Turkse Angora

#21

Wamiz's top rassen

Turkse Angora
Volwassen Turkse Angora © Shutterstock

De oorsprong van deze kat met halflange vacht gaat meer dan 2000 jaar terug, in het Verre Oosten. De gracieuze manier van lopen en wapperende vacht charmeerde zelfs de Franse Zonnekoning. Deze levendige, nieuwsgierige en ontdeugende kat deelt ook graag tedere momenten met familieleden. Het karakter van de kat is nogal assertief: de Turkse Angora weet wat wel en niet leuk is.

Algemene informatie Turkse Angora

Hoe oud wordt een Turkse Angora? :

10

23

15

18

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Turkse Angora oorspronkelijk uit Ankara, ook wel Angora genoemd. In de 17e eeuw werd dit ras geïmporteerd in Europa door Pietro della Valle en Nicolas de Peiresc. Deze elegante kat met een zijdeachtige, halflange vacht werd al snel het gezicht van Europese kunstenaars en grote vorsten. Helaas zorgden de lukrake kruisen ervoor dat de Turkse Angora sommige basiskenmerken verloor. Door de Tweede Wereldoorlog en het exportverbod van Turkije was de Angora bijna niet meer te krijgen, maar dankzij het Amerikaanse echtpaar Grant is de moderne Turkse Angora toch wereldwijd verspreid. Pas in de jaren zeventig werd dit ras officieel erkend.

Uiterlijke kenmerken Turkse Angora

Grootte Turkse Angora

Vrouwtjes kat : 30 tot 33 cm

Mannetjes kat : 30 tot 33 cm

Gewoonlijk bereikt deze kat de volledige grootte rond de leeftijd van 10 tot 12 maanden.

Gewicht Turkse Angora

Vrouwtjes kat : 2 tot 5 kg

Mannetjes kat : 2 tot 5 kg

Vachtkleur Turkse Angora

Vachttype

Oogkleur Turkse Angora

Blauw
Groen
Geel
Diverse kleuren

Uiterlijke kenmerken Turkse Angora

De Turkse Angora-kat is een middelgrote kat met een slank en atletisch postuur. De kat heeft een gracieus vloeiend loopje en een driehoekige kop met ronde of amandelvormige ogen en tamelijk grote oren die breed en hoog gedragen worden. Het lichaam is lang en gespierd. De halflange vacht is zijdeachtig en fijn. Een ondervacht is nauwelijks aanwezig. In de nek en op de buik, borst en staart is het haar wat langer. De slanke poten van de kat zijn aan de achterkant iets langer. Zijn slanke poten zijn aan de achterkant iets langer.

Goed om te weten

De Turkse Angora is een uitstekende levensgezel, dol op spelsessies en aaien. De kat heeft wel een assertief temperament, dat je met zachtheid en respect kunt kanaliseren.

Karakter

 • 100%

  Aanhankelijk

  De Turkse Angora is extreem knuffelig. De kat ligt graag bij de baasjes op de bank of op bed om even uitgebreid geknuffeld te worden. 

 • 100%

  Speels

  Het nieuwsgierige karakter van de kat zorgt ervoor dat dit ras met alles wil spelen, vooral met water. De kat klimt graag, soms zelfs op je schouders.

 • 66%

  Rustig

  Hoewel de Turkse Angora erg knuffelig is, blijft deze kat levendig en nieuwsgierig en zal het huishouden verlevendigen met grappen.

 • 100%

  Intelligent

  Deze kleine kat is intelligent en vindt het heerlijk om de omgeving te ontdekken. De Turkse Angorais vindt het leuk om via regelmatige training trucjes te leren.

 • 66%

  Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

  Door het natuurlijke karakter wil deze kat alles ontdekken, hoewel Angorakatten die als kitten wat beschermed zijn opgegroeid iets voorzichtiger kunnen zijn. 

 • 33%

  Onafhankelijk

  Deze kat geniet van het gezelschap van mensen en is erg geïnteresseerd  in wat ze doen, ook al betekent dat soms erg plakkerig zijn. Veel kenners noemen de Turkse Angora ook wel 'catdog'. Toch is de Angora een echte katachtige met een sterk temperament! 

  Gedrag Turkse Angora

  • 100%

   Spraakzaam

   Deze kat is behoorlijk spraakzaam en heeft een hele reeks zachte en expressieve geluiden om de aandacht van de verzorgers te trekken.

  • 100%

   Behoefte aan beweging/ sportief

   Levendig en speels, deze kat heeft een voldoende stimulerende omgeving nodig om de energie kwijt te kunnen. 

  • 66%

   Neiging om weg te lopen

   Deze nogal vindingrijke kat houdt van vrijheid, ook al gebruikt de Angora die niet altijd vanwege de gehechtheid aan de verzorgers. 

  • 66%

   Eetlust

   Door het levendige, actieve karakter heeft de Angora best wat energie nodig. Daarom is het belangrijk om het eten van de kat aan te passen aan het gewicht en de grootte van de kat. Door een interactieve kom te gebruiken, voorkom je dat de kat te gulzig eet.

   Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

   Gezelschap

   • 100%

    Kan een Turkse Angora samen met katten?

    Zoals alle katten geeft de Turkse Angora er de voorkeur aan om het enige huisdier te zijn. De kat kan wel samenwonen met andere katten. 

   • 100%

    Kan een Turkse Angora samen met honden?

    De Turkse Angora kan goed overweg met honden zolang de introductie op een vriendelijke wijze plaatsvindt en er genoeg ruimte is als de kat wil rusten. 

   • 100%

    Is de Turkse Angora een kindvriendelijke kat?

    Deze sociale kat is tolerant met kinderen (ze hebben meer tijd dan volwassenen om met de Angora te spelen, fantastisch!). Wel is het belangrijk om de kinderen al vroeg te leren wat de lichaamstaal van de kat is. 

   • 66%

    Is een Turkse Angora geschikt voor ouderen?

    Deze kat kan geschikt zijn voor een stiller persoon, op voorwaarde dat de omgeving stimulerend genoeg is om het nieuwsgierige karakter te bevredigen. Ook speelt de Angora graag met de verzorgers. 

    Wat kost een Turkse Angora?

    Gemiddeld kost een Turkse Angora kitten uit een nest tussen de € 600 en € 800. Prijzen variëren vaak op basis van afstamming, ras, leeftijd en geslacht.

    Je moet gemiddeld €30 per maand budgetteren om aan de behoeften van de Turkse Angora kat te voldoen. Dit budget omvat kwaliteitsvoeding en eventuele kosten die worden gemaakt om ze in goede gezondheid te houden.

    Verzorging

    Omdat de Turkse Angora geen ondervacht heeft, heeft de vacht geen extra onderhoud nodig. Wekelijks poetsen is genoeg. 

    Haaruitval

    Tijdens de zomerrui moet de kat regelmatig geborsteld worden. 

    Voeding Turkse Angora

    De Turkse Angora kan zowel brokjes als vlees eten, zolang het maar van goede kwaliteit is. Zorg ervoor dat de kat genoeg vezels eet om spijsverteringsproblemen te voorkomen. 

    Gezondheid Turkse Angora

    Hoe oud wordt een Turkse Angora?

    De Turkse Angora kan 15 tot 18 jaar oud worden. Omdat dit een vrij krachtige kat is, kunnen sommige Angoras een paar jaar langer leven.

    Sterk/ bestendig

    De Turkse Angora is een robuuste kat met een middellange vacht en weinig ondervacht, die dikker is rond de hals en de buik, waardoor de kat beter bestand is tegen kou en warmte.

    Neiging om snel aan te komen

    Deze kat heeft geen specifieke neiging om aan te komen, maar zoals de meeste katten heeft de Turkse Angora activiteit en stimulatie nodig om energie te verbruiken en een gezond gewicht te behouden. Aanpassing van het dieet aan de leeftijd en activiteitsniveaus zal ook helpen voorkomen dat de kat overgewicht krijgt.

    Veelvoorkomende ziektes

    Door de robuustheid is de Turkse Angora niet onderhevig aan bijzondere ziekten. Toch is een jaarlijkse controle bij de dierenarts aan te raden; de kat kan, ondanks alles, dezelfde ziekten krijgen als elke andere kat.

    Voortplanting

    Jonge Turkse Angora's zijn geslachtsrijp rond de leeftijd van 8 tot 12 maanden. De zwangerschap duurt meestal 56 tot 71 dagen met nesten van tussen de 3 en 5 kittens. 

    Het paren van twee witte Turkse Angora's leidt meestal tot dove kittens.

    Laat een reactie achter over dit ras
    0 reacties
    Verwijderen bevestigd

    Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

    Log in om een reactie te plaatsen