Aanbieding

Liggende lapjeskat

Lapjeskatten van het mannelijke geslacht zijn erg zeldzaam

© Emagnetic / Shutterstock

Lapjeskatten: Wat zijn dat nou eigenlijk?

Door Maya van Tol Redacteur

Bijgewerkt op

Lapjeskatten worden gekenmerkt door hun driekleurige vacht. Een lapjeskat is een schildpadkat met een derde kleur.

Wat is een lapjeskat? 

Een Lapjeskat worden gekenmerkt door hun driekleurige vacht. Het patroon en de kleuren zijn volledig willekeurig - hierdoor zijn er geen twee lapjeskatten hetzelfde. Ondanks dat ze veel voorkomen, zijn lapjeskatten heel bijzonder en uniek. Deze zeldzame driekleurige katten danken hun bijzondere vacht aan het genetisch erfgoed dat het dominante 'oranje gen' moet leveren - het gen dat leidt naar de rode kleur van het haar. Dit gen komt enkel voor bij katten met een dubbele aanwezigheid van het chromosomen van type X. Hierdoor zijn lapjeskatten (bijna) altijd vrouwelijk. 

Er zijn zeer zeldzame voorbeelden van mannelijke lapjeskatten (katers), zij hebben de zeer specifieke chromosomale structuur XXY - katers met deze chromosomen zijn voor een groot deel steriel. 

Leuk weetje: Slechts 1 op de 3000 lapjeskatten zijn kater!
Persische lapjeskat
Ook raskatten zoals deze Pers kunnen een lapjesvacht hebben, dit is een Zwarte cypers lapjeskat
©Chakri Phitphibun / Shutterstock

Kenmerken van de lapjeskat

Lapjeskatten worden veel vergeleken met de schildpadkat en de torbiekat. In vergelijking met deze twee katten, heeft de lapjeskat 3 kleuren, terwijl de schildpadkat er maar 2 heeft. Alle lapjeskatten zijn verschillend, ze vallen op door de willekeurigheid in hun vacht en door de overheersing van wit en de aanwezigheid van patches van de andere twee kleuren. In een nest met lapjeskatten, zijn hierdoor geen twee kittens hetzelfde. 

Karakter van de lapjeskat

Over het karakter van de lapjeskat zijn de meningen verdeeld: volgens sommigen zijn lapjeskatten schuwe, gereserveerde dieren, terwijl anderen beweren dat ze druk en soms zelf agressief zijn. Als puntje bij paaltje komt, kun je het karakter van een kat niet beoordelen op hun uiterlijk. Wil je zeker weten dat een specifieke kat bij jou past? Vraag dan naar hun karakter bij zijn voormalige verzorger of asielmedewerkers. Als je een lapjeskat kitten gaat adopteren, dan kun je altijd kijken naar de ouders van de kitten.

Kleurenpatronen van een lapjeskat

Typisch gezien bestaat het kleurenschema van een lapjeskat uit een combinatie van wit, zwart, rood, en mogelijk ook crème- of grijstinten, zoals de cyperse kat. Deze kleuren kunnen op verschillende manieren op de vacht verschijnen in vlekken, strepen, of zelfs in kleine vlekjes. 

Hoe oud wordt een lapjeskat?

De levensverwachting van een lapjeskat is vergelijkbaar met die van andere kattenrassen aangezien een lapjeskat geen ras is maar een vachtpatroon. De leeftijd van de kat hangt af van verschillende factoren, waaronder genetica, levensstijl, dieet en veterinaire zorg. 

Over het algemeen worden katten, inclusief lapjeskatten, gemiddeld tussen de 12 en 18 jaar oud.

Als je goed zorgt voor je kat dan kunnen lapjeskatten een lang en gezond leven leiden. Zorg ervoor dat je kat regelmatig naar de dierenarts gaat voor zijn vaccinaties en om te controleren dat alles goed met hem gaat.

Lucky lapjeskat: een Japanse legende

In Thailand vind je een enorm beeld van de Maneki Neko
© PM88 / Shutterstock

We hebben hem allemaal wel eens gezien: het geluksbeeldje de Maneki neko. De kat die het beeldje inspireerde, is volgens de legende een lapjeskat (bovendien een kater, dus extra zeldzaam) die een reiziger van een storm zou hebben gered door hem de weg te wijzen. De lapjeskat had hem voor de bliksem begon uit het bos geleidt - dat insloeg in een boom waar de reiziger onder schuilde.

In Japan wordt de lapjeskat 'mi-ke' genoemd, wat letterlijk 'drievoudig haar' betekent. Dat is wat de gelukkige kat inspireerde, een veel voorkomende driekleurige gelukskat met een opgeheven poot.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

4 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen