Aanbieding

De leukste middelgrote hondenrassen

Verschillende middelgrote hondenrassen

Middelgrote honden worden vaak als gezinshond gehouden

© Shutterstock

Is een Chihuahua te klein en Duitse Dog te groot? Wellicht is een middelgroot hondenras geschikt. Wij zetten de leukste middelgrote honden voor je op een rij.

Door Maya van Tol

Bijgewerkt op

Wanneer is een hondenras middelgroot?

Er is geen officiële definitie van hoe groot honden moeten zijn om als middelgroot te worden beschouwd. Dit is daarom volledig aan jou! Meestal worden honden met een schouderhoogte tussen de 30 tot 50 cm als middelgroot beschouwd. Alles wat kleiner is, zijn kleine hondenrassen. Honden groter dan 50 cm, zijn grote honden

De voordelen van een middelgrote hond

Middelgrote honden zijn bijzonder vaak sociaal en aangenaam en worden daarom vaak als gezinshond gehouden. In vergelijking met andere hondenrassen hebben ze nog meer voordelen: met hun gemiddelde lichaamsgrootte hebben ze een lagere eetlust dan grote honden, hierdor blijven de voedseluitgaven beperkt. Bovendien zijn ze gemakkelijker te vervoeren dan hun grotere tegenhangers en nemen ze minder ruimte in beslag binnenshuis. En last but not least: middelgrote honden worden vaak wat ouder!

Benieuwd welk middelgrote hondenras bij jouw past? In dit artikel lees je er alles over! Je vindt hier verschillende lijstjes met middelgrote hondenrassen die ...:

Middelgrote kindvriendelijke hondenrassen

Kinderen hebben enorm veel plezier en baat bij een harige beste vriend in huis. Middelgrote honden zijn ideaal voor kinderen omdat ze vaak heel sociaal zijn en het kind niet omver lopen - of andersom. De onderstaande middelgrote hondenrassen zijn heel geschikt voor gezinnen met kinderen. 

Engelse buldog (30 tot 40 cm)

Engelse Bulldog
© Shutterstock

De Engelse buldog is sociaal en vriendelijk. Ze zijn lekker rustig en soms zelfs een tikkeltje lui. Ondanks hun ietwat chagrijnige uitdrukking vinden ze het hartstikke leuk om te spelen, en zeker met kinderen. Deze makkelijke, middelgrote vietvoeter zal ze in bescherming nemen. 

 

Beagle (33 tot 41 cm)

Beagle
© Shutterstock

De Beagle is iets sportiever dan de Engelse Bulldog, daarom hebben ze meer lichaamsbeweging nodig. Niets is leuker voor kinderen dan om samen met hun Beatle naar het park te gaan en heerlijk te ravotten! 

 

Australische herder (35 tot 46 cm)

Miniature Australian Shepherd
© Shutterstock

Als je een alert huisdier met een beschermend instinct wilt, is een Australische herder de juiste keuze. Deze speelse, slimme vietvoeter kan met jong en oud overweg, en is daarom de perfecte middelgrote familiehond. 

Poedel (35 tot 45 cm)

Poedel
© Shutterstock

Poedels komen is verschillende soorten en maten. De normale (medium) Poedel valt onder de middelgrote hondenrassen. Deze intelligente en verbazingwekkend robuuste honden zijn gemakkelijk te trainen en spelen graag. 

Middelgrote kortharige honden

Kortharige honden zijn meestal gemakkelijker te verzorgen en je zult minder last hebben van hondenhaar in huis. Klinkt dat aantrekkelijk? Hieronder vind je de mooiste, kortharige, middelgrote honden.

Bostonterriër (25 tot 40 cm)

Bostonterriër
© Shutterstock

Deze vrolijke gezelschapshond is sociaal en kan goed overweg met met de hele familie, zelfs met katten als ze samen zijn opgegroeid. De Bostonterrier bouwt al snel een hechte band op met hun verzorger(s) en vindt het heerlijk om te kroelen en spelen. 

Amerikaanse staffordshireterriër (43 tot 48 cm)

Amerikaanse staffordshireterriër 
© Shutterstock

De Amerikaanse staffordshireterriër wordt vaak ten onrechte als een gevaarlijke hond gezien en op de rassenlijst gezet. In de praktijk is de American Staff een sociale, vriendelijke en aanhankelijke hond die veel beweging nodig heeft en daarom graag speelt. 

Foxterrier (33 tot 39 cm)

Foxterrier
© Shutterstock

Wil je een actieve hond? Dan past de Foxterrier perfect bij jou! De stoere en zelfverzekerde jachthond heeft een sportieve verzorger nodig om aan zijn/haar dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging te komen. 

Middelgrote langharige honden

Viervoetige vrienden met lang haar zien er vaak een stuk knuffeliger en spectaculairder uit, maar houd wel rekening mee dat deze rassen (over het algemeen) meer verzorging nodig hebben. Dit zijn de populairste langharige middelgrote hondenrassen, die niet gek veel verzorging nodig hebben.

Engelse cockerspaniël (38 tot 41 cm)

Engelse cockerspaniël
© Shutterstock

De vrolijke en speelse Cocker Spaniel is een formidabele jachthond van middelgroot formaat. Houd je ze als gezelschapshond? Bied ze dan voldoende lichaamsbeweging en frisse lucht. Hun vacht heeft wekelijks een goede borstelbeurt nodig om zacht en glanzend te blijven.

Schnauzer (45 tot 50 cm)

Schnauzer
© Shutterstock

De moedige en waakzame Schnauzer is misschien ietwat wantrouwend tegenover vreemden, maar is erg gehecht aan hun familieleden. Als de normale Schnauzer te groot voor je is, is een dwergschnauzer (30 tot 35 cm) misschien iets voor jou. Hun vacht moet wekelijks gebosteld worden, of je kunt ze af en toe naar een professionele hondenverzorger brengen. 

Keeshond (ca. 49 cm)

Keeshond
© Shutterstock

De o-zo mooie Keeshond behoort tot het ras van de Duitse Spitz. Alle soorten zijn vrolijk, levendig, liefdevol en intelligent, maar een beetje terughoudend tegenover vreemden. Ze maken een zeer aangename gezinshond. Ondanks hun indrukwekkende vacht, hebben ze bijzonder weinig verzorging nodig. Wekelijks borstelen is over het algemeen voldoende. 

Middelgrote honden die niet verharen

Niemand is gek op bergen hondenhaar in huis. Voor middelgrote honden die niet of nauwelijks verharen, ben je hier aan het juiste adres! 

Shar-Pei (44 tot 51 cm)

Shar Pei
© Shutterstock

De Shar-Pei is een heel bijzondere hond. Door hun diepe rimpels en blauwe tong vallen ze direct op. Ze staan bekend als een kalm, intelligent ras dat heel beschermend is. Hierdoor zijn ze een geweldige waakhond. 

Borderterriër (33  tot 40 cm)

Borderterriër
© Shutterstock

Als je een gehoorzame metgezel wilt, kies dan voor de Borderterrier. Gekenmerkt door moed en wilskracht is deze middelgrote jachthond erg gehecht aan hun familie. Houd er wel rekening mee dat dit ras niet zo goed samen gaat met honden van hetzelfde geslacht of kinderen. Om samen mee te sporten is de Borderterrier ideaal!

Basenji (38 tot 45 cm)

Basenji
© Shutterstock

De Basenji is perfect als je van rust houdt. In plaats van te blaffen, maken de rashonden een grinnikgeluid, dat kermerkend is voor deze hond. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over overlast voor je buren. Bovendien is de Basenji een van de snelst-lerende hondenrassen.

Middelgrote honden voor beginners

Als je nog niet zoveel ervaring hebt met het opvoeden en verzorgen van honden, zit je hier goed! De Poedel is een geweldige vietvoeter voor starters, dit middelgrote ras verhaart nauwelijks, is levendig en gehoorzaam. Hondensporten zijn ze ook heel geschikt voor, en de gehoorzaamheidstraining zal een eitje zijn. Wel hebben ze regelmatige lichaamsbeweging nodig om hun mentale en fysieke gezondheid in stand te houden.

Wil je een levendige hond? Kies dan voor de Bostonterrier. Deze pittige viervoeter is intelligent, maar tegelijkertijd heel gehoorzaam en vriendelijk. Bonusfeitje: door de korte vacht hebben ze weinig verzorging nodig. 

Middelgrote hond kopen? Hier moet je op letten

Koop in geen geval uw nieuwe familielid van dubieuze websites, maar van een gerenommeerde fokker. Het is het beste om de houdingscondities en de conditie van de dieren in detail te bekijken voor je de hond adopteert. Zodra je een adresje hebt gevonden, kies je een puppy. Het is belangrijk om een ​​verkoopcontract af te sluiten. Zo'n contract zet jouw rechten en plichten op een rij.

Middelgrote honden wachten ook in dierenasielen, tegen een kleine vergoeding kun je hier een middelgrote hond halen. Het is het beste om wat onderzoek te doen naar het verleden van een hond voordat je een keuze maakt. Veel dieren opvangcentra zijn bang en hebben daarom een ​​ervaren verzorger nodig. Wees echter niet bang voor een uitdaging, het dierenasiel geeft je de hond (waarschijnlijk, hopelijk) niet mee als ze niet denken dat je het niet aan kunt. Bezoek daarom het dierenasiel bij jou in de buurt! We raden je aan eerst met de middelgrote viervoeter kennis te maken, voor je de knoop doorhakt. 

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen