Maine Coon

Andere namen: American Longhair

De Maine Coon is een reus onder de huiskatten! Ze zijn groot, sterk en hebben een originele uitstraling - een echte kolos. Hun dikke vacht en plukjes vacht op hun oren doen denken aan een lynx. Ondanks hun mysterieuze wortels, worden ze door velen beschouwd als het eerste Amerikaanse kattenras. Ze zijn levendig en zachtaardig tegelijk, wat ze een onvergelijkbare metgezel maakt! Overigens wordt deze kat door veel gezinnen die deze teddybeer hebben geadopteerd ook wel liefkozend een zachtaardige reus genoemd!

#12

Wamiz's top rassen

Maine Coon
Volwassen Maine Coon © Shutterstock

Algemene informatie Maine Coon

Hoe oud wordt een Maine Coon? :

6

18

11

13

Karakter :

Aanhankelijk Rustig Intelligent

Vachttype :

Naakt Kort Lang

icon breed/origins
Herkomst en geschiedenis

Zelfs vandaag de dag is de werkelijke oorsprong van dit ras onduidelijk. Volgens sommige bronnen begon hun verhaal in New England toen de eerste Europese schepen aanmeerden aan de kusten van het "nieuwe" continent. Katten zouden van de schepen aan land zijn gegaan en vervolgens in nabijgelegen bossen hebben geleefd. Door de jaren heen zouden hun nakomelingen zich hebben aangepast aan het barre klimaat van Noord-Amerika gezien hun indrukwekkende grootte, sterke lichaamsbouw, dikke vacht, enz. Deze katten zijn toen vermoedelijk gepaard met inheemse katten uit Amerika. In de 19e eeuw zouden exemplaren die uit deze kruisingen voortkwamen, op wedstrijden zijn gepresenteerd en sensaties hebben veroorzaakt.

Andere bronnen geven verschillende hypothesen over de oorsprong van de Maine Coon. Hoe het ook zij, het is duidelijk dat dit ras veel succes had na hun eerste optredens op kattenshows in de jaren 1860-61. Een paar jaar later kwamen Perzische en Siamese katten in Amerika en beroofden hen van hun plek in de spotlight. Pas in de jaren vijftig kwam de Maine Coon weer in de mode. Sindsdien heeft het ras zich steeds meer verspreid - tot grote vreugde van hun bewonderaars!

icon breed/physic
Uiterlijke kenmerken Maine Coon

  Grootte Maine Coon

  Vrouwtjes kat : 20 tot 36 cm

  Mannetjes kat : 25 tot 40 cm

  Ze bereiken hun volgroeide grootte op de leeftijd van 3 tot 4 jaar. 

  Gewicht Maine Coon

  Vrouwtjes kat : 4 tot 6 kg

  Mannetjes kat : 5 tot 8 kg

  Het vrouwtje American Longhair, zoals deze kat in het Engels wordt genoemd, is kleiner en kwetsbaarder dan het mannetje.

  Vachtkleur Maine Coon

  Vachttype

  Oogkleur Maine Coon

  icon breed/blue-eye
  Blauw
  icon breed/green-eye
  Groen
  icon breed/yellow-eye
  Geel
  icon breed/wall_eyes-eye
  Diverse kleuren

  Uiterlijke kenmerken Maine Coon

  De Maine Coon is duidelijk een van de grootste katten! Ze zijn langbenig, massief, sterk en gespierd. Hun grote, licht afgeronde kop heeft een hoekige snuit en een sterke kin. De oren zijn vaak voorzien van plukjes vacht, ook wel bekend als "lynxpunten" en doen denken aan die van een lynx. Hun vacht is dik, glanzend en in sommige gevallen heeft de kat manen. Over het algemeen is de lichaamsbouw van deze kat opmerkelijk. Het is uniek onder alle kattenrassen.

  icon idea
  Goed om te weten

  De naam van de Maine Coon komt van een oude legende volgens welke huiskatten uit de staat Maine (VS) gekruist werden met wasberen. Deze worden in het Engels "Racoon" genoemd. Deze kruising is biologisch natuurlijk onmogelijk, aangezien de twee soorten genetisch teveel van elkaar verschillen.

  icon breed/personality
  Karakter Maine Coon

  • 100%

   icon breed/temperament/cat-affectionate

   Aanhankelijk

   De meeste Amerikaanse langharen zijn aanhankelijk en genieten erg van de warmte van hun mensen.

  • 66%

   icon breed/temperament/cat-playful

   Speels

   Het is belangrijk om elke dag met de Maine Coon te spelen om voldoende lichaamsbeweging en stimulatie te bieden om ze in goede gezondheid te houden.

  • 100%

   icon breed/temperament/cat-calmness

   Rustig

   Ze vinden een goede balans tussen momenten van ontspanning en plezier. 

  • 100%

   icon breed/temperament/cat-cleverness

   Intelligent

   Ze zijn slim en hun cognitieve vaardigheden zijn indrukwekkend. 

  • 33%

   icon breed/temperament/cat-wariness

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Er zijn verschillende factoren waarom deze katten verlegen kunnen reageren ten opzichte van vreemden, maar meestal past de Maine Coon zich makkelijk aan.

  • 66%

   icon breed/temperament/cat-independence

   Onafhankelijk

   Veel kortharige katten kunnen zich volledig autonoom gedragen, zo lang maar aan hun behoeftes wordt voldaan.

   icon breed/personality
   Gedrag Maine Coon

   • 33%

    icon breed/behaviors/cat-talkative

    Spraakzaam

    De meeste van deze katten zijn niet overdreven spraakzaam, maar de neiging om hun stem te gebruiken kan van persoon tot persoon verschillen. Blijkbaar kan het af en toe gebeuren dat de Maine Coon spint.

   • 66%

    icon breed/behaviors/cat-sporty

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Het is erg belangrijk om een goede dagelijkse routine te vinden en hier aan vast te houden. Die dagelijkse routine moet afwisselend zijn en fysieke inspanning omvatten. 

   • 66%

    icon breed/behaviors/cat-runaway

    Neiging om weg te lopen

    Soms gaan deze grote katten graag op verkenning. Het kan handig zijn om ze te leren lopen aan de lijn, zodat je met ze buiten kunt lopen.

   • 66%

    icon breed/behaviors/cat-gluttony

    Eetlust

    Ze hebben in ieder geval een geschikt dieet nodig dat aan hun energiebehoefte voldoet. Geef je ze voer in een interactieve voerbak, dan krijgen ze tegelijkertijd eten en lichaamsbeweging. Op deze manier kun je ook controle krijgen over een eventueel aanwezige vraatzucht. 

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 66%

     icon breed/compatibility/cat-cats-sociability

     Kan een Maine Coon samen met katten?

     Er zijn verschillende factoren die de sfeer tussen katten in huis beïnvloeden, zoals de manier waarop ze aan elkaar worden voorgesteld en hoe ze gewend zijn aan hun leefomgeving. Het is raadzaam om veel schuilplaatsen en uitkijkposten op grote hoogte te creëren.

    • 100%

     icon breed/compatibility/cats-sociability

     Kan een Maine Coon samen met honden?

     Het samenleven kan vreedzaam verlopen wanneer de dieren aan elkaar zijn voorgesteld. Zorg voor hoger gelegen schuilplaatsen die onbereikbaar zijn voor de hond, zodat de kat kan ontsnappen in geval van een ongewenste interactie. 

    • 100%

     icon breed/compatibility/cat-children-sociability

     Is de Maine Coon een kindvriendelijke kat?

     Het zijn grote katten, en daarom is het belangrijk om ze voorzichtig aan kinderen voor te stellen. Het is essentieel om hier de tijd voor te nemen en de ontmoetingen goed te begeleiden, om er voor te zorgen dat iedereen het goed met elkaar kan vinden. Wanneer dit gebeurt kan de relatie tussen de Maine Coon en de kinderen dynamisch en verrijkend zijn. 

    • 66%

     icon breed/compatibility/cat-elderly-persons-sociability

     Is een Maine Coon geschikt voor ouderen?

     Deze grote katten kunnen prima samenleven met senioren, zo lang er aan de behoeftes van de kat wordt voldaan. 

     icon breed/price
     Wat kost een Maine Coon?

     Gemiddeld ligt de aanschafprijs van een Maine Coon kitten van één ras tussen de €850 en €1000. De prijs varieert echter door verschillende factoren zoals afstamming, ras, leeftijd en geslacht.

     Je moet gemiddeld € 40, - per maand budgetteren om aan de behoeften van deze kat te voldoen. Dit budget omvat kwaliteitsvoeding en eventuele kosten die worden gemaakt om ze gezond te houden.

     Verzorging

     Omdat de ondervacht fijn en zijdezacht is, is regelmatige verzorging belangrijk om te voorkomen dat het haar klit. 

     Haaruitval

     icon breed/grooming
     icon breed/grooming
     icon breed/grooming

     Haaruitval is in sommige seizoenen meer uitgesproken, wat betekent dat de vacht lengte ook varieert.

     Voeding Maine Coon

     Deze grote katten hebben een dieet nodig dat in hun hoge energiebehoeftes voorziet. Het regelmatig bezoeken van een dierenarts maakt het mogelijk om het dieet aan te passen aan hun leeftijd, gewicht, hoeveelheid beweging en fysieke conditie van de kat. 

     icon breed/care
     Gezondheid Maine Coon

     Hoe oud wordt een Maine Coon?

     Ze worden gemiddeld 11 tot 13 jaar, maar er zijn soorten die meer dan 15 jaar oud kunnen worden. 

     Sterk/ bestendig

     Hun lange bovenvacht en dichte ondervacht bieden ze een zekere bescherming tegen slecht weer en extreme temperaturen. Bovendien is de vacht in veel gevallen waterdicht. 

     Neiging om snel aan te komen

     Verschillende factoren zoals de leeftijd, omgeving, dieet en hoeveelheid lichaamsbeweging verhogen het risico dat de kat overgewicht krijgt. Wanneer aan hun fysieke behoefte wordt voldaan verminderd dat het risico op overgewicht aanzienlijk. Bovendien kun je de hoeveelheid eten aanpassen of dit serveren in een interactieve voerbak.

     Veelvoorkomende ziektes

     Het wordt aangeraden om een keer per jaar naar de dierenarts te gaan om de gezondheid van de katten te garanderen. Sommige soorten kunnen gebitsproblemen krijgen. Er zijn ook enkele erfelijke ziektes bij dit ras die zijn terug te voeren op mogelijke inteelt zoals:

     Spinale spieratrofie, een erfelijke ziekte die voorkomt bij kittens tussen de 13 en 17 weken oud en manifesteert zich in de vorm van zwakke spieren. 
     Hypertrofische cardiomyopathie is een ziekte die kan leiden tot hartfalen en voorkomt bij zowel raskatten als bij gemende rassen. 

     Voortplanting

     Alleen kruisingen tussen Maine Coons zijn toegestaan. 

     Een gemiddeld nest heeft 3 tot 5 kittens. 

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen