Aanbieding

Kat eet kattenbrokken

Hoeveel gram kattenbrokken geef jij je kat?

© Irina Kozorog I Shutterstock

Kattenbrokken, natvoer of vers vlees? Alles over voeding voor jouw kat

Door Hester Uilhoorn Kattengedragsdeskundige

Online sinds

Over voeding voor katten valt veel te zeggen. Er zijn veel verschillende merken en soorten. Maar wat heeft jouw kat eigenlijk nodig en hoe maak je een keuze?

Wat zijn de voedingsbehoefte van een kat

Katten zijn echte vleeseters. In het wild eten katten vooral muizen, ratten, vogels en konijnen. Deze prooien bevatten veel vocht, eiwitten en vetten. Koolhydraten eten katten in het wild eigenlijk nauwelijks, ook al kunnen ze gebruikt worden voor energie. Katten zetten vooral eiwitten en vetten om in energie.

Daarnaast worden eiwitten ook gebruikt voor het onderhoud van het lichaam en het ondersteunen van de weerstand. Vetten geven smaak, helpen bij de opbouw van cellen, zorgen voor een goede opname van bepaalde vitamines en ook voor een mooie glanzende vacht.

Er zijn verschillende soorten voeding voor katten, die onder te verdelen zijn in verschillende categorieën :

Je kunt kiezen voor één categorie of een combinatie hiervan om aan je pluizenbol te geven. 

Soorten kattenvoer: van kattenbrokken tot vers vlees

Droogvoer

Droogvoer, oftewel kattenbrokken, zijn de meest gebruikelijke vorm van voeding voor katten. Je hebt erg veel verschillende soorten, voor allerlei leeftijden, rassen en bij ziekte of overgevoeligheden. Er zijn hele kleine brokjes en grote brokjes. Je kunt ze bij de dierenarts kopen, op het internet of in de supermarkt.

Er zit vaak veel verschil in de samenstelling van de verschillende soorten. Het kan interessant zijn verschillende merken met elkaar te vergelijken. Aangezien de kat koolhydraten het minst hard nodig heeft, is het aandeel eiwitten en vetten het meest van belang. Niet onbelangrijk: je pluizenbol moet de brokjes ook lekker vinden! Sommige katten kunnen heel kieskeurig zijn. Dus al is de voedingswaarde nog zo goed, als je kat het echt niet lust, kies dan toch voor een ander merk.

Drinken

Omdat katten in het wild hun vocht vooral uit prooien halen, zijn katten erg slechte drinkers. In brokjes zit erg weinig vocht, waardoor het extra belangrijk is dat je kat genoeg drinkt als je voornamelijk of enkel brokjes geeft. Dit kan met behulp van een drinkfontein en door op verschillende plekken bakjes water neer te zetten.

Kat drinkt uit kraan
Katten houden erg van stromend water. Een drinkfontein is daarom een goed idee. ©Cynthia Valdez I Shutterstock

Natvoer

Je hebt naast brokken ook enorm veel soorten natvoer. Waar je hierbij op moet letten is dat er verschil zit tussen aanvullend natvoer en compleet natvoer. Wanneer je alleen natvoer wil geven en geen brokken, let er dan goed op dat je compleet natvoer aan je kat geeft. Anders heb je kans dat er tekorten ontstaan. Natvoer bevat veel meer vocht dan brokken, en kan dus een goede manier zijn om je kat meer vocht binnen te laten krijgen.

Net als bij brokken, zit er veel verschil in samenstelling en kwaliteit van de verschillende soorten natvoer. Belangrijk is dat er genoeg eiwitten en vetten inzitten. Ook de herkomst van deze stoffen is belangrijk. Zo zit voor katten de meeste voedingswaarde in orgaanvlees. Maar ook hier geldt, je kat moet het wel lekker vinden!

Vers vlees (KVV)

Naast brokken en natvoer zie je ook steeds vaker KVV (Kant en klaar Vers Vlees) op de markt voor katten. Dit heeft weer een andere samenstelling dan natvoer. Het bestaat uit gemalen vlees, organen en botten. Soms zijn er ook vitamines aan toegevoegd.

Er zijn mixen van verschillende dieren of één enkel dier. Mixen van één dier zijn vaak handig voor katten met een allergie. Let wel op: niet alle mixen zijn standaard compleet voer! Soms moet je bepaalde soorten afwisselen om je maatje voldoende voedingsstoffen te geven. Je hebt hierin ook weer verschillende merken met verschillende samenstellingen. Sommige merken gebruiken bijvoorbeeld meer orgaanvlees en andere merken meer spiervlees. Vers vlees is eigenlijk altijd bevroren, je moet het dus bewaren in de vriezer en per portie ontdooien.

Veel katten lusten het niet meteen, in dat geval kun je het beetje bij beetje mengen door het oude voer. Het is handig om je te laten adviseren wanneer je vers vlees wilt uitproberen. 

Zelf maken

Ook is er de mogelijkheid zelf kattenvoer te maken. Hierbij is het wel heel belangrijk dat je je goed verdiept in de voedingsbehoefte van katten. Zo moet je sommige ingrediënten koken en andere kunnen beter rauw worden gegeven. Ook moet je taurine toevoegen, een essentieel aminozuur.

Hoeveel gram kattenbrokken mag een kat per dag?

De hoeveelheid voeding die je kat nodig heeft verschilt per kat en per product. Brokjes zijn compacter en doordat ze geen vocht bevatten hoef je hier minder van te geven dan natvoer of vers vlees. In natvoer zit meestal het meeste vocht, hiervan kun je dus vaak meer geven. Ook per merk kan het nog verschillen, sommige merken bevatten meer goed opneembare voedingsstoffen die langer een vol gevoel geven. Ook het gewicht en de leeftijd van je kat spelen een rol bij de hoeveelheid.

Op de verpakking staat vaak aangegeven hoeveel gram wordt aanbevolen. Mocht dit voor je gevoel nu echt niet kloppen en heeft je pluizige huisgenoot alsnog veel honger, of wordt dat buikje steeds boller? Dan kun je de hoeveelheid zelf natuurlijk aanpassen. Ook kun je hierover advies vragen in de dierenwinkel of bij je dierenarts. 

Het beste voer voor jouw kat

Wat het beste werkt voor jouw pluizige huisgenoot is heel persoonlijk. Voeding waar de ene kat het goed op doet werkt niet voor de andere kat. Het is daarom een kwestie van uitproberen. Ook moet het natuurlijk praktisch haalbaar zijn. Vers vlees bederft snel en wanneer je lang en veel weg bent kan dit iets lastiger zijn.

Voor katten met veel overgevoeligheden kan vers vlees echter wel heel goed werken. Ook zelf maken kan goed zijn, maar hiervoor heb je dus wel wat extra kennis nodig. Het belangrijkste is dat je goed let op de gezondheid van jouw kat in combinatie met wat ze lekker vinden en wat haalbaar voor jou is.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen