Schnauzer

Schnauzer
Volwassen Schnauzer © Shutterstock

Schnauzers vind je in drie variëteiten van grootte: ‘de dwerg’, ‘de middenslag’ en ‘de reus’. Welke grootte ook, dit ras is sterk, onstuimig en toch erg evenwichtig. Het zijn huisgenoten die dol zijn op de verzorgers, leuk met de kinderen spelen en bij onbekenden eerst de kat uit de boom kijken. Op zoek naar een goede waakhond? De alerte en moedige Schnauzer zou weleens een uitstekende keus kunnen zijn.

Algemene informatie Schnauzer

Hoe oud wordt een Schnauzer? :

7

19

12

14

Karakter :

Speels

Grootte Schnauzer :

Herkomst en geschiedenis

Van oorsprong stammen Schnauzers af van Terriers die werden gefokt voor de jacht. Vervolgens zijn fokkers zich gaan richten op het ontwikkelen van waak- en verdedigingshonden. Aan het eind van de 16e en het begin van de 17e eeuw verscheen een soortgelijke hond in talrijke prenten, afgebeeld in het gezelschap van paarden en postkoetsen. De middelslag schnauzer was er als eerste, de twee andere formaten komen daaruit voort.  Sinds 1955 staat dit ras in  F.C.I, waarin drie verschillende standaarden te vinden zijn: de dwerg, de middelmaat en de reus. Behalve in grootte verschillen zij verder echter weinig van elkaar. 

Uiterlijke kenmerken Schnauzer

  Grootte Schnauzer

  Teef : 45 tot 50 cm

  Reu : 45 tot 50 cm

  Grootte Dwergschnauzer:
  Teef tussen 30 en 35 cm
  Reu tussen 30 en 35 cm

  Grootte middenslag Schnauzer:
  Teef tussen 45 en 50 cm
  Reu tussen 45 en 50 cm

  Grootte Riesenschnauzer:
  Teef tussen 60 en 70 cm
  Reu tussen 60 en 70 cm

  Gewicht Schnauzer

  Teef : 14 tot 20 kg

  Reu : 14 tot 20 kg

  Gewicht Dwergschnauzer:
  Teef tussen 4 en 8 kg
  Reu tussen  4 en 8 kg

  Gewicht middenslag Schnauzer:
  Teef tussen 14 en 20 kg
  Reu tussen 14 en 20 kg

  Gewicht Riesenschnauzer:
  Teef tussen 60 en 70 kg
  Reu tussen 60 en 70 kg

  Vachtkleur Schnauzer

  Vachttype

  Oogkleur Schnauzer

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Schnauzer

  Deze hond komt voor in drie maten, klein, middelgroot en ‘reusachtig’, maar alle varianten zien er ongeveer hetzelfde uit. Het lichaam oogt robuust, compact en heeft de vorm van een vierkant. De benen zijn stevig en recht en de hoog aangezette staart wordt naar boven gedragen. Wat opvalt is de sterk geprononceerde en lange kop, met een duidelijk afgebakende stop. De assen van de schedel en het gezicht lopen evenwijdig. De snuit eindigt in een soort punt. Een Schnauzer heeft donkere, ovaalvormige ogen en hoog aangezette oren, in ‘V’ vorm, met de punten naar achteren gevouwen.  

  Goed om te weten

  De naam van het ras komt van het Duitse woord "schnauze" wat snuit betekent.

  Soorten

  Middenslag schnauzer

  Riesenschnauzer

  Dwergschnauzer

  Karakter Schnauzer

  • 66%

   Aanhankelijk

   Schnauzers zijn ontzettend dol op de overige gezinsleden. Dit terwijl ze door hun sterke karakter nog weleens worden aangezien voor ‘hooghartig’.

  • 100%

   Speels

   Een Schnauzer is vrolijk en speelt graag met kinderen, ondanks hun 'strenge' uiterlijk. Alleen met de allerjongsten is deze misschien ietwat te omstuimig. 

  • 66%

   Rustig

   Of je nu een dwerg, middenslag of reuze schnauzer in huis neemt: alle drie zijn ze even aanhankelijk, moedig en levendig. Dit ras is van nature evenwichtig en weet zich makkelijk aan te passen. 

  • 66%

   Intelligent

   Gedeeltelijk hangen de kwaliteiten samen met het postuur. Waar de kleinsten echte gezelschapshonden zijn, blinken de middelgrote en de reuze Schnauzer (ook) uit als waakhond. Voor welke grootte je ook valt: dit huisgenootje is zowel evenwichtig, als sterk en energiek en heeft talrijke activiteiten snel onder de knie. 

  • 33%

   Jager

   Lang geleden werden Schnauzers, die toen ook bekend stonden als ruwharige pincherhonden, door Duitse families ingezet voor de jacht op ongedierte. Dat zou je nu niet meer zeggen. Op dit moment beschikken deze honden niet of nauwelijks meer over jachtinstinct.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Onbekenden moeten in het begin even investeren om het vertrouwen van een Schnauzer te winnen. Deze geboren waakhonden nemen namelijk altijd even de tijd om de situatie goed te kunnen peilen.

  • 66%

   Onafhankelijk

   Schnauzers zijn erg aanhankelijk en trouw aan de overige gezinsleden, zonder zich hinderlijk aan je vast te klampen. Zij voelen wanneer er ruimte is en weten zich makkelijk aan te passen. 

   Gedrag Schnauzer

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Je kan een Schnauzer leren zichzelf enkele uren per dag alleen te redden. Dat kan door al heel jong te beginnen waarbij je de perioden van afwezigheid stap voor stap op te bouwt en er iets positiefs van maakt door bijvoorbeeld een leuke activiteit aan te bieden.

    Hou er, aan de andere kant, rekening mee dat jouw afwezigheid tot psychische schade kan leiden in het geval de hond er niet aan gewend is of te lang aan het lot wordt overgelaten.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Verzorgers met ervaring zullen deze stuiterballen zonder al te veel moeite kunnen opvoeden. Voor beginnelingen kan dat lastiger zijn. De Schnauzer is behoorlijk koppig en eigenwijs en gehoorzaamt alleen als het de verzorgers respecteert.

    Het is aan te raden direct na de adoptie met de opvoeding te beginnen. Wees kordaat maar niet grof, want dit huisgenootje is erg gevoelig voor ongegronde terechtwijzingen.

    Bij honden van dit ras valt of staat alles uiteindelijk met een relatie die gebaseerd is op respect en vertrouwen.

   • 33%

    Blaft graag

    Ondanks de waakzaamheid zullen Schnauzers nooit zonder reden blaffen. Dit is een van eigenschappen die hen zeer effectief maken als waakhonden.

   • 66%