Noorse Boskat

Andere namen: Norsk Skogkatt, Norweger, Norwegian Forest Cat

"Norsk Skogkatt" betekent zoiets als "kat uit de Noorse bossen" in het Noors. Deze naam past perfect bij deze kat, want het is DE Scandinavische kat bij uitstek. Deze robuuste, natuurlijke kat is gevormd door het koude en barre Scandinavische klimaat. Het ras wordt als natuurlijk beschouwd omdat de mens de vorming ervan niet heeft beïnvloed. Van hun prachtige vacht tot hun jachttalent tot hun stevige botstructuur, deze katten vertonen een groot aanpassingsvermogen, wat ze erg populair maakt. Bovendien hebben ze een heel lief karakter.

Noorse Boskat
Volwassen Noorse Boskat © Shutterstock

Algemene informatie Noorse Boskat

Hoe oud wordt een Noorse Boskat? :

9

21

14

16

Karakter :

Speels Intelligent

Vachttype :

Naakt Kort Lang

icon breed/origins
Herkomst en geschiedenis

Aangenomen wordt dat de eerste Scandinavische huiskatten met de Vikingen zijn aangekomen toen ze terugkeerden van hun reizen naar het Midden-Oosten. Langharige katten zouden tijdens de eerste kruistochten ook zijn geïmporteerd uit Europa, Turkije en Rusland. Onder deze katten waren het degenen die zich het beste konden aanpassen aan het barre klimaat van het land die zich voortplantten. Het isolement van het schiereiland Noorwegen leidde tot inteelt, en uiteindelijk kregen bepaalde kenmerken de overhand en werden de norm. Het uiterlijk van de Norsk Skogkatt bleef daarna eeuwenlang zeer stabiel zonder menselijke invloed.

Pas aan het begin van de 20e eeuw besloten fokkers het ras onder controle te houden en vooral te beschermen. Omdat er steeds meer kortharige katten in Noorwegen waren, waren ze een bedreiging geworden voor de traditionele langharige katten die bijna halfwild leefden en het land bevolkten. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog verzamelden deze fokkers de mooiste exemplaren, waarvan ze sommige midden in het bos vonden, en zorgden ervoor dat de Noorse Boskat werd behouden en een stamboom kreeg. Tegenwoordig wordt deze kat beschouwd als het officiële ras in het land.

icon breed/physic
Uiterlijke kenmerken Noorse Boskat

  Grootte Noorse Boskat

  Vrouwtjes kat : 30 tot 35 cm

  Mannetjes kat : 35 tot 40 cm

  De Noorse Boskat groeit erg langzaam. Ze bereiken soms pas hun volgroeide grootte wanneer ze 5 jaar oud zijn. 

  Gewicht Noorse Boskat

  Vrouwtjes kat : 4 tot 6 kg

  Mannetjes kat : 5 tot 8 kg

  Vachtkleur Noorse Boskat

  Vachttype

  Oogkleur Noorse Boskat

  icon breed/blue-eye
  Blauw
  icon breed/green-eye
  Groen
  icon breed/yellow-eye
  Geel
  icon breed/brown-eye
  Bruin
  icon breed/wall_eyes-eye
  Diverse kleuren

  Uiterlijke kenmerken Noorse Boskat

  Ze zijn gemiddeld langer en groter dan huiskatten. De Norsk Skogkatt is robuust: ze hebben sterke botten en goed ontwikkelde spieren. Deze kat is indrukwekkend, maar tegelijkertijd ook elegant. Hun lange staart ziet eruit als een dichte pluim van veren. Het hoofd heeft de vorm van een gelijkzijdige driehoek en is bijna recht van profiel. Hun grote, amandelvormige ogen staan ​​een beetje schuin, en hun hartvormige manen dragen bij aan hun zachte uitdrukking. Overigens is de vacht van dit ras het belangrijkste kenmerk. De vacht bestaat uit een dichte ondervacht en een gladde toplaag die glanzend en waterdicht is. Deze is korter bij de schouders en wordt langer naar de flanken toe en valt naar beneden. De manen zijn onderdeel van die toplaag, welke op dit punt ook langer is. Een langere ondervacht op de achterkant van de achterpoten en haar in de oren en onder de poten bieden extra bescherming tegen de kou. In de zomer past hun vacht zich aan de vriendelijkere temperaturen aan en wordt deze korter en beduidend minder dicht bij de manen.

  icon idea
  Goed om te weten

  Hoewel deze kat op de Maine Coon of Siberische kat lijkt, verschillen ze fysiek van hen. De grootste verschillen? De kop van de Noorse Boskat vormt een gelijkzijdige driehoek, terwijl de Maine Coon een zeer hoekige snuit heeft, die op zijn beurt meer afgerond is bij de Siberische kat. Ook de ogen zijn anders: bij de Noorse Boskat zijn ze amandelvormig en licht hellend, bij het Russische ras bijna rond en bij het grote Amerikaanse ras staan ze verder uit elkaar.

  icon breed/personality
  karakter Noorse Boskat

  • 66%

   icon breed/temperament/cat-affectionate

   Aanhankelijk

   De Noorse Boskat houden van knuffelen, met name met hun adoptiegezin. Ze hebben echter ook tijd voor zichzelf nodig. 

  • 100%

   icon breed/temperament/cat-playful

   Speels

   Ze zijn buitengewoon speels, jagen graag op denkbeeldige prooien en lanceren verrassingsaanvallen op hun speelgoed. Bovenal vinden ze het heerlijk om overal te klimmen. Je kunt het beste een paar krabpalen kopen en wat kleiner speelgoed voor in de kast. 

  • 66%

   icon breed/temperament/cat-calmness

   Rustig

   Wanneer ze niet met hun speelgoed spelen, zijn deze majestueuze katten meestal erg kalm. 

  • 100%

   icon breed/temperament/cat-cleverness

   Intelligent

   Deze katten zijn erg intelligent. Ze hebben een goed waarnemingsvermogen en leren gemakkelijk. Deze eigenschappen zijn erg handig om in het wild te overleven en zijn bewaard gebleven bij deze katten. 

  • 66%

   icon breed/temperament/cat-wariness

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Aangezien ze erg onafhankelijk zijn moet je voorzichtig zijn met vreemden. Tijd en geduld zijn de sleutel tot het hart van deze vriendelijke katten. 

  • 100%

   icon breed/temperament/cat-independence

   Onafhankelijk

   Ze zijn op zichzelf en tevens goede jagers. Ze hebben zich ontwikkeld aan de ruwheid en veranderingen van hun natuurlijke omgeving. Over het algemeen nemen ze het liefst zelf de beslissingen wat ze de perfecte katten maakt. 

   icon breed/personality
   Verhalten der Norwegischen Waldkatze

   • 66%

    icon breed/behaviors/cat-talkative

    Spraakzaam

    Er zijn net zo veel luide als stille Noorse boskatten. 

   • 66%

    icon breed/behaviors/cat-sporty

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Hoewel ze van nature erg kalm zijn, hebben de katten intensieve spelsessies nodig en moeten ze veel mogelijkheden krijgen om te klimmen. Krabpalen, klimwanden en naar buiten gaan doen deze katten goed. 

   • 66%

    icon breed/behaviors/cat-runaway

    Tendenza a scappare

    Vanwege hun aard en instinct houden de Noren, zoals ze ook worden genoemd, van grote open ruimtes. Daarom kunnen ze wel eens weglopen. 

   • 33%

    icon breed/behaviors/cat-gluttony

    Eetlust

    In de regel zijn deze katten erg goed in het zichzelf op gewicht houden. Er zijn echter altijd uitzonderen, vooral wanneer ze niet genoeg uitdagingen hebben. 

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 66%

     icon breed/compatibility/cat-cats-sociability

     Kan een Noorse Boskat samen met katten?

     Ze kunnen prima samenleven met andere katten. Het kan echter zijn dat je meerdere krabpalen nodig hebt. 

    • 100%

     icon breed/compatibility/cats-sociability

     Kan een Noorse Boskat samen met honden?

     Wanneer de dieren op de juiste manier aan elkaar worden voorgesteld, kunnen ze gegarandeerd goed met elkaar overweg. Aangezien het ook uitstekende klimmers zijn kunnen ze zich makkelijk afzonderen op hoger gelegen plekken. 

    • 66%

     icon breed/compatibility/cat-children-sociability

     Is de Noorse Boskat een kindvriendelijke kat?

     Deze katten kunnen een zeer goede metgezel zijn voor gezinnen met kinderen. Kinderen moeten wel leren om de kat de ruimte te geven en deze te respecteren. 

    • 66%

     icon breed/compatibility/cat-elderly-persons-sociability

     Is een Noorse Boskat geschikt voor ouderen?

     Ze zijn geschikt voor ouderen, maar is het is belangrijk om te onthouden dat ze zwaarder zijn dan de gemiddelde huiskat. Ze hebben tevens hoger gelegen schuilplekken nodig om gelukkig te zijn. 

     icon breed/price
     Wat kost een Noorse Boskat?

     De aanschafprijs van een Noorse boskat ligt rond de €700. Het kan echter sterk variëren, afhankelijk van de afstamming, afkomst, leeftijd, geslacht, enz.

     Daarnaast moet je een maandelijks budget van ongeveer € 40 plannen om aan de behoeften van deze kat te voldoen.

     Fellpflege der Norwegischen Waldkatze

     Buiten de vachtwisseling is het verzorgen van deze katten bijzonder eenvoudig, omdat het niet snel klit. Tijdens de vachtwisseling moeten ze elke dag worden geborsteld om uitgevallen haren te verwijderen. En dat kunnen er veel zijn tijdens de wisseling. 

     Haaruitval

     icon breed/grooming
     icon breed/grooming
     icon breed/grooming

     Tijdens de overgang van hun winter- naar hun zomervacht verliezen ze bijzonder veel haar. 

     Ernährung der Norwegischen Waldkatze

     De Norsk Skogkatt heeft een uitgebalanceerd, eiwitrijk dieet nodig. De mannetjes zijn wat zwaarder dan de vrouwtjes en hebben daarom iets grotere porties nodig. Uiteraard moet je oppassen dat de kat niet te zwaar wordt. Een grote kat betekent niet direct een dikke kat. 

     icon breed/care
     Gesundheit der Norwegischen Waldkatze

     Hoe oud wordt een Noorse Boskat?

     Ze worden gemiddeld 15 jaar oud. 

     Sterk/ bestendig

     Ze zijn erg robuust en de kou is voor hun geen probleem. Wanneer het in het voorjaar warmer wordt passen ze hun vacht daarop aan. 

     Neiging om snel aan te komen

     Wanneer ze voldoende kansen krijgen om te bewegen en klimmen krijgen ze geen last van overgewicht. 

     Veelvoorkomende ziektes

     • Bij hypertrofische cardiomyopathie wordt de linker hartspier dikker, wat kan leiden tot hartfalen.
     • Heupdysplasie is erfelijk en tast het heupgewricht aan. Het kan soms op korte of lange termijn tot zeer ernstige pijn leiden.
     • Type IV glycogenose is een genetische ziekte die rasspecifiek is bij de Noorse boskat. Deze ziekte is dodelijk als deze in hun jeugd voorkomt en is sowieso ongeneeslijk. Er is een test die deze ziekte kan diagnosticeren. De enige manier om deze aandoening te bestrijden is door alleen soorten te kruisen die niet zijn aangetast. 

     Voortplanting

     Ze mogen niet worden gekruist met een ander ras. 

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen