Golden Retriever

Golden Retriever
Erwachsener Golden Retriever © Shutterstock

De Golden Retriever is al jaren één van de meest populaire hondenrassen in Nederland. Dit hondenras is niet alleen erg geliefd in Nederland, ook in buurland Duitsland en bijvoorbeeld de Verenigde Staten wordt het karakter van deze hond zeer gewaardeerd. De Golden Retriever, die op vele manieren kan worden ingezet, is een zeer lieve en sociale hond die zowel op het werk als thuis het perfecte gezelschap blijkt te zijn.

Algemene informatie Golden Retriever

Hoe oud wordt een Golden Retriever? :

7

19

12

14

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Grootte Golden Retriever :

Herkomst en geschiedenis

De Golden Retriever komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië. De officiële erkenning is nog relatief jong. De Golden Retriever werd voor het eerst erkend als ras door een Britse hondenvereniging in 1913, en de officiële erkenning door de FCI gaat terug tot 1954. Over de geschiedenis van de Golden Retriever is echter bijna niets bekend, er zijn voornamelijk legendes overgeleverd. De bekendste vertelt over Lord Tweedmouth, die in 1858 twee Kaukasische Ovcharka's met lichte vacht kocht, die hij eerder in een circus had gezien. Van elk nest hield hij alleen de goudkleurige exemplaren om de recessieve erfelijke factor van de lichte vacht te behouden. Volgens een andere theorie is de Golden Retriever ontstaan ​​uit een kruising tussen een zandkleurige Bloedhond en een inmiddels uitgestorven Tweed Water Spaniel. Anderen beweren dat de Golden Retriever voortkomt uit een kruising tussen de Tweed Water Spaniel en een Flat Coated Retriever.

FCI groep

FCI groep

Groep 8 - Retrievers, Spaniëls en Waterhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Golden Retriever

  Grootte Golden Retriever

  Teef : 51 tot 56 cm

  Reu : 56 tot 61 cm

  Gewicht Golden Retriever

  Teef : 24 tot 28 kg

  Reu : 28 tot 32 kg

  Golden Retriever kleuren

  Vachttype

  Oogkleur Golden Retriever

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Golden Retriever

  De Golden Retriever is een stevig en symmetrisch gebouwde hond met een goede dosis spierkracht en uithoudingsvermogen. Hun lichaam is in verhouding, met een rechte rug en een vrij brede schedel.

  Goed om te weten

  De Golden Retriever is niet alleen een uitstekende jacht-, hulp en geleidehond, ook worden ze gebruikt door opsporings- en reddingsteams of door politie-eenheden om drugs en explosieven op te sporen vanwege de ongeëvenaarde opsporingskwaliteiten.

  Goldens staan bekend om hun "zachte beet", waardoor ze de arm van een slachtoffer kunnen grijpen zonder hem pijn te doen. Er wordt zelfs gezegd dat Goldens rauwe eieren kan oppakken zonder ze te breken!

  Karakter Golden Retriever

  • 100%

   Aanhankelijk

   Naast zijn goudkleurige vacht, heeft de Golden Retriever óók een hart van goud. De hond is loyaal en erg gehecht aan hun sociale groep en is er op gericht hun verzorger alle liefde te geven die de hond heeft.

  • 100%

   Speels

   Deze hond is erg speels en actief, dus doet het goed met kinderen, jong en oud. De hond zal kleine alsook ambitieuzere trucjes uitvoeren om iedereen te vermaken en de aandacht te trekken.

   Spelletjes die zowel speels als leerzaam zijn versterken de gehoorzaamheid van deze hond, maar ook de relatie tussen hen en zijn opvoeder.

  • 66%

   Rustig

   Als de Golden voldoende beweging, liefde en uitdaging krijgt en goed is opgeleid, zal het thuis een rustige hond zijn.

   Het hangt echter enorm af van het nest waaruit de Golden komt. Het sterke succes van dit ras heeft inderdaad soms geleid tot het fokken van puppy's waarvan de zwakkere karakters de uitgebalanceerde kwaliteit van dit ras in gevaar hebben gebracht.

   Pas op voor Golden Retriever-fokkerijen die de voorkeur geven aan de hoeveelheid pups boven de gezondheid en kwaliteit van de hond.

  • 100%

   Intelligent

   De Golden Retriever is een zeer diverse hond. Door hun hoge intelligentie en aanpassingsvermogen blinkt de Golden uit in verschillende disciplines. Dankzij hun vaardigheden en karakter wordt de Golden Retriever dan ook veel ingezet als gezelschaps-, blindengeleide en hulphond.

   Vanwege hun intelligentie is de Golden Retriever ook onderwerp van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van cognitief gedrag. In een ranglijst waarin de instinctieve, adaptieve en werkende intelligentie van honden wordt beoordeeld, neemt de Golden Retriever de 4e plaats in, wat zou bewijzen dat het een zeer intelligente hond is.

  • 66%

   Jager

   De Golden Retriever werd oorspronkelijk gebruikt als apporteerhond bij het jagen op wild. Om ze ook echt bij de jacht te kunnen gebruiken, moet de hond hier ondanks het aangeboren jachtinstinct eerst op worden getraind. De Golden Retriever is bijzonder geschikt voor de jacht op klein wild, maar kan vanwege hun plezier in het water en aard ook worden gebruikt voor de waterjacht.

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Golden Retriever toont geen enkele agressiviteit of verlegenheid naar vreemden en is erg sociaal, vriendelijk en staat altijd open voor contacten, of ze nu bekend of nieuw zijn.

  • 66%

   Onafhankelijk

   Golden Retrievers zijn erg gehecht aan hun verzorger en vaak op zoek naar aandacht. Toch gaan ze ook zelfstandig terug naar hun plek en bewegen ze zich vrij en op zichzelf in een voor hun vertrouwde omgeving.

   Gedrag Golden Retriever

   • 33%

    Kan een Golden Retriever goed alleen zijn?

    De Golden Retriever is niet gemaakt om lang alleen te zijn. De hond houdt van gezelschap waarbij hij/zij zich op zijn gemak voelt en waarmee de hond zich kan vermaken.

    Een leven buiten of in een kennel is niet echt voor de Golden Retriever; in plaats daarvan heeft hij een normale gezinswoning nodig.

   • 100%

    Is een Golden Retriever makkelijk op te voeden?

    Omdat de Golden Retriever de opvoeder altijd een plezier wil doen, is deze relatief eenvoudig te trainen. De Golden heeft een natuurlijke wil om te gehoorzamen en is leergierig, op voorwaarde dat er niet te veel druk wordt uitgeoefend en hij/zij positief en consequent wordt opgevoed. Een Golden is gevoelig voor stemverheffingen. 

    Vanaf puppy leeftijd begin je met de opvoeding. In de eerste 20 weken ontwikkelen de hersenen van de Golden Retriever zich extreem snel, daarom is de hond buitengewoon leergierig en wil hij aangemoedigd worden zodat zijn natuurlijke vermogens zich kunnen ontwikkelen.

    De Golden Retriever-puppy zoekt instinctief een verzorger die hij/zij kan vertrouwen. Deze rol moet daarom worden aangenomen en uitgevoerd door de opvoeder om het evenwicht van de Golden Retriever waar hij om bekend staat, te behouden.

   • 66%

    Blaft een Golden Retriever veel?

    In de regel blaft de Golden Retriever niet veel. Bij opwinding of frustratie wil de hond nog wel eens blaffen. Met de juiste opvoeding en het erkennen van de behoeften (spelen, leren, gezelschap) zullen ze niet of nauwelijks blaffen.  

   • 33%