Schnauzer

Schnauzer
Volwassen Schnauzer © Shutterstock

Schnauzers vind je in drie variëteiten van grootte: ‘de dwerg’, ‘de middenslag’ en ‘de reus’. Welke grootte ook, dit ras is sterk, onstuimig en toch erg evenwichtig. Het zijn huisgenoten die dol zijn op de verzorgers, leuk met de kinderen spelen en bij onbekenden eerst de kat uit de boom kijken. Op zoek naar een goede waakhond? De alerte en moedige Schnauzer zou weleens een uitstekende keus kunnen zijn.

Algemene informatie Schnauzer

Hoe oud wordt een Schnauzer? :

7

19

12

14

Karakter :

Speels

Grootte Schnauzer :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Van oorsprong stammen Schnauzers af van Terriers die werden gefokt voor de jacht. Vervolgens zijn fokkers zich gaan richten op het ontwikkelen van waak- en verdedigingshonden. Aan het eind van de 16e en het begin van de 17e eeuw verscheen een soortgelijke hond in talrijke prenten, afgebeeld in het gezelschap van paarden en postkoetsen. De middelslag schnauzer was er als eerste, de twee andere formaten komen daaruit voort.  Sinds 1955 staat dit ras in  F.C.I, waarin drie verschillende standaarden te vinden zijn: de dwerg, de middelmaat en de reus. Behalve in grootte verschillen zij verder echter weinig van elkaar. 

Uiterlijke kenmerken Schnauzer

 • Schnauzer
  Schnauzer

  Grootte Schnauzer

  Teef : 45 tot 50 cm

  Reu : 45 tot 50 cm

  Grootte Dwergschnauzer:
  Teef tussen 30 en 35 cm
  Reu tussen 30 en 35 cm

  Grootte middenslag Schnauzer:
  Teef tussen 45 en 50 cm
  Reu tussen 45 en 50 cm

  Grootte Riesenschnauzer:
  Teef tussen 60 en 70 cm
  Reu tussen 60 en 70 cm

  Gewicht Schnauzer

  Teef : 14 tot 20 kg

  Reu : 14 tot 20 kg

  Gewicht Dwergschnauzer:
  Teef tussen 4 en 8 kg
  Reu tussen  4 en 8 kg

  Gewicht middenslag Schnauzer:
  Teef tussen 14 en 20 kg
  Reu tussen 14 en 20 kg

  Gewicht Riesenschnauzer:
  Teef tussen 60 en 70 kg
  Reu tussen 60 en 70 kg

  Vachtkleur Schnauzer

  Vachttype

  Oogkleur Schnauzer

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Schnauzer

  Deze hond komt voor in drie maten, klein, middelgroot en ‘reusachtig’, maar alle varianten zien er ongeveer hetzelfde uit. Het lichaam oogt robuust, compact en heeft de vorm van een vierkant. De benen zijn stevig en recht en de hoog aangezette staart wordt naar boven gedragen. Wat opvalt is de sterk geprononceerde en lange kop, met een duidelijk afgebakende stop. De assen van de schedel en het gezicht lopen evenwijdig. De snuit eindigt in een soort punt. Een Schnauzer heeft donkere, ovaalvormige ogen en hoog aangezette oren, in ‘V’ vorm, met de punten naar achteren gevouwen.  

  Goed om te weten

  De naam van het ras komt van het Duitse woord "schnauze" wat snuit betekent.

  Soorten

  Middenslag Schnauzer

  Reuze Schnauzer

  Dwergschnauzer

  Karakter Schnauzer

  • 66%

   Aanhankelijk

   Schnauzers zijn ontzettend dol op de overige gezinsleden. Dit terwijl ze door hun sterke karakter nog weleens worden aangezien voor ‘hooghartig’.

  • 100%

   Speels

   Een Schnauzer is vrolijk en speelt graag met kinderen, ondanks hun 'strenge' uiterlijk. Alleen met de allerjongsten is deze misschien ietwat te omstuimig. 

  • 66%

   Rustig

   Of je nu een dwerg, middenslag of reuze schnauzer in huis neemt: alle drie zijn ze even aanhankelijk, moedig en levendig. Dit ras is van nature evenwichtig en weet zich makkelijk aan te passen. 

  • 66%

   Intelligent

   Gedeeltelijk hangen de kwaliteiten samen met het postuur. Waar de kleinsten echte gezelschapshonden zijn, blinken de middelgrote en de reuze Schnauzer (ook) uit als waakhond. Voor welke grootte je ook valt: dit huisgenootje is zowel evenwichtig, als sterk en energiek en heeft talrijke activiteiten snel onder de knie. 

  • 33%

   Jager

   Lang geleden werden Schnauzers, die toen ook bekend stonden als ruwharige pincherhonden, door Duitse families ingezet voor de jacht op ongedierte. Dat zou je nu niet meer zeggen. Op dit moment beschikken deze honden niet of nauwelijks meer over jachtinstinct.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Onbekenden moeten in het begin even investeren om het vertrouwen van een Schnauzer te winnen. Deze geboren waakhonden nemen namelijk altijd even de tijd om de situatie goed te kunnen peilen.

  • 66%

   Onafhankelijk

   Schnauzers zijn erg aanhankelijk en trouw aan de overige gezinsleden, zonder zich hinderlijk aan je vast te klampen. Zij voelen wanneer er ruimte is en weten zich makkelijk aan te passen. 

   Gedrag Schnauzer

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Je kan een Schnauzer leren zichzelf enkele uren per dag alleen te redden. Dat kan door al heel jong te beginnen waarbij je de perioden van afwezigheid stap voor stap op te bouwt en er iets positiefs van maakt door bijvoorbeeld een leuke activiteit aan te bieden.

    Hou er, aan de andere kant, rekening mee dat jouw afwezigheid tot psychische schade kan leiden in het geval de hond er niet aan gewend is of te lang aan het lot wordt overgelaten.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Verzorgers met ervaring zullen deze stuiterballen zonder al te veel moeite kunnen opvoeden. Voor beginnelingen kan dat lastiger zijn. De Schnauzer is behoorlijk koppig en eigenwijs en gehoorzaamt alleen als het de verzorgers respecteert.

    Het is aan te raden direct na de adoptie met de opvoeding te beginnen. Wees kordaat maar niet grof, want dit huisgenootje is erg gevoelig voor ongegronde terechtwijzingen.

    Bij honden van dit ras valt of staat alles uiteindelijk met een relatie die gebaseerd is op respect en vertrouwen.

   • 33%

    Blaft graag

    Ondanks de waakzaamheid zullen Schnauzers nooit zonder reden blaffen. Dit is een van eigenschappen die hen zeer effectief maken als waakhonden.

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    Hoewel het jachtinstinct er in de tijd wat uitgesleten is, zijn Schnauzers nog steeds heel energiek en temperamentvol. Een paar keer per dag eruit is in dit geval een must. Komt het daar niet van, dan gaat je huisgenootje er vandoor zodra deze daar kans toeziet.

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Zoals vaker, als de Schnauzer zich verveelt vanwege te weinig uitdaging, laat het dat soms merken door dingen stuk te maken.

   • 66%

    Eetlust

    Qua eetlust verschilt deze hond weinig van andere honden. De Schnauzer houdt van eten en nog meer van iets lekkers als beloning na een goede actie.

   • 100%

    Geschikt als waakhond

    Schnauzers zijn van oudsher ontwikkelt als waakhond. Tijdens de twee wereldoorlogen werden ze door de Duitse strijdkrachten ingezet om gevangenkampen te bewaken.

    Deze hond zal er alles aan doen om de gezinsleden en hun omgeving te beschermen. Wie of wat ook met verkeerde bedoelingen krijgt geen schijn van kans in dit geval.

    Het ligt voor de hand dat de Dwergschnauzer vooral in huis genomen wordt als gezelschapshond. De Middenslagschnauzer en de Reuzeschnauzer kunnen daarentegen als het moet erg afschrikwekkend zijn. Voor de Reuzeschnauzer geldt dat deze naast als waakhond ook regelmatig voor de verdediging wordt ingezet.

   • 66%

    Geschikt als eerste hond

    Beginnelingen zullen een zware dobber hebben aan de opvoeding van een Schnauzer. Toekomstige verzorgers moeten zich vooraf goed informeren zodat zij een juist beeld hebben van de eigenaardigheden van dit ras. Daarnaast is het zeker zo belangrijk dat zij bereid zijn wat geld neer te leggen voor een professionele opvoedingscursus.

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Schnauzer geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 100%

     Kan de Schnauzer in een appartement leven?

     Een bovenwoning in de stad of een huis met een tuin, een Schnauzer kan het overal goed naar de zin hebben. In welke omgeving dan ook, je zal deze hond, altijd een paar keer per dag moeten uitlaten.

     Woont deze huisgenoot in een huis met een tuin, dan zal het goed tot recht komen als waakhond.

     Overigens heeft dit ras een uitstekende weerstand waardoor het zowel binnen-als buiten overleeft.

    • 100%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Energieke en atletische honden als de Schnauzer kunnen niet zonder tenminste twee keer per dag flink naar buiten.

     Heb je weleens aan een binnensport gedacht? Je doet dit huisgenootje een groot plezier met een uitdagende activiteit die de intelligentie of het reukzintuigen testen. Denk bijvoorbeeld aan intelligentie- of bezigheidsspelletjes, een snuffelmat, ‘zoek de snack’ of verstoppertje.

     Buitensporten doen het zeker ook goed. Met een regelmatige training kan dit ras in diverse sporten uitblinken.

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Logischerwijs neem je een Dwergschnauzer makkelijker mee op reis dan de grotere formaten. Maar in het algemeen geldt dat alle drie de varianten makkelijke reisgenoten zijn als ze dat van jongsaf hebben geleerd. 

     Gezelschap

     • 33%

      Kan een Schnauzer samen met katten?

      Een rustige kat doe je wellicht geen plezier met een stuiterbal als de schnauzer. In de regel mag je ervanuit gaan dat deze hond, voor zover je dat van begin af aanleert, een verstandhouding met een kat moet kunnen opbouwen.

     • 66%

      Kan een Schnauzer samen met honden?

      Vooral de reuzen- en de middelslag schnauzer hebben de neiging in veel situaties de overhand te willen nemen. Waakzaamheid is dus geboden. Daarnaast doe je er goed aan om, zodra de puppy thuiskomt, deze te leren respectvol met soortgenoten om te gaan.

     • 100%

      Is de Schnauzer een kindvriendelijke hond?

      Schnauzers zijn dol kinderen en kunnen eindeloos met ze spelen.

     • 66%

      Is een Schnauzer geschikt voor ouderen?

      Hun spontaniteit en vrolijkheid maken schnauzers heel fijne huisgenoten voor mensen die een wat teruggetrokken leven leiden.  Als deze honden qua energie kwijt kunnen niets tekortkomen, passen zij goed bij oudere verzorgers. De reuze schnauzer is wellicht minder geschikt wanneer je een rustig bestaan leidt of lichamelijk niet zo heel sterk bent.

      %}

      Wat kost een Schnauzer?

      De prijs van een Schnauzer varieert naargelang de stamboom, de grootte (middelgroot, reus of dwerg) de leeftijd en het geslacht. Voor een bij het geregistreerde hond moet gemiddeld €1200 worden neergeteld. De hoogste lijnen kunnen tot €2500 verkocht worden. Over het algemeen is een reuze schnauzer duurder dan een dwergschnauzer of een middenslag schnauzer.

      Wat het gemiddelde budget voor het onderhoud van een hond van deze grootte betreft, moet tussen €60 en €110 per maand worden gerekend, afhankelijk van het gekozen omvang (dwerg, middelgroot of reus).

      Verzorging

      Als je valt voor een Schnauzer moet je er rekening mee houden dat je tijd zal moeten vrijmaken voor het onderhoud van de vacht.  Helemaal als je van plan bent deze in te schrijven voor hondenwetstrijden en de ras standaarden gevolgd moeten worden. Sommige delen van de vacht vergen een regelmatige trimbeurt. Bijknippen laat je doen door een professionele hondensalon.

      Wij raden aan de vacht wekelijks te borstelen zodat haar schoonheid en beschermende kwaliteiten behouden blijven.

      Haaruitval

      Hoewel ze een dikke ondervacht hebben, verharen ze niet of nauwelijks, vooral niet als ze regelmatig worden getrimt. 

      Voeding Schnauzer

      Je doet honden van dit ras enorm veel plezier met een zelfgemaakte maaltijd van gekookt vlees, rijst of een andere graansoort en verse groente.

      Mocht je daar de tijd of de kennis niet voor hebben, kies dan voor heel goede kwaliteit hondenbrokken. 

      Gezondheid Schnauzer

      Hoe oud wordt een Schnauzer?

      Een Schnauzer wordt gemiddeld 13 jaar.

      Sterk/ bestendig

      Door de bank genomen hebben Schnauzers een ijzersterke weerstand waardoor zij vrij oud kunnen worden. Alleen het kleinste formaat, de Dwergsnauzer, is wat kwetsbaarder.

      Kan goed tegen warmte

      Deze honden kunnen gevoelig zijn voor een zonnesteek. Je kan ze daartegen beschermen door een schuilplaats uit te zon te creëren en zoveel water te geven als ze willen.

      Kan goed tegen kou

      Schnauzers, met inbegrip van de dwergschnauzer, zijn uitstekend bestand tegen (extreme) kou. Dit ras overleeft zowel buiten-als binnen.

      Neiging om snel aan te komen

      Met goede voeding en voldoende lichaamsbeweging is er geen enkele reden waarom een Schnauzer te dik zou worden.

      Kijk wat meer uit als je met deze huisgenoot in een bovenwoning woont en elke niet verder komt dan een eenvoudig blokje om.

      Veelvoorkomende ziektes

      Riesenschnauzer:

      • Coxo-femorale dysplasie

      Middelslag Schnauzer :

      • Coxo-femorale dysplasie
      • Cataract

      Dwergschnauzer:

      • Ziekte van Legg-Perthes-Calve (botnecrose)
      • Port-systemische shunt (bloed bereikt de lever niet goed)
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen