Bengaalse kat

Andere namen: Bengal

Deze katten zullen je hoofd doen draaien, zowel met door schoonheid als door hun sprankelende energie. Ze combineren gratie met elegantie en laat niemand onverschillig. Je zult het gevoel hebben dat je een kleine luipaard in de woonkamer hebt - niet alleen vanwege hun uiterlijk, maar ook vanwege hun karakter. Je moet bereid zijn om met een wervelwind te leven als je een Bengaalse kat koopt. Leef je graag in rust en stilte? Dan kun je beter je handen van deze kat afhouden. Als je echter klaar bent om hun stormachtige karakter te omarmen, dan zul je veel plezier beleven aan deze kleine luipaard en staan ​​er uren aan spelletjes en lachbuien op je te wachten!

#17

Wamiz's top rassen

Bengaalse kat
Volwassen Bengaalse kat © Shutterstock

Algemene informatie Bengaalse kat

Hoe oud wordt een Bengaalse kat? :

5

21

10

16

Karakter :

Speels Intelligent

Vachttype :

Naakt Kort Lang

icon breed/origins
Herkomst en geschiedenis

Mensen hebben al heel lang een zekere fascinatie voor wilde katten. In 1963 besloot een vrouw genaamd Jean S. Mill een huiskat te kruisen met een wilde kat, namelijk een luipaardkat. De naam "Bengaalse kat" werd aan het nieuwe ras gegeven om de regio van herkomst van de wilde kat te herdenken. Het doel van het ras was om een ​​zachtaardige, sympathieke kat te krijgen, maar die een opvallend uiterlijk zou moeten hebben, zoals dat van een luipaard of een jaguar. Jean Mill ontving 8 hybride vrouwtjes van de Universiteit van Davis, Californië, die waren gebruikt voor onderzoek naar leukemie bij katten. Er werden veel andere kruisingen met verschillende rassen gemaakt (bijvoorbeeld met de Egyptische Mau en de Birma-kat), voornamelijk om inteelt te voorkomen. Het ras zoals we het vandaag kennen, gaat terug tot de jaren 80, specifieker 1985, toen Jean Mill een van zijn protégés op een wedstrijd presenteerde. De Bengaalse kat was natuurlijk zeer succesvol en de TICA erkende het jaar daarop deze kat als een onafhankelijk ras. De FIFe erkende het ras pas in 1999.

icon breed/physic
Uiterlijke kenmerken Bengaalse kat

  Grootte Bengaalse kat

  Vrouwtjes kat : Ongeveer 35 cm

  Mannetjes kat : Ongeveer 35 cm

  De mannetjes bereiken hun uiteindelijke grootte als ze 24 maanden oud zijn, de vrouwtjes met 12 maanden.

  Gewicht Bengaalse kat

  Vrouwtjes kat : 4 tot 6 kg

  Mannetjes kat : 5 tot 7 kg

  Vachtkleur Bengaalse kat

  Vachttype

  Oogkleur Bengaalse kat

  icon breed/green-eye
  Groen
  icon breed/blue-eye
  Blauw
  icon breed/yellow-eye
  Geel

  Uiterlijke kenmerken Bengaalse kat

  De Bengaalse kat is middelgroot tot groot en buitengewoon sterk door hun zeer goed ontwikkelde spieren.

  icon idea
  Goed om te weten

  De Bengaalse kat is een hybride ras, wat betekent dat het het resultaat is van een kruising tussen een wilde kat en een huiskat. Er zijn verschillende generaties (van F1 tot F5), maar generaties F1 tot F3 zijn niet toegestaan ​​in competities. Heel interessant feit: de luipaardkat (uit het oosten van het Indiase subcontinent) zou zijn gebruikt voor onderzoek naar leukemie bij katten. Ze lijkt immuun te zijn tegen deze ziekte, die meestal dodelijk is bij katten. In de loop van de hybridisatie waren onderzoekers in staat de genetica van het immuunsysteem te begrijpen.

  icon breed/personality
  Karakter Bengaalse kat

  • 66%

   icon breed/temperament/cat-affectionate

   Aanhankelijk

   Deze katten kunnen soms knuffelig zijn, maar vooral wanneer ze rusten. Het zijn katten die duidelijk de voorkeur geven aan spelen in plaats van geaaid te worden, maar wanneer ze er zin in hebben kun je ze gerust aanhalen. 

  • 100%

   icon breed/temperament/cat-playful

   Speels

   Het is algemeen bekend dat de Bengaalse katten buitengewoon speels zijn. Ze hebben meerdere spelsessies per dag nodig (minimaal 2). De katten vinden het heerlijk om deel te nemen aan het dagelijks leven en te spelen met het speelgoed dat je ze geeft. Ze geven de voorkeur aan verplaatsbaar speelgoed. 

  • 33%

   icon breed/temperament/cat-calmness

   Rustig

   Deze katten zijn allesbehalve rustig, en hebben een extreem hoog energie niveau. Ze zijn eigenlijk actiever dan de gemiddelde kat, maar wanneer ze voldoende stoom hebben kunnen afblazen hebben ze soms ook hun welverdiende rustmoment nodig. 

  • 100%

   icon breed/temperament/cat-cleverness

   Intelligent

   Ze zijn erg intelligent. Om ze te stimuleren moeten ze worden getraind om trucjes te leren zoals door een hoepel springen, apporteren, poten geven enz. Je zult versteld staan hoe flexibele deze kat is. 

  • 66%

   icon breed/temperament/cat-wariness

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Meestal zijn deze katten te nieuwsgierig om verlegen te zijn. Ze begroeten meestal gasten bij de deur, maar het kan voorkomen dat ze bij sommige gasten wat voorzichtiger zijn.

  • 100%

   icon breed/temperament/cat-independence

   Onafhankelijk

   Bengaalse katten kunnen het goed vinden met elkaar. Ze vinden altijd wel iets om zichzelf mee bezig te houden. Het kan zijn dat jij die keuze minder waardeert. Geef de katten daarom bij het verlaten van het huis voldoende activiteiten, zoals een interactieve voerbak. 

   icon breed/personality
   Gedrag Bengaalse kat

   • 66%

    icon breed/behaviors/cat-talkative

    Spraakzaam

    Het zijn katten met een hele mooie stem die ze ook graag gebruiken. Chatten met hun mensen geven ze veel plezier. 

   • 100%

    icon breed/behaviors/cat-sporty

    Behoefte aan beweging/ sportief

    De bewegingsdrang van deze katten is erg groot. Naast klassieke spelsessies kun je hindernisbanen of behendigheidsspelletjes voor ze opzetten. Je zult versteld staan hoe flexibel deze katten zijn.

   • 100%

    icon breed/behaviors/cat-runaway

    Neiging om weg te lopen

    Je moet voorzichtig zijn. Hoe hoger het energieniveau van een kat, des te groter het risico dat ze weglopen. Aangezien het kleine wervelwinden kunnen zijn aarzelen ze geen seconde buiten om op ontdekkingstocht te gaan zodra ze de kans krijgen.

   • 100%

    icon breed/behaviors/cat-gluttony

    Eetlust

    Ze moeten iets meer eten dan andere katten, omdat ze ook meer energie verbruiken. 

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 33%

     icon breed/compatibility/cat-cats-sociability

     Kan een Bengaalse kat samen met katten?

     Het hangt helemaal af hoe deze katten bij een fokker gesocialiseerd worden. Ze kunnen het meestal goed vinden met katten van hetzelfde ras. Het kan echter problemen opleveren wanneer ze samenleven met hybride katten of katten van een ander ras. 

    • 100%

     icon breed/compatibility/cats-sociability

     Kan een Bengaalse kat samen met honden?

     Ze kunnen het zeker goed vinden met honden die ze respectvol behandelen en op de juiste manier aan ze zijn voorgesteld. 

    • 100%

     icon breed/compatibility/cat-children-sociability

     Is de Bengaalse kat een kindvriendelijke kat?

     Het zijn uitstekende maatjes voor kinderen, omdat ze ongeveer evenveel energie hebben. Natuurlijk moet kinderen worden geleerd hoe je de lichaamstaal van een kat kunt lezen en deze goed begrijpen zodat je tekenen van stress kunt herkennen, wat er op wijst dat ze rust nodig hebben. 

    • 33%

     icon breed/compatibility/cat-elderly-persons-sociability

     Is een Bengaalse kat geschikt voor ouderen?

     Het zijn niet de meest ideale katten voor rustige personen die ongetwijfeld moeite zullen hebben met hun enorme bewegingsdrang. 

     icon breed/price
     Wat kost een Bengaalse kat?

     Gemiddeld kost een Bengaalse kitten uit een nest tussen de € 450 en € 1200. Prijzen variëren vaak op basis van afstamming, ras, leeftijd en geslacht.

     Je moet gemiddeld 40 € per maand budgetteren om aan de behoeften van de Bengaalse kat te voldoen. Dit budget omvat kwaliteitsvoeding en eventuele kosten die worden gemaakt om ze in goede gezondheid te houden.

     Verzorging

     Deze katten hebben geen speciale verzorging nodig. Het volstaat om ze een keer per week te borstelen om uitgevallen haar te verwijderen.

     Haaruitval

     icon breed/grooming
     icon breed/grooming
     icon breed/grooming

     De katten verliezen weinig haar. 

     Voeding Bengaalse kat

     Het wordt aangeraden om een dierenarts te raadplegen zodat je kat hoogwaardige voeding krijgt die aan hun energiebehoefte voldoet. 

     icon breed/care
     Gezondheid Bengaalse kat

     Hoe oud wordt een Bengaalse kat?

     Ze kunnen tussen de 10 en 16 jaar oud worden. 

     Sterk/ bestendig

     Door de vrij dichte vacht zijn ze minder gevoelig voor de kou dan andere rassen. Toch blijft het een kortharig ras zonder veel ondervacht.  

     Neiging om snel aan te komen

     Omdat deze katten meer voer nodig hebben dan andere rassen, kunnen ze overgewicht krijgen als hun porties niet worden afgemeten. Bespreek dit met je dierenarts. 

     Veelvoorkomende ziektes

     • Pyruvaatkinasedeficiëntie: Een tekort aan een enzym dat een rol speelt bij het afbreken van suiker in de erytrocyten. Dit tekort leidt tot sterfte van erytrocyten en bloedarmoede. 
     • Hypertrofische cardiomyopathie: een ziekte van de hartspier waardoor deze dikker wordt. Het is een syndroom dat verschillende ziekten omvat. Sommige hiervan komen vaak voor, andere zijn moeilijk te diagnosticeren en weer andere worden geclassificeerd als "idiopathisch" (d.w.z. de oorzaak is onbekend). Deze ziekte komt niet al te vaak voor bij de Bengaalse kat, maar zie je wel steeds terugkomen. De ziekte is verraderlijk omdat het kan gebeuren dat de kat ondanks ernstige hypertrofische cardiomyopathie jarenlang geen symptomen vertoont. De klinische symptomen kunnen onduidelijk zijn, zoals verminderde eetlust of vermoeidheid. In gevallen waarin de kat fysiek snel achteruitgaat, zullen er aanzienlijke ademhalingsproblemen zijn. Het kan ook trombo-embolie veroorzaken (bloedstolsel dat een bloedvat verstopt), wat een plotselinge, pijnlijke verlamming veroorzaakt.
     • Progressieve retinale atrofie: het is een erfelijke ziekte die leidt tot blindheid op korte of middellange termijn nadat de eerste symptomen zijn opgetreden. Soms kan deze ziekte optreden als de kat relatief oud is, waardoor ze zich geleidelijk kunnen aanpassen aan het leven als "blinde kat". Helaas zijn er ook soorten die aan deze ziekte lijden als ze nog klein zijn. Ze hebben heel weinig tijd om eraan te wennen.
     • Sommige soorten kunnen ook ziektes krijgen die veel voorkomen bij huiskatten, zoals gebitsproblemen.

     Voortplanting

     Het kruisen van dit ras is niet toegestaan.

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen