Abessijn

Andere namen: Abyssinian, Bunny cat

Abessijn
Volwassen Abessijn © Shutterstock

Sommigen zeggen dat de Abessijn als twee druppels water lijkt op Felis lybica, de Afrikaanse voorouder van de hedendaagse huiskat. Anderen zeggen dat het bijzondere uiterlijk met de grote oren en de amandelvormige ogen de inspiratie is geweest voor oud Egyptische kunstwerken. Het bijzondere is dat dit ras ook voorouders uit Zuidoost-Azië heeft gehad. Hoe dan ook is de Abessijn een prachtig, oud ras met een koninklijke houding en een innemend karakter. 

Algemene informatie Abessijn

Hoe oud wordt een Abessijn? :

8

20

13

15

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

Hoewel de exacte oorsprong van deze kat onbekend is, weten we wel dat de eerste Abessijn rond 1860 naar Europa kwam. Het Abessinië van toen, waar de naam van dit kattenras vandaan komt, is tegenwoordig bekend als Ethiopië. Na de Anglo-Abessijnse oorlog  gingen Engelse fokkers aan de slag  om het uiterlijk, de vacht en de fysionomie van dit kattenras te verfijnen en te verbeteren. Het ras werd aan het einde van de 19e eeuw erkend in Engeland en sommige katten werden aan het begin van de 20e eeuw zelfs geëxporteerd naar Noord-Amerika. In 1917 werd de Abessijn officieel erkend door de Cat Fancier's Association (CFA). De Féderation Internationale Féline (FIFe) erkende dit ras officieel in 1949. Deze kat was vroeger niet erg populair: er zijn maar weinig kittens per nest en de Abessijn wordt niet heel erg oud. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog is de Abessijn bijna volledig verdwenen. Er wordt gezegd dat er na de Tweede Wereldoorlog slechts 12 katten van dit ras in Engeland zijn achtergebleven. Gelukkig herstelden de gecombineerde inspanningen van Amerikaanse en Europese fokkers de adellijke Abessijn, die nu wordt gezien als één van de meest populaire rassen. 

Uiterlijke kenmerken Abessijn

  Grootte Abessijn

  Vrouwtjes kat : Ongeveer 30 cm

  Mannetjes kat : Ongeveer 30 cm

  Zowel mannetjes als vrouwtjes groeien vrij subtiel en bereiken hun volwassen grootte rond 6 maanden en hun uiteindelijke verschijning rond 1 jaar.

  Gewicht Abessijn

  Vrouwtjes kat : 3 tot 4 kg

  Mannetjes kat : 4 tot 5 kg

  Vachtkleur Abessijn

  Vachttype

  Oogkleur Abessijn

  Groen
  Geel
  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Abessijn

  De Abessijn is middelgroot en  heeft een bijzondere bouw. De kat is goed gespierd en de fysionomie en houding suggereren dat de kat constant op het punt staat om te springen. Abessijnen lijken altijd op hun tenen te bewegen, met lichtheid en elegantie. Het goed geproportioneerde en trots gedragen hoofd, evenals de lange, taps toelopende staart, accentueren het soepele en vloeiende uiterlijk van deze kleine loungepoema nog meer. Bijzonder zijn de grote amandelvormige ogen, noch rond noch oosters, met een heldere, expressieve uitdrukking. De grote, kromvormige oren staan ​​laag op het hoofd en als ze naar voren gericht zijn, geven ze de kat een ​​zeer aandachtige blik.

  Goed om te weten

  De verschillende vachtkleuren hebben elk hun eigen unieke zachtheid, door de variabele verdeling van pigmenten over het haar.

  Karakter Abessijn

  • 100%

   Aanhankelijk

   Hoewel de Bunny Cat erg actief is, is de Abessijn ook erg aanhankelijk en dol op snoepjes. Sommige katten gaan zelfs zo ver dat ze bijna non-stop om knuffels vragen! 

  • 100%

   Speels

   Deze kat houdt van hoogtes en heeft energie nodig om veel en vaak te spelen. De Abessijn is geïnteresseerd in alles wat beweegt en lijkt soms onvermoeibaar.

  • 33%

   Rustig

   Hoewel sommige katten de belichaming zijn van rust, is dit ras over het algemeen vol leven en soms zelfs ietwat turbulent. Dit heeft vast iets te maken met de fysieke capaciteiten  van de kat... 

  • 100%

   Intelligent

   Hun natuurlijke nieuwsgierigheid geeft hen de reputatie van 'kleine tornado'. Deze kat wil overal tegelijkertijd zijn en wil actief deelnemen aan het gezinsleven. 

    

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze kat is vaker nieuwsgierig dan angstig maar past zich meestal goed aan. Soms duurt het wel wat lang voordat de kat dit doet.

  • 66%

   Onafhankelijk

   Dit kattenras is meestal vrij onafhankelijk en kan alleen plezier hebben. De Abessijn zal net zo veel genieten van het gezelschap van de verzorger als van de eenzaamheid.  

   Gedrag Abessijn

   • 66%

    Spraakzaam

    Deze katten worden gezien als goede zangers met een melodieuze, discrete stem. 

   • 100%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Deze kleine atleten moeten elke dag even spelen om hun energie kwijt te kunnen. 

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    Bunny Cats hebben de neiging om nieuwsgierig te zijn en daarmee verder en verder weg te gaan. Over het algemeen blijft de kat wel dichtbij huis. 

   • 100%

    Eetlust

    Doordat ze zoveel energie spenderen, zij Abessijnen ook een zeer goede eter die zelfs direct van de tafel eten wil stelen… Interactieve voerbakken zijn ideaal voor deze slimme kat. 

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 66%

     Kan een Abessijn samen met katten?

     Deze kater heeft geen kattengezelschap nodig, maar zal zich aanpassen aan anderen als dit nodig is. 

    • 100%

     Kan een Abessijn samen met honden?

     Na een goede introductie kan een Abessijn goed overweg met honden en wil de kat misschien zelfs met ze spelen. Als de kat en hond het niet goed kunnen vinden, zullen de hoogten de kat gemakkelijk rust bieden. 

    • 66%

     Is de Abessijn een kindvriendelijke kat?

     Deze levendige, actieve kat is dol op spelen met kinderen. Let wel op dat de kinderen de behoieften van de kat respecteren. Pas op dat de kinderen en de Abessijn niet samen kattenkwaad uithalen! 

    • 33%

     Is een Abessijn geschikt voor ouderen?

     De Abessijn wil vrijwel constant bewegen en spelen, iets wat niet altijd even fijn is voor ouderen.  Hoewel de kat veel van geaaid worden houdt, kan het gebeuren dat dit ra zich gaat vervelen. 

     Wat kost een Abessijn?

     De prijs van een Abessijn varieert op basis van leeftijd, geslacht en afkomst. Gemiddeld is de prijs voor een Abessijn-kitten ongeveer €850,-. 

     Voor de verzorging van een kat moet je rekening houden met een budget van €30,- per maand. 

     Verzorging

     De Abessijn is zeer gemakkelijk te verzorgen. Een eenvoudige wekelijkse poetsbeurt is genoeg! Voor een extra glanzende vacht kun je een zeem gebruiken. 

     Haaruitval

     Dit ras heeft bijna geen haaruitval, vooral als je de kat hoogwaardig eten geeft en een keer per week borstelt. 

     Voeding Abessijn

     Doordat de Abessijn erg actief is, heeft de kat soms een iets hogere caloriebehoefte dan andere rassen. Let wel op dat je de kat niet te veel voedt, aangezien overgewich de fysieke vermogens en het algemeen welzijn van de kat snel kan beïnvloeden. 

     Gezondheid Abessijn

     Hoe oud wordt een Abessijn?

     De levensverwachting van de Abessijn is gemiddeld 13 tot 15 jaar.

     Sterk/ bestendig

     Hoewel dit een kortharige kat is, geeft de aanwezigheid van een ondervacht toch een beetje weerstand tegen kou en hitte.

     Neiging om snel aan te komen

     Extra gewicht zie je snel terug op het slanke, kleine lichaam van de Abessijn. Als de kat actief blijft, is het extra gewicht geen enkel probleem.  

     Veelvoorkomende ziektes

     Er zijn bepaalde genetische ziekten die vaker voorkomen bij de Abessijn:
     ● Bloedarmoede (er is een genetische test beschikbaar)
     ● Progressieve retinale atrofie, wat leidt tot blindheid (een genetische test is beschikbaar)
     ● Amyloïdose, wat leidt tot onomkeerbaar nierfalen als gevolg van de afzetting van amyloïde stof in het lichaam. (Momenteel is hier geen genetische test voor, maar de voorzichtigheid en waakzaamheid van de fokkers heeft de ziekte toch verminderd).

     Parodontitis (gingivitis en tandsteen) komt ook wat vaker voor bij dit ras. Daarom wordt aanbevolen om aandacht te besteden aan tandheelkundige zorg.

     Ondanks alles verkeert deze kat over het algemeen in goede gezondheid.

     Voortplanting

     Gemiddeld krijgt de Abessijn drie kittens per worp, wat minder is dan bij andere kattenrassen. Kittens worden tweekleurig geboren. Het veranderen van de vacht gebeurt pas wanneer de kittens ongeveer 6 weken oud zijn. Pas na anderhalf jaar krijgt de Abessijn de uiteindelijke kleur. 

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen