Huiskat

Andere namen: Huis-tuin-en-keukenkat, gewone huiskat

Huiskat
Volwassen huiskat © Shutterstock

Hun uiterlijk is legendarisch, de vacht zijdezacht en hun uiterlijk mysterieus. Al duizenden jaren zijn deze katten onmiskenbare metgezellen geworden in de loop van hun bestaan. Hun intelligentie, veerkracht en aanpassingsvermogen zorgen voor hun biologisch succes. Tegenwoordig zijn er meer dan veertig rassen die officieel erkend worden door kattenclubs. Ze stammen allemaal af van katten van gemengd ras. 

Door hun grote diversiteit hebben ze harten van de mens langzaam veroverd. 

Algemene informatie Huiskat

Hoe oud wordt een Huiskat? :

8

22

13

17

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

De kat Felis sylvestris lybica zou tussen 12.000 en 4.000 jaar geleden zijn gedomesticeerd. De meeste van de eerste indicaties van domesticatie dateren van 9.500 jaar geleden. De katten zouden zijn aangetrokken door de talrijke muizen en andere knaagdieren, die aan het begin van de landbouw zich tegoed deden aan de voorraden in de graanopslagplaatsen. Geleidelijk aan zouden de minst schuwe katten verder zijn gefokt. Er zouden dus niet slechts één, maar meerdere domesticaties van de kat hebben plaatsgevonden, die zich over een zeer lange periode voortsleepten. Ze zouden hebben plaatsgevonden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

In de loop van de tijd is er een hele reeks vormen, kleuren en persoonlijkheden ontstaan​, tot grote vreugde van kattenliefhebbers!

Uiterlijke kenmerken Huiskat

Grootte Huiskat

Vrouwtjes kat : 23 tot 25 cm

Mannetjes kat : 23 tot 25 cm

Ze bereiken hun volgroeide grootte wanneer ze ongeveer een jaar oud zijn. Het kan voorkomen dat vrouwtjes pas bij hun tweede levensjaar en mannetjes bij hun derde levensjaar volgroeid zijn. 

Gewicht Huiskat

Vrouwtjes kat : 2 tot 4 kg

Mannetjes kat : 4 tot 5 kg

De mannetjes worden meestal groter dan de vrouwtjes. Bovendien wordt herhaaldelijk de theorie naar voren gebracht dat katten in koude gebieden zwaarder zijn dan in warme gebieden, omdat een groter lichaam daar de temperatuurregeling vergemakkelijkt en dus een evolutionair voordeel vertegenwoordigt.

Vachtkleur Huiskat

Vachttype

Oogkleur Huiskat

Blauw
Groen
Geel
Diverse kleuren

Uiterlijke kenmerken Huiskat

Of je nu de voorkeur geeft aan zwarte of witte katten, met een aftekening of monochroom, met veel vacht of weinig - bij katten van gemengd ras kun je bijna alles vinden! Door de grote geografische spreiding is de gewone huiskat in bijna alle delen van de wereld te vinden, behalve aan de beide polen. De biologische kenmerken van katten kunnen variëren, afhankelijk van waar de katten vandaan komen, hun leefomstandigheden en hun genetische kenmerken.

Goed om te weten

Er zijn meer dan veertig rassen van huiskatten. Tegenwoordig wordt de huiskat ook steeds vaker toegestaan ​​in wedstrijden van grote kattenverenigingen. Veel katten van gemengd ras zijn raszuiver of hebben raszuivere voorouders.

Karakter huiskat

 • 66%

  Aanhankelijk

  Deze katten van gemengd ras zijn erg populair en meestal aanhankelijk wanneer ze eenmaal het zelfvertrouwen hebben. 

 • 66%

  Speels

  Het wordt aangeraden om dagelijks met deze katten te spelen, aangezien ze energiek zijn en altijd in voor een spelletje. Interactieve spelletjes met mensen, groot of klein, versterken de band met deze katten en verrijken het hele gezin. 

 • 66%

  Rustig

  Rust is essentieel voor hun fysieke en mentale balans. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor hoger gelegen schuilplaatsen van waaruit ze de situatie kunnen overzien. Een plek om dagelijks in de zon te liggen is ook meer dan welkom. 

 • 66%

  Intelligent

  In de regel zijn deze katten nieuwsgierig en scherpzinnig. In tegenstelling tot wat men vaak denkt kun je ze gedrag aanleren waar ze zich vervolgens ook aan houden. Ouderschapstraining is een hele goede manier om een positieve band met ze op te bouwen en ze tevens fysiek als mentaal te stimuleren. 

 • 66%

  Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

  Deze karaktereigenschap ontwikkelt zich in de loop van het leven van deze katten, wat wel sterk afhankelijk is van de socialisatie als kitten. Daarom hebben sommige katten een grotere angst voor vreemden dan andere. Je kunt een verlegen kat echt helpen hun angst te overwinnen door ze in hun eigen tempo vreemden te laten ontdekken en geen contacten te forceren. 

 • 66%

  Onafhankelijk

  Veel katten zijn voldoende autonoom en kunnen goed alleen zijn. Het is echter wel uitermate belangrijk om altijd in de behoeftes van je kat te voorzien. Leeftijd, levensgeschiedenis en fysieke conditie kunnen allemaal van invloed zijn op de onafhankelijkheid van een kat. 

  Gedrag Huiskat

  • 66%

   Spraakzaam

   Sommige katten zijn spraakzamer dan andere, maar één ding is zeker, aandacht schenken aan een kat die miauwt versterkt het gedrag. Je kunt een kat die lawaai maakt ook bewust negeren, bijvoorbeeld 's nachts, zodat je voorkomt dat ze dit vaker gaan doen op dat tijdstip. Op deze manier leren ze zich aan te passen aan de context en tijd van de dag. 

  • 66%

   Behoefte aan beweging/ sportief

   Katten hebben allemaal beweging nodig om mentaal en fysiek gezond te blijven. Deze behoefte varieert per kat en is afhankelijk van leeftijd, fysieke conditie en persoonlijkheid. Om een actieve levensstijl aan te moedigen kun je elke dag met ze spelen of ze bijvoorbeeld meenemen voor een wandeling aan de lijn.

  • 66%

   Neiging om weg te lopen

   Het is moeilijk te zeggen of deze katten snel weglopen of niet, maar je kunt dit voorkomen door ze trainen aan de lijn te lopen en een harnas te dragen. Dit maakt buiten lopen niet alleen stimulerend voor de kat, maar tevens veilig. 

  • 66%

   Eetlust

   Een actieve kat kan de neiging hebben meer te eten dan een rustige kat. Een kat die zich verveelt kan zichzelf volproppen om de eentonigheid van het dagelijks leven beter te kunnen verdragen. Het gebruik van een interactieve voerbak is een simpele oplossing om je kat een ludieke bezigheid te bieden en tegelijkertijd het rustig eten te stimuleren. 

   Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

   Gezelschap

   • 66%

    Kan een Huiskat samen met katten?

    De relatie van katten van gemengde rassen met elkaar of met raskatten kan prettig en gezond zijn. Om ze samen te laten leven is het erg belangrijk om de katten geleidelijk aan elkaar te laten wennen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende plaatsen zijn waar de katten kunnen eten en apart hun zaken kunnen doen om conflicten te voorkomen.

   • 66%

    Kan een Huiskat samen met honden?

    Een gewone huiskat kan samenleven met een hond, maar het is belangrijk om ze geleidelijk aan elkaar voor te stellen, rekening houdend met de grenzen van beide dieren door op hun lichaamstaal te letten. Een leefomgeving met veel hoge schuilplaatsen maakt het gemakkelijker om samen te leven door de kat de kans te geven zich terug te trekken als dat nodig is. Het soort socialisatie dat het kitten heeft meegemaakt, heeft een grote invloed op hoe het leven met een hond zal zijn.

   • 66%

    Is de gewone huiskat een kindvriendelijke kat?

    Ze moeten natuurlijk langzaam en met veel geduld aan elkaar worden voorgesteld. Forceer nooit contact. Integendeel, als je jezelf de tijd geeft om de ontmoetingen goed te coördineren kun je de kinderen leren voorzichtig om te gaan met de kat wat zal leiden tot een goede harmonie. 

   • 66%

    Is een Huiskat geschikt voor ouderen?

    Historisch gezien zijn het altijd al goede katten geweest voor rustige en eenzame mensen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat wanneer je zo'n kat adopteert je in staat moet zijn om in de behoeftes van de kat te voorzien. 

    Wat kost een Huiskat?

    De aankoopprijs van een huiskat ligt meestal tussen de €50 en €200. Katten of kittens worden vaak niet gratis weggeven omdat de verzorgers of het asiel kosten hebben gemaakt voor de eerste verzorging zoals: inentingen, ontworming en het chippen van de kat. Wanneer de huiskat gekruist is met een raskat kan de prijs oplopen tot €500.

    Het verzorgen van een kat kost ongeveer €30 per maand voor goede voeding en verzorging. 

    Verzorging

    Wanneer de kat een lange vacht heeft wordt dagelijks borstelen aanbevolen. Anders volstaat een keer per week borstelen. Bij sommige katten moet je de oren en ogen ook regelmatig schoonmaken. Het is daarom zaak altijd alert te blijven om te voorkomen dat vuil zich ophoopt. 

    Haaruitval

    Afhankelijk van de lengte van hun vacht kan het haarverlies meer of minder uitgesproken zijn.

    Voeding Huiskat

    Zoals bij alle katten is het ook bij deze huiskat van belang dat je ze een hoogwaardig dieet aanbiedt. Dit moet passen bij hun dagelijkse hoeveelheid fysieke activiteit en levensstijl. Volg altijd instructies van een dierenarts op. 

    Gezondheid Huiskat

    Hoe oud wordt een Huiskat?

    Ze worden gemiddeld 13 tot 17 jaar oud, maar er zijn genoeg soorten die ouder worden. Van sommige katten wordt gezegd dat ze ouder zijn dan 30 jaar!

    Sterk/ bestendig

    Deze katten kunnen bijzonder goed overweg met temperatuurschommelingen en extreme temperaturen. Bovendien verkeren ze over het algemeen in goede gezondheid, op voorwaarde dat hun fysieke behoeften wordt voldaan. 

    Neiging om snel aan te komen

    Verschillende factoren, zoals leeftijd, de omgeving, het dieet en de hoeveelheid beweging van de kat, zijn allemaal van invloed op het risico van overgewicht. Als deze katten voldoende actief zijn hebben ze in de regel geen last van overgewicht. 

    Veelvoorkomende ziektes

    Als aan al hun behoeften wordt voldaan, zijn ze niet bijzonder vatbaar voor veel voorkomende ziektes vanwege hun grote genetische diversiteit. Een bezoek aan de dierenarts een keer per jaar wordt echter aanbevolen. Vooral het gebit en eventuele tekenen van ouderdom moeten worden gecontroleerd.

    Natuurlijk kunnen ziektes die bij elke kat voorkomen, zoals gebitsproblemen, zich ontwikkelen.

    Voortplanting

    Alle kruisingen zijn uiteraard toegestaan. 

    Gemiddeld bestaat een nest uit 5 kittens. 

    Laat een reactie achter over dit ras
    0 reacties
    Verwijderen bevestigd

    Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

    Log in om een reactie te plaatsen