Aanbieding

Labrador mix

Met een kruising weet je nooit precies welke eigenschappen de pup erft.

© Shutterstock

Dit zijn de meest bekende Labrador kruisingen: Lees alles over hun gezondheid, karakter en meer

Door Maya van Tol Redacteur

Online sinds

Speels, dol op kinderen en gemakkelijk op te voeden: deze drie kenmerken zijn volledig van toepassing op de Labrador. Maar ook voor een Labrador kruising?

Een Labrador kruising

Honden waarvan de stamboom niet enkel uit raszuivere Labradors bestaat, maar ook andere hondenrassen, noemen we een Labador kruising of mix. Hierdoor beschikt de hond over veel van de geliefde eigenschappen van de Labrador, maar wellicht niet allemaal. Dit zijn een aantal populaire en bekende Labrador kruisingen:

 • Duitse Herder - Labrador = Duitse Sheprador
 • Australische Herder - Labrador = Aussiedors
 • Golden Retriever - Labrador  = Goldador
 • Siberische husky - Labrador = Labrador Husky
 • Rottweiler - Labrador = Labrottie of Rottador
 • Border Collie - Labrador = Borador
 • Poedel - Labrador = Labradoodle

Later in dit artikel vind je een uitgebreidere uitleg over deze specifieke kruisingen met foto's. Het is ook mogelijk om twee honden van gemengd ras te kruisen waarvan er tenminste één de genen van een Labrador draagt.

Labrador kruising: het uiterlijk

In tegenstelling tot pure rashonden, hebben Labrador kruisingen geen standaard kenmerken als het om hun uiterlijk gaat. Er zit lekker veel variatie in! Daarnaast wordt bij de Labrador onderscheid gemaakt tussen Labradors uit de werklijn en uit de showlijn. De specifieke lijn kan ook het uiterlijk van een gemengd ras van Labrador beïnvloeden.

De Labrador is een middelgroot hondenras met een gespierd lichaam en een brede borst. De schedel is breed en de ogen zijn bruin of hazel. Labradors hebben een zogenoemde 'otterstaart' - vrij breed aan de basis en loopt taps toe naar de punt. Tenslotte hebben deze honden een korte, dikke vacht met ondervacht. 

Ras-labradors zijn over het algemeen blond, zwart of chocoladebruin. Maar er zijn ook Labrodors in de kleuren zilver, champagne of blauw. Dit zijn Labradors die het verdunningsgen dragen - wat helaas gepaard gaat met een een vergroot risico op een aantal ziektes en aandoeningen. 

Labrador kruising: karakter en temperament

De Labrador wordt beschouwd als een goede hond voor beginners omdat ze gehoorzaam en erg gemakkelijk in de omgang zijn. Als dit uitzondelijke lieve ras gemengd wordt met een ander ras, is deze eigenschap niet gegarandeerd. Het karakter en temperament van een kruising zijn afhankelijk van allebei de rassen waarmee de hond tot stand is gekomen. 

Duitse herders en Golden retrievers hebben, net zoals Labradors, gehoorzame karakters. Rottweilers en Huskies zijn vaak wat koppiger.

In veel gevallen geven Labradors hun intelligente, aanhankelijke en speelse karakter door aan hun nakomelingen. Dit geldt ook voor hun aangeboren jachtinstinct. Dat gezegd hebbende - iedere hond is uniek en zelfs pure rashonden kunnen afwijken van de standaard beschrijvingen. 

Labrador kruising: gezondheid

Helaas heeft de Labrador, die vaak als robuust wordt beschouwd, een verhoogd risico op bepaalde ziektes. Sommigen van deze aandoeningen kunnen tijdens de dekking worden doorgegeven aan het nageslacht.

 • Elleboog- en heupdysplasie
 • Patellaire luxatie
 • Cataract
 • Progressieve retinale atrofie
 • Retinale dysplasie
 • Ziekte van het neuromusculaire systeem
 • HNPK (huidziekte)
 • Maagtorsie

De levensverwachting van een Labrador ligt tussen de 10 en 14 jaar. Van honden van gemengd ras wordt vaak gezegd dat ze een betere gezondheid hebben. Maar kruisingen van twee verschillende rashonden garanderen geen puppy's zonder gezondheidsrisico's. Verschillende factoren zijn doorslaggevend, zoals een verantwoorde fokkerij met voorafgaande gezondheidscheck en een uitgebalanceerd dieet.

De 7 populairste Labrador kruisingen

1. Kruising Labrador en Duitse herder

De "German Sheprador" is een krachtige en dynamische hond van gemengd ras. Dankzij de herdershond genen en hun imposante uiterlijk zijn ze heel geschikt als waakhond. Zowel de Labrador als de Duitse Herder zijn buitengewoon volgzaam en zijn heel bereid om te werken. Een opleiding tot politiehond of mantrailer is voor veel herders een optie.

2. Kruising Australische herder en Labrador

Retriever meets herdershond: uit deze combinatie ontstaat een nest van viervoeters waarvan de eigenschappen elkaar goed aanvullen. Beide hondenrassen zijn intelligent, hardwerkend en actief. Zogenaamde 'Aussiedors' zijn geschikt voor een verscheidenheid aan hondensporten en lopen ver voor als het gaat om het leren van nieuwe trucs. Qua postuur is meestal een wat kleinere en slankere Labrador te verwachten, door de genen van de Australische herder.

3. Kruising Labrador en Golden retriever - de Goldador

Labradors en Golden Retrievers hebben veel met elkaar gemeen. Als retrievers delen ze een liefde voor apporteren en zijn ze fervente zwemmers. Beide rassen zijn heel populair omdat ze bekend staan om hun vriendelijke en speelse karakter. De Goldador - zoals de hybride hond ook wel wordt genoemd - groeit uit tot een middelgrote tot grote viervoeter. Ze zullen een hechte band met hun verzorgers ontwikkelen en al snel je beste maatje worden. 

4. Kruising Labrador en Husky

Wanneer een Labrador en Siberische Husky samenkomen, spreekt men meestal van een Labrador Husky. Hier komen speelse, enthousiaste en atletische viervoeters uit voort. In het geval van een Labrador Husky wordt echter ook een niet-erkend hondenras uit Canada bedoeld, dat is ontstaan ​​rond 1300 na Christus. Dit is een originele hond die in het verleden met wolven werd gepaard.

5. Kruising Labrador en Rottweiler

De Labrottie of Rottador is een grote en sterke hond die liefdevol en zachtaardig is voor hun verzorgers. Toch is de stoere viervoeter beter af bij ervaren hondenverzorgers dan bij beginners, omdat een Labrottie onprettig gedrag kan vertonen tegenover vreemden. Als de Rottweiler-genen sterk zijn, is deze viervoeter heel geschikt als waak- of beschermhond. 

6. Kruising Labrador en Bordercollie: de Borador

De Border Collie Labrador kruising, of afgekort Borador, is een hybride hond die veel lichaamsbeweging nodig heeft om zijn of haar energie kwijt te raken. Bovendien hebben ze een slimme geest. Om aan de behoeften van een mix van herdershond en jachthond te voldoen, moeten lange wandelingen, hondensporten en intelligentiespellen op het programma staan - maar, rust tussen alle activiteiten door is nét zo belangrijk. 

7. Kruising Poedel en Labrador: de Labradoodle

Waarschijnlijk de meest populaire Labrador-mix: de Labradoodle is ontstaan ​​in Australië. Het idee achter een Labradoodle was om een allergievriendelijke hond te fokken die kon dienen als blindengeleidenhond. Een Poedel verhaart nauwelijks en roept daarom minder snel en allergische reactie op dan een Labbie. De zachte en volgzame aard van een Labrador is bewaard gebleven in de donzige schoonheid.

Hoe train je een Labrador kruising?

De Labrador is over het algemeen gemakkelijk te trainen en is daarom een uitstekende optie voor beginnende hondenverzorgers. De coöperatieve viervoeter focust zich op zijn of haar verzorger(s) en maakt het je graag naar je zin. De opvoeding van een Labrador wordt extra makkelijk gemaakt door hun vraatzucht en liefde om te spelen. Snoepjes en hondenspeeltjes zijn geweldige manieren om van training een succes te maken.

Aangezien het karakter van een Labrador kruising twee kanten op kan gaan, doe je er goed aan om de trainingstips voor het andere ras en gemengde rassen ook door te nemen. Uiteindelijk is het opvoeden van een hond altijd maatwerk. 

Als een Labrador met een dominant hondenras gekruist is, kunnen de puppy's de zogenaamde "will-to-please" verliezen. Hetzelfde geldt alle andere typische karaktereigenschappen van de Labrador.

De verzorgers van een Labrador kruising moeten goed in de gaten houden hoe het jachtinstinct van de hond zich ontwikkelt. Bij het kruisen met bijvoorbeeld een Husky kan dit nog meer uitgesproken zijn. Een goede anti-jachttraining kan hierbij helpen.

Past een Labrador kruising bij jouw levensstijl?

Zachtmoedig, geduldig en speels: als echte kindervriend, past de Labrador goed in een gezin. Idealiter geeft deze trouwe viervoeter deze eigenschappen door aan zijn of haar nakomelingen, maar houd er rekening mee dat dit geen zekerheid is bij een kruising met een ander ras. Over het algemeen zijn Labradors middelgrote tot grote honden met een flinke lading energie - hierdoor kunnen ze heel leuk met kinderen spelen. 

Ouders van de kinderen moeten wel duidelijk regels stellen voor de omgang met de Labrador kruising - net zoals bij iedere andere hond. Bovendien moet je kinderen nooit alleen laten met honden.

Veel gemengde Labradorhonden zijn atletisch. Om die reden passen ze ook heel goed bij actieve singles of stellen die veel van de natuur houden. Zo krijgen deze levendige vietvoeters de beweging die ze nodig hebben. Omdat ze erg aanhankelijk zijn, is dit ras niet geschikt voor mensen die veel van huis zijn. En omdat ze veel lichaamsbeweging nodig hebben gaan ze helaas ook niet goed samen met senioren.

Wat voor huis heeft een Labrador kruising nodig?

Labradors kunnen hun actieve en speelse karakter doorgeven aan hun nakomelingen, ook al zijn de gemengd met een ander ras. Een huis met tuin is ideaal voor deze energiekelingen. De tuin mag alleen geen reden zijn om minder met ze te wandelen - het zijn nieuwsgierige, slimme honden die graag de wereld met je verkennen.

Hondensporten voor een Labrador kruising

Apporteren, zwemmen en canicross - dat zijn de drie sporten waar je een Labrador kruising gelukkig mee maakt. Voor slanke en behendige Labrador kruisingen - zoals een mix van Border Collie en Labrador (Borador) - is frisbee of een behendigheidstraining ook mogelijk. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen