Aanbieding

pootje kat

Elke kat is een individu met een eigen karakter, dat voor een groot deel bepaald wordt door het ras.

© Shutterstock

Welke kat past bij mij? Een spoedcursus kattenrassen

Door Maya van Tol Redacteur

Online sinds

Als je een kat gaat adopteren, vraag je je misschien af welk ras het beste past bij jou en jouw gezin. Leer hier hoe je het kattenras van je dromen vindt!

Hoe worden kattenrassen geclassificeerd?

Katten komen voor over de hele wereld en zijn van oorsprong roofdieren - ze zijn uitstluitend carnivoor. De volledige kattenfamilie wordt onderverdeeld in grote katten en kleine katten. Katachtigen zoals de leeuw, de tijger of de luipaard behoren tot de grote katten. Katachtigen zoals de wilde kat, de lynx en de ocelot zijn voorbeelden van kleine katachtigen.

Een ondersoort van de wilde kat is de wijdverspreide huiskat. Zij vertegenwoordigen een aparte groep kleine katten, die niet tot een bepaald ras behoren. Verderop in dit artikel vind je de meest voorkomende kattenrassen die in huis gehouden kunnen worden. 

Er is een verschil tussen 'grote katten' of 'grote katachtigen' en 'grote kattenrassen'. Met grote kattenrassen bedoelen we kattenrassen die relatief groot zijn voor huiskatten. 

Welke kattenrassen zijn er?

Huiskatten worden onderverdeld in drie categorieën:

  • Kortharige katten
  • Halflangharige katten
  • Langharige katten

Goed om te weten: halflangharige en langharige katten zijn genetisch hetzelfde. Alleen de lengte van de vacht wordt gebruikt om ze te differentiëren. Welk ras je uiteindelijk kiest, is een kwestie van smaak en behoefte. Het is belangrijk om te weten dat kortharige katten even veel haar hebben als langharige hatten. Langharige katten hebben echter meestal wel meer verzorging nodig.

Credit: ANURAK PONGPATIMET | Shutterstock

Kortharige katten

Kortharige katten komen het meest voor in Nederland. Dit zijn de bekendste en populairste kortharige kattenrassen: 

Een mooie Abessijn kitten : Alla Lla | Shutterstock

Halflangharige katten

Halflangharige katten komen ook erg veel voor in Nederland en Europa. De vacht van de halflangharige katten is iets langer dan die van de kortharige katten. Het dient als bescherming tegen kou, struiken en doornen. Ze hebben iets meer verzorging nodig dan kortharige katten, maar aanzienlijk minder dan langharige katten. Ze hoeven bijvoorbeeld niet regematig in bad. Dagelijks kammen en borstelen is alleen nodig als ze in de rui zijn - in de lente en herfst. Dit zijn de populairste halflangharige katten:

Een Turkse Angora: leoprio | Shutterstock

Langharige katten

Langharige katten zijn erg geliefd omdat ze zo mooi en knuffelig zijn. Je kunt het niet laten om ze te aaien en ze hebben bijna een koninklijk uiterlijk. Daartegenover vraagt deze lange vacht natuurlijk wel meer aandacht van hun verzorgers. In de lente en de herfst gaan ze in de rui en verliezen ze een hoop haar. Stofzuigen en vegen wordt dan dagelijkse kost, dus houd daar rekening mee. Dit zijn de populairste langharige katten:

Een Britisch Longhair : JB-Labelle | Shutterstock

Een misverstand over katten: het zijn sociale dieren

Lange tijd werd beweerd dat katten eenlingen waren. Deze bewering is vele malen weerlegd en onjuist gebleken. Huiskatten (en leeuwen) zijn in feite sociale dieren met veel groepsinteractie. Huiskatten jagen alleen, terwijl leeuwen in groepen jagen. De mening dat huiskatten eenlingen zijn, komt voort uit het feit dat alle andere katachtigen wél eenlingen zijn. Het uitgesproken sociale gedrag van huiskatten is de reden waarom ze überhaupt gedomesticeerd konden worden.

Huiskatten zijn in feite sociale dieren met veel groepsinteractie. Het idee dat het eenlingen zijn, is een misverstand. 

Heeft elk kattenras een eigen karakter?

Elke kat is een individueel dier en heeft een eigen karakter, dat karakter wordt voor een groot deel bepaald door het ras. In de romanserie "Warrior Cats" van Erin Hunter hebben de verschillende katten verschillende karakters. Velen vragen zich af of men in werkelijkheid bepaalde karaktereigenschappen aan individuele kattenrassen kan toeschrijven. Het antwoord daarop is: Ja. Hier zijn een paar voorbeelden:

De huiskat

Allereerst willen we gezegd hebben dat deze vraag moeilijk te beantwoorden is voor huiskatten, omdat de huiskat niet tot een bepaald ras behoort. Daarom weet je met een huiskat-kitten nooit écht wat je in huis haalt. Het karakter van huiskatten blijft een verrassing. Ze hebben echter één ding gemeen: ze hebben ruimte nodig om rond te rennen en van hun vrijheid te genieten.

Bengaal

De Bengaal is een ras uit de Verenigde Staten. Hier werden wilde en huiskatten gekruist, wat duidelijk tot uiting komt in het karakter. Ze zijn lekker levendig, druk en - voor katten - best luidruchtig. Ze hebben veel beweging nodig en zijn uitstekende jagers. 

Bengaalse kat in boom: CameronGallant | Shutterstock

Britse korthaar

Deze kat is het tegenovergestelde van de Bengaal. De Britse korthaar is gezellig, ontspannen en gemakkelijk te verzorgen. Ze houden van contact met mensen en zijn erg aanhankelijk. Dit maakt ze dan ook de perfecte binnenkat!

Britse Korthaar kitten: Alina Zamogilnykh | Shutterstock

Maine Coon

Dit kattenras is even wild als zachtmoedig. Als een van de grootste kattenrassen, is de Maine Coon waanzinnig lief en aanhankelijk. Daarom worden ze ook wel de "vriendelijke reus" genoemd. De Maine Coon is slim, speels en communiceert graag met andere katten.

Maine Coon: Nils Jacobi | Shutterstock

Welk kattenras past bij mij? Doe de test!

We kunnen oneindig doorgaan over de verschillende kattenrassen! Als jij een short-cut wilt om hét kattenras te vinden dat bij jou past, raden we je aan onze vragenlijst in te vullen: Welk kattenras past bij mij? Hierin laat je weten hoe jouw thuissituatie is en waar je behoefte aan hebt - en wij laten je het ras zien dat het beste bij jou past. 

Hoe onderscheiden katten zich nog meer?

Uiteraard zijn er nog meer elementen die een rol spelen in het karakter en gedrag van je kat. Katten onderscheiden zich ook door de volgende kenmerken:

Je wilt een kat - hoe pak je dit het beste aan?

Als je een kat wilt adopteren, is het goed om na te denken over de volgende punten:

  • Wat voor karakter moet de kat hebben? Wil je een drukke of een zachtaardige kat? Onafhankelijk of aanhankelijk?
  • Bedenk hoe vaak je thuis bent en of je genoeg tijd hebt om voor de kat te zorgen. Als je veel van huis bent, is het beter om geen langharige kat te nemen, omdat hun verzorging veel tijd van jou vraagt.
  • Heb je een voorkeur voor een bepaalde kleur kat of een vachtpatroon? Bijvoorbeeld zwart, grijsTabby, of een lapjeskat
  • Hoe groot mag de kat zijn?
  • Sommige katten hebben speciaal voer nodig - vind je het erg om daar rekening mee te houden?
  • Wat mag de kat kosten? Bepaalde kattenrassen zijn namelijk duurder dan anderen. 

Als je deze vragen voor jezelf hebt beantwoord, heb je al snel je perfecte nieuwe huisgenoot gevonden!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen