Aanbieding

Kat zit op rand van de bank

Zorg voor de juiste benodigdheden wanneer je een kat in huis neemt.

© Ara_Ce_Li_SP / Shutterstock

Je huis 'kat klaar' maken: Benodigdheden en andere weetjes

Door Maya van Tol Redacteur

Bijgewerkt op

De kat heeft graag vier gebieden voor zijn behoeften, die ver genoeg van elkaar verwijderd moeten zijn. Deze omgevingen worden door ethologen "leefruimtes" genoemd. In dit artikel lees je alles wat je moet doen om je huis gereed te maken voor de komst van de nieuwe kitten. 

Katten mogen dan wel minder verzorging nodig hebben dan honden, ze zijn wel iets veeleisender. Daarom is het goed om te weten hoe je en kat aan je huis of appartement laat acclimatiseren, voordat je de nieuwe kitten verwelkomt. Na het lezen van dit artikel weet je wat je allemaal nodig hebt voor een kitten. 

Katten benodigdheden

Wat heb je nodig voor een kitten? Want het is wel zo handig om alles in huis te hebben vóór je de lieve pluizenbol verwelkomt. In de lijst hieronder vind je precies wat je niet kunt missen als je een kat in huis haalt. 

 • Water- en voerbakjes zijn heel belangrijk. Kiest ondiepe bakjes met een brede opening, dat vinden katten het fijnst. 
 • Welke voeding je kat nodig heeft is afhankelijk van hun leeftijd en mogelijke medische kwaaltjes. Zorg ervoor dat je gepaste voeding in huis hebt voor de kat arriveert. 
 • Een geschikte kattenbak en kattenbakvulling is ook essentieel, want niemand houd van ongelukje. Houd er met kittens wel rekening mee dat de rand niet te hoog mag zijn - anders kunnen ze er niet overheen. 
 • Een goede reismand is een echte must-have. Je hebt hem misschien niet direct nodig, maar als er op gegeven moment iets aan de hand is, ben je o-zo gelukkig dat je een reismand hebt!
 • Met een krabpaal kun je voorkomen dat katten hun nagels scherpen aan jouw meubels. Krabben is natuurlijk gedrag voor katten, dus dit kun je niet in zijn algemeenheid afleren. 

Dat waren de échte essentiële benodigtheden voor katten en kittens. Daarnaast zijn er meer spullen die handig zijn om in huis te halen - zowel om de kat in zijn/haar behoeftes te voorzien, als om ze een goede verzorging te kunnen bieden.

 • Speeltjes
 • Kattenmand
 • Kattenluik
 • Ontwormingsmiddel
 • Vlooienmiddel
 • Halsband (met belletje en/of adressenkoker)
 • Gebitsverzoging
 • Kattenborstel
 • Nagelknipper voor katten

Je huis 'kat klaar' maken

Vier gebieden voor elke behoefte

Katten houden al hun behoeftes graag gescheiden. Daarom hebben ze het liefst een plek voor elke van hun behoeftes - die door ethologen 'leefruimtes' worden genoemd. Creëer daarom verschillende plekken voor ze waar ze kunnen:

 • spelen
 • eten en drinken
 • de kattenbak op kunnen
 • en slapen

Zet daarom dus niet de kattenbak naar de voerbakjes, en hun mand ook niet naast de krappaal.

Katten zijn gewoontedieren, dus denk goed na over waar je deze 'leefruimtes' voor je kat creëert. Het verplaatsen van deze ruimtes zal niet gewaardeert worden door je kat. 

Hoe moet je huis erbij staan als de kat arriveert?

De 'eetkamer'

Zodra de kat thuiskomt, is het belangrijk dat ze weten waar ze kunnen eten en drinken. Zorg er daarom voor dat hun voer- en drinkbakjes klaar staan, en laat het aan je kat zien. 

Om een ​​continuïteit van smaken en voedingsprincipes te garanderen, is het in het begin nuttig om de doseringen en het soort voedsel aan te houden dat door de fokker wordt aanbevolen. Later zal de dierenarts bij een uitgebreid onderzoek richtlijnen kunnen bieden voor een dieet op maat. 

De 'slaapkamer'

Veel katten gaan gewoon liggen waar ze willen, je kunt niet bepalen wat een kat als slaapplek kiest. Maar een zachte mand is natuurlijk wel heel verleidelijk! Leg deze niet in de buurt van de voerbakjes, het liefst in een andere kamer. 

Katten slapen gemiddeld zo'n 16 uur per dag, maar dit kan schommelen door verschillende factoren zoals hun leeftijd. Katten slapen meestal heel licht, en springen daarom om het minste geringste weer op! Daaroom heeft de kat baat bij een stille en rustige plek om te slapen. 

Katten slapen heel veel, dus hier hebben ze een goede plek voor nodig.
©Shutterstock

Het 'toilet'

De kattenbak moet uit de buurt blijven van de voerbakjes en staat het liefst op een rustige plek, waar ze op hun gemak hun behoefte kunnen doen. 

Katten hebben ook vaak even de tijd nodig om aan een kattenbak te wennen. Weet je of ze al een voorkeur hebben? Bijvoorbeeld een kattenbak zonder deur, zonder kap of met een lage instap. Probeer dan aan die behoeftes te voldoen, op die manier hebben ze minder lang de tijd nodig om te wennen en is de kans op ongelukjes kleiner. 

 De 'speelkamer'

Spel is een belangrijk onderdeel van het leven van een kat. Vooral voor huiskatten is dit dé manier om aan hun lichaamsbeweging te komen. Om ze hierin éxtra te stimuleren, kun je speeltjes en krabpalen op verschillende plekken in je huis plaatsen. 

Om het nog spannender te maken, wordt het aangeraden om elk weekend de speeltjes te vernieuwen of om te wisselen. Zo wek je verschillende interesses bij de kat op. Dit geeft jou ook de mogelijkheid om regelmatig de speeltjes schoon te maken en te vervangen wanneer dat nodig is. 

Naast een goede plek om te spelen houden katten ook erg van structuur. Het liefst spelen ze op een vast moment op de dag.
©Shutterstock

Wennen in het huis

Katten kunnen in een nieuwe omgeving wat afstandelijk en terughoudend zijn. Maar van nature zijn het hele speelse en nieuwsgierige dieren. Speeltjes zijn een geweldige tool om een kat uit zijn/haar schulp te trekken! Met een stok met veren eraan kun je ze vaak het hele huis door leiden. Vergeet niet om ze af en toe te laten winnen!

Je kunt hetzelfde speeltje gebruiken om een kat bekend te maken met verschillende oppervlaktes - zoals een stoel, de bank en de krabpaal. Dit is geweldig vermaak voor iedereen kattenliefhebber, en een geweldige manier om katten hun energie te laten verbruiken.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen