Britse langhaar

Andere namen: Highland Straight, Brittanica, British Longhair, Highlander, Lowlander, BLH

#30

Wamiz's top rassen

Britse langhaar
Volwassen Britse langhaar © Shutterstock

Net als hun kortharige neef is de Britse langhaar gemakkelijk te herkennen aan hun mollige, knuffelige uiterlijk. Ongeacht de kleur van hun vacht, zijn ze waardig en elegant. Blauw is echter de vachtkleur die het meest wordt geassocieerd met dit ras! Terwijl hun lange vacht vroeger als een smet werd gezien, is het nu erg populair als een eigenzinnig, typisch kenmerk van de Britse langhaar. Deze kat is het duidelijke bewijs dat de kracht in de rust schuilt. Ze hebben tevens veel charme!

Algemene informatie Britse langhaar

Hoe oud wordt een Britse langhaar? :

9

23

14

18

Karakter :

Aanhankelijk Rustig

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

Hun geschiedenis is natuurlijk verbonden met die van de Britse korthaar. Die laatste bestaat al sinds 1871 in Groot-Brittannië, het jaar waarin het een eerste wedstrijd won. Helaas heeft de Tweede Wereldoorlog het ras bijna uitgeroeid. De laatst overgebleven exemplaren werden gekruist met huiskatten zonder stamboom. De katten die het resultaat waren van deze kruisingen waren echter slanker dan hun voorouders.

Om rondere, compactere exemplaren te krijgen, werden verdere kruisingen uitgevoerd, dit keer met Perzische katten. Dit is hoe het gen voor lang haar in het Britse korthaar ras terechtkwam. Hoewel de Britse korthaar lange tijd werd overschaduwd door de Britse korthaar, zijn ze tegenwoordig enorm populair, zowel vanwege hun zeldzaamheid als vanwege hun pluchen uiterlijk.

Uiterlijke kenmerken Britse langhaar

  Grootte Britse langhaar

  Vrouwtjes kat : Ongeveer 28 cm

  Mannetjes kat : Ongeveer 30 cm

  Ze bereiken hun volgroeide grootte rond hun tweede levensjaar. 

  Gewicht Britse langhaar

  Vrouwtjes kat : 3 tot 4 kg

  Mannetjes kat : 5 tot 8 kg

  Vachtkleur Britse langhaar

  Vachttype

  Oogkleur Britse langhaar

  Blauw
  Groen
  Geel
  Bruin
  Diverse kleuren

  Uiterlijke kenmerken Britse langhaar

  Net als hun kortharige equivalent, zijn de Britisch Longhair, zoals het in het Engels worden genoemd, enorm, stabiel en solide. Hun ronde kop is voorzien van kleine oortjes. De ogen staan ​​ver uit elkaar en de snuit is kort maar niet overdreven afgeplat. Hun lichaam is rond en gedrongen, waardoor ze veel op een teddybeer lijken. Een dikke vacht is typerend voor dit ras. Deze kat is er in veel verschillende kleuren, maar blauw is en blijft de vachtkleur die er absoluut het beste uitziet!

  Goed om te weten

  De Britse langhaar is veel zeldzamer dan de kortharige variant. Ze winnen momenteel echter snel aan populariteit in Europa en de rest van de wereld. 

  Karakter Britse langhaar

  • 100%

   Aanhankelijk

   Het is altijd leu om te knuffelen met deze zachte, lieve en hartelijke teddyberen. 

  • 66%

   Speels

   Hoewel de Britse langharigen sterk en gespierd zijn, zijn het niet overdreven actieve katten. 

  • 100%

   Rustig

   Hun zware bouw en dikke vacht verraad het al een beetje, ze houden van ontspannen. Ze kunnen prima leven in een appartement. Dit geldt zeker wanneer ze de mogelijkheid hebben om zich terug te trekken op hogere plekken. Bovendien moeten ze een krabpaal tot hun beschikking hebben zodat ze zichzelf altijd kunnen bezighouden. 

  • 66%

   Intelligent

   De Highlander, zoals ze ook worden genoemd, zijn nieuwsgierig en opgewekt. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Ze zijn graag in de buurt van mensen die ze kennen. Bij het introduceren van nieuwe mensen is het beter om dit langzaam te doen en rekening te houden met de individuele grenzen van een kat. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   Hun kalmte helpt ze om met eenzaamheid om te gaan. Wel is het noodzakelijk dat ze dingen te doen hebben zodat ze zich niet vervelen. 

   Gedrag Britse langhaar

   • 33%

    Spraakzaam

    De Britse langhaar miauwt maar sporadisch en ze hebben een mooie, zachte stem. 

   • 66%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Interactieve spelletjes worden aanbevolen om ze in vorm te houden en om een goede relatie met ze op te bouwen. 

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    Hoewel deze katten graag binnen zijn hebben ze ook een bepaalde nieuwsgierigheid. Je moet dus oppassen dat ze niet weglopen. 

   • 100%

    Eetlust

    Ze hebben de reputatie enigszins gulzig te zijn. Door het gebruik van een interactieve voerbak kunnen ze zichzelf bezighouden en tegelijkertijd wordt de hoeveelheid eten beperkt. Ze moeten zo dus ook langzamer eten. 

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 100%

     Kan een Britse langhaar samen met katten?

     Deze katten zijn vredelievend en tolerant. Ze kunnen makkelijk wennen aan de aanwezigheid van andere katten. Door ze langzaam aan elkaar te laten wennen kan een goede relatie ontstaan. Een progressieve aanpak vergroot de kans op succes. 

    • 100%

     Kan een Britse langhaar samen met honden?

     Wanneer de hond en kat goed getraind zijn, kan zich een goede relatie ontvouwen. Het is belangrijk om ze geleidelijk aan elkaar te laten wennen. Je moet er tevens voor zorgen dat de kat voldoende hoger gelegen schuilplekken heeft. 

    • 100%

     Is de Britse langhaar een kindvriendelijke kat?

     Hun zachte en knuffelige uiterlijk maakt ze een magische attractie voor kinderen. Ze zijn voorzichtig en vredig, zelfs met jonge kinderen. Wel is het belangrijk om de kinderen van jongs af aan de lichaamstaal van de kat te begrijpen, zodat ze een goede relatie met de kat kunnen opbouwen. 

    • 100%

     Is een Britse langhaar geschikt voor ouderen?

     Deze rustige katten passen prima bij rustige personen, mits ze in de bewegingsbehoefte kunnen voorzien van deze beesten. 

     Wat kost een Britse langhaar?

     Gemiddeld ligt de aanschafprijs van een Britse langhaar van één ras tussen de € 650 en € 1000. De prijs varieert onder andere afhankelijk van de afstamming, het ras, de leeftijd en het geslacht.

     Het maandelijkse budget dat je moet plannen is gemiddeld € 40 per maand om aan de behoeften van deze kat te voldoen.

     Verzorging

     Regelmatig borstelen van de vacht is essentieel om de uitgevallen haren te verwijderen en om te zorgen dat er geen klitten ontstaan, aangezien hun donzige vacht de neiging heeft om te klitten. 

     Haaruitval

     Ze hebben een vrij uitgesproken vachtwisseling. Daarom is het aan te raden om de kat regelmatig te verzorgen zodat de vachtwisseling aangenaam verloopt. 

     Voeding Britse langhaar

     Een dieet dat is aangepast aan hun fysieke activiteit, leeftijd en fysieke conditie is essentieel. Aangezien ze nogal zwaar zijn kunnen ze vatbaar zijn voor obesitas. Om hun gezondheid te beschermen, is het belangrijk om advies van een dierenarts op te volgen. 

     Gezondheid Britse langhaar

     Hoe oud wordt een Britse langhaar?

     Ze worden gemiddeld 14 tot 18 jaar oud. 

     Sterk/ bestendig

     Hun lange, dichte vacht beschermt ze goed tegen de kou en natte omstandigheden. 

     Neiging om snel aan te komen

     De Highlanders zijn vrij kalm en ontspannen wat gepaard gaat met een lichte neiging tot overgewicht. Voer ze daarom in een interactieve voerbak, zodat ze actief en gezond blijven. 

     Veelvoorkomende ziektes

     De Britse langhaar kan last hebben van ziektes die veel voorkomen bij huiskatten, zoals gebitsproblemen. Daarnaast kunnen ze andere ziektes oplopen waaronder:

     • Neonatale Isoerythrolyse komt vaker voor bij de Britse langhaar dan bij andere rassen. Het is een ziekte die voorkomt bij pasgeboren kittens en dodelijk is
     • Polycystische nierziekte ontwikkelt cysten die de normale werking van de nier verstoren en leiden tot de ontwikkeling van nierfalen. Het eten van specifieke diëten kan de ontwikkeling van de ziekte vertragen, de symptomen verminderen en de kat langer laten leven
     • Hypertrofische cardiomyopathie is een ziekte die veel rassen en ook gemengde rassen zonder stamboom kan treffen. Op de lange termijn kan het vooral leiden tot hartfalen. De diagnose wordt gesteld door middel van echocardiografie, die meestal eenmaal per jaar moet worden gedaan. In geval van ziekte kan een behandeling worden voorgeschreven om de symptomen te helpen verlichten.

     Voortplanting

     Kruisen tussen een Britse langhaar en Britse korthaar zijn toegestaan. Afhankelijk van de organisatie kunnen ook andere kruisingen worden geautoriseerd.

     Gemiddeld bestaat een nest uit 4 kittens.

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen