Nebelung

Nebelung

De Nebelung is een naaste verwant van de Blauwe Rus, met wie ze hun Sovjetwortels en prachtige blauwe vacht met een zilverachtige glans delen. Hun halflange, zijdeachtige vacht heeft als bijzonderheid dat het niet klit. Deze elegante, aanhankelijke katten houden van het gezelschap van hun adoptiegezin. Hoewel ze graag deelnemen aan het gezinsleven, leven ze het liefst in een rustige omgeving.

Algemene informatie Nebelung

Hoe oud wordt een Nebelung? :

10

24

15

19

Karakter :

Aanhankelijk Rustig

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

Hun afkomst is hetzelfde als die van de Blauwe Rus en, zoals bij de meeste andere rassen, is hier enige onduidelijkheid. De Blauwe Rus zou in de 14e eeuw per schip uit Rusland zijn gekomen en door de Britten zijn grootgebracht.

De Nebelung kwam op in de VS, dankzij het eerder genoemde paar katten Siegfried en Brunhilde, die toebehoorden aan Cora Cobb. Er werden kruisingen gemaakt met andere blauwe katten met middellange vacht die uit Rusland kwamen. Ook de eerste Nebelung, die in de jaren negentig in Nederland woonde, kwam uit Rusland. Een Nederlands kitten bleek drager van het gen voor lange vacht, wat bewijst dat de blauwe Rus de drager kan zijn van dit recessieve gen, wat niet per se merkbaar is.

Tegenwoordig is het een vrij zeldzaam ras - er zijn maar een paar fokkers wereldwijd. Ook in Nederland wordt de Nebelung maar zeer zelden gefokt.

Uiterlijke kenmerken Nebelung

  Grootte Nebelung

  Vrouwtjes kat : 25 tot 30 cm

  Mannetjes kat : 25 tot 30 cm

  Ze bereiken hun volgroeide grootte tussen de 12 en 18 maanden. 

  Gewicht Nebelung

  Vrouwtjes kat : 3 tot 4 kg

  Mannetjes kat : 4 tot 6 kg

  Vachtkleur Nebelung

  Vachttype

  Oogkleur Nebelung

  Groen

  Uiterlijke kenmerken Nebelung

  Hun lichaam, dat wordt gekenmerkt door lange lijnen, is gespierd. Hun botstructuur is echter delicaat. De driehoekige kop van deze kat is voorzien van zowel brede als hoge oren en aan de bovenzijde voorzien van "lynx tips" (plukjes vacht). Net als bij de Blauwe Rus hebben de contouren van het gezicht zeven facetten. Hun grijze neus steekt uit boven de beroemde glimlach die typerend is voor dit ras, die wordt gecreëerd door de licht verhoogde mondhoeken. Hun lange poten eindigen in lila kleurige kussentjes. Hun staart is van gemiddelde lengte, maar dik aan de basis en bedekt met een dikke vacht.

  Goed om te weten

  De Nebelung is niets meer dan een Blauwe Rus met een middellange vacht. Hun naam is een combinatie van het woord "Nebel" en de term "Niebelungen". Dit laatste is een toespeling op de eerste twee exemplaren van de Nebelung, die Siegfried en Brunhilde heetten.

  Karakter Nebelung

  • 100%

   Aanhankelijk

   Ze zijn erg gehecht aan hun verzorgers en de leden van hun adoptiegezin. 

  • 66%

   Speels

   Het zijn katten die graag elke dag spelen met hun verzorgers en over het algemeen graag tijd met ze doorbrengen. 

  • 100%

   Rustig

   Deze katten brengen graag hun dagen door met luieren op een knus plekje en genieten van de rust en stilte van hun geliefde huis. 

  • 66%

   Intelligent

   Ze kunnen levendig en actief zijn, maar alleen wanneer ze daar zin in hebben. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Ze zijn wat afstandelijker tegenover vreemden, maar een goede socialisatie in de eerste paar maanden van hun leven kan dit verminderen. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Ze zijn erg gehecht aan hun mensen en comfort. Alleen zijn is niets voor hen. Deze katten zijn een prima metgezel voor iemand die er de tijd voor heeft. 

   Gedrag Nebelung

   • 66%

    Spraakzaam

    Het miauwen van deze katten is zachtaardig, melodieus en vrij subtiel. Elke kat heeft natuurlijk een eigen karakter wat kan afwijken van de standaard. 

   • 100%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Deze levendige en actieve katten moeten af en toe stoom afblazen door spelletjes te spelen of door ze iedere dag een interactieve voerbak te laten gebruiken. 

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    De Nebelung zijn niet al te avontuurlijk en geven duidelijk de voorkeur aan het gezelschap van hun adoptiegezin boven spannende solo-uitstapjes in de grote wijde wereld. 

   • 100%

    Eetlust

    Hun enorme eetlust kan ertoe leiden dat deze katten overgewicht krijgen. 

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 100%

     Kan een Nebelung samen met katten?

     Dankzij hun kalme, tolerante karakter kunnen ze ook samenleven met andere katten. Uiteraard moet je er voor zorgen dat ze op de juiste manier aan elkaar worden voorgesteld en dat de omgeving is aangepast aan het aantal katten. 

    • 100%

     Kan een Nebelung samen met honden?

     Wanneer de hond en de kat op de juiste manier aan elkaar worden voorgesteld en de kat hoger gelegen schuilplekken heeft kunnen ze zonder problemen met elkaar overweg. 

    • 33%

     Is de Nebelung een kindvriendelijke kat?

     Hoewel ze de aanwezigheid van rustige en zachtaardige kinderen kunnen waarderen vanwege hun speelse karakter, voelen ze zich niet op hun gemak in een lawaaierige, levendige omgeving. 

    • 100%

     Is een Nebelung geschikt voor ouderen?

     Deze relaxte katten zijn een perfecte metgezel voor rustige mensen, wiens levensstijl ze erg op prijs stellen. 

     Wat kost een Nebelung?

     Gemiddeld kost een Nebelung-kitten van één ras tussen €800 en €1300. Prijzen variëren vaak op basis van afstamming, ras, leeftijd en geslacht.

     Je moet gemiddeld €30 per maand budgetteren om aan de behoeften van de Nebelung te voldoen. Dit budget omvat kwaliteitsvoeding en eventuele kosten die worden gemaakt om de kat in goede gezondheid te houden.

     Verzorging

     De zijdezachte vacht van de Nebelung klit niet. Toch moeten ze een keer per week geborsteld worden, om te voorkomen dat ze teveel haar inslikken. Gebruik die gelegenheid tevens om hun ogen en oren te controleren en eventueel schoon te maken. 

     Haaruitval

     Tijdens het wisselen van de vacht verliezen ze meer haar, maar dit kun je beheren door regelmatig met een metalen kam het uitgevallen haar te verwijderen. 

     Voeding Nebelung

     Vanwege hun grote eetlust moet je zorgen voor een uitgebalanceerd dieet van hoge kwaliteit dat weinig vet en suiker bevat. 

     Gezondheid Nebelung

     Hoe oud wordt een Nebelung?

     Het zijn vrij stevige katten die makkelijk 15 jaar oud kunnen worden. 

     Sterk/ bestendig

     Hun zijdezachte vacht biedt ze relatief goede bescherming tegen de kou. 

     Neiging om snel aan te komen

     Ze hebben de neiging om te zwaar te worden als je niet voorzichtig bent met hun dieet en ze te weinig beweging krijgen. 

     Veelvoorkomende ziektes

     Ze hebben geen erfelijke ziektes. Tot dusver lijken ze niet vatbaar voor bepaalde ziektes, maar omdat het een jong ras is kun je daar niet helemaal zeker van zijn. 

     Deze katten kunnen echter dezelfde ziektes krijgen als andere huiskatten

     Voortplanting

     Het paren met andere Nebelung katten, evenals het kruisen met de Blauwe Rus, is toegestaan, op voorwaarde dat beide katten volledig blauw zijn. 

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen