Aanbieding

Gehoorzaamheidstraining oefening, hond loopt naast trainer

Er zijn gehoorzaamheidscursussen op allerlei niveaus

© Thka / Shutterstock

Gehoorzaamheidstraining: nuttig en leuk!

Door Sabine van Westerop Hondentrainer | Hondengedragsdeskundige

Bijgewerkt op

Er zijn verschillende soorten hondentraniningen. In dit artikel bespreken we de gehoorzaamheidstraining: nuttig en leuk voor jou en jouw hond!

Als je denkt aan gehoorzaamheid komen er waarschijnlijk woorden zoals ‘nuttig’ of ‘belangrijk’ in je op. De kans dat je aan ‘leuk’ denkt is kleiner… Maar vergis je niet, de samenwerking die bij een gehoorzaamheidstraining komt kijken, is goed voor de band tussen jou en je hond én het plezier samen. En wanneer je hond het heel goed doet? Dan straal je van trots!

Gehoorzaamheidstraining: wat houdt het in?

In een gehoorzaamheidstraining (ook wel gehoorzaamheidscursus genoemd) wordt aandacht besteed aan het aanleren van wenselijk gedrag bij je hond. Vaak zijn dit gedragingen die je hond op commando gaat uitvoeren. Ze zorgen ervoor dat je veilig samen op pad kunt en dat niemand overlast ervaart door de aanwezigheid van je viervoeter. Hoe graag je ook met je hond ravot, het wordt niet altijd op prijs gesteld als je maatje tijdens het wandelen de modderpoten tegen een vreemde aan ‘parkeert’. Een beetje manieren kan dus geen kwaad!

Je hond heeft geen idee wat wij wenselijk vinden, als wij dit niet aanleren. Daarom ga je dit gedrag bij je hond stimuleren. Je speelt in op de motivatie van je maatje om iets voor jou te doen. Zo wordt het voor je hond ook leuk om dit gedrag uit te voeren! Tegelijkertijd leer jij je viervoeter steeds beter kennen. Door samen te oefenen ontdek je wat je hond moeilijk vindt, waar je hij of zij goed in is en hoe je je maatje kunt motiveren. 

Hond krijgt beloning tijdens gehoorzaamheidstraining
Een beloning in de vorm van wat lekkers is een goede manier om gewenst gedrag aan te leren ©Christine Bird / Shutterstock

Wie kan er meedoen aan gehoorzaamheidstraining?

Er zijn gehoorzaamheidscursussen op allerlei niveaus, er is dus altijd een cursus waar je met je hond terecht kunt. Het is geen probleem als je hond nog geen commando’s kent, en als jullie al echte experts zijn is er altijd een cursus te vinden waarin jullie nog verder worden uitgedaagd. Ben je nog geen ervaren hondeneigenaar, dan is het fijn om te starten met een gehoorzaamheidscursus waarin ook het begrijpen van de hondentaal onderdeel van de lesstof is. Als je een puppy hebt, dan is een puppycursus aan te raden! Tijdens deze cursus is er aandacht voor de gehoorzaamheid, maar er wordt ook aandacht besteed aan andere belangrijke oefeningen om je pup te begeleiden in de ontwikkeling. 
Een gehoorzaamheidstraining is niet bedoeld voor het oplossen van hardnekkige gedragsproblemen. Hiervoor kun je het beste een afspraak maken met een gedragsdeskundige

Hoe ziet een les bij de gehoorzaamheidstraining eruit?

Vaak worden de lessen in kleine groepjes gegeven. Zo kun je ook oefenen met de afleiding van andere honden en hun verzorgers. Soms doe je de oefeningen allemaal tegelijk, soms één voor één. Mocht je liever niet in een groep trainen of is dit voor jouw hond niet ideaal, dan kun je ook individuele lessen volgen.  Een groepstraining duurt meestal 45 minuten of een uur en vindt vaak één keer in de week plaats. Dit kan echter bij iedere hondenschool anders zijn, dus het is goed om hiernaar te informeren. Wil je echt resultaat bereiken, dan zal je ook aan de slag moeten met huiswerk! 

Hond oefent thuis bij voerbak gehoorzaamheidstraining
Het is belangrijk om ook thuis te oefenen ©Dmytrenko Vlad / Shutterstock

De inhoud van de gehoorzaamheidstraining kan verschillen per hondenschool. Toch zijn er oefeningen die in de meeste cursussen wel worden behandeld. 

Oefeningen bij een beginnerscursus: 

  • Zitten
  • Liggen
  • Blijven
  • Netjes meelopen
  • Hier komen
  • Verzorgingsoefeningen
  • Gedrag naar andere honden
  • Beheersingsoefeningen (zodat voertjes en speeltjes niet uit de hand gegrist worden)
  • Aandachtsoefeningen (zodat je hond de focus bij jou heeft)
Zonder aandacht, geen leerproces!

Oefeningen bij een gevorderdencursus:

  • Blijf uit zicht
  • Een paar minuten op afstand blijven
  • Staan
  • Appèl op afstand (je hond moet op commando gaan zitten, liggen of staan)
  • Naar de plaats sturen
  • Apporteren
  • Zitten of liggen tijdens het volgen
  • Sorteren (het juiste voorwerp kiezen op geur)
  • Volgen met verschillende wendingen
Hond oefent blijft
Bij de gevorderden cursus leer je je hond te blijven liggen, ook als je uit het zicht bent ©Wirestock Creators / Shutterstock

Waar moet je op letten bij het kiezen van de hondenschool 

Een goede hondenschool (die ook kynologen club of vereniging kan heten) traint met een positieve methode en heeft oog voor jullie als individueel team. Dit betekent dat er geen dwang wordt uitgeoefend op je hond, maar dat er juist op de motivatie ingespeeld wordt. Je hond gaat met de oefeningen aan de slag, omdat het wat leuks oplevert. Hierbij kun je denken aan een voertje, spelletje of andere vorm van aandacht, afhankelijk van waar jouw hond blij van wordt en wat handig is bij de betreffende oefening. 

Een gehoorzaamheidstraining is ook een goede voorbereiding op een hondensport.

Trainen op landelijk niveau

Zijn jullie echte fanatiekelingen? Dan is het een leuke uitdaging om op landelijk niveau gehoorzaamheid te trainen. Je kunt jullie kwaliteiten dan vergelijken met die van andere teams en eventueel zelfs wedstrijden lopen. De oefeningen moeten er strak uitzien en je mag slechts enkele commando’s of aanwijzingen geven aan je hond.  
De hondenschool, vereniging of kynologen club waar je deze vorm van gehoorzaamheid kunt volgen is aangesloten bij een overkoepelende organisatie. Is deze overkoepelende organisatie ‘FHN’ dan kun je je krachten meten binnen de gehoorzaamheidstraining ‘FHN GG’. Is de overkoepelende organisatie het ‘Raad van Beheer’ dan heet de gehoorzaamheidstraining ‘FCI Obedience’. Bij beide vormen van gehoorzaamheid geldt dat er meerdere niveaus zijn waarop je kunt trainen en dat de examens door een externe keurmeester worden afgenomen.  
 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen

reactie

  • Korrelprik
    Korrelprik
    Perfect artikel! Echter: de haalbaarheid/moeilijkheid om dit te bereiken is per ras verschillend. Bij "zelfstandige" honden (zoals bijvoorbeeld Berner Sennenhonden die zonder enige begeleiding de juiste beslissingen kunnen - en willen - nemen ) is het moeilijker om ze ervan te overtuigen dat jij "de baas" bent. Dat moet je dan ook niet proberen af te dwingen maar dat respect moet je verdienen door zeer consequent te zijn en te belonen bij gewenst gedrag. Straf moet zeer beperkt zijn - niet meer dan "foei" bij ongewenst gedrag. En daar moet je heel jong mee beginnen - maar dat vind ik eigenlijk bij elke hond (dus "puppy"-training - waarbij je als eigenaar leert om te gaan en te communiceren met je hond). Los hiervan: begin een pup al te wennen aan vuurwerkgeluiden (te downloaden van internet) om problemen te voorkomen rond de jaarwisseling: eerst heel zachtjes terwijl je aan het spelen bent met de pup en langzaam opvoeren qua geluidsniveau.
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

1 reactie op 1