Blauwe rus

Andere namen: Russian Blue, Russian, Maltese Blue, Norwegian Blue

#48

Wamiz's top rassen

Blauwe rus
Volwassen Blauwe Rus © Shutterstock

Deze elegante kat heeft een donkerblauwe vacht en is een echte liefhebber van knuffels. Kalm en gereserveerd, de Blauwe Rus zal de perfecte metgezel zijn voor iedereen die dit ras tijd en een fijn huisje willen bieden. Bij een druk leven zal de Blauwe Rus zich niet volledig kunnen ontwikkelen. 

Algemene informatie Blauwe rus

Hoe oud wordt een Blauwe rus? :

8

25

13

20

Karakter :

Aanhankelijk Rustig

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

Net als veel andere kattenrassen, wordt ook de Blauwe Rus omringt door mysterie. Of de katten nou Sovjets, Britten, Scandinaviërs of toch Mediteranezen zijn, de meningen lopen er aardig over uiteen. De meest waarschijnlijke theorie is dat de katten uit de Russische haven van Arkhangelsk zouden zijn geïmporteerd door zeelieden die ze in 1860 aan de Engelsen zouden hebben verkocht. Ook dit ras is tijdens de Tweede Wereld Oorlog bijna verdwenen. Gelukkig hebben Britse en Scandinavische fokkers ervoor gezorgd dat we vandaag toch nog van de prachtige Blauwe Rus kunnen genieten. In Nederland verscheen deze charmante kat voor het eerst in de vorige eeuw, maar dit ras werd pas in de jaren tachtig erkend.

Uiterlijke kenmerken Blauwe rus

  Grootte Blauwe Rus

  Vrouwtjes kat : Ongeveer 30 cm

  Mannetjes kat : Ongeveer 30 cm

  Ze bereiken hun volwassen grootte meestal nadat ze 12 maanden oud zijn.

  Gewicht Blauwe Rus

  Vrouwtjes kat : 2 tot 3 kg

  Mannetjes kat : 3 tot 5 kg

  Vachtkleur Blauwe rus

  Vachttype

  Oogkleur Blauwe rus

  Groen

  Uiterlijke kenmerken Blauwe rus

  De Blauwe Rus is een elegante kat, met een gracieus en gespierd lichaam. Lange, slanke poten eindigen in kleine ronde voeten. De staart is dik aan de basis en wordt geleidelijk dunner tot een taps toelopende punt. De lichaamsbouw is goed geproportioneerd. Het gezicht is hoekig met de mondhoeken ietwat omhoog, waardoor de kat een charmante glimlach krijgt. De rechte neus en het brede voorhoofd ontmoeten elkaar in een bolle hoek ter hoogte van de wenkbrauwen, en de oren zijn even hoog als breed.

  Goed om te weten

  Er is een variant van de Blauwe Rus die halflange haren heeft. De kat is dan van het Nebelung-ras, wat in het Duits "schepsel van de mist" betekent. Deze soort is ontstaan ​​in de jaren '80 in de Verenigde Staten en is alleen in het blauw verkrijgbaar. 

  Karakter Blauwe Rus

  • 100%

   Aanhankelijk

   De Blauwe Rus is zeer aanhankelijk naar verzorgers toe en kan urenlang op schoot blijven liggen. 

  • 66%

   Speels

   Deze rustige kat kan nog steeds actief en speels zijn. Dit ras is een erg goede jager.

  • 100%

   Rustig

   De Blauwe Rus is een zeer rustige kat, die tijdens de winterdagen graag voor de open haard doorbrengt.

  • 66%

   Intelligent

   De levendigheid is bevorderlijk om te leren, maar alleen als de kat hier zin in heeft! 

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Van nature nogal verlegen, hij is nogal gereserveerd tegenover vreemden. Het kost tijd voordat hij zich aan nieuwe mensen heeft aangepast.

  • 33%

   Onafhankelijk

   De Blauwe Rus is erg gehecht aan de verzorgers en houdt niet van eenzaamheid. Een kalm persoon met tijd om aan hen te besteden, zal de ideale eigenaar zijn.

   Gedrag Blauwe rus

   • 66%

    Spraakzaam

    De miauwtjes zijn zacht en melodieus. De vrouwtjes zijn wat spraakzamer, maar het miauwen van deze kat blijft zo stil dat je het misschien niet hoort.

   • 66%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Zoals alle katten heeft ook de Blauwe Rus dagelijkse activiteit nodig. Het is echter een vrij rustige kat en aangezien dit ras een goede eetlust heeft, is het het beste om interactieve voerbakken te gebruiken. Ze hebben het voordeel dat ze de voedselopname reguleren en de kat bezig houden: perfect voor de Blauwe Rus!

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    De Blauwe Rus is zeer gehecht aan de verzorgers en het thuis, waardoor de kat niet snel van huis weglopen. 

   • 100%

    Eetlust

    De Blauwe Rus houdt nogal van luxe eten, maar heeft een goede eetlust.

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 100%

     Kan een Blauwe rus samen met katten?

     Door het kalme humeur kan de kat zich goed aanpassen aan samenwonen met andere katten. De introductie zal echter volgens de regels van de kat moeten gebeuren.

    • 100%

     Kan een Blauwe Rus samen met honden?

     Deze elegante kleine kat past heel goed bij de vriendelijke hond, zolang de dieren goed kennis maken en de kat genoeg plekjes in huis heeft om zich terug te trekken. 

    • 66%

     Is de Blauwe Rus een kindvriendelijke kat?

     Vanwege het kalme en verlegen karakter zijn kinderen niet echt ideale metgezellen voor dit kattenras.

    • 100%

     Is een Blauwe rus geschikt voor ouderen?

     De Maltese Blue is de perfecte kat om een oudere gezelschap te houden.  Dit ras staat erom bekend dat het zich makkelijk aanpast aan wonen in een appartement, zolang er maar genoeg goede plekjes voor de kat zijn. 

     Wat kost een Blauwe rus?

     De prijs voor een Blauwe Rus varieert op basis van leeftijd, geslacht en afkomst. Gemiddeld kost een Blauwe Rus in Nederland €700. Nebelungen en de betere stambomen kunnen oplopen tot €1200.

     Het verzorgen van de kat kost ongeveer €30,- per maand. 

     Verzorging

     Een simpele wekelijkse poetsbeurt is voldoende om de mooie zilverkleurige vacht van de Blauwe Rus te behouden. Ook moeten de oren en ogen wekelijks gecontroleerd worden. 

     Haaruitval

     Dit ras heeft weinig last van haarverlies. Regelmatig poetsen voorkomt dat er haarballen ontstaan ​​in de darmen wanneer de kat dagelijks trimt.

     Voeding Blauwe rus

     Door de enorme eetlust van de Blauwe Rus is het belangrijk dat de voeding met zorg wordt gekozen. Kies voor eten dat rijk is aan voedingsstoffen en van goede kwaliteit is. Dit dieet moet worden aangepast aan de leeftijd en dagelijkse activiteiten van de kat. Een interactieve etensbak regelt de voedselopname en beperkt daardoor de gewichtstoename van dit ras. 

     Gezondheid Blauwe rus

     Hoe oud wordt een Blauwe rus?

     Met een levensverwachting tussen de 13 en 20 jaar is dit een vrij robuuste kat.

     Sterk/ bestendig

     Door de vacht is de Blauwe Rus goed bestand tegen de kou. In het verleden werd er op dit ras gejaagd vanwege de uitstekende isolerende en waterdichte eigenschappen van de vacht.

     Neiging om snel aan te komen

     De grote eetlust kan leiden tot overgewicht als je niet goed op de hoeveelheid eten van de kat let. Het gebruik van interactieve kommen om de voedselinname te beheren wordt sterk aanbevolen.

     Veelvoorkomende ziektes

     Norwegian Blue is niet vatbaar voor erfelijke ziekten. De kat loopt nog steeds wel het risico om dezelfde ziekten te ontwikkelen als andere katten, zoals orale problemen.

     Voortplanting

     De FIFe erkent alleen kruisingen van hetzelfde ras. 

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen