofd houden dat is sommige landen, zoals Frankrijk, heel strenge regels gelden voor honden van dit ras, zodat je ze soms lastig mee op reis kan nemen.

Algemene informatie Rottweiler

Hoe oud wordt een Rottweiler? :

3

15

8

10

Karakter :

Rustig

Grootte Rottweiler :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Honden van het molosserachtig type zoals de Rottweiler stammen af van de Tibetaanse Mastiff.  De molosserachtige honden zijn in Duitsland tot ontwikkeling gekomen en vernoemd naar allerlei Duitse plaatsnamen. Zo verwijst de naam Rottweiler naar de stad Rottweil, waar de vroegere "slagershond" heel veel voorkwam. Deze werd ingezet om slagers en hun vee te beschermen.  In het begin van de 20e eeuw voerde de Duitse overheid een verbod in op het gebruik van Rottweiler Metzgerhunds voor het drijven en bewaken. Maar de Rottweiler kan verschrikkelijk veel, en dus zag je deze al snel in allerlei andere rollen terug, zoals wachthond, beschermhond of sledehond. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontdekte de Duitse politie deze veelzijdige hond en daarna ook de rest van de wereld.

FCI groep

FCI groep

Groep 2 - Pinchers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Rottweiler

Rottweiler

Grootte Rottweiler

Teef : 56 tot 63 cm

Reu : 61 tot 68 cm

Gewicht Rottweiler

Teef : 42 tot 50 kg

Reu : 45 tot 54 kg

Vachtkleur Rottweiler

Vachttype

Ruw

Oogkleur Rottweiler

Bruin

Uiterlijke kenmerken Rottweiler

Deze robuuste, middelgrote tot grote honden hebben een massief, gespierd lichaam dat hen een ongelooflijke kracht, souplesse en uithoudingsvermogen geeft. Een ding: dit is een ras dat veel kracht heeft in kaakspieren, dus kijk uit!

Goed om te weten

Rottweiler karakter

66%

Aanhankelijk

Lief, vrolijk en heel trouw aan de verzorgers. Een Rottweiler is heel evenwichtig en een echte knuffel die graag blijken dat het van je houdt. Jammer van dat vrij agressieve imago, want dat komt echt niet overeen met de werkelijkheid. 

66%

Speels

Deze huisgenoot houdt van spelen, en dan vooral van leerspelletjes die intellectueel uitdagend zijn.

100%

Rustig

Rottweilers hebben van nature een rustig en evenwichtig karakter. Door een goede, consequente en rechtvaardige opvoeding gaan die eigenschappen vanzelf de boventoon voeren.

Thuis zijn zij kalm en beheerst, maar altijd waakzaam op onverwachte geluiden.

66%

Intelligent

De Rottweiler is multi-inzetbaar omdat het zowel slim is als lichamelijk sterk. Deze kameraad snapt snel wat je verwacht. 

Dit ras leert graag en voert graag taakjes uit, tenminste zolang er logica zit in wat er van hen gevraagd wordt.

66%

Jager

Aan honden van dit ras heb je fantastische spoorzoekers, omdat de geurzintuigen heel goed ontwikkeld zijn.

Het roofinstinct is anderzijds weer wat minder sterk aanwezig en laat zich makkelijk in toom te houden.

100%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

In de eerste instantie zijn Rottweilers wat wantrouwend. Bij onbekenden kijken zij eerst even kat uit de boom om de situatie in te kunnen schatten. Heb je het vertrouwen eenmaal gewonnen, dan ontpopt deze hond zich tot een zachte, lief en aanhankelijk gezinslid. 

Dit huisgenootje heeft een enorme liefde en beschermingsdrang voor de verzorgers. Bij onraad zet deze alles op alles om je eigendommen te beschermen. 

66%

Onafhankelijk

Qua onafhankelijkheid heeft de Rottweiler twee gezichten. Heel aanhankelijk, trouw en dol op gezelschap aan de ene kant. Maar  ook daadkrachtig en initiatiefrijk als de situatie dat vereist. 

Samengevat: zelfredzaam als het moet, aanhankelijk als het kan. 

Gedrag Rottweiler

66%

Kan goed alleen zijn

Een Rottweiler houdt er niet van alleen te zijn. Hyper afhankelijk is niet het goede woord, maar dit gezelschapsdier voelt zich het best als de verzorgers in de buurt zijn. 

Toch kan je dit huisgenootje wel leren om zichzelf te redden, zolang deze energie kan ontladen en je niet te lang wegblijft.

33%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

Rottweilers hebben het predicaat ‘moeilijk opvoedbaar’. Dit ondanks hun intelligentie en bereidwilligheid.

Het is belangrijk dat je vanaf het begin zorgt voor een stevige begeleiding, duidelijk, consequent maar ook rustig en geduldig.

En zorg ervoor dat je de touwtjes stevig in handen houdt. Voor dat je het weet pakt deze sterke hond het stuur van je over en ben jij de controle kwijt.  . 

Overal het algemeen is een teefje van dit ras wat makkelijk op te voeden dan een reu, die niet makkelijk autoriteit accepteert. Hoewel alles uiteindelijk afhangt van het karakter, de opvoeding en de band die samen opbouwt.

33%

Blaft graag

Blaffen doen Rottweilers bijna nooit. Om af te schrikken gebruiken ze hun lichamelijk kracht, niet hun stem.

33%

Neiging om weg te lopen

De Rottweiler is een trouwe huisgenoot die graag de verzorgers om zich heen heeft. Weglopen zal het niet zo gauw doen.

66%

Neiging om dingen kapot te maken

Berg je als deze huisgenoten hun temperament niet kwijt kunnen! Hoewel in wezen rustig en evenwichtig van karakter, kunnen Rottweilers behoorlijk destructief worden als zij zich vervelen of energie moeten uitleven. 

Vergeet, trouwens, niet de krachtige kaakspieren. De Rottweiler kan ongewild al spelend voorwerpen per ongeluk stuk kauwen.

100%

Eetlust

Rottweilers zijn lekkerbekken. Iets lekkers gaat er altijd wel in, dus bij de opvoeding of karwijtjes kan dit een effectieve beloning zijn. 

Sla daar aan de andere kant ook niet in door, zodat je huisgenoot gezond en fit blijft.

100%

Geschikt als waakhond

Een op en top waakhond, de Rottweiler. Honden van dit ras zijn moedig en bewaken eigendommen alsof het leven ervan afhangt.

Daarbij heeft deze hond het uiterlijk mee. Er gaat zoveel kracht vanuit dat aanvallen vaak niet eens nodig zal zijn, maar als het moet zal deze ruwe bolster de confrontatie niet schuwen. 

33%

Geschikt als eerste hond

Als eerste hond is de Rottweiler niet zo geschikt. Gebrek aan ervaring met opvoeden en/of kennis van het ras kan verkeerd uitpakken.

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Rottweiler ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Rottweiler geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

66%

Kan de Rottweiler in een appartement leven?

Anders dan je door het eigenzinnige karakter misschien zou denken kan de Rottweiler het prima naar de zin hebben in de stad of in een bovenwoning. Net zo goed als in een huis met een tuin.

Goed gezelschap, respectvolle aandacht en af en toe energie kunnen uitleven: dat is wat deze huisgenoot nodig heeft om zich helemaal top te voelen.

100%

Behoefte aan beweging/ sportief

Thuis rustig, maar tijdens activiteiten toont de Rottweiler een onvoorstelbare hoeveelheid energie en uithoudingsvermogen.

Deze honden moeten zich uit kunnen leven. Dat kan door een flinke wandeling, sportieve activiteiten of als speurhond of hulphond.

Deze sportieveling houdt van hondensporten die verband houden met beweging dus dat vraagt om begeleiders die voldoende conditie hebben om samen te kunnen rennen (cani-cross, cani-VTT, cani-scooter, enz.).

Verder zijn Rottweilers echte waterratten, dol op zwemmen en waterspelletjes. Dit type activiteiten stellen hen in staat om zowel energie te ontladen als de spieren te onderhouden en te versterken.

Wees echter voorzichtig en bied deze activiteiten alleen aan honden aan die klaar zijn met hun groei (ongeveer 3 jaar oud).

Omdat ze over zeer scherp ontwikkelde reukzintuigen beschikken, komen deze honden in alle soorten speur gerelateerde activiteiten helemaal aan hun trekken.

33%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Door de grootte vraagt reizen met een Rottweiler wat organisatie.

Maar het kan wel, zeker als je deze aangelijnd houdt en een muilkorf omdoet.

Gezelschap

66%

Kan een Rottweiler samen met katten?

Als zij samen opgroeien kunnen Rottweilers en katten het vaak heel goed samen vinden, en zelfs een hechte vriendschap opbouwen.

Soms kan de Rottweiler wat onbehouwen en onhandig zijn, deze huisgenoot kent de eigen kracht niet.

33%

Kan een Rottweiler samen met honden?

Dit is iets wat je goed moet aanpakken en vanaf het begin af aan, liefst met honden die ongeveer even groot zijn en ook een evenwichtig karakter hebben. 

Bouw ontmoetingen met andere honden rustig op en creëer steeds een veilige en harmonieuze sfeer. Op die manier help je dit gezinslid sociale vaardigheden te ontwikkelen en de juiste gedragscodes te snappen.

Daarbij kan een reu wat meer moeite hebben met het accepteren van andere honden dan een teefje, zeker wanneer het honden van dezelfde sekse betreft.

Deze sportieveling houdt van hondensporten die verband houden met beweging dus dat vraagt om begeleiders die voldoende conditie hebben om samen te kunnen rennen (cani-cross, cani-VTT, cani-scooter, enz.).

Verder zijn Rottweilers echte waterratten, dol op zwemmen en waterspelletjes. Dit type activiteiten stellen hen in staat om zowel energie te ontladen als de spieren te onderhouden en te versterken.

Wees echter voorzichtig en bied deze activiteiten alleen aan honden aan die klaar zijn met hun groei (ongeveer 3 jaar oud).

Omdat ze over zeer scherp ontwikkelde reukzintuigen beschikken, komen deze honden in alle soorten speur gerelateerde activiteiten helemaal aan hun trekken.

100%

Is de Rottweiler een kindvriendelijke hond?

Het speelse, vriendelijke en aanhankelijke karakter maakt Rottweilers leuke huisgenoten voor kinderen. Zij zijn heel lief met kinderen, zolang deze de hond een beetje in de waarde laten.

Toch, in elk geval, of het nu dit ras betreft of een andere, laat (jonge) kinderen nooit helemaal met de hond alleen. Zo organiseer je een zowel veilige als harmonieuze omgeving voor alle huisgenoten.

33%

Is een Rottweiler geschikt voor ouderen?

Rottweilers passen niet bij mensen met een rustige levensstijl.

Deze huisgenoten moeten elke dag flink uitgelaten worden en hun energie kunnen uitleven.

Daarbij zijn honden van dit ras erg sterk en dus niet erg geschikt voor fysiek kwetsbare verzorgers.

%}

Wat kost een Rottweiler?

De prijs varieert van circa €1000 tot €1500, afhankelijk van de sekse, de stamboom en de leeftijd. Rottweilers zonder stamboom kosten tussen de €600 a €800.

Voor zorg en onderhoud ga je uit van zo een €90 per maand. Dat is genoeg voor kwalitatief goede voeding en eventuele vaccinaties, verzekeringen etc. 

Verzorging

Het onderhoud van de vacht heel erg eenvoudig. Een kwestie van regelmatig borstelen, meer niet! Maar doe de Rottweiler niet te vaak in bad, want dat kan schadelijk zijn voor de kwaliteit van de vacht. 

Doe deze huisgenoot niet te vaak in bad, want dat kan afbreuk doen aan de gezondheid van de vacht.

Haaruitval

Haarverlies is gematigd en vooral tijdens de ruiperiodes wat meer.

Voeding Rottweiler

Om de botten en spieren in optimale conditie te brengen en houden heeft dit type ras voeding nodig dat vol voedingsstoffen zit.

Of je nu droogvoer (hondenbrokken) als rauwe voeding (BARF) geeft, let er altijd op dat de hoeveelheid past bij de bouw, de leeftijd, de hoeveelheid lichaamsbeweging en de lichamelijke conditie. Zo voorkom je overgewicht.

Voor puppy’s is de kwaliteit van de voeding bepalend voor de latere fysieke ontwikkeling, dus zorg dat je hond alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt om de snel groei te ondersteunen. 

Wij raden aan om de Rottweiler hond twee keer per dag eten te geven en een verhoogde etensbak aan te schaffen. Op die manier voorkom je dat deze te veel in een keer eet en zorg je voor een goede spijsvertering.

Gezondheid Rottweiler

Hoe oud wordt een Rottweiler?

 De gemiddelde lichaamsverwachting is circa 9 jaar.

Sterk/ bestendig

Rottweilers zijn sterk en hebben een ijzersterke conditie waardoor zij bijna nooit ziek worden.

Kan goed tegen warmte

Warmte vindt de Rottweiler maar niets. Tijdens de hitte doe je deze huisgenoot een groot plezier door te veel lichamelijke inspanning te vermijden, een koel plekje te regelen en onbeperkt koud water te geven. 

Kan goed tegen kou

Deze stoere hond kan wel tegen een stootje. Door hun dikke boven vacht en de onder vacht zijn Rottweilers uitstekend bestand tegen vocht en koud weer.

Neiging om snel aan te komen

Rottweilers houden van lekker eten en dat kan soms parten spelen.  Door een evenwichtig voedingspatroon en regelmatige lichaamsbeweging hou je het risico op overgewicht binnen de perken.

Veelvoorkomende ziektes

Broos door snelle groei wat kan leiden tot vervormingen van het skelet

Aangeboren hartaandoening

oogaandoeningen (progressieve netvliesatrofie, ectropion en entropion)

Acute maagverwijding / maag Dilatatie/Twisting Syndroom

Botkanker

Lymfosarcoom (kanker van het lymfestelsel)

Heup- en elleboogdysplasie

Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen