Aanbieding

Collages van verschillende kattensnuiten

Door verschillende soorten kattenrassen met elkaar te kruisen, krijg je hele mooie kittens.

© Shutterstock / Okssi

Soorten kattenrassen: De top 10 die je móét kennen

Door Maya van Tol Redacteur

Bijgewerkt op

Er zijn ontiegelijk veel verschillende soorten kattenrassen, en ze hebben allemaal bijzondere en eigenaardige kenmerken. In dit artikel behandelen we de mooiste, bijzonderste en populairste raskatten die er zijn. Waarschuwing: de inhoud van dit bericht kan een onbedwingbare wens veroorzaken om een kat te adopteren!

Hoeveel kattenrassen zijn er op de wereld?

Het exacte getal is lastig vast te stellen, dit is afhankelijk van waar je je informatie vandaan haalt. Sommige bronnen hebben het over 15 verschillende kattenrassen, terwijl andere het hebben over 70. De meeste autoriteiten komen uit op een getal hier tussenin. 

Er zijn bekende kattenrassen - gezelschapsdieren die je gemakkelijk in huis kunt houden - en meer exotische raskatten. Dit zijn vaak bijzondere dieren, die Jan en alleman fascineren met hun mooie karakteristieke eigenschappen.

Overweeg je een (ras)kat te adopteren? Neem dan een kijkje tussen deze schoonheden!

Soorten kattenrassen

Omdat er zoveel verschillenden soorten kattenrassen zijn willen we het je wat makkelijker maken en zette wij de 14 kattenrassen die je echt moet kennen op een rij! 

#1 Pers

De Pers is een veelvoorkomende raskat. Kenmerkend voor deze kat is hun lange vacht. Deze vacht komt in vrijwel alle kleuren voor, maar wit wordt vaak als het mooist beschouwd - dit geeft een bijzonder contrast met hun typische gele ogen. 

Meer over de Pers
Kattenras Pers
©Pixabay

# 2 Siamees

De Siamees komt oorspronkelijk uit Azië. Het zijn hele aanhankelijke dieren, maar kunnen ook wat achterdochtig zijn. Deze raskat heeft een slank lichaam en een vierkante kop met een taps toelopende snuit. Dit geeft ze een bijzonder elegante uitstraling. Maar denk maar niet dat deze chique kat niet van spelen houd! Ze zijn relatief actief en houden erg van spelletjes. 

Meer over de Siamees
De Siamees
©Pixabay

#3 Ragdoll

Door hun kleuren, hebben Ragdoll katten iets weg van de Siamees, maar ze hebben hele andere fysieke- en karaktereigenschappen. De Ragdoll heeft een Amerikaande oorsprong, heeft blauwe ogen en half lang haar. Ook zijn ze gespierder dan een Siamees. Daarnaast zijn ze een stuk rustiger en ook een tikkeltje aanhankelijker. 

Meer over de Ragdoll
De Ragdoll
©Shutterstock

#4 Himalayan

Deze raskat is ontstaan door het kruisen van een Pers en een Siamees. Net als hun ouders, hebben Himalaya katten dezelfde prachitge combinatie tussen een bruine snoet en staart, en een lichbeige vacht over de rest van hun lichaam. Alleen heeft de Himalayan betoverende blauwe ogen. Wat betreft hun karakter: ze zijn slim, affectief en rustig. Hierdoor zijn de vaak de perfecte match voor oudere mensen. 

Meer over de Himalayan
De Himalayan
©Pixabay

 

#5 Britse Korthaar

De vacht van een Britse Korthaar kan allerlei kleuren hebben, maar typisch is hun haar blauw. Hun ronde kop maakt deze raskat éxtra knuffelbaar. Gelukkig vindt de Britse Korthaar het helemaal niet erg om lekker op de bank te kroelen - het zijn hele lieve, rustige en affectieve dieren. 

Meer over de Britse Korthaar
De Britse korthaar
©Shutterstock

#6 Blauwe Rus

De Blauwe Rus heeft door hun slanke lichaam en zilvere hinten in hun vacht een bijzonder elegante uitstraling. De Blauwe Rus is heel affectief naar zijn of haar verzorger toe, maar tegenover vreemden kunnen ze wat afstandig zijn. Daartegenover gaat deze lieve kat heel goed om met andere huisdieren - zowel katten als honden. 

Meer over de Blauwe Rus
De blauwe rus
©Pixabay

#7 Chartreux

De Chartreux onderscheid zich vooral door hun dikke vacht - die in het verleden wel eens verkocht werd als nertsenvacht. Deze mooie, grijs-blauwe vacht, in combinatie met de goudkleurige ogen, maakt deze kat een echte verschijning. Daarnaast is zijn ze gek op aandacht. Ze genieten er volop van als je hun vacht verzorgt, maar vinden het ook heel leuk om met je te spelen. 

Meer over de Chartreux
Chartreux
©Pixabay

 

#8 Maine Coon

De Maine Coon is een van de populairste en bekendste grote raskatten. Ze zien er mischien uit als wilde dieren, maar in werkelijkheid zijn ze bijzonder affectief, speels en kalm. Tegenover vreemden zijn ze iets afstandelijker, maar daarnaast zijn ze heel goed in staat zich aan te passen aan hun omgeving. Daarom past deze reuzenkat perfect in ieder gezin. 

Meer over de Maine Coon
De Maine Coon
©Shutterstock

#9 Schotse Vouwoorkat

De naam verklapt het al: deze grote raskat heeft Schotse voorouders, en is te verkennen aan hun omgevouwen oren. De Schotse Vouwoorkat heeft een súperzachte vacht en komt voor in verschillende kleuren. Helaas brengen deze schattige oortjes niet veel goeds voor de kat. De vouw is ontstaan door een mutatie in het gen die het kraakbeen aantast. Hierdoor ondervindt de kat al op jonge leeftijd veel gezondheidsproblemen. Veel mensen strijden daarom voor een fokverbod van dit ras.

Meer over de Schotse Vouwoorkat
Schotse Vouwoorkat
©Shutterstock

 

#10 Selkirk Rex

De Selkirk Rex is een kruising tussen een normale huiskat en een Pers. Deze pluizenbol is te herkennen aan hun golvende, licht-krullende vacht die niet naar de huid krult. Zo zijn ze ook aan hun bijnaam gekomen; de schaapkat! En ja, ze willen net zo graag met jou knuffelen, als jij met hun. 

Meer over de Selkirk Rex
Selkirk Rex
©Pixabay

#Bonus

Kruisingen van kattenrassen

Door verschillende soorten kattenrassen met elkaar te kruisen, kun je hele mooie en bijzondere kittens op de aarde zetten. Dit zijn de meest bijzondere kruisingen van kattenrassen. 

Savannah

De Savannah is een heel bijzonder dier om te zien. Dit ras is tot stand gekomen door een gewone huiskat te kruisen met een serval, een katachtige die woonachtig  op de Afrikaanse savanne - vandaar de naam. Savannah's worden gekenmerkt door hun atletische bouw en mooie, gevlekte vacht. Het zijn niet de meest affectieve dieren, maar ze zijn wel heel speels en intelligent. 

Meer over de Savannah
Savannah
©Shutterstock

Toyger

Wil jij een miniatuur tijger? Dan is de Toyger iets voor jou! Dit is een vrij nieuw ras, dat nog steeds in ontwikkeling is. Daarom is er nog niet heel veel over ze bekend. De Toyger is tot stand gekomen door verschillende soorten raskatten met elkaar te kruisen, met als doel een kitten creëren die zoveel mogelijk op een kleine tijger lijkt. 

Meer over de Toyger
Toyger
©Shutterstock

Bengaal

De Bengaal is ontstaan in de jaren '70 door Bengaalse tijgerkatten te kruisen met raskatten en huiskatten. Dat zorgde voor een bundel van energie die gek is op spelen met bijna iedereen: volwassenen, kinderen en zelfs honden. De Bengaal gaat alleen minder goed samen met andere katten, en het is niet de meeste geschikte kat voor ouderen - omdat ze zoveel energie hebben. 

Bengaal
©Pixabay

Naaktkat: de Sphynx

Deze kat kent vrijwel iedereen. De Sphynx staan bekend als dé naaktkat. Hoewel sommigen er misschien niet aan moeten denken om een naaktkat te aaien, heeft dit ras aan de andere kant hele fanatieke liefhebbers. En de Sphynx is gek op knuffelen, dus dat is maar goed ook!

Meer over de Sphynx
de Sphynx
New Africa / Shutterstock
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

3 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen