Aanbieding

Liggende lapjeskat

Lapjeskatten van het mannelijke geslacht zijn erg zeldzaam

© Emagnetic / Shutterstock

Lapjeskatten: Wat zijn dat nou eigenlijk?

Door Maya van Tol Redacteur

Bijgewerkt op

Lapjeskatten worden gekenmerkt door hun driekleurige vacht. Het patroon en kleuren zijn volledig willekeurig hierdoor zijn er geen twee lapjeskatten hetzelfde. 

Wat is een lapjeskat? 

Lapjeskatten worden gekenmerkt door hun driekleurige vacht. Het patroon en de kleuren zijn volledig willekeurig - hierdoor zijn er geen twee lapjeskatten hetzelfde. Ondanks dat ze veel voorkomen, zijn lapjeskatten heel bijzonder en uniek. Deze zeldzame driekleurige katten danken hun bijzondere vacht aan het genetisch erfgoed dat het dominante 'oranje gen' moet leveren - het gen dat leidt naar de rode kleur van het haar. Dit gen komt enkel voor bij katten met een dubbele aanwezigheid van het chromosomen van type X. Hierdoor zijn lapjeskatten (bijna) altijd vrouwelijk. 

Er zijn zeer zeldzame voorbeelden van mannelijke lapjeskatten (katers), zij hebben de zeer specifieke chromosomale structuur XXY - katers met deze chromosomen zijn voor een groot deel steriel. 

Naast genetica zijn er meer redenen waarom lapjes katten zo bijzonder zijn. Lees verder en kom erachter!

Niet alleen de gewone huiskat kan een lapjeskat zijn. Ook raskatten zoals deze Pers kunnen een lapjesvacht hebben.
©Chakri Phitphibun / Shutterstock

Kenmerken van de lapjeskat

Lapjeskatten worden veel vergeleken met de schildpadkat en de torbiekat. In vergelijking met deze twee katten, zijn de kleuren in de vacht van een lapjespoes goed gemengd. Ze vallen op door de willekeurigheid in hun vacht en door de overheersing van wit en de aanwezigheid van patches van de andere twee kleuren. In een nest met lapjeskatten, zijn hierdoor geen twee kittens hetzelfde. 

Karakter van de lapjeskat

Over het karakter van de lapjeskat zijn de meningen verdeeld: volgens sommigen zijn lapjeskatten schuwe, gereserveerde dieren, terwijl anderen beweren dat ze druk en soms zelf agressief zijn. Als puntje bij paaltje komt, kun je het karakter van een kat niet beoordelen op hun uiterlijk. Wil je zeker weten dat een speicifieke kat bij jou past? Vraag dan naar hun karakter bij de vorige verzorger of de asielmedewerkers. 

Lucky lapjeskat: een Japanse legende

In Thailand vind je een enorm beeld van de Maneki Neko
© PM88 / Shutterstock

We hebben hem allemaal wel eens gezien: het geluksbeeldje de Maneki neko. De kat die het beeldje inspireerde, is volgens de legende een lapjeskat (bovendien een kater, dus extra zeldzaam) die een reiziger van een storm zou hebben gered door hem de weg te wijzen. De lapjeskat had hem voor de bliksem begon uit het bos geleidt - dat insloeg in een boom waar de reiziger onder schuilde.

In Japan wordt de lapjeskat 'mi-ke' genoemd, wat letterlijk 'drievoudig haar' betekent. Dat is wat de gelukkige kat inspireerde, een veel voorkomende driekleurige gelukskat met een opgeheven poot.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen