Siamees

Andere namen: Siamese kat

Siamees
Volwassen Siamees © Shutterstock

De Siamees heeft qua elegantie geen concurrentie. Ze worden vaak de "prinsessen onder de katten" genoemd. Hun manier van lopen op de tenen, het driehoekige gezicht en hun grote, puntige oren geven ze veel charme. Je kunt jezelf verliezen in hun intens blauwe blik als je te lang naar ze kijkt (of zelfs begint te loensen, zoals sommige van deze katten doen!). Hoewel elegantie een van de sterke punten van deze kat is, zeggen sommigen dat het een van de zwakke punten is wanneer ze hun mond openen en met je praten! Hun stem is ruw en dissonant, maar in ieder geval onmiskenbaar en laat niemand onverschillig. Ze zullen je charmeren of op je zenuwen werken!

Algemene informatie Siamees

Hoe oud wordt een Siamees? :

10

25

15

20

Karakter :

Speels Intelligent

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

Zoals de naam doet vermoeden, komt deze kat uit Siam, een land in Zuidoost-Azië dat vandaag niet meer bestaat en waar dit ras als heilig werd beschouwd. Destijds mochten alleen boeddhistische monniken en leden van de koninklijke elite dergelijke katten bezitten. In een manuscript uit 1350, dat in Ayutthaya werd ontdekt, wordt een kat met een lichte vacht beschreven, wiens masker en oren, evenals poten en staart, zwart waren gekleurd. Uit andere zeer oude manuscripten blijkt dat de Siamezen in de 14e eeuw in Aziatische tempels en paleizen woonden. Er is zelfs een legende die zegt dat hun scheelzien afkomstig is van het bewaken van heilige vazen. Omdat ze zo gefixeerd waren, begonnen ze op een gegeven moment te turen!

De eerste Siamese katten verschenen rond het midden van de 19e eeuw in Groot-Brittannië. Een consul-generaal genaamd Owen Gould, die een politiek vertegenwoordiger en handelaar in Siam was, ontdekte daar een koninklijk kattenras met prachtige Point-katten. Natuurlijk was hij door hen gecharmeerd en kocht hij een van de paleisbedienden om om hem twee kittens te bezorgen. Toen bracht hij ze naar het VK. Wat de Britten kunnen, kunnen de Fransen natuurlijk ook! Het jaar daarop ging een predikant, Auguste Pavie genaamd, op reis naar Azië en kwam ook thuis met twee prachtige katten wiens vacht op de ledematen donkerder was dan de rest van het lichaam. Het was een mannetje en een vrouwtje. Helaas werden de katten, ondanks de inspanningen van deze twee reizigers, ziek. De dieren stierven en men dacht destijds dat het ras te gevoelig was. Ondanks deze tegenslagen slaagden fokkers er rond 1920 in om het ras te fokken. De Siamezen waren enorm populair, zodanig dat ze buiten Azië bijna het slachtoffer werden van hun eigen succes en weer uitstierven. De fokkers hadden onder andere katten gedekt die te nauw aan elkaar verwant waren. Pas in 1932 werden radicale maatregelen genomen en werd een rasstandaard opgesteld zodat deze prachtige kat het buitengewone ras kon worden dat we vandaag kennen.

Uiterlijke kenmerken Siamees

  Grootte Siamees

  Vrouwtjes kat : Ongeveer 30 cm

  Mannetjes kat : Ongeveer 30 cm

  Ze bereiken hun volgroeide grootte tussen de 9 en 12 maanden. 

  Gewicht Siamees

  Vrouwtjes kat : 2 tot 3 kg

  Mannetjes kat : 3 tot 5 kg

  Vachtkleur Siamees

  Vachttype

  Oogkleur Siamees

  Blauw

  Uiterlijke kenmerken Siamees

  Deze Siamese katten zijn slank, gespierd en hebben lange lijnen op het lichaam. 

  Goed om te weten

  Alle Siamese kittens worden geboren met een volledig witte vacht. Het gen dat verantwoordelijk is voor de kleur van dit ras wordt namelijk beïnvloed door temperatuur. Boven een bepaalde temperatuur (36,67 ° C) leidt het nauwelijks tot kleurontwikkeling (op het grootste deel van het lichaam). Op de poten, die kouder zijn dan de rest van het lichaam (onder 36,67 ° C), is de vacht echter gekleurd.

  Karakter Siamees

  • 66%

   Aanhankelijk

   Ze vinden het heerlijk om in de buurt van mensen te zijn en door hen geaaid te worden. Dit geldt met name wanneer ze hier vanaf jonge leeftijd aan gewend raken. 

  • 100%

   Speels

   Meestal zijn ze erg actief en hebben ze sterke de behoefte om te bewegen. Je moet er op letten ze voldoende stimulerende activiteiten aan te bieden. 

  • 33%

   Rustig

   Ze kunnen af en toe een rusten om op kracht te komen. Echter zijn deze pauzes meestal vrij kort, en bewegen ze daarna nog meer en zijn ze nog spraakzamer. En dat allemaal voordat je zelf de tijd hebt gehad om uit te rusten. 

  • 100%

   Intelligent

   Deze energieke katten laten zich vaak meeslepen in een situatie waarbij ze domme dingen doen, om vervolgens een oplossing te bedenken om zichzelf er weer uit te redden. Zo leren ze omgaan met diverse situaties. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Idealiter moeten deze katten op vroege leeftijd al in contact komen met verschillende mensen en ze op een positieve manier leren kennen. Dit kan helpen voorkomen dat ze te verlegen worden tegenover vreemden. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Over het algemeen hebben ze veel contact met mensen nodig en eisen ze veel aandacht van hen. Je moet bereid zijn veel tijd en energie te investeren wanneer je besluit om een Siamese kat te kopen. 

   Gedrag Siamees

   • 100%

    Spraakzaam

    Deze katten staan bekend als erg spraakzaam. Hun miauw herken je uit duizenden, en ze gebruiken hun stem vaak om met mensen te communiceren. Je kunt het maar van te voren weten. 

   • 100%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    De Siamese katten hebben veel stimulatie nodig om hun energie kwijt te raken. Jouw gezin moet dus veel tijd voor ze hebben. 

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    Men moet altijd voorzichtig zijn, want hun energieke persoonlijkheid kan ertoe leiden dat ze de buitenlucht op zoeken om stoom af te blazen en hun nieuwsgierigheid te bevredigen. 

   • 66%

    Eetlust

    Aangezien deze katten behoorlijk actief zijn kunnen ze de neiging hebben om veel te eten. Daarom moet je op hun calorie inname letten en zorgen dat ze niet teveel aankomen. 

    Siamees adopteren

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 66%

     Kan een Siamees samen met katten?

     Wanneer ze goed aan elkaar worden voorgesteld kunnen ze goed samenleven met andere katten. 

    • 100%

     Kan een Siamees samen met honden?

     Honden gaan meestal goed samen met Siamese katten. Ze zullen waarschijnlijk samen spelen en misschien zelfs samen slapen. 

    • 100%

     Is de Siamees een kindvriendelijke kat?

     Ze zijn uitstekende speelkameraden voor kinderen, omdat ze energiek en actief zijn. Deze katten en kinderen zullen gegarandeerd gezellig samen spelen. 

    • 33%

     Is een Siamees geschikt voor ouderen?

     Voor niet al te actieve personen die van rust houden zijn deze katten niet de beste keuze. Ze miauwen veel, wat hinderlijk kan zijn, evenals hun grote behoefte aan beweging. 

     Wat kost een Siamees?

     Gemiddeld kost een Siamees kitten van één ras tussen de € 500 en €1000. Prijzen variëren vaak op basis van afstamming, ras, leeftijd en geslacht.

     Je moet gemiddeld € 30, - per maand budgetteren om aan de behoeften van deze kat te voldoen. Dit budget omvat kwaliteitsvoeding en eventuele kosten die worden gemaakt om ze in goede gezondheid te houden.

     Verzorging

     Ze hoeven maar een keer per week geborsteld te worden. Dagelijks borstelen kan noodzakelijk zijn tijdens de vachtwisseling. 

     Haaruitval

     Je hoeft niet al te vaak te stofzuigen, want deze katten verliezen weinig haar. 

     Voeding Siamees

     Vanwege hun vrij hoge energieniveau hebben ze een dieet nodig dat is afgestemd op hun specifieke behoeften. Jouw dierenarts kan voer van goede kwaliteit aanbevelen dat zorgt voor een uitgebalanceerd dieet. 

     Gezondheid Siamees

     Hoe oud wordt een Siamees?

     Ze worden gemiddeld 15 tot 20 jaar oud. 

     Sterk/ bestendig

     Deze katten hebben een korte vacht en tevens geen ondervacht. Ze kunnen dus niet goed tegen kou en extreme temperaturen. 

     Neiging om snel aan te komen

     Aangezien ze bijna nooit stilzitten verbranden ze hun calorieën snel, maar zul je nog steeds een dierenarts moeten raadplegen om tot een uitgebalanceerd dieet te komen. Dit is de enige manier om overgewicht te voorkomen. 

     Veelvoorkomende ziektes

     • Progressieve retinale atrofie: het is een erfelijke ziekte die vroeg of laat tot blindheid leidt. De katten kunnen deze ziekte op latere leeftijd ontwikkelen en zich geleidelijk aanpassen aan hun handicap, maar atrofie kan ook optreden wanneer ze heel jong zijn. In het laatste geval worden ze in de eerste maanden van hun leven blind.
     • Nieramyloïdose: dit is ook een erfelijke ziekte die vrij zeldzaam is, maar helaas altijd fataal. Deze ziekte vordert snel en klinische symptomen treden meestal op tussen de leeftijd van 1 en 5 jaar. Ze zijn vergelijkbaar met die van ernstige nierinsufficiëntie. Er is nog steeds geen test om een ​​diagnose te stellen, omdat de genen die de ziekte veroorzaken nog niet zijn geïdentificeerd.
     • Sommige katten kunnen ook ziektes krijgen die veel voorkomen bij huiskatten, zoals gebitsproblemen. 

     Voortplanting

     Kruisingen met Balinese katten (langharige variant) of Orientals (ook Oosterse of Javaanse langhaar) zijn toegestaan. 

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen