Golden Retriever

De Golden Retriever is al jaren één van de meest populaire hondenrassen in Nederland. Dit hondenras is niet alleen erg geliefd in Nederland, ook in buurland Duitsland en bijvoorbeeld de Verenigde Staten wordt het karakter van deze hond zeer gewaardeerd. De Golden Retriever, die op vele manieren kan worden ingezet, is een zeer lieve en sociale hond die zowel op het werk als thuis het perfecte gezelschap blijkt te zijn.

Golden Retriever
Erwachsener Golden Retriever © Shutterstock

Algemene informatie Golden Retriever

Hoe oud wordt een Golden Retriever? :

7

19

12

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Grootte Golden Retriever :

icon dog-gauge
icon dog-gauge
icon dog-gauge
icon dog-gauge

icon breed/origins
Herkomst en geschiedenis

De Golden Retriever komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië. De officiële erkenning is nog relatief jong. De Golden Retriever werd voor het eerst erkend als ras door een Britse hondenvereniging in 1913, en de officiële erkenning door de FCI gaat terug tot 1954. Over de geschiedenis van de Golden Retriever is echter bijna niets bekend, er zijn voornamelijk legendes overgeleverd. De bekendste vertelt over Lord Tweedmouth, die in 1858 twee Kaukasische Ovcharka's met lichte vacht kocht, die hij eerder in een circus had gezien. Van elk nest hield hij alleen de goudkleurige exemplaren om de recessieve erfelijke factor van de lichte vacht te behouden. Volgens een andere theorie is de Golden Retriever ontstaan ​​uit een kruising tussen een zandkleurige Bloedhond en een inmiddels uitgestorven Tweed Water Spaniel. Anderen beweren dat de Golden Retriever voortkomt uit een kruising tussen de Tweed Water Spaniel en een Flat Coated Retriever.

FCI groep

FCI groep

Groep 8 - Retrievers, Spaniëls en Waterhonden

Rubriek

icon breed/physic
Uiterlijke kenmerken Golden Retriever

  Grootte Golden Retriever

  Teef : 51 tot 56 cm

  Reu : 56 tot 61 cm

  Gewicht Golden Retriever

  Teef : 24 tot 28 kg

  Reu : 28 tot 32 kg

  Golden Retriever kleuren

  Vachttype

  Oogkleur Golden Retriever

  icon breed/brown-eye
  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Golden Retriever

  De Golden Retriever is een stevig en symmetrisch gebouwde hond met een goede dosis spierkracht en uithoudingsvermogen. Hun lichaam is in verhouding, met een rechte rug en een vrij brede schedel.

  icon idea
  Goed om te weten

  De Golden Retriever is niet alleen een uitstekende jacht-, hulp en geleidehond, ook worden ze gebruikt door opsporings- en reddingsteams of door politie-eenheden om drugs en explosieven op te sporen vanwege de ongeëvenaarde opsporingskwaliteiten.

  Goldens staan bekend om hun "zachte beet", waardoor ze de arm van een slachtoffer kunnen grijpen zonder hem pijn te doen. Er wordt zelfs gezegd dat Goldens rauwe eieren kan oppakken zonder ze te breken!

  icon breed/personality
  Karakter Golden Retriever

  • 100%

   icon breed/temperament/dog-affectionate

   Aanhankelijk

   Naast zijn goudkleurige vacht, heeft de Golden Retriever óók een hart van goud. De hond is loyaal en erg gehecht aan hun sociale groep en is er op gericht hun verzorger alle liefde te geven die de hond heeft.

  • 100%

   icon breed/temperament/dog-playful

   Speels

   Deze hond is erg speels en actief, dus doet het goed met kinderen, jong en oud. De hond zal kleine alsook ambitieuzere trucjes uitvoeren om iedereen te vermaken en de aandacht te trekken.

   Spelletjes die zowel speels als leerzaam zijn versterken de gehoorzaamheid van deze hond, maar ook de relatie tussen hen en zijn opvoeder.

  • 66%

   icon breed/temperament/dog-calmness

   Rustig

   Als de Golden voldoende beweging, liefde en uitdaging krijgt en goed is opgeleid, zal het thuis een rustige hond zijn.

   Het hangt echter enorm af van het nest waaruit de Golden komt. Het sterke succes van dit ras heeft inderdaad soms geleid tot het fokken van puppy's waarvan de zwakkere karakters de uitgebalanceerde kwaliteit van dit ras in gevaar hebben gebracht.

   Pas op voor Golden Retriever-fokkerijen die de voorkeur geven aan de hoeveelheid pups boven de gezondheid en kwaliteit van de hond.

  • 100%

   icon breed/temperament/dog-cleverness

   Intelligent

   De Golden Retriever is een zeer diverse hond. Door hun hoge intelligentie en aanpassingsvermogen blinkt de Golden uit in verschillende disciplines. Dankzij hun vaardigheden en karakter wordt de Golden Retriever dan ook veel ingezet als gezelschaps-, blindengeleide en hulphond.

   Vanwege hun intelligentie is de Golden Retriever ook onderwerp van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van cognitief gedrag. In een ranglijst waarin de instinctieve, adaptieve en werkende intelligentie van honden wordt beoordeeld, neemt de Golden Retriever de 4e plaats in, wat zou bewijzen dat het een zeer intelligente hond is.

  • 66%

   icon breed/temperament/dog-hunter

   Jager

   De Golden Retriever werd oorspronkelijk gebruikt als apporteerhond bij het jagen op wild. Om ze ook echt bij de jacht te kunnen gebruiken, moet de hond hier ondanks het aangeboren jachtinstinct eerst op worden getraind. De Golden Retriever is bijzonder geschikt voor de jacht op klein wild, maar kan vanwege hun plezier in het water en aard ook worden gebruikt voor de waterjacht.

  • 33%

   icon breed/temperament/dog-wariness

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Golden Retriever toont geen enkele agressiviteit of verlegenheid naar vreemden en is erg sociaal, vriendelijk en staat altijd open voor contacten, of ze nu bekend of nieuw zijn.

  • 66%

   icon breed/temperament/dog-independence

   Onafhankelijk

   Golden Retrievers zijn erg gehecht aan hun verzorger en vaak op zoek naar aandacht. Toch gaan ze ook zelfstandig terug naar hun plek en bewegen ze zich vrij en op zichzelf in een voor hun vertrouwde omgeving.

   icon breed/personality
   Gedrag Golden Retriever

   • 33%

    icon breed/behaviors/dog-loneliness-standing

    Kan een Golden Retriever goed alleen zijn?

    De Golden Retriever is niet gemaakt om lang alleen te zijn. De hond houdt van gezelschap waarbij hij/zij zich op zijn gemak voelt en waarmee de hond zich kan vermaken.

    Een leven buiten of in een kennel is niet echt voor de Golden Retriever; in plaats daarvan heeft hij een normale gezinswoning nodig.

   • 100%

    icon breed/behaviors/dog-obedience

    Is een Golden Retriever makkelijk op te voeden?

    Omdat de Golden Retriever de opvoeder altijd een plezier wil doen, is deze relatief eenvoudig te trainen. De Golden heeft een natuurlijke wil om te gehoorzamen en is leergierig, op voorwaarde dat er niet te veel druk wordt uitgeoefend en hij/zij positief en consequent wordt opgevoed. Een Golden is gevoelig voor stemverheffingen. 

    Vanaf puppy leeftijd begin je met de opvoeding. In de eerste 20 weken ontwikkelen de hersenen van de Golden Retriever zich extreem snel, daarom is de hond buitengewoon leergierig en wil hij aangemoedigd worden zodat zijn natuurlijke vermogens zich kunnen ontwikkelen.

    De Golden Retriever-puppy zoekt instinctief een verzorger die hij/zij kan vertrouwen. Deze rol moet daarom worden aangenomen en uitgevoerd door de opvoeder om het evenwicht van de Golden Retriever waar hij om bekend staat, te behouden.

   • 66%

    icon breed/behaviors/dog-talkative

    Blaft een Golden Retriever veel?

    In de regel blaft de Golden Retriever niet veel. Bij opwinding of frustratie wil de hond nog wel eens blaffen. Met de juiste opvoeding en het erkennen van de behoeften (spelen, leren, gezelschap) zullen ze niet of nauwelijks blaffen.  

   • 33%

    icon breed/behaviors/dog-runaway

    Heeft de Golden Retriever de neiging om weg te lopen?

    De Golden Retriever is het perfecte maatje en rent eigenlijk nooit weg, omdat de hond het liefst rondhangt met zijn sociale groep.

    Voorzichtigheid is echter geboden bij honden die weinig of geen beweging buiten de tuin krijgen, aangezien ze zich kunnen vervelen en besluiten zelf op onderzoek uit te gaan.

   • 66%

    icon breed/behaviors/dog-destroyer

    Heeft de Golden Retriever de neiging dingen kapot te maken?

    De Golden bereikt laat de volwassenheid, dus dingen kapot maken kan iets heel normaals zijn. Desalniettemin zorgt de nodige fysieke en mentale inspanning samen met een goede opvoeding ervoor dat dit aspect van hun karakter onder controle blijft.

   • 100%

    icon breed/behaviors/dog-gluttony

    Heeft de Golden Retriever een grote eetlust?

    De Golden Retriever is erg hebzuchtig en zou de laatste zijn die eten of iets lekkers afslaat. Je kunt hier je voordeel mee doen door traktaties te gebruiken als beloning tijdens de opvoeding. Doe dit niet met te veel enthousiasme om overgewicht te voorkomen.

    Om schrokkerig eetgedrag tijdens de maaltijden te vermijden, kun je de hond 2 maal per dag eten geven of bijvoorbeeld een anti-shrok bak gebruiken.

    Extra tip: Voor honden die relatief snel eten, kan de dagelijkse hoeveelheid voer bijvoorbeeld verspreid worden in de tuin. Hierdoor eet de hond minder snel en wordt tegelijkertijd zijn reukvermogen gestimuleerd.

   • 33%

    icon breed/behaviors/dog-watchdog

    Is de Golden Retriever geschikt als waakhond?

    Deze hond zal niet alleen gasten maar ook indringers met plezier en opgewektheid begroeten. Dit is een voordeel en een nadeel, afhankelijk van de verwachtingen die je hebt van de hond.

   • 100%

    icon breed/behaviors/dog-first-dog

    Is de Golden Retriever geschikt als eerste hond?

    De Golden Retriever is een uitstekende eerste hond. Dankzij hun beminnelijke, speelse, loyale en sociale karakter en gehoorzaamheid is de Golden Retriever het perfect maatje. De Golden past zich aan alle leefomstandigheden en familieopstellingen aan.

    Natuurlijk is het noodzakelijk om meer te weten te komen over de fysieke omstandigheden van het gekozen ras om er zeker van te zijn dat de Golden Retriever-pup in balans is en gelijk is aan de officiële standaard van het ras.

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 66%

     icon breed/lifestyle/dog-apartment-living

     Kan een Golden Retriever in een appartement leven?

     Golden Retrievers zijn van nature zeer actieve honden en hebben daarom ruimte nodig om te bewegen. Een leven in een huis met een tuin en water in de buurt zou ideaal zijn.

     Echter dankzij hun aanpassingsvermogen kan de Golden Retriever ook goed omgaan met een leven in de stad of in een klein appartement, mits de hond dagelijks de nodige beweging krijgt.

    • 100%

     icon breed/lifestyle/dog-sporty

     Hoeveel beweging heeft een Golden Retriever nodig?

     Dagelijkse lichaamsbeweging is nodig zodat de Golden Retriever zowel fysiek als mentaal volledig wordt uitgedaagd.

     Lange wandelingen, waarbij de hond ook kan spetteren of zwemmen in het water, moeten met enige regelmaat plaatsvinden.

     Daarnaast blinkt de Golden Retriever uit in veel hondensporten, zoals jagen, behendigheid en Canicross. Je kunt daarom als hondenbezitter samen met je Golden veel vrijetijdsactiviteiten ondernemen.

    • 66%

     icon breed/lifestyle/dog-travelling

     Kun je een Golden Retriever makkelijk ergens mee naar toe nemen?

     Vanwege hun grootte kan transport in sommige gevallen wat lastig zijn, maar aangezien de Golden Retriever altijd dicht bij hun verzorger willen zijn en een groot aanpassingsvermogen hebben, zou het transport van de hond geen grote problemen moeten opleveren.

     Gezelschap

     • 100%

      icon breed/compatibility/dog-cats-sociability

      Kan een Golden Retriever samen met katten?

      De Golden Retriever is een erg sociale hond. Daarom kan een Golden zonder problemen met een kat leven. Samenleven verloopt meest harmonieus als beide dieren samen opgroeien.

      Er bestaat altijd een kans op agressief gedrag van de kat richting de hond, waarbij de kat de hond kan verwonden, vooral ter hoogte van de neus en ogen.  

     • 100%

      icon breed/compatibility/dogs-sociability

      Kan een Golden Retriever samen met honden?

      De Golden Retriever is zeker geen vechter en kan daarom vaak heel goed overweg met andere honden. Ze brengen graag tijd door met soortgenoten, waarin stoom kan worden afgeblazen.

      Wel is het belangrijk om de Golden Retriever op jonge leeftijd al te socialiseren, zodat deze op tijd met andere honden bekend is. De Golden heeft van nature een voorkeur voor andere Golden Retrievers.

     • 100%

      icon breed/compatibility/dog-children-sociability

      Is de Golden Retriever een kindvriendelijke hond?

      De Golden Retriever kan uitstekend overweg met kinderen vanwege het zachte, attente, vriendelijke en vrolijke karakter.

      Let wel op dat kinderen altijd de rust en aard van de hond respecteren. Dus wanneer de Golden geen zin heeft om te spelen dit ook niet te forceren.

     • 66%

      icon breed/compatibility/dog-elderly-persons-sociability

      Is een Golden Retriever geschikt voor ouderen?

      Door hun eigenschappen en goedmoedige karakter is de Golden Retriever ook zeer geschikt voor oudere mensen.

      Desalniettemin moeten hondenbezitters fit genoeg zijn om dagelijks flink te wandelen met de Golden om in zijn behoefte te voorzien.

      %}

      icon breed/price
      Wat kost een Golden Retriever

      De prijs van een Golden Retriever is afhankelijk van hun afkomst, leeftijd en geslacht. Gemiddeld kan worden uitgegaan van een bedrag van €1000. Je kunt een Golden Retriever al vinden tussen de €600 en €900 maar deze hebben vaak geen goed herleidbare stamboom.

      Voor een hond me stamboom begint de prijs bij €1000. De prijs voor een hond met een sterke stamboom, gefokt door gerenommeerde fokkers kan  oplopen tot €3500.

      Voor goede verzorging en voeding geef je gemiddeld €70 - €100 per maand uit.

      Hoe verzorg je een Golden Retriever?

      Het onderhoud van de vacht van deze hond is niet moeilijk, maar vereist toch regelmatig borstelen, vooral voor honden met een golvende vacht.

      De vacht kan gemakkelijk klitten door het buiten zijn en spelen, dus dagelijks borstelen zal soms nodig zijn.

      Bovendien zal speciale zorg moeten worden besteed aan zijn hangende oren om infecties te voorkomen.

      Haaruitval

      icon breed/grooming
      icon breed/grooming
      icon breed/grooming

      De Golden Retriever verhaart eigenlijk constant, maar dit bereikt zijn hoogtepunt tijdens het voorjaar wanneer ze in de rui zijn. Dan verliezen ze veel haar en zal je ze wat vaker moeten borstelen.

      Voeding Golden Retriever

      De hoeveelheid droogvoer, rauw voedsel of zelfgemaakt voer moet worden aangepast aan de leeftijd, het gewicht, regelmatige lichaamsbeweging en conditie van de Golden Retriever.

      Aangezien de Golden Retriever gemakkelijk aan overgewicht lijdt, moet er altijd voor worden gezorgd dat de hoeveelheid eten indien nodig wordt aangepast.

      De Golden Retriever zou op min of meer vaste tijden een of twee maaltijden per dag moeten eten. In het beste geval staat de voerbak enigszins verhoogd zodat de hond het eten optimaal kan verteren.

      De kwaliteit van het hondenvoer is belangrijk, vooral in de eerste maanden van het leven van de Golden Retriever-pup. Om de gezonde ontwikkeling van deze hond te bevorderen, zal het nodig zijn om een rijk dieet te volgen.

      icon breed/care
      Gezondheid Golden Retriever

      Hoe oud wordt een golden retriever?

      Golden Retrievers worden gemiddeld 12 jaar oud.

      Sterk/ bestendig

      De Golden Retriever is een zeer sportieve hond met een robuuste gezondheid en een hoge levensverwachting. Volgens de statistieken bereiken maar weinig honden van dit ras niet de leeftijd van twaalf jaar. Golden Retrievers kunnen daarom worden geclassificeerd als sterk en veerkrachtig.

      Kan goed tegen warmte

      De Golden kan de warmte aardig verdragen, maar het zal nog steeds nodig zijn om ze regelmatig vers water te geven en het regelmatig te vernieuwen tijdens warm weer. De Golden heeft ook een plek nodig om te rusten in de schaduw. Wanneer honden te lang in de zon zijn kunnen ze oververhit raken.  

      Kan goed tegen kou

      Dankzij zijn dikke, waterafstotende vacht is de Golden Retriever ook beschermd tegen slecht weer en kou. Wees voorzichtig bij ijzige temperaturen!

      Neiging om snel aan te komen

      Omdat de Golden Retriever een erg speelse, vrolijke en gretige hond is, heb je de neiging ze snel te belonen met traktaties voor elk klein ding. Pas hier mee op, want de Golden Retriever heeft de neiging snel aan te komen en overwicht op te bouwen.

      In tegenstelling tot het achterhaalde idee dat "goed gevulde" honden bijzonder gezond zijn, dient de hond voldoende te worden getraind om het overgewicht tegen te gaan.

      Veelvoorkomende ziektes

      • Aanleg voor kanker (Hemangiosarcoom, lymfoom, osteosarcoom / botkanker, mastocytose)
      • Heupdysplasie
      • Hypothyreoïdie
      • Cataract
      • Atrofie / netvliesaandoeningen
      • Oogallergieën
      • Oor infecties
      • Huidaandoeningen (dermatitis, witte vlekziekte, furunculose, folliculitis, ichthyosis)
      • De ziekte van Wilson (koperstapelingsziekte)
      • Waterstaaf (pijn in de staart)
      Laat een reactie achter over dit ras
      1 reactie
      Mail
      Mail
      Rica
      Verwijderen bevestigd

      Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

      Log in om een reactie te plaatsen