Siamees

Andere naam: Siamese kat

Foto: volwassen kat ras Siamees
Geverifieerd door een dierenexpert
Commentaar Delen

Levensverwachting

De Siamees heeft een levensverwachting van 15 tot 20 jaar.

Karakter

Volwassen afmetingen

Poes Ongeveer 30 cm
Kater Ongeveer 30 cm

Volwassen gewicht

Poes 2 tot 3 kg
Kater 3 tot 5 kg
Vachtkleur
Zwart Bruin Blauw
Vachttype
Kort
Oogkleur
Blauw

Aankoopprijs

Een Siamees kost tussen de 500€ en 1000€

Lees verder na de advertentie

Lees verder na de advertentie

Goed om te weten

Meer informatie over de Siamees

Oorsprong en geschiedenis van de Siamees

Zoals de naam doet vermoeden, komt deze kat uit Siam, een land in Zuidoost-Azië dat vandaag niet meer bestaat en waar dit ras als heilig werd beschouwd. Destijds mochten alleen boeddhistische monniken en leden van de koninklijke elite dergelijke katten bezitten. In een manuscript uit 1350, dat in Ayutthaya werd ontdekt, wordt een kat met een lichte vacht beschreven, wiens masker en oren, evenals poten en staart, zwart waren gekleurd. Uit andere zeer oude manuscripten blijkt dat de Siamezen in de 14e eeuw in Aziatische tempels en paleizen woonden. Er is zelfs een legende die zegt dat hun scheelzien afkomstig is van het bewaken van heilige vazen. Omdat ze zo gefixeerd waren, begonnen ze op een gegeven moment te turen!

De eerste Siamese katten verschenen rond het midden van de 19e eeuw in Groot-Brittannië. Een consul-generaal genaamd Owen Gould, die een politiek vertegenwoordiger en handelaar in Siam was, ontdekte daar een koninklijk kattenras met prachtige Point-katten. Natuurlijk was hij door hen gecharmeerd en kocht hij een van de paleisbedienden om om hem twee kittens te bezorgen. Toen bracht hij ze naar het VK. Wat de Britten kunnen, kunnen de Fransen natuurlijk ook! Het jaar daarop ging een predikant, Auguste Pavie genaamd, op reis naar Azië en kwam ook thuis met twee prachtige katten wiens vacht op de ledematen donkerder was dan de rest van het lichaam. Het was een mannetje en een vrouwtje. Helaas werden de katten, ondanks de inspanningen van deze twee reizigers, ziek. De dieren stierven en men dacht destijds dat het ras te gevoelig was. Ondanks deze tegenslagen slaagden fokkers er rond 1920 in om het ras te fokken. De Siamezen waren enorm populair, zodanig dat ze buiten Azië bijna het slachtoffer werden van hun eigen succes en weer uitstierven. De fokkers hadden onder andere katten gedekt die te nauw aan elkaar verwant waren. Pas in 1932 werden radicale maatregelen genomen en werd een rasstandaard opgesteld zodat deze prachtige kat het buitengewone ras kon worden dat we vandaag kennen.

Aankoopprijs en onderhoudskosten van de Siamees

Gemiddeld kost een Siamees kitten van één ras tussen de € 500 en €1000. Prijzen variëren vaak op basis van afstamming, ras, leeftijd en geslacht.

Je moet gemiddeld € 30, - per maand budgetteren om aan de behoeften van deze kat te voldoen. Dit budget omvat kwaliteitsvoeding en eventuele kosten die worden gemaakt om ze in goede gezondheid te houden.

Wil je een kat van het ras Siamees?

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor de Siamees ...

Dieren ter adoptie

Is het ras de Siamees geschikt voor jou?

Doe de test

Lees verder na de advertentie

Lees verder na de advertentie

Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen

Lees verder na de advertentie

Je wilt dit adoptieprofiel delen: