Amerikaanse korthaar

Andere namen: American Shorthair

#45

Wamiz's top rassen

Amerikaanse korthaar
Volwassen Amerikaanse korthaar © Shutterstock

De Amerikaanse korthaar is voor Noord-Amerika wat de Brits korthaar is voor Groot-Brittannië en de Europese korthaar is voor continentaal Europa. Dit zijn drie kortharige kattenrassen die op zichzelf zijn ontstaan ​​en zich parallel met de mens hebben ontwikkeld. Voor de mens waren het buitengewoon waardevolle helpers voor de jacht op ratten en muizen. Soms lieten mensen de dieren in hun huizen. Hoogstwaarschijnlijk hebben deze drie rassen een gemeenschappelijke oorsprong, maar hun respectieve uiterlijk onderscheidt ze en het is onmogelijk ze met elkaar te verwarren. De Amerikaanse korthaar is geen uitzondering, en hun stamboom is net zo veeleisend als die van alle andere kattenrassen, ook al neemt Europa wat meer tijd om dat te erkennen!

Algemene informatie Amerikaanse korthaar

Hoe oud wordt een Amerikaanse korthaar? :

8

20

13

15

Karakter :

Aanhankelijk Intelligent

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

De voorouders van de Amerikaanse korthaar kwamen tegelijk met de eerste kolonisten in de "nieuwe wereld" aan. Ze kwamen uit heel Europa. Deze katten jaagden aanvankelijk op knaagdieren op de schepen van de ontdekkingsreizigers en handelaren. Toen werd het hun taak om graanopslagplaatsen, schuren, mijnen en andere structuren van mensen in Amerika vrij te houden van ratten en muizen. Eeuwenlang zorgde natuurlijke selectie ervoor dat de exemplaren met het grootste jachttalent het overleefden, degenen die ook het meest robuust waren en die het best konden omgaan met de klimatologische omstandigheden van Noord-Amerika. Dit ras is dus natuurlijk.

Beetje bij beetje besloten de boeren om niet alleen de meest efficiënte jagers onder de katten te selecteren, maar ook om het beste karakter en de mooiste kleuren tot selectiecriteria te maken voor de verdere selectie. In die tijd heette deze kat Huis korthaar kat.

Aan het begin van de 20e eeuw wilden fokkers de typische Amerikaanse kat behouden, die dreigde te verdwijnen door de komst van andere kortharige rassen. Verrassend genoeg was de eerste erkende Amerikaanse korthaar een Engelse, aangezien ze het resultaat waren van een kruising met een Britse korthaar. Tot het begin van de 20e eeuw werden verdere kruisingen uitgevoerd. Deze zijn tegenwoordig echter niet toegestaan. Het ras wordt sinds 1966 Amerikaanse korthaar genoemd. Het behoren tot de 10 meest populaire rassen in de VS, Canada en Japan, maar zijn nog vrij zeldzaam in Europa, waar ze nog steeds niet worden erkend door verschillende kattenfokkerijen.

Uiterlijke kenmerken Amerikaanse korthaar

  Grootte Amerikaanse korthaar

  Vrouwtjes kat : 30 tot 35 cm

  Mannetjes kat : 30 tot 35 cm

  De Amerikaanse korthaar bereikt volwassenheid rond het 3e of 4e levensjaar. 

  Gewicht Amerikaanse korthaar

  Vrouwtjes kat : 3 tot 5 kg

  Mannetjes kat : 4 tot 7 kg

  Vachtkleur Amerikaanse korthaar

  Vachttype

  Oogkleur Amerikaanse korthaar

  Blauw
  Groen
  Geel
  Bruin
  Diverse kleuren

  Uiterlijke kenmerken Amerikaanse korthaar

  De Amerikaanse korthaar is gemaakt voor de jacht. Ze kunnen zelfs zonder problemen jagen in nat en koud weer. Ze zijn middelgroot en ergens tussen atletisch en gedrongen in, met een sterke borst, vooral bij mannelijke katten. Hun spieren zijn robuust, hun botstructuur is gematigd sterk. Het lichaam wordt niet erg sterk gekenmerkt door lange lijnen, noch is het volledig rechthoekig gebouwd. De poten, staart en kop zijn allemaal goed geproportioneerd. Ze behoren tot het semi-cobby type met middellange lichaamslijnen.

  Hun brede kop heeft een hoekige snuit en hun ronde, licht hellende ogen staan ​​relatief ver uit elkaar. Hun oren, die gemiddeld dik zijn en een afgeronde punt hebben, staan ​​twee keer zo ver uit elkaar als de ogen. Dit geeft ze hun liefdevolle en zachte uitdrukking, wat typerend is voor het ras.

  Hun dikke, glanzende vacht biedt ze een goede bescherming tegen slecht weer en kleine, oppervlakkige verwondingen.

  Goed om te weten

  De Amerikaanse korthaar heeft de reputatie een prettig karakter te hebben en iedereen aardig te vinden. De aanwezigheid van andere dieren is voor hen meestal geen probleem, maar pas op met dieren die ze misschien als prooi zien. Hun jachtinstinct, dat soms erg sterk is, kan de levensverwachting van konijnen, huisratten, hamsters, vogels etc. ernstig schaden. Vooral als ze geen stevige kooi hebben of buiten zijn. Het goede nieuws is dat je waarschijnlijk maar heel weinig insecten in jouw huis zal aantreffen!

  Karakter Amerikaanse korthaar

  • 100%

   Aanhankelijk

   Deze katten vinden het heerlijk om geaaid te worden en kunnen erg aanhankelijk zijn.

  • 66%

   Speels

   Jagen zit in hun bloed, en daarom willen ze iedere dag spelen, maar niet te veel. Speelgoed waarop ze kunnen jagen zijn erg goed voor ze en spelen een belangrijke rol in de fysieke gezondheid. 

  • 66%

   Rustig

   De Amerikaanse kortharen zijn geduldig en ontspannen. In de regel zijn ze kalm, wat hoort bij het karakter van een jager. 

  • 100%

   Intelligent

   Een goede jager heeft nog 2 andere kenmerken. Ze zijn alert en levendig. Tevens zijn deze katten erg intelligent, een eigenschap die ze hebben geërfd van hun voorouders, die vindingrijk moesten zijn om te overleven.

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De Amerikaanse kortharen zijn meestal sociaal en wennen relatief makkelijk aan vreemden. Echter hangt dit sterk af van het individuele karakter van de kat. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   Dit ras is eerder sociaal dan onafhankelijk.

   Gedrag Amerikaanse korthaar

   • 33%

    Spraakzaam

    Ze zijn niet erg spraakzaam, maar spinnen wel veel.

   • 66%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Dagelijkse lichaamsbeweging is erg belangrijk voor de Amerikaanse korthaar. Ze hebben een lichte aanleg voor overgewicht,, maar tevens bevredigen ze hun jachtinstinct. 

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    Ze zijn van nature nieuwsgierig en vooral buitenkatten. Ze kunnen zin hebben om hun omgeving te ontdekken. Uiteraard zijn er soorten die liever comfortabel binnenshuis bijven. 

   • 66%

    Eetlust

    Deze katten zijn vraatzuchtig en dus makkelijk vatbaar voor overgewicht. Let op dat ze niet te zwaar worden. 

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 100%

     Kan een Amerikaanse korthaar samen met katten?

     Ze zijn sociaal en kunnen goed overweg met andere katten.

    • 100%

     Kan een Amerikaanse korthaar samen met honden?

     Door hun aanpassingsvermogen kunnen ze goed wennen aan een hond in huis, mits ze voldoende tijd krijgen.

    • 100%

     Is de Amerikaanse korthaar een kindvriendelijke kat?

     Bij het fokken van de Amerikaanse kortharigen wordt bijzonder veel aandacht besteed aan hun gezinsvriendelijke karakter, waardoor ze meestal goed overweg kunnen met kinderen.

    • 100%

     Is een Amerikaanse korthaar geschikt voor ouderen?

     Ze kunnen ook bij rustigere mensen leven. Kies dan wel een kat die qua karakter past bij het leven dat je leeft. Over het algemeen zijn het perfecte huiskatten.

     Wat kost een Amerikaanse korthaar?

     In Nederland zijn er geen Amerikaane korthaar catteries. Maar in andere landen, afhankelijk van hun stamboom, kost een Amerikaanse korthaar gemiddeld tussen de €600 en €1100.

     Voor het verzorgen van een kat moet je rekening houden met een maandelijks budget van €30. 

     Verzorging

     Het onderhouden van hun vacht is eenvoudig. Bij het wisselen van vacht moet je ze wat vaker borstelen.

     Haaruitval

     Ze verliezen maar weinig haar, wat tijdens het wisselen van de vacht iets kan toenemen.

     Voeding Amerikaanse korthaar

     Ze hebben een kwalitatief hoogstaand en uitgebalanceerd dieet nodig om gezond te blijven en niet te zwaar te worden. Daarnaast hebben ze iedere dag voldoende beweging nodig.

     Gezondheid Amerikaanse korthaar

     Hoe oud wordt een Amerikaanse korthaar?

     Zoals de meeste katten worden ze gemiddeld tussen de 13 en 15 jaar oud. Sommige soorten hebben een nog langere levensverwachting van tussen de 18 en 20 jaar.  

     Sterk/ bestendig

     Dit natuurlijke ras uit Noord-Amerika kan zich goed aanpassen aan warme of koude klimaten.

     Neiging om snel aan te komen

     Je moet op hun dieet en hoeveelheid lichaamsbeweging letten om overgewicht tegen te gaan, met name na sterilisatie. 

     Veelvoorkomende ziektes

     Hoewel het een zeer robuust ras is, is het helaas niet volledig immuun voor de ziekten die alle huiskatten kunnen treffen. Hun avontuurlijke kant zorgt ervoor dat ze graag buiten zijn. Het is daarom aan te raden om ze te laten vaccineren en te voorzien van wormmedicatie. Je moet ook op je hoede zijn voor parasieten en indien nodig een dierenarts raadplegen.

     • Hypertrofische cardiomyopathie is een ziekte waarbij de hartspier dikker wordt. Dit komt vaker voor bij de Amerikaanse korthaar, ook al kan het voorkomen bij alle raskatten en katten van gemengde rassen. 

     Voortplanting

     De Amerikaanse korthaar kan buiten het eigen ras gekruist worden met de Amerikaanse draadhaar, omdat dit eigenlijk een Amerikaanse korthaar is met een ruwe vacht.

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen