Aanbieding

Grijze katten

Grijze katten zijn schattig en elegant

© Beton studio / Shutterstock

De mooiste grijze katten: van Britse Korthaar tot Chartreux

Door Sander Nelisse Redacteur

Bijgewerkt op

Grijze katten zijn er in alle soorten en maten. Ontdek de meest populaire grijze katten in onze top 5! 

Of ze nu helemaal grijs zijn, licht of donker, talrijke kattenrassen staan bekend om hun grijze vacht. Grijze katten behoren tot de meest populaire en wijdverspreide katten ter wereld. Door hun elegante vacht worden grijze katten vaak ingezet bij reclames voor kattenvoer en accessoires. We stellen 5 grijze katten aan je voor.

Top 5 grijze raskatten

#1 Britse korthaar​

Britse korthaar
De Britse korthaar
©Carlos G. Lopez / Shutterstock

De Britse korthaar is een oud kattenras dat al in de 19e eeuw bekend was en sindsdien wordt gefokt als een van 's wereld meest populaire kattenrassen. Deze grijze korthaar kat is middelgroot en heeft een korte, dichte en zachte vacht. 

Het ronde gezicht met grote ogen geeft de Britse korthaar kat een vriendelijke uitstraling. Meestal heeft deze kat een effen grijze kleur. Minder gebruikelijk zijn de soorten met een grijs gestreepte vacht of grijze vacht inclusief witte poten. 

#2 Chartreux (Karthuizer)​

Chartreux
Chartreux kitten
©Olya Detry / Shutterstock

De kartuizerkat staat ook wel bekend als de Chartreux. De Chartreux een erkend kattenras dat vanuit Azië naar Frankrijk is gekomen. 

De Chartreux heeft een grijze vacht met een blauwachtige gloed, en die kleur wordt dan vaak blauw genoemd. Ze hebben geen vachttekeningen en een relatief korte vacht. Bij de Chartreux is er een duidelijk verschil tussen een kat en een kater. Terwijl de kater een sterk en imposant voorkomen heeft met een breed gezicht, is de vrouwelijke Chartreux aanzienlijk kleiner en smaller. 

De Karthuizer is erg intelligent en moet als huiskat voldoende vermaak krijgen. Als de erg intelligente kat niet genoeg uitdaging krijgt kan deze zelf 'spelletjes' gaan bedenken die jij waarschijnlijk minder leuk vindt!

#3 De Blauwe Rus​

Blauwe Rus​
De Blauwe Rus​
©Ikasama saikoro / Shutterstock

Net als de Chartreux is de Blauwe Rus een van de blauwgrijze katten. De eenkleurige vacht van deze elegante stamboomkat is egaal glanzend grijs en wordt gekenmerkt door een zilverachtige glans. De onder- en bovenvacht hebben dezelfde lengte, waardoor de vacht enigszins rechtop staat. 

Het contract tussen de grijze vacht en de intens groene ogen geven de Blauwe Rus een gracieus uiterlijk. In tegenstelling tot veel andere grijze katten heeft de Blauwe Rus geen vachttekeningen of kleurvarianten. 

De blauwe rus is een evenwichtige kat met een rustig karakter die het liefst urenlang bij je opschoot blijft liggen.

#4 Nebelung

Nebelung
De Nebelung
©Antonio S / Shutterstock

Een minder bekende grijze kat is de Nebelung kat. Dit langharige kattenras met grijze vacht werd gefokt in Rusland en is nog een relatief jong ras. Ze zijn verwant aan de Blauwe Rus en zijn te herkennen aan hun groengele ogen en zijdezachte, grijsblauwe vacht. 

Deze zeldzame grijze poes is middelgroot, maar door de lange, dichte en dikke vacht lijkt ze groter dan andere grijze katten. 

#5 Scottish Fold

Scottish Fold
De Scottish Fold
©Luckat / Shutterstock

De Scottish Fold, beter bekend als de Schotse vouwoorkat, komt in tal van kleuren en met verschillende vachtpatronen. De blauwe Schotse vouwoorkat heeft een grijze kleur die lijkt op de Britse korthaar. Deze katten kunnen echter ook grijs (tabby) of gevlekt grijs (tortie) zijn.

Door de nauwsluitende oren en de ronde kop, die vergelijkbaar is met de Britse korthaar, heeft de Schotse vouwoorkat een karakteristiek uiterlijk dat vooral bij een grijze vacht goed naar voren komt. 

Een typisch kenmerk van dit ras zijn de oren, die naar voren gevouwen staan en uit een mutatie voortkomen. Deze misvorming kan bij het dier veel pijn, chronische artritis en zelfs volledige kreupelheid veroorzaken. Om deze reden is het verboden om Scottish Fold katten in Nederland en België te fokken.

Interesse in nog meer grijze katten? Ondek alle soorten grijze katten.
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

3 mensen vonden dit artikel nuttig.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een grijze kitten?

Hoe krijg je grijze kittens?

Wat voor ras is een Sheba kat?

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen