Aanbieding

Cyperse kat

Cyperse katten bestaan er in alle soorten en maten

© Wamiz

Cyperse kat: alles over de beroemde 'Tabby'

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Bijgewerkt op

Van alle huiskatten zijn katten met een vacht waarin strepen, lijnen, stippen of verborgen patronen (op z’n Engels tabby’s) voorkomen het meest populair. Maar 'Cyperse kat': wat wil dat nu eigenlijk zeggen? Wat is een Cyperse kat?

Om meteen even een misverstand weg te nemen: ‘dé Cyperse kat’ bestaat niet. Het is een geen apart ras, maar het gaat over katten met een vacht met een patroon. Een lichte vacht met donkere strepen noemen wij vaak ‘Cypers’ en andersom: een donkere vacht met lichte strepen ‘tabby’.

Dé Cyperse kat bestaat niet. De Cyperse kat is geen apart ras, maar een kat met een bepaald patroon op de vacht. 

Je hebt dus Cyperse katten in alle soorten en maten. Ze hebben verschillende kleuren, kunnen klein en groot zijn, komen voor bij vele rassen en ook de vachtpatronen lopen uiteen. 

De verschillende soorten Cyperse tekeningen:

Om toch een beetje houvast te geven: het is wel mogelijk om onderscheid te maken tussen bepaalde typen vachtpatroon:

Makreel tabby kat

Makreel Tabby kat
Veel huiskatten en Europese korthaar katten hebben een 'tabby-makreel' vacht
© Ken Schulze / Shutterstock

 Zo is er de makreel tabby kat: met lange smalle parallelle strepen die op en neer lopen aan de zijkanten en waarvan wordt gezegd dat ze lijken op een visskelet, waar het patroon zijn naam aan te danken heeft. Dit patroon zie je vaak bij de Europese korthaar.

De 'Classic' 

Kat met klassiek tabby vachtpatroon
De 'klassieke' tabby-vacht heeft bredere strepen
© Iceintravisit / Shutterstock

Het meest voorkomend is de ‘classic’, wat je vaak ziet bij de Amerikaanse korthaar. Deze katten hebben bredere strepen die de neiging hebben om te buigen tot cirkelvormige patronen en drie grote strepen die lopen van de schouders tot de basis van de staart. Net als het makreel type, ontsnapt ook dit patroon niet aan vergelijkingen met voedsel, omdat veel mensen het vergelijken met een marmeren taart.

Cyperse katten met een ander soort vachtpatroon

De spotted tabby

Kat met gevlekte tabby vacht
De spotted tabby is te herkennen aan een gevlekte vacht
© Agarianna76 / Shutterstock

De spotted (gevlekte) tabby laat uitgesproken ronde vlekken zien tegen een achtergrond van lichtere vacht en kan zelfs een vage halslijn vertonen. De vacht heeft dus geen strepen of lijnen, maar vlekken of stippen. Een typische spotted tabby kat is de Ocicat, Egyptische Mau of de Savannah.

Gestippelde tabby kat

Abessijn kat
Katten zoals de Abessijn zijn heel fijn gestippeld. Hierdoor ontstaat er een bijzonder vachtpatroon.
© Ingus Kruklitis / Shutterstock

Heel bijzonder is de ticked gestippelde tabby kat: Deze katten danken hun bijzondere uiterlijk aan de individuele haren, die allemaal verschillende kleurenbanden hebben; waardoor een gedetailleerd patroon ontstaat. Een bekend voorbeeld van dit soort katten is de Abessijn.

Ontvang het laatste nieuws en tips van Wamiz!
Abonneer je op de nieuwsbrief

De cyper herkennen aan de letter M

Hoe groot de verschillen ook zijn: je herkent de Cyper meestal doordat de katten een ‘M’ op hun hoofdje hebben. Over dit specifieke kenmerk gaan over de hele wereld legenden en mythen rond.  

Hoe verschillend ook: Je kan de Cyperse kat  herkennen aan het karateristieke 'M' teken op het voorhoofdje. 

Volgens één verhaal zou de "M" verband houden met het woord "mau", dat in het Oude Egypte "kat" betekende. In de christelijke folklore kwam een tabby kat plichtsgetrouw opdagen om het kindje Jezus te troosten. Uit dankbaarheid aaide zijn moeder Maria over het hoofd van de kat en liet een 'M'-teken achter op zijn voorhoofd. En in een islamitische legende redde een tabby kat genaamd Muezza zijn meester Mohammed van een giftige slang. Om hun speciale plaats in de kattenwereld te markeren, zouden alle tabby katten vanaf dat moment zijn beloond met een 'M' op hun voorhoofd.

Kat met M op voorhoofd
De Cyperse kat heeft een duidelijke M op het voorhoofd
© Lucie Polakova / Shutterstock

Er is ook een meer wetenschappelijke verklaring... 

 Het tabby patroon zelf is het werk van drie soorten genen die bij alle huiskatten kunnen worden gevonden. Dit betekent dat alle katten stiekem tabby zijn - het valt alleen meer op bij die met een patroonvacht. Als je ooit goed naar een kat in de zon hebt gekeken, hebt je waarschijnlijk gemerkt dat de subtiele tabby-aftekeningen zichtbaar beginnen te worden. Aan de wildere kant van het katachtige spectrum, geven dezelfde genen aan tijgers en luipaarden hun tabby patroon dat hen helpt zulke succesvolle jagers te zijn. De patronen werken als camouflage wanneer ze zich in hoog gras verstoppen en wachten op hun nietsvermoedende prooi.

Het karakter van de Cyperse kat

Liefhebbers van Cyperse katten kunnen uren praten over de fantastische eigenschappen van dit type kat. Zo wordt de tabby, meer dan andere kattentypen, gezien als heel extravert, ondernemend en speels. Andere verzorgers geven hoog op van de intelligentie, misschien zelfs genialiteit van de Cyperse kat. Hoe dan ook is de aanhankelijke tabby kat erg geliefd als huiskatten. Het zijn vaak echte knuffels waar zowel kinderen als hun ouders dol op zijn.

Volgens een Amerikaans onderzoek zijn katten met tabby of tijgervacht opvallend lief

Als je ooit in de buurt van een rode tabby bent geweest, weet je hoe pittig ze kunnen zijn. De bedenker van het beroemde Garfield personage zat niet ver van de realiteit vandaan.

Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat de vacht iets zegt over het karakter van de kat. Juist katten met een tabby of tijgervacht kwamen als heel opvallend lief uit de bus.

De prijs van een Cyperse kat

De prijs van een Cyperse kat is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kost een cyperse kat uit het asiel afhankelijk van de leeftijd tussen de €100 en €150. Terwijl een raskat al snel rond de €1000 ligt, afhankelijk van de stamboom, leeftijd en geslacht. 

Beroemde Cyperse katten

Garfield is slechts een van de zeer vele cyperse katten die wereldberoemd zijn geworden.

Van Freddie Mercury tot David Bowie en Betty White, tabby katten wisten van menig superster de hart de stelen. Ze figureerden figureerden in hun liedjes en foto's, waaruit je kan afleiden dat de Cyperse kat niet bang is om in de schijnwerpers te staan. Als echte kattenliefhebber adopteerde de schrijver Mark Twain verschillende tabby katten tijdens zijn leven en het schijnt dat hij op een gegeven moment een totaal van 19 bezat!

Een tabby kat haalde de krantenkoppen over de hele wereld toen hij werd verkozen tot burgemeester van een stadje in Alaska. Burgemeester Stubbs diende 20 jaar tot hij in 2017 overleed. Er is ook de trotse tabby Cheshire Cat in Alice's Adventures in Wonderland en hoewel het niet zo lijkt, zo is Loki de Grumpy Cat Instagram-ster, die honderdduizenden volgers heeft vergaard. Genoeg showbizz Cypers dus.

Wat voor type ras je ook zoekt: je vindt altijd wel een tabby die bij je past.

Meer advies over...

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

0 mensen vonden dit artikel nuttig.

Veelgestelde vragen

Hoe oud kan een cyperse kat worden?

Hoeveel weegt een cyperse kat?

Hoe groot wordt een cyperse kat?

Hoe ziet een cyperse kat eruit?

Hoe duur is een cyperse kat?

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen