Aanbieding

Zwarte kat met gele ogen

Zwarte kattenrassen: de diversiteit is enorm, ze zijn in de hele wereld te vinden.

© Einar Muoni | Shutterstock

Zwarte kat brengt ongeluk? Onzin! Dit zijn de 6 mooiste zwarte kattenrassen

Door Maya van Tol Redacteur

Online sinds

Zwarte katten worden vaak geassocieerd met magie en met pech. Dit bijgeloof trekt vaak door tot in de dierenasielen, waardoor zwarte katten er vaak langer zitten. 

Maar laat je niet beïnvloeden door deze vooroordelen - in sommige culturen zijn zwarte katten juist een teken van geluk! 

Hoe wordt een zwart kattenras gecategoriseerd? Er zijn momenteel 22 zwarte kattenrassen die worden erkend door de Cat Fanciers Association. Niet alle rassen die als zwart zijn gecategoriseerd, zijn echter raszuivere katten. Ze hebben dan ook niet allemaal een 100% zwarte vacht. 

Kenmerken van een zwarte kat

Allereerst wordt een zwarte kat herkend door hun glimmende, donkere vacht. Ondanks het negatieve bijgeloof dat aan zwarte katten is gekoppeld, zijn er ook positieve connotaties. Een schattige, zwarte kat kan een sfeer van elegantie en mysterie hebben. Het zijn meestal erg speelse en aanhankelijke huisdieren. Net als de meeste andere katten, vinden ze het ook heerlijk om een dutje te doen in het bed van hun verzorgers. Ze zijn vaak een beetje verlegen als ze nieuwe mensen ontmoeten, maar zodra hun vertrouwen is gewonnen, zullen ze heel gelukkig zijn in hun gezelschap.

De meeste zwarte kattenrassen zijn erg tamme en rustige huisdieren die best gelukkig kunnen leven met andere dieren in huis. Het is vermeldenswaard dat als ze krols zijn, een zwarte kater behoorlijk luidruchtig en hyperactief kan zijn. Om deze reden is het verstandig om ze op jonge leeftijd te steriliseren. 

Zwarte kittens

Zwarte kittens zijn niet altijd 100% zwart. In feite is er maar één kattenras dat geheel zwart is, de Bombay. Andere zwarte kattenrassen hebben simpelweg een hoog percentage zwarte haren. Genetica en fokkerij spelen een grote rol bij het bepalen van de kleur van een kitten. Er worden 22 zwarte kattenrassen erkend, wij behandelen hier de zes meest populaire kattenrassen van.

De zes mooiste zwarte kattenrassen op een rij:

#1 De Zwarte Rus

Dit kortharige, zwarte kattenras komt oorspronkelijk uit Rusland - zoals de naam doet vermoeden. Het is een kleine tot middelgrote kat, met een gespierde bouw. De Zwarte Rus heeft een platte schedel, een wigvormige kop, een gemiddelde neuslengte en prominente snorharen. Verder zijn het erg kalme en aanhankelijke dieren, met een gemiddelde behoefte om te spelen. 

#2 Bombay

Dit is het enige puur zwarte kattenras. Met het uiterlijk van een kleine panter, heeft dit kortharige kattenras een verbazingwekkende zijdeachtige, zwarte vacht. De Bombay kat werd voor het eerst gefokt in 1953 in de VS, toen een Burmese kat werd gefokt met een Amerikaanse korthaar. Deze katten zijn extravert, sociaal en slim, maar toch redelijk volgzaam. Deze combinatie aan eigenschappen maakt ze waanzinnig leuke huisdieren. 

#3 Ojos Azules

Het ras is voor het eerst ontwikkeld in Amerika en heeft een korte, zachte en zijdeachtige vacht. Ze zijn niet altijd zwart, de meeste kattenrassen komen voor in een verscheidenheid aan kleuren en patronen. De overgrote meerderheid van de zwarte kattenrassen heeft geen blauwe ogen, maar als resultaat van een genetische mutatie heeft het ras Ojos Azules dat wel - een bijzonder mooie combinatie met een zwarte vacht! Vaak kunnen hun ogen er echter ook uitzien als goud, koper of zelfs groen.

#4 Amerikaanse Korthaar of Bobtail (langhaar)

Deze schattige zwarte katten staan bekend om hun vriendelijke temperament en goede gezondheid en zijn uitstekende huisdieren. Amerikaase Kortharen of Bobtals zijn matig volgzame katten, ze variëren van middelgroot tot groot formaat en hebben een gemiddelde hoeveelheid dagelijkse aandacht nodig. Het zijn slimme dieren die gek zijn op knuffelen en kroelen!

#5 Oosterse Korthaar

Dit intelligente Oosterse Korthaarras, dat te vinden is met meer dan 300 verschillende patronen en kleurstellingen, is erg intelligent en nieuwsgierig. Als loyale dieren blijven ze het liefst dicht in de buurt van hun verzorgers. Dit zwarte kattenras is klein tot middelgroot en heeft kort haar dat heel weinig aandacht vraagt. Over het algemeen moet je er wel rekening mee houden dat ze druk kunnen zijn en je af en toe je handen vol hebt aan ze. 

#6 Zwarte Pers

Aanvankelijk werden Perzische katten gezien als een symbool van elegantie en rijkdom, maar nu is het een heel populair kattenras. Deze langharige kat bestaat al vele eeuwen. Tegenwoordig heeft het ras een brede kop met een rond gezicht. Vrij waardig, zeer volgzaam en soms vocaal. Ze zijn best kieskeurig als het gaat om hun voer en geen lang niet altijd goed samen met kinderen. Maar wat een schoonheid!

De diversiteit is enorm, zelfs in de wereld van zwarte kattenrassen. Of je ze nou wilt om hun unieke persoonlijkheid of betoverende uiterlijk, een zwarte kat zal je een hoop geluk en plezier brengen. Ze zijn namelijk net zo lief, mooi, knuffelig en schattig als iedere andere kat. 

Ook interessant: De mooiste grijze katten
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

2 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen