Sphynx

Andere namen: Canadian Sphynx

Sphynx
Volwassen Sphynx © Shutterstock

De Sphynx is een naaktkat. Er gaan heel veel geruchten over de oorsprong van deze haarloze kat. Er wordt gezegd dat ze voortkwam uit vage genetische tests, dat ze werd blootgesteld aan de nucleaire straling van de kerncentrale in Tchernobyl, enz. In werkelijkheid is een genetische mutatie verantwoordelijk voor de haarloosheid van de Sphynx-kat. De naam komt van het feit dat het een aantal fysieke kenmerken deelt met het beroemde Egyptische beeld met dezelfde naam. Natuurlijk is hun naaktheid het belangrijkste fysieke kenmerk, maar hun citroenvormige ogen, enorme oren en talloze rimpels maken ze ook onderscheidend. Of je houdt van ze, of je vindt ze helemaal niets, maar hun ongewone uiterlijk laat niemand onverschillig. 

Algemene informatie Sphynx

Hoe oud wordt een Sphynx? :

3

25

8

20

Karakter :

Aanhankelijk

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

De eerste naakt kat die werd gefokt, werd in 1966 geboren in Toronto, Ontario, Canada. Het kleine vrouwtje heette Prune. Er zijn pogingen gedaan om ze met andere katten te kruisen - met matig succes. Na ongeveer 30 jaar kruisen, voornamelijk in Frankrijk, kwam het ras tevoorschijn in de vorm die we vandaag kennen. In Mexico zijn zeer oude muurreliëfs gevonden met daarop naakte katten. Ander onderzoek suggereert dat de Azteken de Sphynx-kat fokten en aanbaden.

Uiterlijke kenmerken Sphynx

  Grootte Sphynx

  Vrouwtjes kat : Ongeveer 30 cm

  Mannetjes kat : Ongeveer 35 cm

  De Sphynx bereiken hun volgroeide grootte tussen 9 en 12 maanden. 

  Gewicht Sphynx

  Vrouwtjes kat : 3 tot 5 kg

  Mannetjes kat : 4 tot 6 kg

  Vachttype

  Oogkleur Sphynx

  Blauw
  Groen
  Geel
  Diverse kleuren

  Uiterlijke kenmerken Sphynx

  Deze naakte Canadese kat is levendig, atletisch en zeer gespierd. 

  Goed om te weten

  In tegenstelling tot andere katten, zweten de Sphynx, net als mensen via hun huid. Soms laten ze dan door hun talg ook vlekken achter op plekken waar ze hebben gelegen. 

  Karakter

  • 100%

   Aanhankelijk

   Hun eeuwige zoektocht naar warmte leidt ertoe dat ze veel van knuffelen houden. Dit geldt met name als de knuffels van warme fijne handen komen. Ze liggen graag onder een deken en kruipen tegen je aan.  

  • 66%

   Speels

   Je moet elke dag met ze spelen. Het zijn actieve katten die veel vermaak nodig hebben. Hetzij door activiteiten die ze alleen kunnen doen, of door interactieve spelletjes die ze met hun verzorger doen. 

  • 33%

   Rustig

   Het zijn speelse katten, maar ze genieten ook van hun rustmomenten, op een warme en gezellige plek die ze helemaal voor zichzelf hebben. 

  • 66%

   Intelligent

   Hun levendigheid en nieuwsgierigheid maken het intelligente katten die je keer op keer zullen verbazen. 

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze Canadese katten vinden het heerlijk om gasten aan de deur te begroeten. In het begin kunnen ze wat terughoudend zijn, maar hun nieuwsgierigheid neemt al snel de overhand. Deze katten zullen al snel een attractie worden. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Ze kunnen prima alleen zijn, maar het liefst zijn ze in de buurt van hun adoptiegezin. Ze liggen graag bij hen om warm te blijven. 

   Gedrag Sphynx

   • 33%

    Spraakzaam

    De Sphynx weten hoe ze moeten communiceren, maar het zijn geen overdreven spraakzame katten. 

   • 100%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Het zijn zeer energieke katten die graag spelen. Sommigen kunnen zelfs apporteren. Deze katten zijn perfect voor een actief gezin. 

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Aangezien ze van nature erg aanhankelijk zijn vanwege hun constante zoektocht naar warmte, hebben deze haarloze katten niet de neiging om weg te lopen. 

   • 66%

    Eetlust

    Ze houden van eten, maar zijn niet overdreven hebzuchtig. Ze verbranden een groot deel van hun energie door hun bewegingsdrang. Tevens hebben ze energie nodig om hun lichaamstemperatuur te regelen. Houd hier rekening mee bij de calorie-inname. 

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 66%

     Kan een Sphynx samen met katten?

     Ze kunnen wennen aan de aanwezigheid van andere katten, vooral wanneer ze van hetzelfde ras zijn. Wanneer je de gelukkige verzorger bent van meer dan één Sphynx kat zul je ze waarschijnlijk vaak tegen elkaar aan liggend vinden. 

    • 100%

     Kan een Sphynx samen met honden?

     Deze kleine katten houden van honden. En ze zullen de hond zeker gebruiken om mee te knuffelen om zich op te warmen. 

    • 100%

     Is de Sphynx een kindvriendelijke kat?

     Aangezien ze erg levendig en speels zijn zullen ze genieten van de aanwezigheid van kinderen die ze bezighouden. 

    • 33%

     Is een Sphynx geschikt voor ouderen?

     Zelfs wanneer deze katten kalm en aanhankelijk zijn, zijn nog steeds lichtelijk energiek. Daarom is het belangrijk dat deze katten ook zelf dingen kunnen ondernemen zodat ze hun energie kwijt kunnen.

     Wat kost een Sphynx?

     Gemiddeld kost een Sphynx kitten van één ras tussen de € 850 en € 1400. De prijzen variëren vaak afhankelijk van afstamming, ras, leeftijd en geslacht.

     Je moet gemiddeld €30 per maand budgetteren om aan de behoeften van deze kat te voldoen. Dit budget omvat kwaliteitsvoeding en eventuele kosten die worden gemaakt om ze in goede gezondheid te houden.

     Verzorging

     De huid van deze Canadese haarloze katten produceert veel talg dat door het ontbreken van poriën kan verstoppen. Het wordt aanbevolen om ze maximaal 1 à 2 keer per jaar te wassen. Gebruik anders een vochtig washandje om overtollig talg te verwijderen. De oren moeten één keer per week zorgvuldig worden schoongemaakt, omdat ze een overmatige hoeveelheid oorsmeer produceren. Ook de gebieden tussen de tenen en de bal van de voeten vereisen speciale aandacht, door de talg die zich daar vaak ophoopt. De huid van deze Canadese haarloze kat is vatbaar voor verbranden in de zon. Het is daarom belangrijk om de kat met zonnebrandcrème in te smeren voordat deze langdurig aan UV-straling wordt blootgesteld.

     Haaruitval

     Deze haarloze katten verliezen niet geheel verrassend geen haar. Eventuele lichte haren op delen van het hoofd, oren, poten, scrotum en staart zijn hun enige "vacht."

     Voeding Sphynx

     Ze moet iets meer eten dan andere katten omdat ze meer calorieën verbranden. In tegenstelling tot katten met vacht, is dit wat ze nodig hebben om hun lichaamstemperatuur te reguleren.

     Gezondheid Sphynx

     Hoe oud wordt een Sphynx?

     Ze worden gemiddeld tussen de 8 en 20 jaar oud. 

     Sterk/ bestendig

     Door het ontbreken van hun vacht zijn ze gevoelig voor kou en altijd op zoek naar warmte, zoals bijvoorbeeld een verwarming, een elektronisch apparaat, een zonnige vensterbank etc. Soms kan dit problemen opleveren wanneer ze te dicht bij hete apparatuur liggen of verbranden door de zon. 

     Neiging om snel aan te komen

     Aangezien ze de neiging hebben meer te eten om hun lichaamstemperatuur te reguleren, is het belangrijk speciale aandacht te besteden aan de kwaliteit en kwantiteit van hun voer. 

     Veelvoorkomende ziektes

     Hartaandoeningen komen heel vaak voor bij de Sphynx-kat. Echocardiografie is tegenwoordig de meest gebruikte methode om erfelijke hypertrofische cardiomyopathie te diagnosticeren. Bovendien vertoont dit ras, net als een paar anderen, een zekere aanleg voor hun huidziekte, papulaire mastycytose genaamd. Aangenomen wordt dat een andere ziekte, erfelijke myopathie, ook vaker voorkomt bij dit ras. Deze ziekte werd oorspronkelijk waargenomen bij de Devon Rex (die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de Sphynx-kat).

     Voortplanting

     Men moet goed letten op de bloedgroepen van katten die met anderen worden gekruist om hemolytische anemie te voorkomen, die vaak fataal is bij kittens. 

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen