Aanbieding

Grote Main Coon kat

Het houden van grote kattenrassen in huis of een appartement brengt speciale uitdagingen met zich mee.

© Shutterstock

Grote kattenrassen: huiskatten in XXL formaat

Door Sander Nelisse Redacteur

Bijgewerkt op

Grote kattenrassen hebben veel te bieden. De grootste kattenrassen wegen wel 10 kilo en zijn vaak twee keer zo groot dan de gemiddelde huiskat. Maak kennis met de grote kattenrassen. 

Wanneer spreek je over een grote kat?

Het is niet eenvoudig om kattenrassen in grote en kleine katten te verdelen. In tegenstelling tot honden zijn de verschillen bij katten vrij klein en zijn de meeste katten ongeveer even groot. Desalniettemin zijn een aantal kattenrassen aanzienlijk groter dan de gemiddelde kat. De beste manier om de grootte van een kat te bepalen, is op basis van gewicht. Gemiddeld weegt een huiskat tussen de 3,5 en 5 kg. Grote rassen zijn dus katten die volgroeid meer dan 5 kg wegen. Echt grote kattenrassen kunnen zelfs 10 kg wegen, en soms nog wel meer. 

Waar moet je rekening mee houden bij de adoptie van een grote kattensoort?

Het houden van grote kattenrassen in huis of een appartement brengt speciale uitdagingen met zich mee. Grote kattenrassen hebben meer ruimte nodig dan kleine schootkatjes. Slaap- en krabpalen moeten bijzonder stabiel zijn om het gewicht van een grote kat aan te kunnen. De voedingskosten liggen doorgaans ook hoger omdat grote katten meer energie verbranden en dus meer voedsel nodig hebben. Of een kat geschikt is voor adoptie bij een familie in een appartement of bijvoorbeeld als knuffelkat ligt niet zo zeer aan de grootte, maar hangt eerder af van het temperament. Hoewel sommige grote kattenrassen veel beweging en uitdaging nodig hebben, zijn andere kattenrassen ondanks hun grootte, kalm en evenwichtig. 

Het is niet eenvoudig om kattenrassen in grote en kleine katten te verdelen.
© Nils Jacobi

Top 4 grootste huiskat rassen

Hoe groot een kat wordt, hangt sterk af van het ras. Voor elk kattenras zijn er rasstandaarden, die ook de grootte en het gewicht van het ras bepalen. De volgende kattenrassen behoren tot de grootste en zwaarste huiskat rassen.

#1 Maine Coon

Niet voor niets wordt de Maine Coon ook wel de zachtaardige reus genoemd. Met een schouderhoogte tot 40 cm en een gewicht tussen de 4 en 8 kg zijn Main Coon katten beduidend groter dan de gemiddelde kat. Hun grote uiterlijk wordt versterkt door hun lichaamsbouw. Ze zijn sterk gebouwd, hebben lange poten, grote voeten en een dikke middellange vacht. De rastypische manen en de sterke kop met lange oorborstels van de grote stamboomkat doen je denken aan een Lynx. Maine Coon katers zijn vaak aanzienlijk groter dan de vrouwelijke soortgenoot. Sommige Coon's kunnen tot 12 kg wegen en behoren daardoor tot de grootste huiskat rassen ter wereld. 

Alles over de Main Coon
De Maine Coon
© Shutterstock

#2 De Noorse boskat

Noorse boskatten zijn grote stevige katten met een dikke vacht. Qua grootte lijken ze op de Maine Coon, omdat ze ook zo rond de 5-8 kg wegen en een schouderhoogte van 40 cm kunnen bereiken. De langzaam groeiende raskatten bereiken pas hun volgroeide grootte wanneer ze 5 jaar oud zijn. Naast hun hoge, lange lichaam, maakt de Noorse boskat indruk met een lange dichte vacht, waardoor de kat er nog groter en indrukwekkender uitziet. 

Alles over de Noorse Boskat
De Noorse Boskat
© Shutterstock

#3 Savannah kat

De Savannah kat is een kruising tussen een huiskat en een serval, een Afrikaanse wilde kat. Je ziet het wilde gen niet alleen terug in hun onafhankelijke, levendige karakter, maar ook in hun grote, atletische lichaamsbouw. Savannah katten hebben een schouderhoogte tussen de 30 en 48 cm en wegen tussen de 5 en 12 kg wanneer ze volgroeid zijn. Hoe dichter de katten verwant zijn aan hun wilde voorouders, des te groter en sterker ze zullen worden.  

Alles over de Savannah kat
De Savannah kat
© Shutterstock

#4 Ragdoll

De Ragdoll wordt gezien als een vriendelijk en ontspannen kattenras. De zachte langharige kat bereikt een indrukwekkende grootte en heeft een lang lichaam met gespierde poten, een brede kop en een borstelige staart. Volwassen Ragdoll katten wegen tussen de 4 en 9 kg en bereiken een schouderhoogte van 30-38 cm. Zoals bij de meeste kattenrassen worden de katers over het algemeen groter en gespierder dan de vrouwtjes katten. 

Alles over de Ragdoll
De Ragdoll
© Shutterstock

Gezondheid van grote kattenrassen

Hoe indrukkwekkend de grote huistijgers ook mogen zijn, verzorgers moeten zich wel bewust zijn van de gevolgen van deze XXL katten. Door de grote populariteit van dergelijke soorten, willen dubieuze fokkers soms profiteren en riskeren hierbij de gezondheid van de katten voor wat extra geld. Met name zwaardere grote katten hebben vaker last van gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie of artrose, wat hun bewegingsvrijheid ernstig kan beperken en vooral op latere leeftijd pijn kan veroorzaken. Om ervoor te zorgen dat je grote vriend gezond is en blijft, is het belangrijk om zo zorgvuldig mogelijk een fokker te kiezen en een kat te adopteren waarbij de verhouding tussen gewicht en grootte klopt.  

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

2 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen