Aanbieding

Kleine kat, Abbessijn

Dwergkat abbessijn ligt te rusten

© Bildagentur Zoonar GmbH | Shutterstock

Dwergkatten: kattenrassen die klein blijven

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Wie wordt niet op slag verliefd op een kitten? Oh, bleven ze maar altijd zo klein... Leer hier de meest populaire kleine kattenrassen kennen!

Veel mensen zijn dol op katten van miniatuurformaat en willen graag een kattenras dat altijd klein blijft. Maar wat is het geheim achter die vertederende katten van miniatuurformaat? Waarom blijven ze zo klein en is het een goed idee zo'n kat in huis te nemen? Waarom blijven ze zo klein? Miniatuur kattenrassen zijn super populair. Maar wat kenmerkt dwergkatten en vooral: passen ze bij je?

Klein maar fijn

‘Klein maar fijn’. Zo een kleine, snoezige, pluizige kitten moét je gewoon knuffelen. Maar binnen een mum van tijd is deze groot, en- vinden sommigen - minder schattig. Als jij droomt van een poesje dat altijd klein blijft, is het misschien goed nieuws te weten dat dit bestaat.

Alleen: bedenk wel dat deze kunstmatig klein gehouden kattenrassen er heel lief uitzien, maar nogal eens lijden onder een zwakke gezondheid of zelfs al geboren worden met afwijkingen. Lees verder om alles over dwergkatten te weten te komen!

1. Singapura 

De Singapura is het kleinste natuurlijke kattenras ter wereld. Pas na twee jaar is dit katje volgroeid, maar zelfs dan ziet deze er nog steeds uit als een kitten.

Hoe ziet de Singapura eruit?

Hoe klein ook: wat opvalt zijn de vrij grote oren en ogen.

De vacht is kort, zijdeachtig, zacht maar niet pluizig (de ondervacht mag niet te dik zijn). Elke vacht van Singapura is versierd met ten minste twee donkere dwarsstrepen, de zogenaamde ticking. In contrast met de lichte ondervacht, geeft de ticking de Singapura een schaduweffect. Het gemiddelde gewicht van een kat ligt tussen 1,8-3,5 kg.

Klein van formaat, grote amandelvormige ogen, geaccentueerde snorharen en een leuk karakter maken de Singapura aantrekkelijk als huisgenoot. Het ras is echter zeldzaam - voornamelijk als gevolg van de beperkte genetische poel en de weinige nesten (gemiddeld 2-3 kittens).

Wat is het karakter van de Singapura?

Singapura katten zijn ontzettend speels, nieuwsgierig en heel erg pienter. Ze vinden het heerlijk om geknuffeld en aangehaald te worden. Overheersend is de zachtaardige, vrolijke Singapura niet. Je doet deze een plezier met gezelschap van katten die qua karakter op hen lijken.  

Dit ras houdt van rust en vrede. Heel geschikt voor gezinnen, maar liever niet met kleine, wilde kinderen. Maar met iets oudere en rustigere kinderen vormt de Singapura juist weer een perfecte combi. De Singapura is meestal gezond: geen bijzondere aanleg voor specifieke ziekten, en ook niet belast met genetische afwijkingen. Ze leven gemiddeld 11-15 jaar.

Wat is de herkomst van de Singapura?

Dit ras komt oorspronkelijk uit de straten van Singapore: Singapura is het Maleisische woord voor Singapore. Hal en Tommy Meadow namen begin jaren 70 de eerste katten naar de Verenigde Staten. Hal was een geofysicus werkzaam in Zuidoost-Azië en stuurde wat van deze katten afkomstig uit Singapore naar Tommy om hier verder mee te fokken. In de tussentijd woonde zowel Hal als Tommy Meadow nog een tijdje in Singapore, maar eenmaal teruggekeerd naar de Verenigde Staten waren begonnen ze een fokprogramma voor de Singapura.  

Bij dit fokprogramma werd heel nauwkeurig te werk gegaan en werden rasechte eigenschappen ontwikkeld waardoor een uniek, gezond klein ras ter wereld kwam. De Singapura is erg gewild en overal geaccepteerd. 

2. Miniatuur Perzische kat

Toegegeven: ook de Perzische kat ziet eruit om op te eten. Alleen, de miniatuur Perzische kat is, anders dan de gezonde, meer natuurlijke Singapura, vaak gemuteerd en dat leidt - helaas - tot de nodige gezondheidsproblemen. De Nederlandse regering en kattenliefhebbers zijn daarom geen voorstander van de miniatuur Perzische kat en probeert de fok daarvan zoveel mogelijk te ontmoedigen. Dit verhaal geldt daarom ook voor andere Teacup-katten, of miniaturen, die meestal kleinere versies zijn van bestaande, gevestigde kattenrassen.

De naam "teacup cat" komt natuurlijk van de grootte van het dier. Een volwassen kat past in... een theekopje. Dwerg Perzen zijn er in twee soorten: een dwergkat weegt ongeveer 2 kg, terwijl een teacup kat slechts 1 kg weegt. Hun uiterlijk, vachtkwaliteit, kleurvariëteiten verschillen niet van die welke bij typische Perzen voorkomen. Het ras is ontstaan door katten die met een dwergen geboren waren, in de fokprogramma's op te nemen.

Wat zijn de gezondheidsproblemen van miniatuur Perzische katten?

Dwerg Perzen zijn zachtaardig, vriendelijk en vragen veel liefde en aandacht. Zij vragen speciale zorg, omdat deze katten een veel zwakkere gezondheid hebben dan andere huiskatten. Vooral kittens van teacupkatten vergen de eerste maanden van hun leven heel goede voeding en een toegewijde verzorger. Kittens mogen pas van hun moeder worden gescheiden als ze 6 maanden oud zijn, niet na 3 maanden zoals andere katten.

De botten van mini-Perzen verharden niet zo snel als die van een kitten in normale ontwikkeling. Daarom blijven ze als van porselein. Vanwege de broosheid van hun botten moeten ze voorzichtig zijn bij het spelen. Bovendien zijn miniaturen genetisch gevoelig voor reisziekte en hartkwalen.

Deze en andere mogelijke gezondheidsproblemen maken de levensduur van de teacup Persian korter dan die van andere rassen. Toch behoren de miniatuur en teacup Perzen tot de duurdere kattenrassen en kom je ze, zeker in de Verenigde Staten overal tegen. Schattig en onweerstaanbaar, maar het slachtoffer van menselijke grillen en winstbejag. De vele genetische afwijkingen en gezondheidsproblemen stemmen tot nadenken: moeten wij deze specifieke tak van kattenfokkerij wel willen?

3. Munchkin

Ook op de Munchkin is de Nederlandse overheid niet zo dol. Op het eerste gezicht zien ze eruit als een gewone huiskat, maar de pootjes zijn extreem klein.

Het ras is in 1983 ontstaan uit een kortbenige kat die door de fokster Sandra Hochenedel was gevonden. De kat was zwanger en toen zij haar jongen ter wereld bracht, bleek dat sommige kittens de korte poten van hun moeder hadden geërfd. Helaas creëert een mutatie die achondroplasie of hypochondroplasie veroorzaakt, d.w.z. dwerggroei aan de benen, vaak allerlei genetische afwijkingen en een hoge sterfte van foetussen die kan oplopen tot 25%.

Wat zijn de karaktertrekken van de Munchkin? 

Qua karakter is deze kat vrolijk, gezellig, zachtaardig en speels. Alleen worden ze door de korte poten nogal beperkt in hun bewegingsvrijheid. Springen of klimmen kunnen katten van dit ras niet. Kenmerkend is dat katten van dit ras vaak "paal" staan, dat wil zeggen dat ze op hun achterpoten hurken en hun lichaam omhoogtillen.

Wat zeggen de liefhebbers van de Munchkin? 

Voorstanders van het ras benadrukken dat katten een zeer soepele ruggengraat hebben en dat korte poten hen veel minder beperken dan in het geval van kortbenige kattenrassen die wij al eeuwen kennen. In feite zijn gezonde munchkins fitte katten, maar de grote kans dat een poes kittens baart die doodgeboren worden of genetische afwijkingen vertonen, maakt het fokken van munchkins heel problematisch.

4. De Cornish Rex

Ja, ja: het wordt eentonig. Ook de Cornish Rex ziet de Nederlandse overheid liever niet. Wat ook dit karakteristieke ras heeft veel gezondheidsproblemen. Het lichaam is klein, maar gespierd. Rex weegt tussen 2,5 en 4,5 kg valt op door de krullende vacht, als van een lammetje. De oorsprong van het ras is het resultaat van een spontane mutatie. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd in het Britse graafschap Cornwall in een nest van een gewone huiskat een kitten geboren met grote oren en krullend haar. Het kitten baarde een nieuw ras - de Cornish rex.

De Cornish Rex heeft de reputatie van een heel lieve, aanhankelijke, sociale kat. Dol op de verzorgers, maar ook heel druk en onstuimig. Handenbindertjes dus.

Wat zijn de gezondheidsproblemen van een Cornish Rex?

De rex-rassen hebben het meest last van het gebrek aan vacht en snorharen. Dit kan leiden tot:

  • Gedeeltelijke haarloosheid: onder andere de snorharen ontbreken of hebben een afwijkende vorm, waardoor ze minder goed kunnen communiceren en waarnemen met hun snorharen. Dit belemmert het welzijn van de kat aanzienlijk.
  • Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) : de meest voorkomende hartziekte bij katten
  • polycysteuze nierziekte : een aandoening die ervoor zorgt dat er veel cysten in de nieren groeien. Dit kan leiden tot vergrote nieren en nierfalen
  • Progressieve retina atrofie (PRA): een verslechtering van het oognetvlies, wat uiteindelijk tot blindheid leidt. Hier valt niets tegen te doen, maar er bestaat wel een DNA-test voor om erachter te komen of je kat dit gen draagt.

5. Devon Rex

Hetzelfde verhaal: De Nederlandse overheid en kattenliefhebbers doen er alles aan de fok van dit ras te ontmoedigen. 

Hoe ziet de Devon Rex eruit? 

De eerste Devon rex werd geboren in 1960. Net als de Cornish rex heeft ook de Devon Rex een gekrulde vacht, maar de genetische oorsprong is totaal anders. Devon ziet er heel sierlijk uit: slank maar goed gespierd.

Dit is ras is niet groot en licht - weegt tussen 2,5 en 4 kg. Deze kleintjes hebben een opvallende karakteristieke kop in de vorm van een omgekeerde driehoek met enorme, vleermuisachtige oren.

Wat is het karakter van de Devon Rex

Het is een vrolijke, gezellige, energieke en zachtaardige kat - een echte familiekat, die zich goed voelt bij allerlei mensen en dieren en best even alleen kan zijn.

Kleine katten waar geen kritiek op is

Andere kleine kattenrassen zijn de Burmees, de Abessijn en de Amerikaanse Curly. Dit zijn door de meeste organisaties erkende rassen, die geen controverse oproepen. Liefhebbers van de kleinste vertegenwoordigers van de katachtige familie kunnen dus kiezen uit verschillende gezonde en gelukkige kleine kattenrassen.

Mocht je interesse hebben in juist een grote kat, dan behoort dit gelukkig ook tot de mogelijkheden.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen