Savannah

Savannah
Volwassen Savannah © Shutterstock

De Savannah is een hybride kattenras dat voortkwam uit de kruising tussen een huiskat en een serval, een soort Afrikaanse wilde kat. Ze zijn atletisch, gracieus en hebben de karakteristieke charme van hun wilde voorouders.

Algemene informatie Savannah

Hoe oud wordt een Savannah? :

8

25

13

20

Karakter :

Speels Intelligent

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

De Savannah is het resultaat van een kruising tussen de huiskat en de Serval (Leptailurus serval), een soort wilde kat. Zowel de huiskat als de Serval behoren tot de Felidae-familie en zijn daarom genetisch genoeg vergelijkbaar om te hybridiseren.

Wilde katten zouden sinds de oudheid mensen in hun dagelijks leven hebben vergezeld als huisdier en jachthulpmiddel. De hybridisatie met de huiskat begon in de jaren tachtig en het ras werd officieel erkend in 2001.

Uiterlijke kenmerken Savannah

  Grootte Savannah

  Vrouwtjes kat : 30 tot 43 cm

  Mannetjes kat : 30 tot 48 cm

  Ze bereiken hun volgroeide grootte rond de leeftijd van 3 jaar.

  Hoe groter het deel van het genoom van de serval, hoe groter de kat. Eerste generatie (F1) katten na hybridisatie met de wilde kat kunnen meer dan 45 cm lang worden!

  Gewicht Savannah

  Vrouwtjes kat : 5 tot 12 kg

  Mannetjes kat : 5 tot 12 kg

  De vrouwtjes zijn meestal kleiner dan de mannetjes, maar er is weinig specifieke informatie in de literatuur over hoe dit zich vertaalt in gewichtsverschillen tussen geslachten. Hetzelfde geldt hier: hoe groter het exotische deel in het genoom van het dier, hoe groter en sterker het is.

  Vachtkleur Savannah

  Vachttype

  Oogkleur Savannah

  Groen
  Geel

  Uiterlijke kenmerken Savannah

  De Savannah katten hebben de typische kenmerken van hun voorouders. Het zijn slanke katten met lange poten. Hun hoofd is klein met grote oren. Hun gevlekte cyperse vacht geeft ze een wilde, unieke en fascinerende uitstraling. 

  Goed om te weten

  De Serval leeft voornamelijk in Afrika ten zuiden van de Sahara. Volgens de IUCN (International Union for Conservation of Nature, ook World Conservation Organization) zijn de natuurlijke populaties van deze wilde katten stabiel. Er wordt gezegd dat het vaak voorkomt in de gebieden waarin hun leefgebied (savannes of andere grote open ruimtes) wordt beschermd. Toch is voorzichtigheid geboden en moet hun leefgebied behouden blijven, omdat in sommige gebieden de populaties sterk afnemen.

  Karakter Savannah

  • 66%

   Aanhankelijk

   Sommige soorten die atletischer zijn, geven de voorkeur aan spelen boven knuffelen. 

  • 100%

   Speels

   In de meeste gevallen zijn deze katten enorm speels en hun kracht en enthousiasme tonen tijdens een spelletje. Bovendien zorgen de fysiek kenmerken die ze hebben geërfd van hun voorouders ze bijzonder geschikt voor fysieke activiteiten. Ze zijn erg goed in springen, klimmen en rennen. Ze kunnen tevens prima een een lijn lopen. Sommige soorten kunnen zelfs goed zwemmen. 

  • 33%

   Rustig

   Wanneer ze geen energie meer over hebben kunnen ze zich rustig en vredig gedragen. 

  • 100%

   Intelligent

   Ze zijn levendig, slim en nieuwsgierig. Hun cognitieve vaardigheden blijven je verbazen. 

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Er zijn een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op hoe deze katten zich gedragen tegenover vreemden, maar ze zijn vaak nieuwsgierig. 

  • 100%

   Onafhankelijk

   De Savannah kat is autonoom en kan alleen zijn zolang aan hun behoefte aan beweging en vertier wordt voldaan.

   Gedrag Savannah

   • 66%

    Spraakzaam

    Het gedrag van iedere kat varieert sterk, en afhankelijk van de context kunnen deze katten soms hun stem gebruiken om te communiceren met mensen. 

   • 100%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    De meeste soorten hebben een enorme behoefte aan lichamelijk beweging in de vorm van spelletjes. 

   • 100%

    Neiging om weg te lopen

    Ze zijn avontuurlijk, energiek en nieuwsgierig. Het gebruik een rime en harnas kunnen uitstapjes naar de tuin makkelijker maken en het risico verkleinen dat ze weglopen. 

   • 100%

    Eetlust

    Veel energie betekent een grote eetlust. 

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 33%

     Kan een Savannah samen met katten?

     Hoe ze met andere katten omgaan hangt sterk af van hoe ze gesocialiseerd zijn als kittens, en dus is het erg belangrijk om de juiste fokker te kiezen. Verschillende soorten van dit ras kunnen vaak goed met elkaar overweg. Het naast elkaar houden van een hybride ras met een huiskat wordt niet aanbevolen. Dit geldt met name als de Savannah tot de categorieën F1 t/m F3 behoort.

    • 100%

     Kan een Savannah samen met honden?

     Of ze goed met honden overweg kunnen hangt af van de socialisatie als kitten, en hoe ze aan elkaar worden voorgesteld. Een Savannah en een hond kunnen goede speelkameraden zijn. Het is belangrijk de kat hoger gelegen schuilplaatsen te bieden, zodat indien nodig contact met de hond kunnen vermijden. 

    • 100%

     Is de Savannah een kindvriendelijke kat?

     De Savannah kan goed overweg met kinderen. Het uitstekende speelkameraden, maar het is wel belangrijk dat kinderen de lichaamstaal leren en begrijpen van de kat en hun grenzen respecteert. 

    • 33%

     Is een Savannah geschikt voor ouderen?

     Dit ras wordt niet aanbevolen voor senioren, mede omdat deze katten zo energiek zijn. 

     Wat kost een Savannah?

     De aankoopprijs van een Savannah kitten van een ras varieert sterk afhankelijk van het geslacht en de generatie van het dier sinds de kruising met de Serval. De gemiddelde prijs ligt tussen de € 1250 en € 2000. Afstamming, ras en leeftijd kunnen ook allemaal een invloed hebben op de prijs. De prijs voor rassen van de eerste generatie kunnen oplopen tot €20000.

     Je moet gemiddeld €40 per maand budgetteren om aan de behoeften van deze kat te voldoen. Dit budget omvat kwaliteitsvoeding en eventuele kosten die worden gemaakt om u in goede gezondheid te houden.

     Verzorging

     Regelmatige verzorging van de vacht, ogen en oren is vereist, maar is niet intensief. 

     Haaruitval

     Ze hebben doorgaans geen uitgesproken haarverlies ondanks hun weelderige ondervacht. 

     Voeding Savannah

     Een dieet van goede kwaliteit, aangepast aan hun hoeveelheid lichaamsbeweging, leeftijd en fysieke conditie is natuurlijk essentieel. 

     Gezondheid Savannah

     Hoe oud wordt een Savannah?

     Ze worden gemiddeld tussen de 13 en 20 jaar oud. 

     Sterk/ bestendig

     Het zijn vrij robuuste katten. Hun dikke ondervacht beschermt ze tegen extreme temperaturen en meestal verkeren ze in goede gezondheid. 

     Neiging om snel aan te komen

     Deze katten zijn erg energiek en de kans op overgewicht is laag, mits ze voldoende beweging krijgen en hun dieet is aangepast aan hun leeftijd, hoeveelheid beweging etc. 

     Veelvoorkomende ziektes

     Het is algemeen bekend dat de Savannah in goede gezondheid verkeert. Het is echter nog steeds raadzaam om eenmaal per jaar een dierenarts te bezoeken om het welzijn van de kat te waarborgen. Dit komt omdat ze dezelfde ziekten kunnen krijgen als huiskatten die niet hybride zijn, zoals
     Gebitsproblemen.
     Bovendien worden soms de volgende ziektes vastgesteld:

     • Pyrucatkinase tekort: Een erfelijke ziekte die kan leiden tot bloedarmoede. Een genetische test maakt de diagnose van deze ziekte mogelijk.

     Voortplanting

     Het paren met een andere Savannah of met katten van gemengd ras is toegestaan, evenals kruisen met de Egyptische Mau, de Oosterse korthaar en de Ocicat. Ook kruisingen met de Serval zijn mogelijk, mits rekening wordt gehouden met de voorschriften voor het houden en vermeerderen van exotische wilde dieren (met name bijlage 2 van CITES).

     Gemiddeld bestaat een nest uit 3 kittens.

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen