Aanbieding

Hond zit aan tafel met zijn etensbakje voor zich

Hondenvoer bestaat in veel vormen: Hondenbrokken, blikvoer, andere soorten natvoer of versvoer zoals rauw vlees

© Pixel-Shot / Shutterstock

Hondenvoer: Brokken, blikvoer of vers vlees, wat is het beste?

Door Mae White

Bijgewerkt op

Hondenvoeding, er zijn veel verschillende soorten op de markt en er zijn ontzettend veel verschillende merken met elk hun goede en minder goede kenmerken. Vaak werken ze vanuit een bepaalde gedachte of filosofie, waar bij de samenstelling van het voer rekening mee gehouden wordt. Veel consumenten zien daardoor door de bomen het bos niet meer. Laat je daarom bij de keuze van de voeding goed voorlichten.

Wat eten wolven?

Om te begrijpen wat honden eten, is het verstandig te kijken naar het voedingspatroon van de voorouder van de hond, de wolf. De wolf eet in het wild met name hoefdieren, aangevuld met kleinere zoogdieren zoals bevers, hazen, konijnen en knaagdieren. Andere dieren die gegeten worden door wolven zijn vogels, reptielen, insecten en vis. Het dieet wordt eventueel aangevuld met kleine hoeveelheden plantaardig materiaal, zoals fruit.

Wat eten honden?

Ondanks dat er veel discussie is of een hond behoort tot de omnivoren (alleseters) of carnivoren (vleeseters), kan de hond het best gerekend worden tot een aangepaste carnivoor. Dit houdt in dat de hond een vleeseter is met omnivore trekjes. De voeding van een hond moet dus bestaan uit vlees en vis. Honden kunnen echter ook grondstoffen als groenten, fruit en eieren eten.  In vergelijking met de wolf kan de hond bovendien beter zetmeel verteren, waardoor we in hondenvoer vaak ook koolhydraatbronnen als tarwe, maïs en aardappel terug zien komen. De rest van de vertering is vergelijkbaar met de wolf gebleven.

Hondenvoeding

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten hondenvoeding op de markt. In een hondenvoeding worden verschillende grondstoffen gecombineerd tot een eindproduct.

Om te weten wat een hond nodig heeft, zijn er richtlijnen opgesteld. In de richtlijnen staan voor verschillende voedingsstoffen vermeld hoeveel de hond hier minimaal (en soms ook maximaal) van binnen moet krijgen. Bij het maken van een voeding combineert een producent verschillende grondstoffen en maakt zo een voeding die voldoet aan deze richtlijnen. Natuurlijk worden hierbij ook andere afwegingen gemaakt, zoals de kosten en de beschikbaarheid van de grondstof, hoe gezond of juist belastend de grondstof is en hoe de opname en vertering van de grondstof is.

Een producent kan er ook voor kiezen om biologisch hondenvoer te produceren door biologische grondstoffen te gebruiken. Wil je graag een biologische voeding voor de hond, let er dan op of het product biologisch gecertificeerd is. Soms wekt de naam van een product de indruk dat het biologisch is, maar is het product niet biologisch gecertificeerd. Overigens hoeft een biologische hondenvoeding niet beter te zijn dan een andere hondenvoeding. Het zegt enkel iets over de herkomst van de grondstoffen.  

Supermarktstelling met verschillende soorten hondenvoer
Er zijn ontzettend veel verschillende merken hondenvoer met elk hun goede en minder goede kenmerken ©Angelo Cordeschi

Hondenbrokken: Krokante of geperste hondenbrokken?

Er zijn veel verschillende soorten hondenvoer op de markt, waarvan hondenbrokken de meest gangbare zijn. Hondenbrokken zijn een vorm van droogvoer. Ze bevatten dus weinig vocht. In hondenbrokken worden verschillende grondstoffen verwerkt tot een voeding waar alles in zit voor de hond. Voor het maken van een hondenbrok zijn verschillende grondstoffen beschikbaar. Denk hierbij aan zowel plantaardige als dierlijke grondstoffen, zoals vlees(meel), vis(meel), maïs(meel), rijst, aardappel, oliën, bietenpulp, vezels en allerlei soorten groenten en fruit. Vaak worden vitamines, mineralen en spoorelementen toegevoegd om de voeding compleet te maken.

Hondenbrok is gemakkelijk in gebruik en vaak ook goedkoper dan natvoer of diepvries vers vlees. Er zijn veel verschillende merken hondenbrokken. De hondenbrokken die op de markt zijn, verschillen niet alleen in grondstoffen, maar ook het productieproces kan anders zijn. De meest voorkomende hondenbrokken zijn krokante brokken of geperste brokken.

Krokante hondenbrokken

Krokante brokken zijn geëxtrudeerd of geëxpandeerd. Dit betekent dat ze op hoge temperatuur (90 tot 140 graden Celsius) gebakken worden. De brok bevat hierdoor lucht. In de brok kun je verse ingrediënten aantreffen, die vervolgens uiteraard wel verhit worden. Er kan ook gekozen worden voor poedervorm als grondstof. De benodigde vetten of oliën worden aan het eind van het proces toegevoegd. De brokken hebben een krokante structuur. In de maag zuigt een krokante brok zich vol met maagsap. Een krokante brok blijft langer in de maag aanwezig dan een geperste brok.

Geperste hondenbrokken

Geperste brokken worden bereid bij een temperatuur tot 75 graden Celsius. Door de lagere temperatuur worden grondstoffen minder belast. In een geperste brok kunnen geen verse ingrediënten bereid worden. Er wordt dus gekozen voor vleesmeel of vismeel, wat overigens wel van goede kwaliteit kan zijn. Geperste brokken vallen in de maag uiteen en zitten over het algemeen wat hoger in energie.

Er zijn veel verschillende meningen over de voorkeur voor een geperste of een krokante brok en de mogelijkheid om het al dan niet te combineren met vlees. Soms zijn er ook individuele verschillen, waarbij de ene hond het beter doet op een geperste brok en een andere hond op een krokante brok.

Andere hondenbrokken

Naast bovengenoemde, zie je nog andere vormen hondenbrokken op de markt, zoals semi-moist producten. Deze brokken bevatten meer vocht, dan krokante en geperste brokken. Ze zijn hierdoor veel zachter van structuur.

Daarnaast is er nog gevriesdroogde voeding te verkrijgen. Gevriesdroogde voeding ontstaat door vers vlees op lage temperatuur te drogen. De voeding is weinig bewerkt, maar het productieproces is duurder. Dit zie je terug in de prijs van het product.

Tot slot zijn er de diners. Diners zijn een mix van brokken, gepofte granen en soms ook plantaardig materiaal. Het kan droog of nat gevoerd worden of gemengd worden met bijvoorbeeld natvoer.

Natvoer

Natvoer is voeding met veel vocht (60 – 80%). De bekendste vorm is blikvoer, maar het is ook in andere vormen te koop, zoals in zakjes (pouches), bakjes of in vleesworsten. Door verhitting zijn de producten langer houdbaar en buiten de koelkast of diepvries te bewaren, omdat micro-organismen gedood zijn. Goed natvoer bestaat voornamelijk uit vlees, maar de producten kunnen ook andere grondstoffen bevatten. Natvoer heeft over het algemeen een hoge acceptatie en wordt dus goed gegeten.

Bakje natvoer met verschillende producten er omheen
Natvoer bestaat voornamelijk uit vlees maar kan ook andere producten bevatten ©Yuriy Golub

Rauw vers vlees

Rauwe vleesvoeding past het beste bij het natuurlijke dieet van de hond. Toch zijn de meningen over rauwe vleesvoeding sterk verdeeld. Het heeft als voordelen dat het een hoge verteerbaarheid heeft, zeer smakelijk is, probiotica (goede bacteriën) bevat om de darmflora te stimuleren en niet bewerkt is, waardoor voedingsstoffen behouden blijven. Het voeren van rauw vers vlees is bewerkelijker en duurder dan het voeren van droogvoer. Daarnaast is het belangrijk om hygiënisch om te gaan met rauw vers vlees.

Rauwe vleesvoeding kan op verschillende manieren gevoerd worden: je kunt de maaltijden zelf samenstellen of je kiest voor kant-en-klaar vers vlees (compleet vers vlees: kvv).

Een kvv-product is te vinden in verschillende vormen in de diepvries, zoals worstjes, bakjes, grotere worsten, schijven of nuggets. Diepvries hondenvoer bevat vooral rauw vers vlees, maar bevat ook andere grondstoffen. Het is een complete voeding voor de hond. Soms moeten varianten wel afgewisseld worden. Dit verschilt per producent.

Bevroren pakjes vlees voor hond
Compleet vers vlees is te vinden in verschillende vormen in de diepvries ©Anna Hoychuk

Zelf samenstellen

Er zijn verschillende methodes, waarbij gekozen wordt voor het zelf samenstellen van de voeding voor de hond. Hierbij wordt het menu van de hond zelf samengesteld met name door verschillende vleesproducten af te wisselen. De voeding wordt eventueel aangevuld met bijvoorbeeld groenten. De bekendste methodes zijn BARF (Bones and Raw Food) en NRV (Natuurlijke Rauwe Voeding).

Bij BARF bestaat de basis uit vleesbotten (Raw Meaty Bones), aangevuld met orgaanvlees, spiervlees, groenten en supplementen (ei, levertraan, probiotica, etc). Diersoorten en vis dienen afgewisseld te worden.

NRV gaat uit van de samenstelling van het prooidier en dus worden geen supplementen gebruikt. De hond krijgt elke dag botten of hele karkassen (muis, rat, konijn, vis, kip, etc.).

Bij beide methodes ligt de samenstelling dicht bij de natuurlijke voeding van de wolf en de voeding bevat geen chemische toevoegingen. Een nadeel kan zijn dat het bewerkelijk is en dat je veel kennis in huis moet hebben om voedingsfouten te voorkomen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen