Devon Rex

Devon Rex

De Devon Rex lijkt op de Cornish Rex met zijn slanke poten, gespierde lichaam en staart. Maar zijn krullende haar doet meer denken aan een poedel of een schaap. Zijn grote, ronde oren lijken op die van vleermuizen. Het volstaat te zeggen dat deze kat een uniek uiterlijk heeft.

Algemene informatie Devon Rex

Hoe oud wordt een Devon Rex? :

7

21

12

16

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

In Devon werd een Haret kat met een krullende vacht gevonden en gekruist met een driekleurige huiskat. Een kitten, Kirlee genaamd, werd geboren met deze kroesvacht. In 1960 kon de Cornish Rex, die al bestond, gekruist worden met Kirlee om te zien of de mutatie van het haar identiek was voor deze twee rassen of niet. Aangezien de kittens uit deze nesten de korte vacht van een huiskat vertoonden, bewees dit dat de twee "kroeshaar" mutaties die werden waargenomen bij de Devon en Cornish Rex niet identiek waren en vooral recessieve kenmerken zijn.
Om de mutatie te fixeren, was het nodig om veel inteeltkruisingen te maken, waardoor myasthenie ontstond. Omdat deze ziekte dodelijk was, moesten Europese en Amerikaanse fokkers de lijnen nauwlettend in de gaten houden om het te voorkomen. Het was in 1967 dat FIFe dit ras erkende.

Uiterlijke kenmerken Devon Rex

 • Devon Rex
  Devon Rex

  Grootte Devon Rex

  Vrouwtjes kat : Ongeveer 30 cm

  Mannetjes kat : Ongeveer 30 cm

  Deze kat bereikt zijn volwassen grootte als hij één jaar oud is.

  Gewicht Devon Rex

  Vrouwtjes kat : 2 tot 3 kg

  Mannetjes kat : 3 tot 4 kg

  Vachtkleur Devon Rex

  Vachttype

  Oogkleur Devon Rex

  Blauw
  Groen
  Geel
  Diverse kleuren

  Uiterlijke kenmerken Devon Rex

  De Devon Rex heeft een klein tot gemiddeld gespierd lichaam. Zijn slanke poten geven hem een slanke uitstraling, zeker met zijn korte krullende haar, dat zo zacht is als zijde. Zijn atypische hoofd, klein met enorme oren, geeft hem een ietwat buitenaardse uitstraling die je zeker aan het glimlachen zal maken.

  Goed om te weten

  Het duurt 6 maanden voordat de vacht van deze kat zijn volwassen vorm aanneemt.

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   De Devon Rex houdt ervan om geknuffeld te worden en zoekt graag lichaamswarmte op.

  • 100%

   Speels

   De Devon Rex zal zeker zijn katachtige behendigheid tonen dankzij zijn slanke en gespierde lichaam.

  • 33%

   Rustig

   Dit is niet een van de rustigste katten, maar maak je geen zorgen, sommigen zijn rustiger dan anderen. Vraag de fokker welke katten de rustigste van het nest zijn.

  • 100%

   Intelligent

   De Devon Rex is een erg slimme kat. Dit betekent dat deze kat een actieve rol in je leven zal spelen, streken met je uithaalt en je bed binnensluipt.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Devon Rex is eerder geïntrigeerd door een onbekende dan op zijn hoede. Maar geef hem toch wat tijd om zich aan te passen. In de meeste situaties zal een goede motivatie, zoals een traktatie, zeker helpen.

  • 33%

   Onafhankelijk

   Deze kat staat meer bekend om zijn gezelschap dan om zijn onafhankelijkheid. Het is echter nog steeds een kat, vrij om te kiezen tijd met jou door te brengen.

   Gedrag Devon Rex

   • 66%

    Spraakzaam

    De Devon Rex waardeert de aanwezigheid van zijn baasje en zal zijn aandacht zoeken. Er is geen betere manier om je aandacht te trekken dan door zachtjes en melodieus te miauwen.

   • 66%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    De Devon Rex kat heeft tijd nodig om alleen te spelen met zijn speeltjes, maar ook samen met jou om zijn energie te gebruiken voor dingen die zijn jagersinstinct opwekken. Het is belangrijk om hem dagelijks bezig te houden om te voorkomen dat hij zich gaat vervelen.

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    De Devond Rex ras is goed aangepast aan het leven in een appartement, gezien zijn afwezigheid van veel vacht, is het geen ras dat buiten kan leven.

   • 66%

    Eetlust

    Dit ras is erg levendig, dus het is normaal dat hij een grote eetlust heeft. Een interactieve voerbak is een goede manier om de Devon Rex bezig te houden tijdens het eten en zorgt ervoor dat hij iets langzamer eet.

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 100%

     Kan een Devon Rex samen met katten?

     Het gezelschap van een soortgenoot zal de Devon Rex vermaken en kan ook wat warmte bieden. Maar verwacht niet dat hij vanaf de eerste dag een andere kat accepteert, het kan even duren voordat er een relatie ontstaat.

    • 100%

     Kan een Devon Rex samen met honden?

     Door zijn nieuwsgierigheid en enthousiasme zullen jullie huisdieren goed samenleven. Neem de tijd om ze aan elkaar voor te stellen, laat je Devon toegang hebben tot verhoogde plaatsen en voed je hond zorgvuldig op.

    • 100%

     Is de Devon Rex een kindvriendelijke hond?

     Wat dit een geweldige kat maakt voor respectvolle kinderen is zijn grappige uiterlijk en zijn speelsheid en enthousiasme.

    • 33%

     Is een Devon Rex geschikt voor ouderen?

     Een jonge, actieve Devon Rex kan te vermoeiend zijn voor een rustig persoon. Het is de moeite waard om de fokker te vragen of hij interesse heeft om een van zijn volwassen katten te verkopen of een Devon te vinden ter adoptie.

     %}

     Wat kost een Devon Rex?

     De gemiddelde prijs van een Devon Rex kitten in de fokkerij ligt tussen de €200 en €600. Deze prijs varieert afhankelijk van de kwaliteit van de stamboom, waar het vandaan komt, het voldoen aan de rasstandaarden, de leeftijd bij aankoop en zelfs het geslacht.

     Het kost gemiddeld €35 tot €45 per maand om in zijn behoeften te voorzien, met kwaliteitsvoeding en regelmatige verzorging van met name zijn ogen en oren.

     Verzorging

     Een lichte wekelijkse borstelbeurt is voldoende om zijn vacht glanzend te houden. Het is raadzaam om zijn oren wekelijks schoon te maken omdat er veel oorsmeer zit. Het is ook mogelijk dat hij moet worden gewassen omdat katten van dit ras kunnen zweten. Het helpt om hem je Devon Rex van jongs af aan, aan water te laten wennen.

     Haaruitval

     De Devon Rex verhaart bijna niet.

     Voeding Devon Rex

     Een goede voeding wordt aanbevolen om deze kat in goede gezondheid te houden.

     Gezondheid Devon Rex

     Hoe oud wordt een Devon Rex?

     De levensverwachting van een Devon Rex is tussen de 12 en 16 jaar.

     Sterk/ bestendig

     De Rex houdt niet van tocht of kou, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis warm is in de winter.

     Neiging om snel aan te komen

     Als een Devon Rex zwaarder wordt, merk je dat heel snel. Door zijn voeding aan te passen aan zijn activiteitenniveau en een interactieve voerbak te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat hij in vorm blijft.

     Veelvoorkomende ziektes

     De Devon Rex kan aan dezelfde ziekten lijden als andere huiskatten, zoals gebitsproblemen.
     Hij kan ook lijden aan ziekten die meer specifiek zijn voor dit ras:

     • Hypertrofische cardiomyopathie leidt tot verdikking van de hartspier. Deze ziekte veroorzaakt hartfalen dat kan leiden tot hartritmestoornissen of zelfs longoedeem. Screening gebeurt door middel van een echocardiografisch onderzoek, dat meestal jaarlijks wordt herhaald. Er kan een behandeling worden toegediend die het ongemak kan verminderen.
     • Myasthenia gravis met spierdystrofie als gevolg. De Devon Rex houdt zijn kop minder hoog, heeft een abnormale gang met meer zichtbare schouders en is snel moe. Omdat het een genetische ziekte is, bestaat er tot op heden geen behandeling. Sinds een paar jaar is er een screeningstest beschikbaar.
     • Een aanleg voor dermatologische problemen is mogelijk.

     Voortplanting

     Devon Rex poezen worden vrij vaak krols en kunnen gemiddeld 4 tot 6 kittens krijgen. 

     De Devon Rex mag niet met een ander ras gedekt worden.

     Laat een reactie achter over dit ras
     Log in om een reactie te plaatsen