Britse Korthaar

Andere namen: British Shorthair

#11

Wamiz's top rassen

Britse Korthaar
Volwassen Britse Korthaar © Shutterstock

De Britse Korthaar: de favoriete kat van de Britten. Hun ronde gezicht en teddybeerachtige uiterlijk en hun stijlvolle charme zullen je hart veroveren. Toen ze voor het eerst in het VK aankwamen, kregen deze katten de taak om de ratten in het land te bestrijden. Hun mooie uiterlijk en blauwe vacht betekenen vaak dat ze worden aangezien voor de Chartreux. De Brits korthaar is erg populair. Overigens staan ze bekend als de Britse "zwerfkat". Er is ook een langharige variant genaamd de Britse langhaar.

Algemene informatie Britse Korthaar

Hoe oud wordt een Britse Korthaar? :

9

23

14

18

Karakter :

Aanhankelijk Rustig

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

Dit ras verscheen voor het eerst op een tentoonstelling in Londen in het Crystal Palace in 1871. Ze kregen meteen de naam Britse korthaar om ze te onderscheiden van andere langharige rassen die ook op de tentoonstelling te zien waren.

Na de Tweede Wereldoorlog stonden veel rassen op het punt van uitsterven. Om de Britse korthaar nieuw leven in te blazen, werden katten van deze soort gekruist met Perzische katten. Dit zorgde ervoor dat de vacht van deze katten dikker werd en het ras duidelijker verschilde van andere katten, zoals de Chartreux. Eind jaren 70 werd de Brits korthaar officieel erkend door de American Cat Fanciers Association (CFA) en de TICA als onafhankelijk kattenras.

Uiterlijke kenmerken Britse Korthaar

  Grootte Britse Korthaar

  Vrouwtjes kat : Ongeveer 28 cm

  Mannetjes kat : Ongeveer 30 cm

  Ze bereiken hun volgroeide grootte rond hun tweede levensjaar. 

  Gewicht Britse Korthaar

  Vrouwtjes kat : 3 tot 4 kg

  Mannetjes kat : 5 tot 8 kg

  Vachtkleur Britse Korthaar

  Vachttype

  Oogkleur Britse Korthaar

  Blauw
  Groen
  Geel
  Diverse kleuren
  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Britse Korthaar

  Deze prachtige katten hebben een krachtig, majestueus lichaam. Hun dikke, zachte vacht is erg dicht en beschermt ze goed tegen de kou. Hun ronde gezicht geeft ze een onmiskenbare, karakteristieke teddybeer-look. Ze hebben grote, wijd uit elkaar staande ogen, waar je ze direct aan kunt herkennen. Hoewel Perzische katten zijn gekruist om dit ras te verkrijgen, draagt ​​de Brits korthaar niet het gen dat leidt tot een platte snuit.

  Goed om te weten

  De uiteindelijk oogkleur van de kittens vormt zich pas nadat ze twee en een halve maand oud zijn. De kleine katten ontwikkelen tevens zeer geleidelijk hun volgroeide lichaamsbouw en dikke vacht. 

  Karakter Britse Korthaar

  • 100%

   Aanhankelijk

   Deze teddybeer-kat is ontzettend schattig. Ze worden graag uitgebreid geaaid waardoor je regelmatig kunt genieten van hun zachte vacht. 

  • 66%

   Speels

   Om de sterke spieren van deze katten te onderhouden en om te voorkomen dat ze overgewicht krijgen, is het belangrijk dat ze voldoende bewegen. Vanwege hun zware bouw zijn het niet bepaald dynamische katten. 

  • 100%

   Rustig

   Deze huiskamerkat zal keer op keer laten merken waar ze zich het prettigst voelen. Aangezien het geen lichte, slanke katten zijn is het niet verwonderlijk dat dit ras op volwassen leeftijd doorgaans kalm is. 

  • 66%

   Intelligent

   Ze weten wat ze willen en zullen dat laten merken aan hun verzorgers zodra ze de motivatie hebben gevonden om dat te doen. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Ze houden van de aanwezigheid van de leden van hun adoptiegezin, maar het duurt even voordat ze aan vreemden wennen. Afhankelijk van hoe verlegen de kat is, kan dit ras verschillende gedragingen vertonen. Als je ze geleidelijk laat wennen aan vreemden hebben deze katten een betere kans om zich aan te passen. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   Wanneer je deze katten verschillende activiteiten aanbiedt wanneer je niet thuis bent zal de nieuwsgierigheid het winnen van de verveling. Wanneer je thuis komt zal de Britse korthaar komen kijken wat je aan het doen bent en wat je wellicht hebt meegebracht voor ze. 

   Gedrag Britse Korthaar

   • 33%

    Spraakzaam

    De expressieve blik van deze kat is voldoende om mee te communiceren. Ze hebben niet zo'n luide stem als andere rassen, maar wanneer je veel met ze praat en ze iedere keer beloont wanneer ze miauwen zullen ze tegen je gaan praten. 

   • 66%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Er gaat niet boven een spelletje met hun adoptiegezin om hun fysieke capaciteiten te tonen wanneer dit nodig is. 

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    Dit ras is van nature nieuwsgierig en gaat graag op onderzoek uit. Het is daarom raadzaam alle ramen en deurgen goed af te sluiten. 

   • 100%

    Eetlust

    Door hun sterke, gespierde lichaam, eten deze katten soms meer dan nodig is zonder al te veel te bewegen. Je kunt ze bezig houden met spelletjes via een interactieve voerbak, waardoor ze tevens langzamer eten.

    Britse Korthaar adopteren

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 66%

     Kan een Britse Korthaar samen met katten?

     Katten zijn meestal niet erg sociaal met andere katten, maar de Britse Korthaar kan vriendelijk zijn, zo lang ze maar geleidelijk kennis maken met elkaar. Door de twee katten op de juiste manier aan elkaar voor te stellen vergroot je de kans dat ze het goed met elkaar kunnen vinden. 

    • 100%

     Kan een Britse Korthaar samen met honden?

     Tijdens de eerste ontmoetingen tussen de kat en hond kunnen ze wat moeite hebben om te elkaar te begrijpen. Wanneer je geduldig bent en de hond goed traint kan er een prima relatie ontstaan tussen beide. Om dit te bereiken, dien je in ieder geval te zorgen voor een plek waar de kat zich kan afzonderen. 

    • 66%

     Is de Britse Korthaar een kindvriendelijke kat?

     Deze katten lijken dan misschien op een teddybeer, maar kinderen mogen ze natuurlijk niet zo zien. Met een goede socialisatie en kinderen die hebben geleerd om respectvol om te gaan met de kat is de kans groot dat zich een goede relatie ontvouwt. 

    • 66%

     Is een Britse Korthaar geschikt voor ouderen?

     De Britse korthaar katten zijn door hun lichaamsbouw meer ontspannen dan andere katten, wat betekent dat ze op volwassen leeftijd zeer goed passen bij mensen met een rustige levensstijl. 

     Wat kost een Britse Korthaar?

     Gemiddeld ligt de aanschafprijs van een Brits korthaar van één ras tussen de € 800 en € 1200. De prijs is afhankelijk van de afstamming van het kitten, het ras waar het vandaan komt, de leeftijd op het moment van aankoop en het geslacht.

     Het maandelijkse budget dat je moet plannen, is gemiddeld €30 per maand om aan de behoeften van deze kat te voldoen in de vorm van kattenbakvulling en hoogwaardig voer.

     Verzorging

     Het wordt aangeraden deze katten regelmatig te borstelen om uitgevallen haren te verwijderen. Ze verliezen veel haar van hun dikke vacht wanneer ze in het voorjaar van vacht wisselen. Het is daarom aan te raden je kat te laten wennen aan een regelmatige borstelsessie om er voor te zorgen dat ze hier vertrouwt mee raken. 

     Haaruitval

     Aangezien ze een vrij korte vacht hebben volstaat een keer per week borstelen wanneer ze niet van vacht wisselen. 

     Voeding Britse Korthaar

     Het is belangrijk dat hun dieet wordt afgestemd op hun levensstijl en individuele behoeftes. Aangezien ze zwaar gebouwd zijn ligt overgewicht op de loer, wat hun mobiliteit en gezondheid weer schaadt. Volg daarom altijd het advies van een dierenarts op. 

     Gezondheid Britse Korthaar

     Levensverwachting

     Ze worden gemiddeld tussen de 14 en 18 jaar. 

     Sterk/ bestendig

     Deze katten zijn van nature redelijk robuust. Hun dikke vacht biedt betere bescherming tegen de kou dan het geval is bij andere rassen met minder dik haar. 

     Neiging om snel aan te komen

     Door hun rustige karakter kunnen ze gemakkelijk te zwaar worden. Het is daarom uitermate belangrijk om het gewicht van je kat in de gaten te houden en je dierenarts te informeren over een toename van gewicht. 

     Veelvoorkomende ziektes

     De Britse korthaar kunnen ziektes krijgen waar alle huiskatten gevoelig voor zijn zoals gebitsproblemen. 

     Sommige ziektes komen vaker voor bij dit ras:

     • Polycystische nierziekte. Het is een ziekte waarbij cysten ontstaan, waardoor de nier niet meer normaal functioneert. Het resultaat is een ongeneeslijk nierfalen. De enige manier om de progressie van deze ziekte te vertragen, is door diergeneeskundige behandeling en speciale voeding, zodat de kat een betere kwaliteit van leven heeft en langer kan leven.
     • Hypertrofische cardiomyopathie zorgt ervoor dat de hartspier dikker wordt. Deze ziekte leidt tot hartfalen, dat zich kan uiten in de vorm van hartritmestoornissen, longoedeem of zelfs trombose in een slagader. De diagnose wordt gesteld door middel van echocardiografie, die meestal eenmaal per jaar moet worden uitgevoerd. De behandeling kan worden voorgeschreven om het leven van het dier comfortabeler te maken.

     Voortplanting

     Het aantal kittens per nest is gemiddeld, namelijk rond de vier. Katten bereiken de puberteit op de leeftijd van zes maanden voor vrouwen en tussen zeven maanden en een jaar voor mannen.

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen