Perzische kat

Andere namen: Pers, Perzische langhaar

Perzische kat
Volwassen Perzische kat © Shutterstock

Van alle langharige kattenrassen is de Pers misschien wel populairste. Deze schattige wolk van haar past goed bij de high society, zowel door het uiterlijk als door de houding van de kat. Het ras is het resultaat van een zorgvuldige maar volledig kunstmatige selectie door fokkers om de huidige kenmerken te verkrijgen. De Pers heeft daarom fundamenteel mensen nodig om te overleven, als ras, maar ook als individu, vanwege de vele speciale zorg en aandacht die deze kat dagelijks nodig heeft.

Algemene informatie Perzische kat

Hoe oud wordt een Perzische kat? :

7

20

12

15

Karakter :

Rustig Intelligent

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

De exacte oorsprong is in de loop der jaren in de vergetelheid geraakt. We weten dat het jaar ongeveer 300 jaar oud is en al bij de eerste kattenshows aanwezig was. Men denkt dat een van de voorouders van de Pers de Turkse Angora moet zijn geweest. Dit betekent dat dit ras uit de buurt van Iran of Turkije, oftewel het oude Perzië, komt. De eerste langharige katten die vanuit Perzië naar Europa kwamen waren echter geen Perzen maar Angora's.

Vanaf de 19e eeuw selecteerden Britse fokkers langharige katten (die in die tijd in Engeland gewoon "Langhaar" werden genoemd) om ze te kruisen met Britse kortharen en andere Europese rassen. Het doel was om een ​​kat te krijgen met het langste haar van de "Langhaar", maar wel helemaal rond.Het ras is daarom geboren uit een rigoureuze selectie uitgevoerd door fokkers, gedreven door het doel om een ​​precieze, nieuwe en volledig unieke bouw te verkrijgen, althans voor die tijd. We beschouwen de Pers daarom als een kunstmatig ras.

Ondanks de rasstandaarden die sinds de formalisering nauwelijks zijn veranderd, vertonen de Perzen van vandaag weinig gelijkenis met die van de 19e eeuw. Met de tijd en de selectie van liefhebbers van het ras, zijn de specifieke eigenschappen tot het uiterste doorgevoerd. Het hoofd is steeds ronder geworden, de oren kleiner, de ogen groter, de neus vlakker… Dit geldt des te meer in de Verenigde Staten. In 1930 creëerden de Amerikanen de "peke-face", een variëteit met het meest geplette gezicht dat mogelijk is, helaas geassocieerd met meer ademhalings- en oogproblemen. Zelfs vandaag de dag bestaat er een controverse tussen fokkers van het Engelse type en die van het Amerikaanse type.

Uiterlijke kenmerken Perzische kat

  Grootte Perzische kat

  Vrouwtjes kat : 30 tot 35 cm

  Mannetjes kat : 30 tot 35 cm

  De Pers bereikt de volledige grootte wanneer de kat tussen de 1 en 2 jaar oud is. 

  Gewicht Perzische kat

  Vrouwtjes kat : 3 tot 4 kg

  Mannetjes kat : 3 tot 5 kg

  Vachtkleur Perzische kat

  Vachttype

  Oogkleur Perzische kat

  Blauw
  Groen
  Geel
  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Perzische kat

  De Pers heeft de meest herkenbare lichaamsbouw. Bréviligne (of cobby), de kat is gedrongen en massief, met sterke botten en krachtige spieren. In profiel vormt het lichaam een ​​ afgerond vierkant. De pootjes zijn kort, recht en sterk. Hoewel de staart vrij kort is, is deze wel extreem dik. De vacht is de langste van alle langharige katten, tot wel 20 cm lang! Het is lang over het hele lichaam, met een kraag die doorloopt tot onder de buik en een overvloedige ondervacht, die een zeker volume geeft aan de fijne en zeer zijdeachtige vacht.
  Het hoofd is goed verankerd tussen de schouders, met een korte en massieve halslijn. De schedel vormt een koepel, de jukbeenderen, kaken en kin zijn sterk en uitpuilend en de neus is afgeplat. De oren zijn klein, rond, goed uit elkaar geplaatst op de schedel en zeer harig. De ogen zijn rond, heel groot en ver uit elkaar en hun kleur is intens en stralend.

  Er zijn twee soorten Perzen, afhankelijk van de bouw van hun schedel. De traditionele, "doll face" genaamd, heeft een ronder profiel. De doll face  staat het dichtst bij de voorouders van het ras. Het tweede type, de "peke-face", is recentelijk ontwikkeld in de Verenigde Staten. Dit gezicht is veel vlakker, met de kin, neus en voorhoofd uitgelijnd in een enkel verticaal vlak.

  Goed om te weten

  De vacht is een uiterst belangrijk criterium voor het ras. Vrijwel elke kleur is mogelijk, maar sommige kattenverenigingen onderscheiden er een paar tot het punt dat ze worden verheven tot fokstatus.

  Een Classic Persian is een Pers met een eenkleurige, schildpadkleurige, tabby (cypers) of smoke vacht. Elke kleur definieert een bepaalde soort: Perzisch blauw, Perzisch schildpad en wit, Perzisch zwart/smoke… Voor elke variëteit zijn er beperkingen voor de oogkleur.

  De Perzische Colourpoint, die het Siamees-gen heeft, wordt in sommige delen van de wereld Himalaya genoemd.

  Als het haar alleen aan het uiteinde gekleurd is, wordt de vachtkleur "schelp" genoemd.

  Als de vacht een 'zilveren omhulsel heeft en het bleke gedeelte van de vacht zilver is, wordt er gezegd dat het  een chinchilla is. De Perzische Chinchilla is een ras op zich, dat qua kleur "zilver" of "goud" kan zijn en dat ook "tipping shaded" bevat (kleur op 1/3e van de vacht). Naast de vachtkleur is dit Perzische type iets kleiner en heeft het karakteristieke smaragdgroene ogen. De neus is ook iets minder plat. De reproductie is bijzonder omdat de kat alleen gepaard mag worden met andere Perzische chinchillas. 

  De Perzische camee, waarvan de vachtkleur eigenlijk "rood zilver gearceerd" of "rood zilver schelp" is, is een ras in de Verenigde Staten. Het is een variëteit van Perzische Chinchilla die in Europa voorkomt.

  Karakter Perzische kat

  • 66%

   Aanhankelijk

   Deze kat kan uren op je schoot blijven liggen of op een andere manier dichtbij zijn. De Pers houdt van knuffels, maar met mate en dit kan alleen wanneer de kat er zin in heeft. 

  • 33%

   Speels

   De Pers speelt graag, maar de bouw van de kat beperkt vaardigheden als jager. Dit maakt het des te leuker om naar de gezichtsuitdrukkingen van dit ras te kijken tijdens spelsessies!

  • 100%

   Rustig

   Het rustige temperament is door fokkers gekozen sinds het begin van het ras. Deze karaktereigenschap wordt versterkt door de ysieke kenmerken die onverenigbaar zijn met intensieve training.

  • 100%

   Intelligent

   Deze zeer intelligente kat analyseert veel en lijkt soms zelfs een oordeel te vellen over de verzorger! 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De soms afstandelijke manier van doen kan iemand doen geloven dat de Pers bang is voor vreemden. Maar het is eigenlijk de verandering die de kat niet leuk vindt. Door dit ras in een tempo te laten wennen, zorg je ervoor dat de kat zich socialer gedraagd. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   Hoewel de Pers mensen nodig heeft om te overleven, geniet dit ras enorm van een eigen routine en zal de kat niet per se aan gezinsactiviteiten willen deelnemen.

   Gedrag Perzische kat

   • 33%

    Spraakzaam

    Dit is geen grote prater, de Pers drukt zich liever uit met de ogen. 

   • 33%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    De kat heeft dagelijkse spelsessies nodig, maar van korte duur en niet heel intens. 

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    De Perzische kat is meer een binnenkat. 

   • 100%

    Eetlust

    Dit ras kan erg hebzuchtig zijn; let op dat je kat geen obesitas krijgt! 

    Perzische kat adopteren

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 66%

     Kan een Perzische kat samen met katten?

     De aanwezigheid van een andere kat zou de Pers in een slechte bui kunnen brengen. Aan de andere kant kan dit ras ook erg tolerant zijn en een nieuwe kat in huis accepteren, zolang de Pers maar genoeg tijd krijgt om zich aan te passen. 

    • 66%

     Kan een Perzische kat samen met honden?

     Er bestaat het risico dat het temperament van de Pers niet past bij de uitbundige persoonlijkheid van veel honden. Zorg daarom voor een goede introductie en laat de dieren langzaam aan elkaar wennen. 

    • 66%

     Is de Pers een kindvriendelijke kat?

     Als de kinderen respect opbrengen voor de momenten waarop de kat ligt te slapen en ze zich vriendelijk gedragen, zal dit ras genieten van kinderen om zich heen. Ook zal de kat met de kinderen willen spelen, zolang de spelletjes maar niet te ruw zijn. 

    • 100%

     Is een Perzische kat geschikt voor ouderen?

     Dit is de perfecte kat voor een wat rustiger persoon! Maar vergeet niet dat deze kat veel verzorging nodig heeft en de verzorger hier wel de tijd en gelegenheid voor moet hebben... 

     Wat kost een Perzische kat?

     Een Pers kost tussen de €650,- en €1500,-. De prijs varieert op basis van leeftijd, geslacht en afkomst.

     Het verzorgen van de kat kost ongeveer €50,- per maand. 

     Verzorging

     De Pers vereist behoorlijk wat verzorging. De fijne vacht en de overvloedige ondervacht raken gemakkelijk in de war en er bestaat een risico op knopen of zelfs het vervilten van de vacht als deze niet goed wordt verzorgd. De oplossing? Dagelijks borstellen en regelmatig wassen met shampoo. Dit laatste kan nodig zijn om klitten echt goed los te maken en de vacht een mooie uitstraling te geven. Ook het trimmen of scheren van de kat zijn mogelijkheden om een gezonde vacht te behouden en de ronde vorm te verbeteren. 

     Naast de vacht hebben ook de ogen en oren speciale zorg nodig. Dit ras kan last hebben van traanogen: veeg deze iedere dag af om een ooginfectie of infectie van de huidplooien tussen de ogen en neus te voorkomen. Kleine oren hebben de neiging om veel oorsmeer op te hopen en schoonmaken met een droge doek of oorreinigingsoplossing kan oorontstekingen voorkomen. Een gesprek met een dierenarts zal leiden tot de frequentie van deze zorg die moet worden uitgevoerd.

     Haaruitval

     Met zoveel haar is het normaal om veel haarverlies te hebben!

     Voeding Perzische kat

     De kwaliteit van de voedingsstoffen in het voedsel, het gemak waarmee het voedsel kan worden vastgegrepen en gekauwd door de zeer korte snuit, het effect op de tanden, de hoeveelheid die moet worden gegeven ... Dit zijn allemaal punten om aandacht aan te besteden om een ​​goede lichamelijke gezondheid te behouden.

     Het bevorderen van het waterverbruik is ook belangrijk. Ten slotte wordt het gebruik van interactieve voerbakken aanbevolen om de opname van voedsel te vertragen, de kat fysiek en mentaal te stimuleren en mogelijk het overeten en het daarmee gepaard gaande overgewicht te beperken.

     Gezondheid Perzische kat

     Hoe oud wordt een Perzische kat?

     Gemiddeld wordt de  Perzische kat tussen de 12-15 jaar oud. Dit hangt erg af van de gezondheid van de kat. 

     Sterk/ bestendig

     Deze kat voelt zich niet op zijn gemak bij koud weer en sneew, en nog minder bij warm weer: de vacht raakt te gemakkelijk in de knoop en houdt te veel warmte vast. De kleine neus maakt het niet makkelijker om een beetje warmte kwijt te raken. Deze kat leeft zeker binnenshuis, in een gecontroleerd klimaat.

     Neiging om snel aan te komen

     De gestalte, genetica en het niet erg actieve temperament kunnen dit ras vatbaar maken voor overgewicht. Let daarom bijzonder goed op het dieet van je kat. 

     Veelvoorkomende ziektes

     ● Nierziekten
     Een polycystische nierziekte of polycysteuze nierziekte komt zeer vaak voor bij Perzen. Het tast de nieren aan en veroorzaakt uiteindelijk nierfalen. 
     Hartfalen
     Door de ziekte hypertrofische cardiomyopathie kunnen er hartproblemen ontstaan. 
     Hernia
     Progressieve retinale atrofie (PRA)
     Bij deze erfelijke ziekte treed er verlies van het gezichtsvermogen op.
     Corneale sekwestreerders
     Deze ontsteking van het hoornvlies is specifiek voor Perzen
     Urinewegproblemen
     Portosystemische shunt
     Ziekte die de bloedtoevoer naar de lever beïnvloedt en symptomen veroorzaakt die verband houden met toxines die normaal in de lever worden gemetaboliseerd, die daar niet meer kunnen komen en die zich ophopen in het bloed
     Polycystische leverziekte
     Huidziekten
     Chediak-Higashi-syndroom
     Ziekte die vrijwel alleen bij de Perzische smoke voorkomt. De ziekte veroorzaakt een defect in de ophoping van melanine in de lysosomen en een storing in bloedplaatjes en bepaalde witte bloedcellen
     Goedaardige tumoren
     Cryptorchisme
     Parodontitis
     Ademhalingsproblemen

     Voortplanting

     Biologisch gezien ziet het Perzische vrouwtje haar eerste oestrus (eerste hitte) vaak later aankomen dan de vrouwtjes van andere rassen. Ook zijn de nestjes kleiner dan bij andere katten. Bovendien zijn geboorten vaak gecompliceerd en zijn ze vaker vatbaar voor dystokie vanwege het grote volume van de schedels van de kittens. Er is daarom een ​​hoog risico om toevlucht te moeten nemen tot een keizersnede en een hoger percentage perinatale sterfte bij dit ras.
     Toegestane kruisingen, buiten het ras, zijn met de Exotische korthaar, die eigenlijk een Perzische korthaar is.

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen