Aanbieding

Kat in een reismand

De kitten van je dromen hoef niet van de fokker te komen: je vindt hem/haar ook bij het asiel!

© frantic00 | Shutterstock

Alles wat je moet weten over het adopteren van een kat

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Een kat of kitten adopteren is hartstikke mooi: je gunt het beestje een tweede kans! Lees hier alles wat je moeten weten.

Als je niet per se een kat met een officiële stamboom zoekt, een voorkeur hebt voor een volwassen kat of graag een kat een tweede kans gunt, dan sla je fokkers over en haal je een kat uit het dierenasiel of kies je voor een herplaatsing. 

1001 redenen om een kat te adopteren

(In plaats van te kopen bij de fokker)

Behalve een goed gevoel zijn er meer redenen te bedenken om een kat te adopteren. Zo is het dier reeds medisch onderzocht, ingeënt, behandeld tegen wormen, gechipt en geregistreerd. De zindelijkheidstraining heeft deze meestal allang achter de rug en is het net iets minder onstuimig dan een kitten.

De verzorgers kennen de kat al een tijdje en zullen je graag adviseren over het karakter dat het beste bij je past. Vaak krijg je ook de mogelijkheid het beestje te leren kennen of nog een paar dagen bedenktijd om erachter te komen of je er klaar voor bent.

Nu je dit weet, moet je een nieuwe keuze maken: haal je een kat uit een dierenasiel, laat jij je bemiddelen door een vereniging of zoek je een kitten of kat via Marktplaats?

Wil jij een kat adopteren? Kijk op ons adoptieplatform!

Kat adopteren via Marktplaats

Via internet een kat vinden is super eenvoudig: de combi ‘kitten + Marktplaats’ levert letterlijk duizenden hits op.

Hoe makkelijk ook: wees bedacht op fout volk. Er zit tenslotte geen enkele controle of zeef op, iedereen kan er zomaar wat op zetten. Een nieuwe adverteerder kan een oplichter zijn die eerder is verwijderd. Adverteerders die veel dieren hebben, zijn misschien handelaren of broodfokkers. Koop daarom nooit ongezien een poesje via internet, hoe lief, vertederend en overtuigend de verkoper ook mag overkomen. Maak een afspraak en zoek uit hoe de kittens op de foto’s opgroeien.

De kitten van je dromen gevonden op Marktplaats? Hoe lief de foto ook is: koop deze nooit ongezien online! 
Heb je een vraag? Of wil je een ervaring delen? Schrijf een bericht!

Kat uit het asiel halen

Ga je naar het asiel, dan heb je ruime keuze. Je vindt er vooral volwassen katten, maar soms ook kittens, bijvoorbeeld van een poes die zwanger binnen is gebracht of kleintjes die een tijdje op straat hebben gezworven. Sta je op het puntje een kitten te adopteren, vraag dan na of er iets over de voorgeschiedenis bekend is en of er in het asiel ruimte was om de kat te begeleiden bij het volwassen worden.

Soms hoor je dat katten in het asiel 'moeilijk' zijn. Dat is niet per sé waar! Bedenk dat er honderden redenen zijn om een kat naar het asiel te brengen. Minstens. Misschien is de vorige verzorger overleden, moest deze nootgedwongen verhuizen of bleek een van de gezinsleden allergisch... In andere gevallen kan de plaatsing in een ander gezin alleen al helpen om de gedragsproblemen te overkomen.

Vraag, als je er toch bent, rustig honderduit. De verzorgers uit het asiel weten wat voor vlees ze in de kuip hebben en kunnen meedenken over een geschikte match. Ook zij willen ervan aan op kunnen de kat niet zomaar aan de verkeerde mee te geven.

adopteren van een kat
Kittens in asiel Credit:  Halfpoint | Shutterstock
Anderzijds, in tegenstelling tot de fokker, zullen ze in de meeste gevallen de ouders niet kennen, en dus niet alles van de voorgeschiedenis weten. Het blijft in zekere zin dus een verrassing. Neem rustig een paar dagen bedenktijd. Sommige asielen bieden ook de optie om een kat voor adoptie een paar dagen ‘te reserveren’.

Koop je nieuwe huisgenootje nooit al bij de eerste bezichtiging. Laat desnoods je pinpas de eerste keer thuis, als je niet zeker weet of jij jezelf kan beheersen.

Of een kat herplaatsen? 

Wat ook kan: een kat adopteren door herplaatsing. Dat betekent concreet dat je een kat van andere verzorgers overneemt. Verzorgers kunnen om allerlei redenen tot de conclusie komen dat zij niet meer voor hun huisdier kunnen zorgen en dat deze herplaatst moet worden. Er blijkt een gezinslid allergisch, verhuizing of als er iemand komt te overlijden. In die gevallen wordt op zoek gegaan naar een plek. Af en toe via via, maar ook regelmatig via een professionele bemiddelingssite.

Het voordeel daarvan is dat er deskundigen meekijken, die kunnen adviseren over welke kat bij je past, en hoe de verhuizing zo soepel mogelijk kan verlopen. Een en ander lijkt op adoptie uit het asiel, maar bij herplaatsing ken je de vorige verzorgers persoonlijk, dus weet je veel meer wat voor vlees je in de kuip hebt. Laat jij je bemiddelen? Dan betekent dat de kat al gecastreerd of gesteriliseerd is, inentingen heeft gehad en is behandeld tegen wormen en vlooien.

Hoera: de kitten mag mee naar huis! Wat nu? 

Vaccinatie

Of je nu je kat bij een erkende fokker koopt, kiest voor adoptie uit een asiel of herplaatsing via een professionele- bemiddelaars: vrijwel altijd zal je kat al ingeënt zijn tegen kattenziekte, niesziekte en hondsdolheid (Rabiës). In andere gevallen moet je dat zelf regelen. Vaccinatie van huisdieren is in Nederland niet verplicht, maar het wordt sterk aangeraden, zowel voor de gezondheid van het dier als om besmetting van de medemens te voorkomen. Bedenk: kattenziekte is dodelijk voor een kat.

Inenting tegen kattenziekte en niesziekte: voor het eerst op 8 à 9 weken, en daarna 12 weken. Vanaf 12 weken is het ook mogelijk je kat te laten inenten tegen hondsdolheid. Alle inentingen worden na 1 jaar-wanneer de kat volwassen is- herhaald. Daarna (dus bij volwassen katten) kan de vaccinatie tegen niesziekte het beste jaarlijks worden herhaald. Voor de vaccinatie tegen kattenziekte ga je het best eens in de drie jaar naar de dierenarts.

Castratie of sterilisatie

Bij castratie of sterilisatie wordt de kat onvruchtbaar gemaakt. Dat heeft voordelen voor jou, de kat en de samenleving. Een gecastreerde kat heeft voor jou als voordeel dat deze vanaf vijf à zes maanden oud door hormonen geen lastig gedrag gaat vertonen. Katers sproeien sterk ruikende urine, gaan rondzwerven en worden agressief. Ook poesen kunnen urine gaan sproeien als zij krols zijn (om de 2 à 3 weken ongeveer een week), rusteloos zijn en veel janken.

Maar je doet ook de kat zelf er een plezier mee. Gecastreerde katten en gesteriliseerde poesen lopen minder risico’s op ziekten en blijven langer gezond. Tot slot voorkom je dat er een katten overschot ontstaat. Als je een kat uit het asiel haalt of voor herplaatsing kiest, is de kans groot dat castratie of sterilisatie al heeft plaatsgevonden. Heb je een kitten in huis en moet je er zelf voor zorgen? Dan kan dat als deze geslachtsrijp is: dus rond de leeftijd van vijf tot acht maanden. 

Is het niet je doel katten te fokken? Laat je kitten dan castreren of steriliseren (als dat nog niet gebeurd is). Goed voor jou, goed voor de kat en goed voor de rest tegen de wereld! 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

3 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen