Bombay

Andere namen: Black Burmese

Bombay

Ben je niet zo bijgelovig? Vind je Bagheera uit ‘Jungle Boek’ leuk? Dan is deze huiskat echt iets voor jou! De Bombay is een echte minipanter : je zult geen enkele witte haar vinden in de prachtige vacht van de Black Burmese. De zwarte vacht en gele ogen geven deze kat een onmiskenbare charme!

Algemene informatie Bombay

Hoe oud wordt een Bombay? :

7

20

12

15

Karakter :

Aanhankelijk

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

Deze majestueuze katachtige werd in 1958 voor het eerst gefokt door een Amerikaanse fokker die graag een mini zwarte panter wilde hebben. Nikki Horner fokte de Bombay door de sable Birmees te kruisen met een zwarte Amerikaanse korthaar. Pas in 1972, na verschillende pogingen, was ze tevreden met de Bombay. In 1979 werd dit ras erkend door de TICA maar wordt nog altijd niet erkend door de FIFe. In Europa is dit ras nog steeds niet erg wijdverspreid, aangezien er in 2015 slechts ongeveer vijftig Bombays geregistreerd waren.

Uiterlijke kenmerken Bombay

  Grootte Bombay

  Vrouwtjes kat : Ongeveer 30 cm

  Mannetjes kat : Ongeveer 30 cm

  Gewicht Bombay

  Vrouwtjes kat : 3 tot 5 kg

  Mannetjes kat : 3 tot 5 kg

  Vachtkleur Bombay

  Vachttype

  Oogkleur Bombay

  Geel
  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Bombay

  Door het massieve skelet en het goede spierstelsel heeft de Bombay wat weg van de Amerikaanse Birmees. Hoewel het lichaam er atletisch uitziet, weegt het meer dan het lijkt. Het ronde hoofd past perfect bij de prachtige gele ogen en het zwarte, satijnachtige haar. 

  Goed om te weten

  Zwarte katten kunnen door herhaalde blootstelling aan de zon een ietwat bruine gloed krijgen. Volgens de verschillende organisaties is dit niet zo bij een Bombay, waarvan de vacht altijd zwart blijft. Ook hebben de huid en kussens dezelfde kleur als de vacht. 

  Karakter Bombay

  • 100%

   Aanhankelijk

   Bombays zijn echte schatjes, met een karakter dat net zo zacht is als de vacht. Dit zijn echte aanhankelijke mini panters! 

  • 66%

   Speels

   Door de atletische bouw is de Bombay erg behendig, iets wat de kat dan ook graag inzet tijdens het spelen. 

  • 66%

   Rustig

   Het liefst ligt de Bombay op een hooggelegen punt, uit het zicht. Het ideale uitkijkpunt om naar jou te kijken en een dutje te doen.

  • 66%

   Intelligent

   De meest nieuwsgierige Bombay's zijn heel goed in het krijgen wat ze willen, en ze zijn geduldig genoeg om erop te wachten.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   De kat kan bang worden wanneer er een nieuw persoon luidruchtig het huis binnenkomt. Toch zal de angst snel wijken voor nieuwsgierigheid en zal de Bombay te voorschijn komen om de nieuwkomer te inspecteren.

  • 33%

   Onafhankelijk

   Bombay's kunnen zowel solitair als sociaal zijn. Het hangt erg af van hun stemming. Wat je ook doet, dwing ze niet in je armen. Ze komen vanzelf uit eigen beweging naar je toe, wanneer ze dat willen!

   Gedrag Bombay

   • 33%

    Spraakzaam

    De Bombay heeft een ietwat schorre stem en die kan nogal discreet zijn, aangezien de Bombay geen Siamees of Oosters ras is. 

   • 66%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Je kunt de Bombay prima vermaken met speelgoed zoals kleine balletjes of muizen. Het allerliefst speelt deze kleine panter met speelgoed waarbij deze kan rennen, om voldoende energie kwijt te kunnen. 

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    De Bombay is van nature nieuwsgierig en atletisch. Dit kan ervoor zorgen dat de kat nieuwe plekken wil verkennen. 

   • 33%

    Eetlust

    Deze goed gespierde kat heeft een goede eetlust om in de energiebehoeften te voorzien. De Bombay is dol op kleine maaltijden die de kat de hele dag door kan eten, dus wat past er beter bij dit kattenras dan een interactieve etensbak?

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 66%

     Kan een Bombay samen met katten?

     Bombays staan erom bekend erg onafhankelijk te zijn en hebben dan ook geen andere kat nodig om verveling te voorkomen. De kat kan een andere kat accepteren mits je ze aan elkaar voorstelt zonder overhaast te werk te gaan.

    • 100%

     Kan een Bombay samen met honden?

     Door het levendige karakter kan de Bombay goed samenleven met honden, vooral als de twee dieren samen zijn opgegroeid. Is dit niet het geval? Wees dan geduldig en houd de twee dieren goed in de gaten. Je hebt grote kans dat de dieren het alsnog goed met elkaar kunnen vinden! 

    • 66%

     Is de Bombay een kindvriendelijke kat?

     Deze huiskat kan het goed vinden met kalme kinderen die zich respectvol naar dieren gedragen.  

    • 33%

     Is een Bombay geschikt voor ouderen?

     Vooral jonge Bombays zijn niet het meest geschikte gezelschap voor ouderen.

     Wat kost een Bombay?

     De prijs van een Bombay kitten varieert op basis van leeftijd, geslacht en stamboom. Vanwege de zeldzaamheid van de Bombay betaal je al snel tussen de €1000 en €1500 voor een Bombay van één ras. 

     Het verzorgen van de kat kost gemiddeld €30 per maand. Denk hierbij aan voeding, verzorging en medische kosten. 

     Verzorging

     Net als de Burmees heeft de zwarte Burmees vrijwel geen ondervacht. Een maal per week borstelen is dan ook meer dan genoeg. 

     Haaruitval

     Doordat de Bombay zo weinig haar verliest tijdens de voorjaarsrui is het niet nodig om de kat extra te borstelen in deze periode. 

     Voeding Bombay

     Het is essentieel dat het eten wordt aangepast aan de leefomstadigheden van de Bombay en van goede kwaliteit is. 

     Gezondheid Bombay

     Hoe oud wordt een Bombay?

     Gemiddeld worden Bombays tussen de 12 en 15 jaar oud. 

     Sterk/ bestendig

     Doordat de Bombay geen ondervacht heeft en de glanzende vacht erg dicht op het lichaam ligt, kan de kat niet goed tegen koud weer. Dit ras kan wel goed tegen warm weer. 

     Neiging om snel aan te komen

     Door het hoge activiteitsniveau en de atlestische bouw heeft deze kat een goede, grote eetlust. Zorg dat er genoeg variatie is in activiteiten zodat de Bombay geen behoefte heeft om te snacken omdat de kat zich verveeld.

     Veelvoorkomende ziektes

     Net als andere katten loopt de Bombay het risico om ziek te worden. Ook zijn er specifieke ziektes voor dit ras: 

     o De craniofaciale anomalie van het Burmees- of BHD-syndroom wordt bepaald door een slechte ontwikkeling van structuren ter hoogte van het hoofd. Kittens kunnen last van hun neus en ogen krijgen of zelfs een hersenprobleem hebben. Dit is gevaarlijk en het kan gebeuren dat de kitten dit niet overleefd. Er bestaat een genetische screeningstest.

     o Hypertrofische cardiomyopathie is een verdikking van de hartspier. Door decompensatie kan deze pathologie hartfalen veroorzaken, wat kan resulteren in aritmieën, longoedeem, trombose van een slagader, enz. Een jaarlijks echocardiografisch onderzoek wordt aangeraden. De behandeling kan worden gegeven volgens het echo-rapport om het comfort van de kat te verbeteren.

     Voortplanting

     Bombays bevallen gemiddeld van 3 kittens. 

     Alleen kruisingen tussen de Bombay en de sepia-zwarte Amerikaanse Birmees zijn toegestaan om aan de rasstandaard te voldoen.  

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen