Heilige Birmaan

Andere namen: Birmaanse kat, Birma, Sacred Birman

#9

Wamiz's top rassen

Heilige Birmaan
Volwassen Heilige Birmaan © Shutterstock

De exacte oorsprong van de Heilige Birmaan, zoals deze officieel wordt genoemd, is onbekend, maar het is waarschijnlijk een Frans ras. Hun middellange, zijdeachtige vacht heeft het niet te versmaden voordeel dat het niet klit. Deze relaxte kat vindt het heerlijk om het grootste deel van de dag te genieten van knuffels van hun verzorgers. Ze volgen ze bij elke stap. De Birmaanse kat is erg sociaal en kan goed overweg met mensen en dieren van alle leeftijden.

Algemene informatie Heilige Birmaan

Hoe oud wordt een Heilige Birmaan? :

7

20

12

15

Karakter :

Aanhankelijk Rustig

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

Het verhaal van de Birmaanse kat is een beetje een mysterie en er zijn talloze legendes over. Een van hen zegt dat een paar van deze heilige katten in Frankrijk zijn geïmporteerd door een Amerikaanse miljardair die ze heeft gestolen uit de Lao Tsun-tempel in Myanmar. Het mannetje stierf tijdens de reis, maar het vrouwtje Sita bracht verschillende kittens ter wereld, waaronder de "Maldapur-pop", erkend als de voorouder van alle westerse Birmese katten. Deze poes werd in 1926 gepresenteerd op de Expo in Parijs. Ondanks uitgebreid onderzoek is het onmogelijk om de oorsprong van dit ras te bevestigen.

Het meest waarschijnlijke verhaal is dat dit kattenras is ontstaan ​​uit een kruising tussen een Siamese kat, waarmee hij veel kenmerken gemeen heeft, en een Perzische kat. Aangenomen wordt dat dit ras in de jaren twintig in Frankrijk is ontstaan. Het is daar momenteel de tweede meest voorkomende. De Birmaanse kat is nu een van de top 10 van meest populaire kattenrassen ter wereld.

Uiterlijke kenmerken Heilige Birmaan

  Grootte Heilige Birmaan

  Vrouwtjes kat : Ongeveer 30 cm

  Mannetjes kat : Ongeveer 30 cm

  Ze bereiken hun volgroeide grootte rond hun eerste levensjaar. 

  Gewicht Heilige Birmaan

  Vrouwtjes kat : 2 tot 4 kg

  Mannetjes kat : 4 tot 6 kg

  Vachtkleur Heilige Birmaan

  Vachttype

  Oogkleur Heilige Birmaan

  Blauw

  Uiterlijke kenmerken Heilige Birmaan

  De Heilige Birmaan is middelgroot en heeft een enorme lichaamsbouw. De botstructuur is sterk; hun hoofd rond en met oren die even breed als lang zijn. Rechts en links van hun Romeinse neus (met een romaans profiel, kort en recht) hun mooie, volle wangen. Hun gezicht is niet puntig zoals de Siamees, noch plat als de Perzische kat. Hun staart met weelderige vacht is van gemiddelde lengte en evenredig met de rest van het lichaam. Hun middellange vacht is zijdeachtig en hun poten zijn voorzien van prachtige witte "handschoenen", ongeacht de kleur van hun Colourpoint-vacht. De poten zijn rond en groot.

  Goed om te weten

  De huidstructuur van de Heilige Birmaan is vrij ongebruikelijk. Het haar klit niet. Het zijn de perfecte katten voor iedereen die van katten houdt met een zijdezachte vacht, maar niet elke dag uren willen bezig zijn met het verzorgen van hun vacht. 

  Karakter Heilige Birmaan

  • 100%

   Aanhankelijk

   Ze zijn erg aanhankelijk en zachtaardig. De katten vinden het heerlijk om geaaid te worden en zullen door hun toegewijde spinnen laten weten dat ze zich goed voelen. 

  • 66%

   Speels

   Deze katten zijn levendig en speels. Ze spelen graag met hun mensen, die ze overal volgen. 

  • 100%

   Rustig

   Deze flegmatische katten brengen hun tijd liever lui op een knusse plek door, dan domme dingen te doen.  

  • 66%

   Intelligent

   Ze zijn behoorlijk nieuwsgierig en leren graag nieuwe trucjes door middel van regelmatige trainingssessies. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze katten zijn misschien een beetje verlegen, maar ook nieuwsgierig en kunnen met iedereen goed overweg. Het hangt allemaal af van hun socialisatie als kitten. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Deze katten zijn erg aanhankelijk en houden van de aanwezigheid van mensen en andere dieren om ze heen. Eenzaamheid kunnen ze moeilijk verdragen. 

   Gedrag Heilige Birmaan

   • 100%

    Spraakzaam

    Ze vullen het huis met hun zachte stem om de aandacht te trekken van hun adoptiegezin. 

   • 66%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Zoals alle katten hebben ze een omgeving nodig die mentaal en fysiek stimulerend genoeg is om zich op hun gemak te voelen. 

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Hoewel ze kleine uitstapjes buitenshuis niet erg vinden, zal hun aanhankelijke kant er voor zorgen dat ze nooit te ver van huis raken. 

   • 33%

    Eetlust

    Deze katten zijn niet hebzuchtig, maar eerder kieskeurig. 

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 100%

     Kan een Heilige Birmaan samen met katten?

     De meeste katten zijn behoorlijk solitair, maar deze houden van de aanwezigheid van andere katten. 

    • 100%

     Kan een Heilige Birmaan samen met honden?

     Als de dieren goed aan elkaar worden voorgesteld zullen snel een vriendschap sluiten met de hond in huis. 

    • 100%

     Is de Heilige Birmaan een kindvriendelijke kat?

     De heilige Birmaan, zoals ze ook wel worden genoemd zijn een familiekat bij uitstek. Ze kunnen goed overweg met kinderen, mits ze hebben geleerd respectvol om te gaan met katten. 

    • 100%

     Is een Heilige Birmaan geschikt voor ouderen?

     Door hun zachtaardigheid en kalme karakter passen ze zeer goed bij ouderen. Ze vinden het heerlijk om op schoot te liggen en geaaid te worden. Ze moeten echter wel iedere dag de kans krijgen om stoom af te blazen door spelletjes te spelen. 

     Wat kost een Heilige Birmaan?

     Gemiddeld kost een Heilige Birmaan kitten van één ras €1000. Prijzen variëren vaak op basis van afstamming, ras, leeftijd en geslacht.

     Je moet gemiddeld € 30 maand budgetteren om aan de behoeften van deze kat te voldoen. Dit budget omvat kwaliteitsvoeding en eventuele kosten die worden gemaakt om ze in goede gezondheid te houden.

     Verzorging

     Het verzorgen van hun vacht vereist geen speciale verzorging buiten het wekelijkse borstelen. Let tevens goed op de ogen en oren en maak deze regelmatig schoon.

     Haaruitval

     Ze kunnen veel haar verliezen tijdens de vachtwisseling, maar regelmatige verzorging helpt problemen met haarballen te voorkomen. 

     Voeding Heilige Birmaan

     Het zijn echte fijnproevers. Wat eten betreft zijn ze veeleisend. Je moet ze dus een kwalitatief hoogstaand dieet aanbieden bestaande uit droog- of natvoer. 

     Gezondheid Heilige Birmaan

     Hoe oud wordt een Heilige Birmaan?

     Ze worden gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud. 

     Sterk/ bestendig

     Hun halflange vacht biedt ze goede bescherming tegen kou en hitte. 

     Neiging om snel aan te komen

     Deze katten hebben geen aanleg om dik te worden, maar ze hebben voldoende beweging nodig om op gewicht te blijven. Zorg tevens voor een uitgebalanceerd dieet dat is aangepast aan hun leeftijd en dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging zodat ze geen overgewicht krijgen. 

     Veelvoorkomende ziektes

     Zoals veel kattenrassen hebben ook de heilige Birma's aanleg voor bepaalde erfelijke ziekten, die echter kunnen worden vastgesteld door bloedmonsters of orale uitstrijkjes te nemen. 

     • Polyzysteuze nierziekte: Cysten ontwikkelen zich langzaam op de nieren en voorkomen dat ze normaal functioneren
     • Hypertrofische cardiomyopathie: een hartziekte waarbij de hartspier dikker wordt. 
     • Mucopolysaccharidose-Type VI: Genetisch bepaalde ziekte die zich manifesteert in de vorm van afwijkingen in het skelet.
     • Daarnaast kunnen ze ziektes ontwikkelen die bij alle rassen voorkomen, zoals gebitsproblemen. 

     Vanaf 7 jarige leeftijd wordt geadviseerd om de gezondheid van deze katten goed in de gaten te houden door eens per jaar naar de dierenarts te gaan. 

     Voortplanting

     De kittens worden geboren met een witte vacht. De aftekeningen verschijnen pas na een paar dagen. Ze worden donkerder tegen de tijd dat ze 2 of 3 jaar oud en volledig ontwikkeld zijn. 

     Alleen kruisingen tussen Birmaanse katten zijn toegestaan.

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen